Huis & TuinKeuken & Eten

De Beste Braadpan

de beste braadpan

Laatste update op: 17 april 2023

Braadpannen zijn vaak aan de prijs, op zich niet gek; want over het algemeen zijn het duurzame pannen die lang meegaan. Maar heb je wel kwaliteit voor je geld? Wij zochten uit wat de beste braadpan is. Na een eerste selectie op basis van vele recensies en eigen ervaring zijn we door gaan testen met een select aantal (gietijzeren) braadpannen om te kijken wat de beste braadpan is.

Uiteindelijk kwam de Le Creuset Signature‘ braadpan als beste keuze uit onze test, maar we zijn behoorlijk onder de indruk van de ‘Lodge Enamel Gietijzeren braadpan‘. Hier onder lichten we onze keuze verder toe.

De Beste Braadpan:

Onze Keuze

Beste braadpan Le Creuset Signature

Le Creuset Signature Braadpan (22 cm)

De gietijzeren braadpannen van Le Creuset zijn sowieso een icoon in de keuken, maar de gietijzeren geëmailleerde braadpannen van Le Creuset zijn wel het toonbeeld van de uitzonderlijke kwaliteit, niet kapot te krijgen.

De braadpan Le Creuset Signature komt wat ons betreft als beste gietijzeren braadpan uit de test. Ondanks dat deze braadpannen niet altijd voordelig zijn (wel vaak goede aanbiedingen bij bv fonQ) koop je ze eigenlijk voor het leven. De pannen geleiden de hitte geweldig, de vernieuwde emaillen kookplaat (t.o.v. voorloper de Tradition) zorgt ervoor de pannen nog duurzamer zijn en minder dof worden. Verder is de pan snel op temperatuur.

De robuuste brede grepen en de hermetisch af te sluiten deksel met druipringen zorgen voor een optimale verdeling van het kookvocht tijdens het bereiden. Al deze facetten, met daarnaast gemak het van het schoonmaken en de prettige stevige RVS knop maken het wat ons betreft – doch nipt – de winnaar van de onze keuze voor de beste braadpan.

Update op basis van feedback van lezers: de Staub.

Lezerstip: Staub

Lezerstip: de Staub braadpan

Staub Ronde Braadpan

De Staub braadpannen: deze pannen werden zo veelvuldig door onze bezoekers en lezers getipt dat we niet anders konden dan de pannen van Staub een ereplek te geven. Deze robuuste geëmailleerde pan was meermaals in onze inbox te vinden met lofbetuigingen van de eigenaars van deze pan.

De braadpan van Staub is bijna net zo'n iconische als de Le Creuset braadpannen. Door onze lezers in ieder geval geroemd om hoe tevreden ze er mee zijn. De geemailleerde braadpannen van Staub komen met deksel met de unieke picots van Staub. Deze zorgen ervoor dat de condensdruppels uniform verdeeld terug vallen in de gerechten die worden bereid.

Dit picots' systeem is te vergelijken met de druipringen van de Creuset deksels. Het draagt onder meer bij aan heerlijk mals vlees. De Staubs zijn goed geleidende braadpannen die bruikbaar zijn op alle hittebronnen in de keuken. Door de emaillen laag zijn de pannen nog duurzamer. De robuuste handvatten en prettige handeling maken het een goede complete braadpan.

Ook Interessant

 

Lodge beste braadpan

Lodge Enamel Gietijzeren Braadpan 

Maar nipt verloren van onze beste keuze, de Lodge Enamel Gietijzeren braadpannen, qua prijs is dit misschien zelfs de betere keuze, qua duurzaamheid en robuustheid heeft de Lodge het nipt afgelegd.

Desalniettemin is de Lodge braadpan, een ontzettend goede keuze, helemaal als je kijkt naar de prijs kwaliteit verhouding. De Lodge braadpannen worden verkocht rond de € 200,- per stuk, wat in lijn ligt met een Le Creuset pan. Onze ervaring met deze gietijzeren braadpan is goed, ook deze pan geleid de hitte goed, is geschikt voor zowel de oven als andere hittebronnen als inductie, vuur en bv elektrisch.

De recensies over deze braadpan zijn lovend en overwegend positief, kanttekening is wel dat echt aangeraden wordt de pan met de hand schoongemaakt moet worden. Nu is dit sowieso bij geëmailleerde gietijzeren braadpannen het beste idee, maar vaak staat bij de productomschrijving nog wel dat het in de vaatwasser mee kan, dat is hier niet het geval.

 Budget keuze

BK Bourgogne gietijzeren braadpan

BK Bourgogne Gietijzeren Braadpan

Eerlijk is eerlijk; alle gietijzeren braadpannen zitten dicht bij elkaar, maar als we een top 3 zouden moeten maken, dan komt de BK Bourgogne Gietijzeren Braadpan er in als beste alternatief. Voordeel: deze braadpan is vriendelijk voor je portemonnee.

Onze keuze voor het beste alternatief is bij gevallen op de BK Bourgogne braadpan. Deze gietijzeren braadpan van BK kwam bij ons in het vizier door de vele positieve beoordelingen die we voorbij zagen komen. Het gaat om een flinke braadpan van goede kwaliteit. Die het ook goed deed in de oven, op het vuur als op inductie. Nadeel aan deze pan is dat de knop warm werd bij verhitting en het geheel iets minder robuust overkomt dan de Le Creuset Braadpan Signature braadpan. Verder een aanwinst voor elke keuken


Waarom je ons kan vertrouwen

Bij het uitzoeken van de beste braadpannen hebben we ook weer eigen belang: we willen zelf namelijk de beste braadpan in huis hebben 🙂 We hadden thuis al een Le Creuset Original, maar waren benieuwd naar de ontwikkelingen op de markt voor braadpannen. Nu zijn braadpannen niet direct een high – tech item, noch zijn de materialen dat, dus gaat het bij braadpannen om kleine verschillen. Voor dit onderzoek hebben we een eerste selectie gemaakt op basis van recensies en reviews op onder meer bol.com, fonQ, kookpunt.nl en Amazon.de.

Verder hebben we onder meer om feedback gevraagd bij een (voormalige) chef. Na het verzamelen van al deze informatie hebben we 6 braadpannen geselecteerd. Deze braadpannen hebben we getest op het vuur, op inductie en in de oven. We hebben er vlees in gebakken, in gebraden, een stoofpot in gemaakt en suddervlees in de pannen gemaakt. Vervolgens zijn de bovenstaande braadpannen als beste uit de test gekomen.

Surel-braadpan

Surel braadpan – slechts 84,50 bij bol.com

Toch willen we ook nog een eervolle vermelding geven aan de Surel braadpan uit onze test, die op het randje niet onze favorieten heeft gehaald, maar wel een zeer goede braadpan is voor een zacht prijsje.

Voor wie is dit onderzoek?

Wanneer je op zoek bent naar ‘de beste braadpan' zijn wij van mening dat het gaat om de iets meer gevorderde thuiskok. Over het algemeen zijn zij het die zich oriënteren op goede braadpannen. Dit onderzoek is dus voor de enthousiaste hobbykoks. We hebben het onderzoek ook ingestoken voor de consument en niet direct voor de professionele keuken.

Dus is je huidige braadpan aan vervanging toe of wil je nu echt een goede braadpan aanschaffen, dan is deze gids een handige om door te nemen. De resultaten zijn dus de meest geschikte braadpannen voor de meeste hobbykoks.

Hoe hebben we geselecteerd?

In eerste instantie hebben we een aantal voorwaarden ingekaderd waar de braadpannen aan moeten voldoen in dit onderzoek: allereerst vinden wij (je mag het met oneens zijn) dat een goede braadpan van gietijzer moet zijn, omdat gietijzer zorgt voor optimale geleiding. Verder hebben wij in dit onderzoek ook als voorwaarde gesteld dat het moet gaan om geëmailleerde braadpannen, deze zijn iets makkelijker schoon te maken en meer geschikt voor en bakken, braden, stoven én sudderen. Daar is ‘gewoon gietijzer' minder geschikt voor. Ook zijn de geëmailleerde gietijzeren pannen vaak iets lichter waardoor ze ook makkelijker in gebruik zijn.

Met deze voorwaarden hebben we door geselecteerd op onder meer reviews van andere sites, eigen ervaring, vragen bij een kookwinkel en de mening van een (oud) chef kok. Vervolgens zijn we dus aan het koken geslagen met de braadpannen die naar voren kwamen. Daaruit kwamen de Le Creuset Signature, de BK Bourgogne Braadpan en de Lodge Enamel Gietijzeren braadpan als beste keuzes.

Ondanks het hoge prijskaartje komt de Le Creuset Signature nipt als beste uit de test, omdat deze ook wel een leven lang mee gaat, dus dan is het wél een goede prijs kwaliteit verhouding.

Wat moet je in de gaten houden bij het vergelijken van braadpannen?

Allereerst moet je op het materiaal letten, waar is de braadpan van gemaakt? Je zal al snel zien dat braadpannen vaak gemaakt zijn van gietijzer of een combinatie van staal en aluminium. In onze optiek is gietijzer de beste keuze voor een duurzame goed geleidende braadpan. Verder is het goed om te kijken naar de deksel: het is van belang dat deze goed sluit, zodat de al het kookvocht in de pan blijft en in het eten trekt. Om te zorgen dat dit goed verdeeld is zijn ook druipranden gewenst in de deksel.

Waar wij ook op hebben gelet is of de pan al dan niet geëmailleerd is, omdat dit de pan beschermd, en het zorgt voor meer gemak met afwassen en het verdelen van de warmte door de pan. Verder is het goed om te letten op de hanteerbaarheid en gewicht van de pan, eigenlijk dus het formaat. Braadpannen kunnen al snel flink zwaar worden. Ook de dikte van het materiaal (gietijzer + emaillen) is van belang bij het kiezen een goede braadpan. Is de pan ‘dik' dan duurt het langer voordat hij warm is en is hij zwaarder, maar brand het eten wel minder snel aan en houdt het de warmte ook langer vast. Andersom werkt dit natuurlijk op de tegengestelde manier. 

Opgesomd moet je bij de aanschaf van een braadpan letten op de volgende zaken:

  • Welk materiaal kies je? (Gietijzer 🙂 )
  • Hoe is de geleiding van de braadpan?
  • Sluit de deksel goed af? Druipranden? Wordt het handvat warm?
  • Hoe zit het met het gewicht en de hanteerbaarheid van de pan?
  • Is de braadpan geëmailleerd? Goed voor geleiding en makkelijker schoonmaken;
  • Hoe dik is het materiaal van de pan?
  • Heeft de braadpan robuuste handvatten zodat deze ook goed te hanteren voor in de oven?
  • Werkt het op zowel inductie, gas, halogeen, elektrisch en in de oven?

Waarom zou ik een braadpan moeten kopen?

Blijkbaar overweeg je het al om een braadpan te kopen anders zou je niet dit artikel lezen. Maar het aanschaffen van een braadpan kan veel ruimte besparen, hij kan verschillende andere pannen en ovenschotels vervangen, is ideaal voor eenpansgerechten maar ook als je een stofpoot wil maken of vlees wilt laten sudderen.

Verder zijn braadpannen eigenlijk ideaal voor het aanbraden van vlees (denk bv. beenham en rollades) en het ook het bakken. De veelzijdigheid in gebruik van braadpannen en de duurzaamheid van deze pannen maken het gewoon een goede aankoop.

Geëmailleerde gietijzeren braadpannen gaan met gemak 15 jaar mee en over het algemeen nog veel langer. Dus vind je koken leuk? Dan is een braadpan een toekomstbestendige aankoop en kan je er best wat in investeren.

Benieuwd naar de beste pannen voor een inductie kookplaat? Bekijk dan ons artikel met de beste pannen voor inductie.

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Keuken & Eten

De Beste Kaasfonduepan

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

5 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *