Geld

Goedkoop Tanken: Groot Onderzoek 2020

onderzoek benzineprijzen

Laatste update op: 23 juni 2022

Wat zijn de beste provincies en plekken om goedkoop te tanken?

De wintersport komt er weer aan en dat lijkt een goed moment om de benzineprijzen in Nederland en Europa te bekijken. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan en onder meer de prijzen van de 40 goedkoopste tankstations per provincie in kaart gebracht. Met de gemiddeldes van deze tankstations hebben we de prijzen onderling vergeleken.

In Nederland hebben we de benzineprijzen van 480 tankstations in kaart gebracht. Verder hebben we gekeken naar de gemiddelde benzineprijs per land in Europa en deze onderling vergeleken. Wat opvalt is dat Nederland op dit moment het duurste land in Europa is als wordt gekeken naar de gemiddelde prijs per land.

Goedkoop tanken; Hier moet je zijn:

  • De duurste provincies om te tanken zijn Flevoland (€1,622), Zeeland (€1,602) en Utrecht (€1,60)
  • Echt goedkoop tanken doe je in Noord-Brabant, Drenthe en Gelderland met allen een gemiddelde prijs van €1,583;
  • Je ongeveer €31,- op een volle tank (55L) kan besparen als je je auto onderweg naar wintersport vol zou gooien in Luxemburg;
  • Je in Nederland vrij makkelijk €10,- kan besparen op een volle tank als je een goedkoop tankstation zoekt i.p.v. tanken langs de snelweg.
  • Ga je naar één van de meest populaire vakantielanden in Europa: dan tank je onderweg in Luxemburg (€1,203) en Oostenrijk (€1,227) het goedkoopste. Benzine is hier zo'n 30% goedkoper t.o.v. Nederland.
  • In België en Duitsland ligt het prijspeil voor benzine respectievelijk 14,8% en 20,1% lager

Zit je nu thuis en zoek je vermaak? Lees ook ons onderzoek naar de 10 leukste LEGO auto's voor lockdowns!

Dit zijn de 3 goedkoopste (en duurste) provincies qua benzine in Nederland

De goedkoopste provincies zijn Noord-Brabant, Gelderland en Drenthe (€1,583) op basis van de goedkoopste 40 tankstations per provincie. Flevoland, Zeeland en Utrecht komen als duurste provincies om benzine te tanken uit het onderzoek. Per tank loopt het verschil op tot zo'n €2,- tussen de provincies. Als gezegd is dit op basis van de 40 goedkoopste tankstations per provincie om een evenwichtiger prijspeil per provincie te krijgen. In realiteit kan het makkelijk €10,- per tank schelen als je bewust een tankstation uitzoekt, naast de snelweg zijn de tankstations gebruikelijk veel duurder. Tank je bij een A-locatie langs de snelweg dan ben je vaak rond de €1,80 voor een liter kwijt.

In onderstaande grafiek vind je de kosten voor een tank van 55 liter benzine per provincie. In de file met alle data kun je ook de top 10 meest voordelige tankstations per provincie nog vinden.

Omrijden naar België of Duitsland?

Omrijden naar België vanuit Zeeland, Brabant en Limburg voor benzine kan lonen. Gemiddeld is een liter benzine daar zo'n 25 cent goedkoper, want zo'n €14,- per tank betekent.
In Duitsland is de benzine zelfs 36,5 ct per liter goedkoper, dat scheelt al snel zo’n €20,- per tank, vanuit Overijssel, Gelderland, Limburg, of bijvoorbeeld even over de grens bij de oosterburen tanken kan dus ook lonen. Opvallend is overigens wel dat een aantal van de goedkoopste tankstations dicht bij de grenzen liggen (bijvoorbeeld in Ruurlo en Doetinchem), met name omdat ze moeten concurreren met de prijzen over de grens.

Ga je op wintersport? Dan kun je het best onderweg in Luxemburg goedkoop tanken.

Onderweg naar wintersport kun je vrijwel overal om Nederland goedkoper tanken. Luxemburg en Oostenrijk zijn de goedkoopste landen om te tanken, maar het loont ook om in België, Frankrijk of Duitsland te tanken onderweg naar wintersport of op de terug vanaf wintersport, doe je dit op de heen- en terugweg, dan bespaar je al snel €60,-

Onderstaande prijzen zijn gebaseerd op de gemiddelde prijs per land voor benzine.

Tips om te besparen op je reis naar wintersport:

  • Tankstations naast de snelweg zijn vaak aanzienlijk duurder;
  • Tolwegen mijden kan ook helpen wanneer je op wintersport gaat;
  • Euro 95 is ook behoorlijk goedkoop in Luxemburg en Oostenrijk; tanken in België of Duitsland loont ook, probeer wel A-locaties te vermijden.

Top 10 goedkoopste tankstations in Nederland:


Alle data per provincie in Nederland zijn ook te vinden in deze Google Drive file. Hier vind je ook de 40 goedkoopste tankstations per provincie, de Europese benzineprijzen en meer.

* Alle gegevens zijn verzameld met behulp van onder meer de bronnen: brandstof-zoeker.nl, brandstofprijzen.info en brandstofprijzen.nl en op de websites van tankstations zelf.

 

Ontdek meer
Geld

De Beste Creditcard voor Studenten

Geld

Waarom een creditcard? De belangrijkste redenen!

ElektronicaGeld

De Beste Google Nest Cyber Monday Aanbiedingen

Geld

De Beste Zakelijke Rekening voor Startende ZZP'ers

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *