Keuken & Eten

De Beste Messensets voor hobbykoks

beste messenset voor hobby koks

Laatste update op: 23 juni 2022

Één van de grootste ergernissen als bij het koken ben is een bot mes. Op zoek dus naar een nieuwe messenset – of slijpen als ze nog te redden zijn – maar welke messenset is de beste messenset voor hobbykoks? Voor dit onderzoek zijn we verschillende kookwinkels langsgegaan waar we om advies hebben gevraagd welke messen zij adviseerden voor een eerste selectie.

Na deze eerste selectie zijn we aan het testen geslagen. Na ruim twee weken testen van de messen op verschillende factoren, het inlezen wat belangrijk is bij messen, en het doorspitten van recensies zijn we eruit: wij vinden de 5-delige Diamant Sabatier Integra de beste messenset voor de meeste keukens / voor gepassioneerde hobbykoks.

Onze Keuze

Diamant Sabatier Integra messenset 5-delig

Diamant Sabatier Integra messenset 5-delig

De Diamant Sabatier Integra messenset komt in ons onderzoek als beste keuze naar voren door de goede verhouding van prijs en kwaliteit, ligt goed in de hand, en doorstond testen naar smaak.

Deze 5-delige set van Diamant Sabatier is wat ons betreft de beste keuze voor de meeste huishoudens. Op het moment van schrijven kost deze kwalitatief hoogwaardige messenset €110,- wat een hele nette prijs is voor een dergelijke messenset. De messen liggen prettig in de hand, kunnen tegen een stootje, zijn robuust en roesten (vooralsnog) niet. Ook de overgang van het lemmet naar de krop naar het heft is zeer prettig bij de messen. Daarbij bevalt naast de prijs ook de samenstelling van de messenset; met een koksmes, een officemes, een broodmes, een santokumes en een tomatenmes, is dit een mooie complete set waar je alles mee kan in de keuken.

Ook interessant

Wusthof Grand Prix II Messenblok (7-delig)

Wusthof Grand Prix II Messenblok (7-delig)

De runner up in de messensets is voor ons de Wusthof Grand Prix II Messenblok (7-delig). Deze set doet ook niet onder voor de Diamant Sabatier Integra, en heeft zelfs als pluspunt ten op zichte van de Integra dat de messen uit 1 stuk gesmeed zijn, waardoor vuil er niet tussen kan kruipen.

Zoals we al zeiden doet de Wusthof Grand Prix II Messenblok niet per se onder voor de Diamant Sabatier Integra en lagen ze wat ons betreft dicht bij elkaar, maar door de wat hogere prijs is dit onze runner up / of upgrade pick. Heb je wat meer budget tot je beschikking en wil je een iets completere set met onder meer een aanzetstaal en een schaar dan is dit je keuze.

De messen zijn uit 1 stuk edelstaal gesmeed met een hardheid van 58 Rockwell; de messen blijven zodoende langer scherp maar kunnen prima in de vaatwasser. Wij misten wel een klein beetje het Santoku mes in deze set.

Budget Keuze

Zwilling Twin Pollux 3-delig

Zwilling Twin Pollux 3-delig

De Zwilling Twin Pollux is een driedelige messenset voor veeleisende beginners, in deze set zitten wat minder koksmessen maar we raden eerder aan om te besparen op de hoeveelheid dan de kwaliteit van de messen.

Op zoek naar een goedkoop alternatief? Dan raden we je aan om te gaan voor de Zwilling Twin Pollux 3-delige set, dit is een goede messenset voor veeleisende hobbykoks die wel een oogje op hun budget houden. De messen zijn vervaardig uit 1 stuk staal en hebben een prettige handgrepen. Bij onze budget keuze lever je in dit geval alleen in op het aantal messen, in plaats van op de kwaliteit van de messen. In deze set zitten een garneer- en schilmes, een universeelmes en een koksmes (20cm).


Waarom je ons kan vertrouwen

Voor deze test hebben we niet alleen zelf getest maar ook rondgevraagd bij keuken / messenwinkels, ingelezen in alle voor- en nadelen van verschillende soorten messen, talloze recensies doorgespit en rekening gehouden met budget. Zelf sta ik graag in de keuken, en onder meer op basis van ervaring denk ik dat de keuze voor Europese messen de juiste is. Bij de gemiddelde hobbykok kan de keuken nog wel eens een slagveld zijn, en Europese messen kunnen over het algemeen iets meer hebben. Daarbij ben ik zelf gek op keukenmessen, maar wil ik er niet te veel voor kwijt zijn, de afweging kwaliteit prijs moet goed zijn. 

We hebben gelet op welke factoren van belang zijn bij de aanschaf van messen: prijs, lemmet, handvat, krop, hardheid en duurzaamheid, we staan achter alle drie de keuzes in deze test; en lichten hier onder toe waar we op getest hebben en hoe de resultaten tot stand zijn gekomen.

Voor wie is dit onderzoek?

De selectie die we in dit onderzoek hebben gemaakt en de uitkomsten zijn voor hobbykoks in de gemiddelde keuken. Er zijn prachtige Japanse keukenmessen die op kunnen lopen tot duizenden euro's, maar we richten ons hier niet op verzamelaars van messen. De definitie van de beste messenset is dus de beste set voor de hobbykok tegen een redelijk budget. 

Opbouw / onderdelen van messen:

Messen zijn opgebouwd uit een pommel, heft, krop en een lemmet. Ben je op zoek naar nieuwe messen dan zijn met name het heft, het lemmet en de krop het belangrijkst om naar te kijken.
Bij het heft gaat het om het materiaal en de vorm. Bij het lemmet gaat het om lengte en dikte, bij de krop is het van belang of deze volledig is of half.

de verschillende onderdelen van een mes

Hoe hebben we de messensets geselecteerd?

Voor dit onderzoek hebben we eerst rondgevraagd bij plaatselijke messenwinkels/keukenwinkels, over veel verkochte messensets, en wat de voor en nadelen van specifieke messensets zijn. Onder meer hierdoor zijn wij tot de conclusie gekomen dat we alleen Europese messensets wilden meenemen in deze test omdat wij die het meest geschikt achten voor hobbykoks.

Hierna hebben we de verschillende messensets en messen getest. Dit met name op het gebied van snijgemak/plezier, handgreep, schoonmaken, robuustheid. Ook hebben we o.a. nog getest op basis van de tomaten- en uientest, en hoe goed of slecht de messen door vlees heen gleden. Het slijpen laten we liever aan de echte pro's over. Ook hebben we ons verdiept in artikelen van experts (bijvoorbeeld deze) en talloze recensies van consumenten doorgespit, om te kijken of de ervaring van andere consumenten overeen kwam met die van ons. waardoor we tot onze uiteindelijke conclusies zijn gekomen. 

Wat moet je in de gaten houden bij het vergelijken van messensets?

Met een goed en scherp mes snij je veiliger en sneller, maar bij het testen van messen is juist dit één van de problemen, alle messen zijn scherp als ze nieuw zijn, dus dan merk je eigenlijk alleen maar hoe de slijping in de fabriek is geweest. Het gaat er dan ook meer om – althans wat ons betreft – hoe lang het scherp blijft, of het staal roestgevoelig is, of het scherp geslepen kan worden, of het tegen een stootje kan en of de messen mee kunnen in de vaatwasser. En natuurlijk hoe het snijdt 🙂

Vaak voorkomende messen in messensets:

aangezien messenset nog wel een ruim begrip is belichten we graag wat in deze test als messenset wordt gedefinieerd. In de meeste messensets zitten 5 messen, met deze 5 keukenmessen zijn de meeste taken tijdens het koken te verrichten. Dan gaat het om de volgende messen:

Officemes, het officemes is het kleinste mes van de set. Net wat groter dan een aardappelschilmes maar veel scherper en steviger. Het lemmet van het mes is veelal tussen de 8 en 10 cm. Het officemes wordt met name gebruikt voor het schillen van vruchten en groenten, daarnaast ook veel gebruikt voor garneringen.

Tomatenmes, waarschijnlijk heb je al vaak het idee gehad dat je mes bot was als je een tomaat probeert te snijden, maar voor groenten en fruit met schil en een zachte binnenkant heb je een klein gekarteld mes nodig; het tomatenmes. Tomatenmessen komen zodoende ook goed van pas bij bijvoorbeeld druiven en nectarines. Lemmetlengte is vaak van 8 tot 15 cm.

Koksmes, dit is waarschijnlijk het meest bekende en meest gebruikte mes in de keuken. Het lemmet van het koksmes is vrij hoog maar wordt wat smaller bij de punt. Koksmessen voor hobbykoks zijn rond de 20cm, professionele koks gebruiken koksmessen tot 27 cm. Met name goed voor het snijden van specerijen, kruiden en groeten, en ook handig bij het pletten en kneuzen van ingrediënten.

Vleesmes. het vleesmes heeft een smaller lemmet dan het koksmes, de lengte daarentegen is wel ook vaak rond de 20 cm lemmet. Door het smalle lemmet is het geschikt om bijvoorbeeld gevogelte te ontleden of grote stukken vlees te snijden.

Broodmes, het broodmes heeft een langwerpig smal lemmet. Het lemmet is soms tot wel 30 cm lang. Geschikt voor onder meer het snijden van brood en taart.

Santoku-mes, is een Japans koksmes is een alleskunner en kan worden gebruikt voor snijden, hakken en trancheren van zowel groente, vis als vlees.

Wat zijn de belangrijkste factoren voor de duurzaamheid / kwaliteit van messen?

Kwaliteit en duurzaamheid van de messen zijn afhankelijk van onder andere het materiaal: hardheid van het staal, hoek van slijpen, of het uit 1 stuk gesmeden is, en de bevesting van lemmet aan krop en handvat. Globaal kan er ook onderscheid gemaakt worden tussen Europese en Japanse messen. Europese messen zijn van minder hard staal dan Japanse messen. 

De hardheid van het staal bepaalt mede hoe lang een mes scherp blijft, en hoe scherp het kan worden. Hoe hard het staal is wordt aangeduid in Rockwell. Hoe hoger het de schaal hoe in Rockwell hoe harder het staal. Bij Europese messen ligt de hardheid van het staal tussen de 54 en 58 Rockwell, Japanse messen beginnen vaak pas bij 58 en lopen op tot maximaal 66 Rockwell. 

Waarom dan niet een hogere staalhardheid bij alle messen? Om een hoge hardheid te bereiken wordt er staal gebruikt met een hoger carbon gehalte. Gevolg is dat messen met een hogere hardheid gevoeliger voor roestvorming zijn. Ook is het zo dat hoe harder het staal is, hoe brozer het is, dus breekbaarder. Verder is hard staal lastiger te slijpen.

Daarom kozen wij in deze test voor Europese messen, omdat de meeste koks de weg naar professionele messen wel te weten vinden, en jij – als lezer – waarschijnlijk op zoek bent naar het beste mes voor een hobbykok en dan is het wel prettig dat een mes wat vaker te slijpen is, niet te vatbaar is voor roest en niet te broos is en snel breekt. Een Japans mes is een perfect alternatief als je wat preciezer bent en goed zorgt voor je spullen.

Lees in dit artikel nog eens na wat de verschillen tussen Japanse en Europese messen zijn als je nog steeds twijfelt, over wat voor type mes jij wilt aanschaffen.

Ontdek meer
Keuken & Eten

De Beste Kaasfonduepan

Huis & TuinKeuken & Eten

De Beste Braadpan

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

HobbyHuis & TuinKeuken & Eten

Beste koekenpannen voor inductie

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *