Keuken & Eten

Het Beste Glutenvrije Brood

beste glutenvrije brood

Laatste update op: 23 juni 2022

Sinds enige jaren is er een enorme groei in het aantal personen wat last krijgt bij het eten van gluten: Coeliakie. Gluten is een eiwit dat in nature voorkomt bij tarwe-, gerst- en roggeproducten. De groei in het aantal mensen met een glutenintolerantie is niet alleen duidelijk merkbaar in onze eigen kringen: ook supermarkten hebben dat ene plankje glutenvrije producten vervangen voor complete meters aan keuze. Van glutenvrije crackers tot glutenvrije pizzabodems, je kunt tegenwoordig bijna alles in een glutenvrije-variant ontdekken. Ook op het gebied van brood is er vandaag de dag enorm veel keuze: er zijn niet alleen verschillende soorten broden, ook glutenvrije aanbieders schieten als paddenstoelen uit de grond.

We hebben besloten om onderzoek te doen naar het beste glutenvrije brood op dit moment. Na persoonlijk een half jaar lang verschillende glutenvrije broden te hebben gegeten tijdens een strikt FODMAP-dieet én diverse gesprekken te hebben gevoerd met verschillenden mensen met Coeliakie zijn we eruit: Schär is het beste glutenvrije brood op dit moment. De meeste keuze, de beste prijs en een prima smaak.

Beste serie

schär glutenvrije brood

Schär Meesterbakker Classic

Schär Meesterbakker Classic komt bij ons als beste glutenvrije brood naar voren. Het brood smaakt – in tegenstelling tot veel andere broden – best lekker. Daarnaast is het brood veel langer houdbaar dan veel andere glutenvrije broden nadat deze geopend is.

De Meesterbakker Classic broden van Schär komen als beste glutenvrije brood naar voren. Met name de smaak komt opvallend dichtbij de smaak van ‘normaal' brood. De structuur van het brood voelt hetzelfde als regulier brood. Hoewel de korst niet krokant is, blijft het brood langer vers na openen in vergelijking met andere glutenvrije broden. Dit brood is tevens niet alleen geschikt voor mensen met Coeliakie: ook is Schär Meesterbakker Classic lactosevrij. In het brood zitten ook geen conserveermiddelen verwerkt, waar ik persoonlijk voorstander van ben. Geen fan van wit brood? Dan biedt Schär Meesterbakker ook andere varianten aan dan Classic: zo is er een meergranen variant van. Qua prijs scoort dit glutenvrije brood gemiddeld: je betaalt zo'n € 2,99 per 300 gram. 

Budget

albert heijn glutenvrije brood

Albert Heijn Glutenvrij Donker Meerzaden

Als je op zoek bent naar een donker glutenvrije brood, is de keuze voor Albert Heijn Glutenvrij Donker Meerzaden een goede keuze. Het brood kost (uiteraard) wel duurder dan normaal brood, maar is veel voordeliger dan andere aanbieders met glutenvrije broden.

In ons onderzoek is opgevallen dat met name Albert Heijn haar pijlen lijkt te richten op mensen met een glutenintolerantie: het is een van de weinigen supermarkten die met het huismerk glutenvrije producten aanbiedt. In ons onderzoek bleek het Glutenvrij Donker Meerzaden brood van Albert Heijn enorm goed te scoren op smaak, prijs én kwaliteit. Het brood komt qua structuur overeen met Schär, maar ziet er wel wat meer uit als normaal brood. Wij bestempelen de Albert Heijn Glutenvrij Donker Meerzaden broden als de beste budget keuze: voor 480 gram – een half brood – betaal je € 3,07, wat opvallend lager is dan Schär.

Ook interessant

genius meerzaden brood glutenvrij

Genius Meerzaden brood Glutenvrij

Ook het brood van Genius is een interessante keuze als je dagelijks glutenvrije brood wilt eten. Het Genius Meerzaden brood is echter wel de duurste keuze: je betaalt gemiddeld € 3,59 voor 400 gram, wat stukken duurder is dan bijvoorbeeld de broden van Schär.

Genius is sinds enige tijd ook in de schappen van de Nederlandse supermarkten te vinden. Het merk met glutenvrije producten komt uit het Verenigd Koninkrijk, waar de broden en andere glutenvrije producten dagelijks geproduceerd en verpakt worden. Het Genius Meerzaden brood scoort enorm goed op smaak en gezondheid: het brood is zeer vezelrijk. Ook dit brood bleef in ons onderzoek lang goed, na deze te hebben geopend: na 2 dagen was het brood nog niet kruimelig én was de smaak minimaal verminderd. Hoewel dit brood ook een hele interessante keuze is, betaal je hier wel wat meer voor dan de varianten van Schär en Albert Heijn huismerk: voor 400 gram ben je € 3,59 kwijt.


Waarom je ons kan vertrouwen

Het onderzoek naar het beste glutenvrije brood is in eerste instantie op touw gezet vanwege persoonlijke doeleinden: zelf (Robbert) eet ik dagelijks glutenvrije producten en was ik voor een langere tijd op zoek naar de vervanger van mijn boterham tijdens de lunch. Toen ik in 2017 op medisch advies over moest stappen naar een glutenvrije dieet, merkte ik op dat het glutenvrije brood in veel gevallen niet smaakt naar brood. Daarbij waren een van mij eerste aankopen glutenvrije beschuiten: na een uur op tafel was het beschuit veranderd in een sponsige substantie. Ik heb besloten om een half jaar lang – tijdens een strikt FODMAP-dieet – zoveel mogelijk glutenvrije broden te testen die we in de supermarkt kunnen kopen. Door ruim twee jaar in de weer te zijn met glutenvrije voedsel, heb ik niet alleen veel ervaring opgedaan in het eten van glutenvrije voedsel: ook heb ik forums afgestruind op mogelijkheden én tips voor het eten van glutenvrije brood.

Naast mijn persoonlijke kennis en ervaring met glutenvrije brood, is het goed om te weten dat we bij Alstu.nl elk onderzoek serieus nemen: of het nu gaat om een onderzoek naar de beste speaker voor onder de douche óf het beste glutenvrije brood. We hanteren voor elk onderzoek een uitgebreide onderzoeksmethodologie om het onderzoek voor zoveel mogelijk mensen waardevol te maken. Toen we onderzoek deden naar reeds beste glutenvrije broden lijsten, stonden we versteld: er zijn nauwelijks onderzoeken te vinden voor het beste glutenvrije brood. En als deze er zijn is het een rijtje met tien verschillende merken waar je het mee moet doen. Met dit actuele onderzoek willen we jou handvatten bieden voor het maken van een goede keuze van een lekker én goed glutenvrije brood.

Voor wie is dit onderzoek?

Ons onderzoek naar het beste glutenvrije brood is uiteraard zeer geschikt voor mensen met een glutenintolerantie, Coeliakie. Echter is in ons onderzoek gebleken dat opvallend veel glutenvrije broden ook lactosevrij zijn: mensen die slecht tegen lactose kunnen of hier zelfs intolerant voor zijn, zullen ook vaker naar een een glutenvrije variant grijpen in de supermarkt. Graag maak ik ook de opmerking dat een daadwerkelijk aangetoonde glutenintolerantie niet altijd een must is voor het eten van glutenvrije brood: in mijn geval is uit verschillende onderzoeken bij specialisten nooit gebleken dat ik een intolerantie voor gluten heb, evenals een lactoseintolerantie. Tóch merk ik dat het eten van glutenvrije brood in mijn geval beter is.

Daarbij is de kans groot dat de groei van het aantal mensen met een glutenintolerantie de komende jaren flink daar zal stijgen: tijdens het moment dat mijn onderzoek plaatsvond ben ik afgereisd naar Zuid Italië. Puur uit interesse kwam ik terecht bij een oude olijfboerderij, waar ik navraag deed over het zeer grote aantal glutenvrije producten in Italiaanse supermarkten wat mij eerder die week was opgevallen. De dame antwoordde mij dat enorm veel Italianen baad hebben bij een glutenvrij dieet: met name alle pasta's die uit de fabriek zouden komen, zouden gezorgd hebben voor een enorme groei van Coeliakie onder de Italiaanse bevolking. Zelf op vleeswaren ontdek je in Italië een label met ‘glutenvrij'.

Net als bij veel andere onderzoeken op Alstu.nl proberen we naast de relevantie voor een specifieke groep mensen, ook het onderzoek te verbreden binnen deze doelgroep. In dit geval hebben we ook een budget keuze onderzocht: een glutenvrije brood voor de beste prijs. Daarnaast bieden we naast onze beste keuze ook een alternatief onder de ‘Ook interessant' stempel. Op die manier is ons onderzoek voor zoveel mogelijk mensen interessant. 

Hoe hebben we geselecteerd?

De selectie van de glutenvrije broden in ons onderzoek is met name gebaseerd op de verkrijgbaarheid in Nederlandse supermarkten. We hebben een complete lijst gemaakt met alle merken en varianten die op dit moment verkocht worden. Bij deze complete lijst hebben we vervolgens randvoorwaarden toegepast, om daarmee de onderzoeksselectie goed af te bakenen. Zo is lang niet elk glutenvrije brood écht glutenvrij (bijzonder, maar waar), zijn de prijzen soms zo enorm hoog dat wij besloten hebben deze niet mee te nemen in ons onderzoek (het blijft brood) en hebben we zelf-maak pakketten ook achterwege gelaten. Opmerking: we zijn achter de schermen bezig met een onderzoek naar de beste glutenvrije broodmix, houd Alstu.nl in de gaten.

De randvoorwaarden die wij losgelaten hebben op de lijst met glutenvrije broden:

 • Het glutenvrije brood is in Nederland beschikbaar
 • Het brood is volledig glutenvrij
 • Minimaal twee dagen houdbaar bij aflevering of koop
 • Verkrijgbaar bij de grote Nederlandse supermarkten
 • Het mag niet duurder zijn dan € 10,- per kilogram 
 • Is geproduceerd binnen Europa of Verenigd Koninkrijk

Daarbij is het goed om te melden dat bijna elk glutenvrije merk met brood, ook variatie biedt in de vorm van ‘luxe broodjes'. Hierbij kun je denken aan croissantjes of kaiserbroodjes. In ons onderzoek hebben we ons gefocust op de normale boterham. We hebben de variaties dus achterwege gelaten.

Onderzoeksselectie: welke glutenvrije broden hebben we getest?

Na het hanteren van onze randvoorwaarden, is er vervolgens een afgebakende onderzoeksselectie ontstaan. De volgende broden hebben we onderworpen aan onze onderzoeksmethodologie:

 • Schär Meesterbakker Classic
 • Schär Meesterbakker Vital Glutenvrij
 • Schär Campagnard
 • Schär Campagnard Grains
 • Albert Heijn Glutenvrij Bruin
 • Albert Heijn Glutenvrij Donker Meerzaden
 • Albert Heijn Glutenvrij Licht Meerzaden
 • Genius Meerzaden brood glutenvrij
 • Genius Bruinbrood glutenvrij
 • Céréal Toastbrood gluten- en lactosevrij
 • Céréal Witbrood glutenvrij
 • Céréal Meergranenbrood glutenvrij
 • Schnitzer Boerenbrood glutenvrij
 • Ma Vie Sans Gluten Drie Granen Brood
 • Consenza Bruinbrood (plakjes)
 • Damhert Glutenvrije Meergranen brood

In totaal hebben we 16 verschillende broden onderzocht, getest en gegeten van 8 verschillende glutenvrije broden merken. Hoe we precies onderzocht hebben ontdek je nu bij de onderzoeksmethodologie.

Onderzoeksmethodologie beste glutenvrije brood

Het onderzoek naar het beste glutenvrije brood heeft daadwerkelijk een half jaar in beslag genomen. Dit was dan ook nodig, gezien er 16 verschillende broden getest zijn op verschillende onderzoeksfactoren: het zou onmogelijk zijn om dit in een week te kunnen klaren. We hebben het brood grondig getest op zaken als de houdbaarheid, maar hebben daarbij factoren als prijs en verpakking niet het oog verloren.

Houdbaarheid van de broden

We hebben in ons onderzoek alle broden getest op de houdbaarheid. Zoals we eerder aangaven bij onze randvoorwaarden, zou een glutenvrije brood minimaal twee dagen houdbaar moeten zijn. Gezien lang niet altijd een heel gezin glutenvrij eet, dient een compleet brood niet na één dag al te veranderen qua smaak, structuur en kwaliteit. Hoewel elk brood uit ons onderzoek voorzien was van een langer houdbaar verpakking die makkelijk hersluitbaar was (vaak middels een plakstrip of een clipje), hebben we besloten om dit te testen in afgesloten bakjes. De verpakking scheurde namelijk in veel gevallen, wat van invloed kan zijn op de onderzoeksresultaten. Daarbij hebben we niet tot de maximale twee dagen houdbaarheid getest, maar hebben we dit tot drie dagen gedaan. De risico's namen we voor lief (helaas, in sommige gevallen).

houdbaarheidstest glutenvrije brood

Het glutenvrije brood in afgesloten bakjes, verdeeld over drie dagen. Deze afbeelding omvat een variant van Schär.

Smaak: komt het overeen met normaal brood?

Misschien wel een van de belangrijkste onderzoeksfactoren was de smaaktest van de verschillende glutenvrije broden. Om de smaak van het brood zelf niet te beïnvloeden hebben we de volgende zaken toegepast:

 • Proeven zonder beleg
 • Proeven over meerdere dagen (+ 5 dagen)
 • Proeven zonder te weten welk merk het is 

Daarbij is het interessant om te melden dat het brood ook juist geproefd is door mensen zonder Coeliakie. Ik heb persoonlijk gemerkt dat de smaak van glutenvrije brood na een langere tijd gaat wennen. Het brood gaat als ‘normaal' proeven: als ik nu een stukje regulier brood zou eten, zou het enorm anders smaken als ik mijn smaakpapillen geloof. We hebben daarom ook elk brood laten proeven door mensen zonder een glutenintolerenatie, zodat deze goed kunnen inschatten in hoeverre de smaak verschilt van normaal brood. 

Prijs van de glutenvrije broden

Niet geheel onbelangrijk is natuurlijk de prijs. Mensen met Coeliakie betalen meer voor de standaard voedselwaren dan mensen zonder een glutenintolerantie. Voor een normaal brood ben je vaak nog geen twee euro kwijt, terwijl je bij een glutenvrije variant vaak meer dan het dubbele kwijt bent. Het is daarom belangrijk om goed te letten op de prijs, gezien glutenvrije brood slechts een fractie van het aangepaste dieet is. Bekijk de gemiddelde kiloprijzen per glutenvrije brood uit ons onderzoek.

Glutenvrije broodKiloprijsStukprijs / Gram
Schär Meesterbakker Classic€ 9,97 € 2,99 / 300 gram
Schär Meesterbakker Vital Glutenvrij€ 9,11€ 3,19 / 350 gram
Schär Campagnard€ 14,13€ 3,39 / 240 gram
Schär Campagnard Grains€ 13,00€ 3,25 / 250 gram
Albert Heijn Glutenvrij Bruin€ 6,40€ 3,07 / € 480 gram
Albert Heijn Glutenvrij Donker Meerzaden€ 6,40€ 3,07 / € 480 gram
Albert Heijn Glutenvrij Licht Meerzaden€ 6,40€ 3,07 / € 480 gram
Genius Meerzaden brood glutenvrij€ 8,98€ 3,59 / 400 gram
Genius Bruinbrood glutenvrij€ 8,20€ 3,28 / 400 gram
Céréal Toastbrood gluten- en lactosevrij€ 12,54€ 4,39 / 350 gram
Céréal Witbrood glutenvrij€ 11,69€ 4,09 / 350 gram
Céréal Meergranenbrood glutenvrij€ 10,48€ 4,19 / 400 gram
Schnitzer Boerenbrood glutenvrij€ 12,76€ 3,19 / 250 gram
Ma Vie Sans Gluten Drie Granen Brood€ 11,33€ 4,25 / 375 gram
Consenza Bruinbrood (plakjes)€ 11,32€ 2,49 / 220 gram
Damhert Glutenvrije Meergranen brood€ 11,75€ 2,35 / 200 gram

Verkrijgbaarheid: kun je het brood makkelijk aanschaffen?

Zoals we bij onze onderzoeksselectie aan hebben gegeven, hebben we ons gefocust op glutenvrije brood wat je in de reguliere supermarkten kunt kopen. Albert Heijn springt hier met kop en schouders bovenuit: ze bieden zelfs een compleet assortiment aan onder het huismerk in verschillende filialen. Het is wel opvallend dat lang niet alle filialen van een supermarktketen dezelfde hoeveelheid glutenvrije producten aanbiedt. Wel hebben verschillende filiaalmanagers van Jumbo Supermarkten tijdens ons onderzoek aangegeven dat praktisch alle glutenvrije broden van merken die zij aanbieden aan te vragen zijn. Ook bij Albert Heijn behoort dit tot de mogelijkheden. 

Structuur van de plakjes glutenvrije brood

Een van de belangrijkste eigenschappen van brood in het algemeen in de structuur. Los van glutenvrije brood, valt het op dat veel glutenvrije producten in veel gevallen niet luchtig zijn. Dit is bij brood in onze ogen wel een must: een te stug en dik brood is niet lekker als ontbijt, lunch of tussendoortje en heeft vrij weinig met ‘brood' te maken. Het testen van het structuur van het brood was simpel: proeven. Echter hebben we met verschillend broodbeleg diverse plakjes glutenvrije brood geproefd en hebben we ze een voor een doorgesneden om te kijken hoe het was gesteld met de dichtheid en de structuur van de plakjes.

structuur onderzoek beste glutenvrije brood

Het structuur van het brood was een belangrijke onderzoeksfactor tijdens het onderzoek.

Wat moet je in de gaten houden bij de aanschaf van een glutenvrije broden?

Bij het kopen van glutenvrije broden is het altijd belangrijk om naar de ingrediëntenlijst te kijken. Lang niet altijd zijn alle glutenvrije  broden 100% glutenvrij. Daarbij zijn er ook broden die juist voor nóg veel meer diëten erg geschikt zijn: zo zijn de broden vaak ook niet voorzien van lactose, sesam of noten. Zoals je ook hebt kunnen zien is een prijs-check nooit weggenomen: zelfs bij het glutenvrije brood onderling verschilt de prijs in enkele gevallen meerdere euro's. 

Het kan in mijn ogen zinvol zijn om ook na te denken over het zelf bakken van glutenvrije brood. We zijn in het onderzoek van bijna elk glutenvrije merk een broodbakmix tegengekomen. Dit heeft dusdanig onze aandacht getrokken, dat we achter de schermen bezig zijn met twee nieuwe onderzoeken:

 • De beste broodbakmachine
 • De beste glutenvrije broodmix

Houd Alstu.nl in de gaten voor deze onderzoeken als je een glutenvrije dieet volgt. Daarbij volgen wij de introductie van nieuwe glutenvrije broden in de supermarkten nauwkeurig: mocht er een nieuwe variant komen die bovenstaand onderzoek beïnvloed, zullen wij deze tijdig updaten. De actuele update-datum vind je bovenaan het onderzoek. Bon apetit! 

Ontdek meer
Keuken & Eten

De Beste Kaasfonduepan

Huis & TuinKeuken & Eten

De Beste Braadpan

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

HobbyHuis & TuinKeuken & Eten

Beste koekenpannen voor inductie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *