Alstu! We hebben het beste voor je uitgezocht.

ElektronicaHuis & Tuin

De Beste Slimme Lampen

de beste slimme lampen

Slimme lampen zijn vandaag de dag steeds meer gewild. En dat is niet gek: slimme verlichting kun je op afstand bedienen, met spraak aansturen in combinatie met een smart speaker én je kunt complete scenes maken voor specifieke sferen. Voor een ontspannen avondje Netflix tot een gezellig diner onder sfeervol licht. Er zijn echter steeds meer keuzes op het gebied van smart lights, waarbij het de grote vraag is en blijft welke je nu het beste kunt kiezen. We hebben de afgelopen vier weken meer dan 15 verschillende slimme lampen getest in twee verschillende woningen. Op basis van ons onderzoek kunnen wij concluderen dat de slimme lampen van Philips Hue hoogstwaarschijnlijk de beste keuze zijn voor de meeste woningen, waarbij je het best de Philips Hue White and Color Ambiance Starterkit kunt kopen. 

 

Onze Keuze

 

philips hue white and color ambiance starterkit

Philips Hue White and Color Ambiance Starterkit

De White and Color Ambiance lampen van Philips Hue zijn de beste keuze voor dagelijks gebruik van slimme lampen voor verschillende toepassingen. Makkelijk te integreren, te bedienen en te koppelen met spraakassistenten als Google Assistant of Alexa.

 

De Philips Hue White and Color Ambiance Starterkit is de beste keuze voor slimme lampen voor verschillende doeleinden. Deze lampen draai je makkelijk in je huidige fittingen, waarmee je je traditionele lampen vervangt. Het bedienen van de app werkt enorm simpel: hierbij heb je eindeloos veel mogelijkheden tot het aanmaken van routines of specifieke planningen per dag. Denk aan het automatisch aanzetten van het licht wanneer de zon ondergaat of op een specifiek tijdstip als je op vakantie bent. De lampen gaan echter verder dan standaard routines, waarmee de lampen ook een zeer geschikte keuze zijn op het gebied van van veiligheid. Met behulp van willekeurige routines, zorgt de applicatie ervoor dat de lampen niet altijd om precies hetzelfde tijdstip aanspringen, maar dit altijd een paar minuten per dag van elkaar verschilt. Opvallend is dat de lampen met onwijs veel spraakassistenten te koppelen zijn. Zo kun je in een paar stappen een koppeling realiseren met platformen als Google Assistant of Amazon Alexa. Let er wel op dat je een Philips Hue Bridge nodig hebt, om een koppeling tot stand te kunnen brengen. Zo'n bridge is ook nodig om lampen te koppelen, te groeperen en te bedienen via een app. Dit is in onze ogen echter geen nadeel: bijna alle slimme lampen werken via zo'n lampen bridge. De Hue bridge kun je apart aanschaffen, maar krijg je ook vaak bij een (en dus bij het door ons geselecteerde) starterkit.

Uitbreiding

 

philips hue starterkit google home

Philips Hue Starterkit Inclusief Google Home Mini

Wil je een direct je lampen kunnen bedienen met spraak? Dan is deze starterkit van Philips Hue een interessante uitbreiding keuze. Bij dit pakket is namelijk aangevuld met een Google Home Mini smart speaker.

Een van de grotere voordelen van slimme lampen is dat je ze kunt bedienen met spraak. Ook hierin scoren de Philips Hue lampen als beste: de koppeling met spraakassistenten als Google Assistant is zeer eenvoudig te maken. Je logt simpelweg in op je Philips Hue account en met je Google Home account en de koppeling is gemaakt. We hebben een mooie uitbreiding gevonden die als compleet pakket wordt aangeboden: de Philips Hue Starterkit Inclusief Google Home Mini. Met dit starterspakket kun je direct aan de slag met je slimme lampen en kun je ze met behulp van de smart speaker van Google met spraak bedienen. In het pakket is tevens de Hue bridge te vinden, die je sowieso nodig hebt om je lampen te kunnen bedienen met je smartphone en om ze te groeperen en toe te wijzen aan specifieke ruimtes binnen je woning. 

Budget Keuze

 

innr starterkit

Innr Starterkit met 2 LED lampen incl. bridge 

De beste budget keuze voor slimme verlichting zijn de lampen van Innr. Deze lampen zijn van zeer goede kwaliteit en zijn stukken goedkoper dan Philips Hue.

Wanneer je niet de hoofdprijs wilt betalen voor een setje slimme lampen van goede kwaliteit, ben je aan het juiste adres bij Innr. Het Nederlandse lampenmerk heeft prachtige slimme lampen op de markt gebracht, die tevens geschikt zijn voor verschillende armaturen: van lampen met een E27 of E14 fitting tot zeer platte Smart Led spots. Opvallend is dat Innr ook makkelijk te koppelen is via de lampen bridge van Philips Hue: hiermee wordt Innr ook interessant voor degene die reeds een slimme verlichting systeem hebben opgebouwd met Hue lampen. De lampen van Innr worden namelijk, blijkt uit ons eigen onderzoek, herkent als Hue lamp! 

Mocht je geen Hue systeem hebben, dan kun je de lampen van Innr ook gewoon koppelen met de eigen Innr Bridge. Er is op dit moment een compleet, voordelig pakket te vinden: de Innr Starterkit, die voorzien is van 2 LED lampen met een E27 fitting en de Innr Bridge die nodig is om de lampen te kunnen bedienen middels je smartphone. Net als bij Philips Hue werkt de applicatie van Innr zeer eenvoudig en zijn de lampen via een Hue bridge ook te koppelen met domotica platformen als Google Asssitant.

 


Waarom kun je mij vertrouwen

Zelf ben ik helemaal gek op smart home apparatuur en test ik verschillende slimme producten met regelmaat. Voor diverse toonaangevende websites op het gebied van slimme apparatuur en gadgets, waaronder Smarthomeweb.nl, doe ik dagelijks reviews en volg ik smart home ontwikkelingen op de voet. Ook ben ik in mijn vrije tijd vrijwillige beheerder op Nederland's enige smart home forum. Voor Alstu heb ik inmiddels meerdere smart home onderzoeken mogen verrichten: zo heb ik onlangs meer dan 100 uur besteed aan een onderzoek naar de beste robotstofzuiger en testte ik dagenlang verschillende thermostaten op zaken als geofencing en zelflerende eigenschappen om de beste slimme thermostaat te kunnen ontdekken.

Voor mijn onderzoek naar de beste slimme lampen heb ik van te voren flink wat desk research verricht. Hiervoor heb ik mijn persoonlijke voorkeur voor merken direct aan de kant geschoven en heb ik dit gewaarborgd door mijn onderzoeksselectie ook door een andere auteur van Alstu.nl uit te laten testen (Bram). Om tot de een afgebakende onderzoeksselectie te komen hebben we ons met name gericht op de bestverkochte lampen van dit moment. Hiervoor hebben alle slimme lampen op de markt gefilterd op best verkocht bij grote elektronica zaken en webshops als Bol.com en Coolblue en hebben we daadwerkelijk honderden reviews en ervaringen doorgelezen en geanalyseerd. 

Hoewel er online tal van onderzoeken en beste lampen lijsten te vinden zijn, zijn er in mijn ogen maar weinig die echt waardevol zijn. Dit komt met name door de ongeloofwaardigheid van verschillende websites waar de lijsten op te vinden zijn. Zo hebben bijna alle webshops die slimme verlichting aanbieden een ‘handige' top 10 lijst, maar bevat deze enkel lichtbronnen die verkocht worden in desbetreffende shop. Zou een lamp beter scoren, maar is deze niet te koop, dan zal deze écht niet in de lijst naar voren komen. Bij Alstu.nl zetten we alle lampen op een rij: we verkopen zelf niets, waardoor we onafhankelijk aan de slag kunnen gaan met het verzamelen van de beste keuzes. Hoewel wij een commissie kunnen verdienen op lampen die wij hebben gekenmerkt als beste keuzes, beïnvloed dit niet onze rangschikking. Sterker nog: zelf (Robbert) heb ik helemaal geen inzichten in de mogelijke verdiensten en houden we dit express gescheiden. 

Voor wie is dit interessant?

Slimme lampen zijn de laatste tijd steeds meer in trek. Je kunt de slimme lampen perfect integreren in een slimmere woning: , het is vaak ook de start van het bouwen van een smart home, gezien er tal van andere apparaten mee te verbinden zijn. Van slimme rookmelders tot een slimme deurbel: je kunt de lampen op specifieke acties of data laten reageren. Slimme lampen bieden met name comfortabele voordelen: zo kun je ze ook bedienen met spraak middels een smart speaker en kun je ze vanaf je smartphone of tablet bedienen, terwijl je op de bank ploft. 

Echter is een slimme lamp niet alleen interessant voor smart home liefhebbers of mensen die zo makkelijk mogelijk hun lampen willen kunnen bedienen. Ook voor degene die de beveiliging van de woning stukken willen verbeteren zijn smart lights een uitkomst: zo kunnen er routines ingesteld worden waarbij de lampen automatisch aanspringen als de zon ondergaat. Philips Hue biedt zelfs de mogelijkheid om willekeurige routines te starten wanneer jij op vakantie gaat. Hierbij gaan de lampen nooit op hetzelfde tijdstip aan, waardoor potentiële inbrekers op een verkeerd been worden gezet en niet verwachten dat er een timer op de lampen gezet is. 

Ook zijn slimme lampen dé oplossing voor degene die geen hak-en-breek werk willen verrichten om lampen op specifieke plekken te kunnen dimmen. Bij slimme lampen kun je namelijk eenvoudig het licht dimmen of de lichtsterkte en -warmte veranderen middels je smartphone, zonder dat je hiervoor een dimmer hoeft in te bouwen.

Hoe we geselecteerd en getest hebben

Voor we zijn gestart met het onderzoek hebben we eerst een selectie gemaakt met te onderzoeken lampen. Hiervoor hebben we een lijst met randvoorwaarden opgesteld, waaraan een ‘slimme lamp' in onze ogen dient te voldoen. De randvoorwaarden die we hebben toegepast zijn:

 • Lampen kunnen bediend worden via een smartphone of tablet
 • Zijn te dimmen en te wijzigen in lichtsterkte
 • App biedt mogelijkheden om verschillende scenes en routines aan te maken
 • Slimme lampen zijn te groeperen en toe te wijzen aan specifieke ruimtes
 • Bieden mogelijkheid tot integratie in smart home scenario's

Opmerking: in tegenstelling tot veel andere onderzoeken, hebben wij de lampen met een afstandsbediening niet meegenomen in ons onderzoek. Wij zijn van mening dat je appels met peren vergelijkt als je een lamp met afstandsbediening naast een lamp die werkt via een smartphone legt. Zo kun je met een lamp die enkel werkt via een afstandsbediening vaak geen scenario's of scene's aanmaken. Iets wat een wezenlijk onderdeel is bij een slimme lamp.

De selectie procedure nam na het opstellen van de randvoorwaarden weinig tijd in beslag. Er blijken maar een paar merken er echt tussenuit springen die onderzoek-waardig zijn. We hebben in ons onderzoek de slimme lampen van de volgende merken getest:

 • Philips Hue
 • LIFX
 • Osram
 • Innr
 • MiLight

We hebben per lampen soort gekeken naar de belangrijkst eigenschappen van slimme verlichting. We zetten ze voor je op een rij.

 • App bediening: we hebben goed gekeken hoe makkelijk de app te bedienen was. Is het groeperen van lampen en het koppelen van lampen makkelijk, of moet je bijna een ICT-er zijn om hier mee overweg te kunnen?
 • Spraakondersteuning: bieden de lampen mogelijkheden om met spraakopdrachten bediend te worden? We hebben gekeken naar mogelijke ondersteuningen van domotica platformen als Google Assistant en Amazon Alexa.
 • Smart home integraties: in hoeverre kunnen andere producten communiceren met de slimme lampen? Heb je als consument heel veel opties, of ben je gebonden aan slechts een paar merken? 
 • Uitbreidingsmogelijkheden: hoeveel lampen kunnen er maximaal aangesloten worden op een systeem? Is dit voldoende voor een gemiddelde woning of moet dan weer een extra lampen bridge aanschaffen?
 • Kwaliteit van het licht: natuurlijk hebben wij ook goed gekeken naar de kwaliteit (en de mogelijkheden) van het licht. In hoeverre kunnen de lampen in verschillende kleuren schijnen? Leuk weetje: Philips Hue biedt mogelijkheden tot 16 miljoen verschillende kleuren!
 • Installatie proces: niet heel onbelangrijk is natuurlijk het installatie proces. Wij hebben zowel de aansluiting van de lampen bridge als het koppelen en toevoegen van extra lampen middels de smartphone zelf gedaan, waardoor we konden ondervinden hoe lastig dit was.

Onze keuze: Philips Hue White and Color Ambiance Starterkit

 

Onze Keuze

 

philips hue white and color ambiance starterkit

Philips Hue White and Color Ambiance Starterkit

Philips Hue werkt met de meeste andere slimme apparaten naadloos samen, wat het met name een interessante keuze maakt voor iemand die zijn woning stukken slimmer wilt maken.  

Wij bestempelen de slimme lampen van Philips Hue als beste. Deze scoren op de meeste belangrijke kenmerken van slimme verlichting de meeste punten. Philips Hue staat bekend om de vele mogelijke koppelingen met andere merken, wat vaak naadloos werkt. Zo kun je ze eenvoudig koppelen met Google Home en kun je ze met behulp van Google Assistant met spraak bedienen. Ook dankzij de mogelijkheden met IFTTT (If This Then That), een smart home software, kun je zelfs diensten koppelen met de slimme lampen van Philips. Denk aan het ontvangen een een e-mail, waarbij de lampen in een specifieke kleur gaan schijnen.

hue bridge voor koppelen met google assistant

De Hue bridge is benodigd om de lampen te koppelen met Google Home

Ook de mogelijkheden van Philips Hue zijn zeer divers. Zo kunnen er zogeheten ‘scenes' aangemaakt worden, waarbij je zelf kunt kiezen welke lampen gaan schijnen, in welk licht en hoe het gesteld is met de lichtsterkte. Je kunt dan op een later moment een specifieke scene selecteren, waarna alle lampen aangaan volgende de door jouw gemaakte instellingen. De lampen zelf kunnen in wel 16 miljoen kleuren schijnen! Het is goed om te zien dat de lampen werken via de Hue Bridge: hiermee worden de lampen niet direct aangesloten op het internet, wat een grote plus is op het gebied van privacy en veiligheid. Op het gebied van uitbreiden en koppelen krijgen we ook alleen maar een glimlach: het is zeer makkelijk om extra lampen toe te voegen. Veel lampen van andere merken zijn ook compatibel met de bridge van Hue, waardoor deze ook makkelijk gekoppeld kunnen worden met zaken als Google Assistant.

Wat wij ook zeer interessant vinden van deze slimme lampen, is dat deze via Zigbee communiceren. Zigbee is een smart home protocol, wat met name gemaakt is als communicatieprotocol binnen smart homes. De lampen sturen de verbinding constant door naar minimaal twee andere lampen, waardoor er overal in huis een goede verbinding is voor je slimme lampen en dat de kans op interferentie (storing in de verbinding) minimaal is. 

Wat moet je in de gaten houden?

Hoewel wij de slimme lampen van Philips Hue bestempelen als de beste keuze, blijft het belangrijk om altijd jouw thuissituatie goed mee te nemen bij het maken van een keuze. Er zijn altijd een aantal zaken enorm belangrijk bij de keuze voor slimme lampen. Dit moet je in de gaten houden:

 • Heb je reeds smart home apparatuur in je woning? Kijk dan goed naar de compatibiliteit van de slimme lampen met desbetreffende producten als je wenst deze met elkaar te verbinden.
 • Koop de lampen die te bedienen zijn met jouw favoriete spraakassistent. Zo zijn niet alle lampen te bedienen met Siri, iets wat wel op je wensenlijst kan staan als jij hier veelal gebruik van maakt met je iPhone of iPad.
 • Ga voor lampen die aangesloten worden op een lampen bridge, ongeacht welk merk je koopt. Het is belangrijk dat lampen niet direct op het internet aangesloten worden. Dit kan onveiliger zijn en het maakt de kans op interferentie stukken groter.
 • Kijk altijd of jouw smartphone compatibel is met de minimale software vereisten van de slimme lampen. Toen wij de verschillende slimme lampen software hebben getest, bleek dat de app van Philips Hue bijvoorbeeld al niet meer werkt op een iPhone 5C met niet meer up-te-daten software.
Over

Gek op gadgets: van retro tot smart home!
  Gerelateerde artikelen
  Huis & Tuin

  De Beste Stofzuiger zonder Zak

  ElektronicaHobby

  De Beste E-reader voor Nederlandse Boeken

  ElektronicaKantoor

  De Beste Koptelefoon onder de 50 euro

  ElektronicaKantoor

  De Beste Smart Speaker met Google Assistant

  Altijd up to date?
  Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief

  2 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  De moeite waard...
  De Beste Robotstofzuiger