Huis & TuinKeuken & Eten

De Beste Koffiemolen

beste koffiemolen

Laatste update op: 23 juni 2022

Update: we hebben ons onderzoek naar de beste koffiemolen 2019 onlangs vernieuwd. De onderzoeksresultaten zijn onveranderd gebleven; wel zijn de prijzen geüpdatet. Zo is onze budget keuze – de Melitta Molino – met € 49,- nog nooit zo goedkoop geweest.

Goede koffie begint bij de bonen en de maling. Als groot koffieverbruikers – en fans – hebben we over de afgelopen 3 maanden verschillende koffiemolens / bonenmalers getest bij het bereiden van koffie. Tijdens kantooruren gaan er al snel zo'n 20 kopjes koffie op een dag doorheen, dus dit onderzoek kunnen we aardig onderbouwen. Bij het maken van onze keuze hebben we rekening gehouden met onder meer: de inhoud van het bonenreservoir, elektrisch of handmatig, instelbaarheid van de maalgraad, de demonteerbaarheid en het gebruik van messen of maalschijven. 

Uiteindelijk is onze keuze gevallen op de Baratza Virtuoso koffiemolen, ondanks de prijs is hij de aanschafprijs dubbel en dwars waard. De Baratza Virtuoso heeft 40 verschillende standen en is zodoende geschikt voor een slappe bak koffie tot een espresso, ristretto of Turkse koffie. De maalgraad is goed in te stellen, en hij maalt snel en consistent zonder te veel lawaai. Zowel bij bol.com, als bij Fonq en en Coolblue haalde de Baratza Virtuoso 5 sterren toen wij hem testten.

Onze Keuze

Baratza Virtuoso

Baratza Virtuoso bonenmaler

Uit onze test kwam de Baratza het meest positief uit de test, eigenlijk was alles top. Er zijn wel zeer veel goede alternatieven moet gezegd worden.

Als gezegd is de Virtuoso van Baratza wat ons betreft de beste en meest complete koffiemolen / bonenmaler. Onder meer door de nauwkeurigheid waar mee je kan malen, de maalgraad en consistentie, het gemak en geluid (of juist gebrek daar aan), omdat we de keuze moeilijk vonden hebben we ook gekeken naar recensies van anderen, en ook hier kwam de Baratza vaak met 5 sterren terug in de recensies

Ook interessant

 

Solis Scala 166

Solis Scala 166 elektrische koffiemolen

Een wat goedkoper en eenvoudiger alternatief is de Solis Scala 166. Goed, betrouwbaar elektrisch alternatief met 15 maalstanden en conische maalschijven.

De Solis Scala 166 is een goed alternatief, welke ook wat goedkoper is. Ook de Solis beschikt over maalschijven. Heeft met 15 maalstanden een iets minder bereik qua maalfijnheid / keuze en heeft iets minder vermogen waardoor het wat langer duurt en wat luidruchtiger is. Uit onze tests kwamen de koffiemolens met maalschijven het beste uit de test; de consistentie en de de maalfijnheid zijn wat ons betreft veel beter dan bij bonenmalers met messen.

Budget keuze

Melitta Molino koffiemolen

Melitta Molino koffiemolen

Als je kijkt naar de specificaties is de Melitta Molino een hele goede budgetkeuze, een elektrische koffiemolen met uitneembare maalschijf voor slechts €49,-

Wanneer je niet te veel geld uit wil geven is dit jouw keuze: de Melitta Molino een elektrische (100W) koffiemolen met 17 standen met maalschijf die tevens uitneembaar is. De Melitta Molino doet zijn werk ook goed, is gebruiksvriendelijk, maar heeft net niet de power en de maalprecisie die de Baratza heeft. Desalniettemin goede budgetkeuze.

 


Waarom je ons kan vertrouwen

Als groot koffie liefhebbers hebben we al talloze koffiemachines gebruikt over de afgelopen jaren. Van Senseo apparaten tot Jura's met geïntegreerde bonenmalers tot en met kleine Illy espresso machines. Tot zover was dit de makkelijkste test omdat we toch al dagelijks ‘desk research' deden. We zijn geen barista's maar met een gemiddelde dagelijkse hoeveelheid van 6 – 8 kopjes per dag kunnen we toch wel een aardig oordeel vormen. Naast onze eigen ervaringen hebben we ook gekeken of deze staafden met de algemene reviews en recensies, wat het geval was.

een koffiefilter met gemalen koffie

Voor wie is dit?

Er is steeds meer een verschuivende trend naar betere kwaliteit en duurzame koffie, we zijn meer gaan genieten van koffie. Een goede koffiemolen is met name voor mensen die wat meer koffie drinken en er van genieten. Bij voorgemalen koffie gaan er aroma's en smaak verloren, zonde natuurlijk, al helemaal als je een prachtige espresso machine hebt.

Hoe wij getest hebben

Voor ons onderzoek naar de beste bonenmalers hebben we op een aantal specificaties vrij strikt geselecteerd. Bonenmalers met messen in plaats van maalschijven hebben we dan ook buiten beschouwing gelaten. Bij koffiemolens met messen gaat het namelijk om ‘slagkoffiemolens' met mesjes krijg je een ongelijke maling, fijn en grof gaat door elkaar heen en elk kopje zal anders smaken. Ze zijn vaak wel goedkoop, maar dat is in onze optiek dan ook meteen het enige voordeel. Verder is er doorgeselecteerd gelet op koffiemolens met meerdere maalstanden, waarmee jij zelf de maalfijnheid kan bepalen. Heb je zin in een espresso/ristretto dan kan je extra fijn gaan malen, en bij een grove maling krijg je meer een ‘filterkoffie'. Hier boven hebben we 3 elektrische koffiemolens uitgelicht, er zijn natuurlijk ook gewoon goede handmatige koffiemolens (deze Hario handmatige bijvoorbeeld), maar we gaan er even vanuit dat je geen zin hebt om elke ochtend met de hand te malen voor je echt wakker bent. Gebruiksgemak, maling en smaak gaven uiteindelijk de definitieve lijst die we hierboven hebben gepubliceerd.

koffiebonen automaat

Definitie koffiemolen / bonenmaler

Zoals hierboven uitgelegd hebben we in deze recensie koffiemolens wat verder afgebakend; het ging in dit onderzoek om elektrische koffiemolens met echt maalwerk. In dit onderzoek hebben we bonenmalers meegenomen die:

  • Elektrisch zijn
  • Verschillende maalstanden hebben voor maalfijnheid
  • Maalschijven
  • Meerdere andere recensies

Elektrische bonenmalers met messen ‘slagkoffiemolens' hebben we dus niet meegenomen, omdat we dit zelf nooit zouden aanraden.

De totstandkoming van de score

Op basis van de eerdere criteria gesteld hierboven en recensies op andere websites (bv Kafea.nl en koffieamigo.nl) zijn we verder gegaan met testen. We hebben rekening gehouden met het aantal standen, de maalgraad, of er messen of maalschijven gebruikt werden, gebruiksgemak en of de molen al dan niet demonteerbaar is: er komen toch olie en restjes in de molen die schoongemaakt moet worden. Verder hebben we op maling, smaak en consistentie getest, en hebben we ook goed gekeken naar onder andere klant recensies op Fonq, bol.com, Coolblue. Met name de maalfijnheid, power, snelheid en consistentie hebben de uiteindelijke doorslag gegeven voor de Baratza Virtuoso.

Wat moet je in de gaten houden wanneer het gaat om koffiemolens?

Met name of je het het geld waard vind, als je een bonenmaler koopt, zouden wij aanraden er niet een met messen te kopen maar een met maalschijven / maalstenen. En dan kost het toch al snel wel wat. Dus als jij echt kan genieten van je ‘koffiemoment' is het het waard, drink je niet al te vaak koffie en vind je het al snel te veel werk dan kun je wellicht de aanschaf het beste overslaan. Maar heb je een mooi espresso apparaat of een goede percolator thuis staan en gebruik je nog voorgemalen koffie, dan zouden we je toch een bonenmaler aanraden, welke je kiest van bovenstaande bonenmalers is verder natuurlijk geheel aan jou.

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Keuken & Eten

De Beste Kaasfonduepan

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *