Huis & Tuin

De Beste Drinkfontein voor Katten

beste fontein voor katten

Laatste update op: 23 juni 2022

Wanneer je een kat in huis hebt, zul je wel eens gemerkt hebben dat deze graag uit een lopende kraan een slokje water meepikt. Veel katten drinken graag stromend water en drinken minder snel uit een waterbak, dan een zogeheten drinkfontein. Ja, een drinkfontein voor katten, waar het water stromend gedronken kan worden. 

Kijkend naar het aanbod van drinkfonteinen zijn er ongelooflijk veel soorten te ontdekken. Zowel voor honden als katten zijn er tientallen uitvoeringen: zo zijn ze er in een slimme varianten, waar je met je smartphone de bediening regelt, maar zijn er ook modellen die werken op batterijen of zonder stroom. Wij hebben onderzoek gedaan naar het beste drinkfontein voor katten en zijn eruit: wij vinden de Catit Fresh And Clear het beste drinkfontein voor katten op dit moment. 

Beste Keuze

catit fresh and clear drinkfontein

Catit Fresh And Clear

De Catit Fresh And Clear bestempelen wij als het beste katten drinkfontein op dit moment. De fontein heeft een reservoir van 2 liter. Hoewel deze drinkfontein op stroom werkt, is er nauwelijks sprake van geluid.

De Catit Fresh And Clear komt het beste uit ons onderzoek. De drinkfontein heeft een groot genoeg waterreservoir van 2 liter. In tegenstelling tot veel andere drinkfonteinen op stroom, maakt de Catit Fresh And Clear relatief weinig geluid. Naarmate het water minder wordt, kan er wel sprake zijn van kletterend water geluid, maar dit is zeker niet storend. In de drinkfontein is een filter te vinden, die het water filtert voor het uit de bovenzijde komt. De bovenzijde van de Catit Fresh and Clear is ontwikkelt met het hoog op een verhoogde zuurstofopname.

Ook interessant

catit senses 2.0 flower drinkfontein

Catit Senses 2.0 Flower

Keuze uit meerdere drinkstralen, een groter waterreservoir van 3 liter én een drinkfontein in een fleurig jasje? Dan is deze uitgebreidere variant van Catit, de Senses 2.0 Flower ook een zeer goede keuze.

Hoewel de Catit Senses 2.0 Flower ondanks zijn grotere waterreservoir (+ 1 liter) en extra mogelijkheden voor het instellen van de stromingssterkte net zoveel kost als de Catit Fresh and Clear, moet je natuurlijk wel liefhebber zijn van het uiterlijk. We hebben hier te maken met een wat opvallender model, wat voor de één minder interessant kan zijn dan voor de ander. Echter lichten wij deze toch uit als interessant alternatief, gezien je wellicht op zoek bent naar een drinkfontein met een groter waterreservoir. Ook in deze drinkfontein is een onthardingsfilter te vinden en werkt hij net als de Catit Fresh and Clear op stroom. Dankzij de drie verschillende ‘Flow settings' kun je de drinkstraal aanpassen op jouw kat. Wij zijn overigens niet als enige te spreken over dit drinkfontein: bij Bol.com scoort deze kattenfontein een 4.4/5.0 op basis van meer dan 200 reviews.

 


Waarom je ons kan vertrouwen

Als kattenliefhebber en eigenaar van twee katten (Flip en Flow) was ik bijzonder geïnteresseerd in waarom katten graag stromend water drinken. Wanneer ik de kraan openzet komen de katten naar me toe gesneld om na het bijvullen van mijn waterkoker, nog even mee te slurpen uit de kraan. Ik heb navraag gedaan bij meerdere experts waarom katten hier zo gek op zijn. Zo bevestigt huisdierenspecialist Jumper Nederland  dat katten graag stromend water drinken. Jumper laat weten dat het ook kan gaan om instinctieve afkeer. Zo vertelt de medewerker dat een kat vaak in het wild alleen bewegend water drinkt, om te voorkomen dat ze ziek zouden worden, stelt een medewerker van Jumper Nederland.

In ons onderzoek naar het beste waterfontein voor katten hebben we tientallen modellen onderzocht. We hebben verder gekeken dan enkel het grootte van het waterreservoir en het geluid wat een drinkfontein op stroom mogelijk kan maken. Zo hebben we ook gecheckt of de hoogte van de drinkfontein goed beviel en hebben we bekeken welke filters aanwezig waren onder de motorkap. Daarbij hebben we ontzettend veel reviews van eerdere kopers van specifieke fonteinen doorgelezen, om hiermee ons beeld van bepaalde gebruikssituaties te verbreden. 

Bij Alstu kunnen we een vergoeding ontvangen als een aankoop plaatsvindt naar aanleiding van ons onderzoek. Hierover zijn we altijd zo transparant mogelijk. Het is wel goed om te weten dat – hoewel wij dus kunnen verdienen aan verkopen – dit nooit van invloed kan zijn op onze onderzoeksresultaten.

Voor wie is dit interessant?

Een drinkfontein voor katten is eigenlijk voor elke kat een interessant en waardevolle toevoeging voor in huis. Hoewel veel katten hun voorkeur kenbaar maken door minder vaak uit een waterbak te drinken dan een drinkfontein, zal elke kat tevreden zijn met een goed drinkfontein waarbij het water stromend gedronken kan worden. Stromend water wat in beweging is, heeft een verhoogd zuurstofgehalte. In onze beste keuze, de Catit Fresh and Clean is de bovenzijde zelfs zo ontwikkeld dat het water extra zuurstof op kan nemen.

In alle onderzoeken op Alstu proberen we rekening te houden met zoveel mogelijk mensen en keuzes. Echter willen we natuurlijk ook weer niet teveel keuzes op een rij zetten, zodat je snel de beste keuzes eruit kunt vissen. In veel gevallen bakenen we onze onderzoeksresultaten af in drie keuzes: een beste keuze (onze keuze), een interessant alternatief en een beste budget keuze. In het geval van een dierenfontein voor katten, bieden we naast onze beste keuze (Catit Fresh and Clean) ook een groter alternatief (Catit Sense 2.0 Flower). Zoals je wellicht hebt gezien hebben we geen budget alternatief geselecteerd. Dit heeft puur met het feit te maken dat de Catit varianten dusdanig scherp geprijsd zijn, dat er geen goedkopere en betere opties zijn in onze ogen.

Onze randvoorwaarden voor een drinkfontein voor katten

Op basis van grondig deskresearch in combinatie met gesprekken met verschillende experts (en eigen ervaring) hebben we een aantal randvoorwaarden op een rij gezet. Factoren waaraan een goede drinkfontein voor katten in onze ogen zouden moeten voldoen, om in aanmerking te komen voor de beste keuzes. We zetten de gehanteerde randvoorwaarden op een rij:

 • Er dient sprake te zijn van watercirculatie (dus geen bijvul fontein die langzaam leegloopt)
 • De drinkfontein heeft een waterreservoir van minimaal 1 liter
 • Mocht er sprake zijn van een drinkfontein op stroom, dan mag deze niet meer geluid maken dan 50 dB
 • De drinkfontein voor katten is voorzien van waterfilters

Noot: in ons onderzoek hebben we ook varianten zonder water circulatie getest. Zo ook een variant van Purina One (zie foto hieronder), waarbij je simpelweg het reservoir bovenin moet vullen, waarna het water langzaam door de opening sijpelt. Dit soort fonteintjes zijn leuk als weggevertjes, maar schieten te kort als je echt op zoek bent naar een drinkfontein waar je kat veelvuldig gebruik van zal gaan maken. 

proplan purina drinkfontein voor katten

Deze drinkfonteinen hebben we onderzocht

Voor het onderzoek hebben we een onderzoeksselectie afgebakend. Dit hebben we gedaan door op het complete aanbod onze randvoorwaarden los te laten. Dit hebben we in combinatie met beoordelingen gedaan: zo waren er tal van drinkfonteinen die aansloten op onze randvoorwaarden, maar die bijzonder slecht scoorden in reviews. Zo was er een model dat beweerde erg stil te zijn, maar meermaals retour gezonden is door het irritante geluid. De volgende drinkfonteinen hebben we uiteindelijk meegenomen in ons onderzoek: 

 • Catit Senses 2.0 Flower
 • Catit Fresh and Clean
 • PetKing™ CL waterfontein 2L
 • Cat Mate Drink fontein
 • PetWant W1 Drink Fontein
 • PetWant PW-101 Drink Fontein
 • Luxe Qwell Drink Fontein voor Kat & Hond
 • ForPets Drinkfontein Voor Hond/Kat
 • Golden Label – Drinkfontein kat
 • Navaris mint/wit kat drink fontein 2,8L gefilterd water

Mocht jij van mening zijn dat we een drinkfontein over het hoofd hebben gezien of die ontbreekt, terwijl jij er een goede ervaring mee hebt? Schroom niet om ons een berichtje te sturen, zodat we het onderzoek kunnen aanscherpen.

Wat je in de gaten moet houden

Mocht je na ons onderzoek nog even verder speuren naar een geschikt fontein voor je kat, dan is het slim om in ieder geval goed te kijken naar de volgende punten:

 • Grootte: zowel het waterreservoir als de grootte van het fontein zelf zijn interessant om te checken. Bekijk hoe groot het waterreservoir is, maar ook hoe hoog de drinkbak zelf is. 
 • Geluid: ga jij voor een elektrische variant, dan kan het geen kwaad om van te voren het maximale geluidsniveau te controleren. Het is hierbij ook aan te bevelen om de reviews van desbetreffende fontein door te nemen. Wij ontdekten een variant die als stil bestempeld werd, toch erg luidruchtig bleek te zijn.
 • Filters: als jij voor een model kiest met filters (wat een goede keuze is), hou er dan rekening mee dat je zo nu en dan nieuwe filters aan zal moeten schaffen. Bekijk van te voren hoe duur deze filters zijn van het desbetreffende merk en bekijk ook hoe het gesteld is met de beschikbaarheid.
 • Snoerlengte: in ons onderzoek bleken snoerlengtes enorm te verschillen. Zo waren we bij sommige modellen genoodzaakt deze op het aanrecht te plaatsen, omdat het snoer simpelweg te kort was voor elders in huis. Bedenk waar jouw kat het graagst drinkt en bepaal hoe lang het snoer minimaal moet zijn.

We sluiten ons onderzoek af met de opmerking dat onze research nooit stopt. Wij updaten onderzoeken op Alstu regelmatig en zullen dit ook voor het beste drinkfontein voor katten doen. Op dit moment doen we in samenwerking met Smarthomeweb.nl onderzoek naar ‘smart pet feeders'. Deze slimme dierenvoer dispensers zijn ook vaak uitgevoerd met een drinksysteem. Mocht hier een interessante optie naar voren komen, kan dit van invloed zijn op onze onderzoeksresultaten. Waar nodig updaten wij ons onderzoek; bovenaan het onderzoek ontdek je de laatste update-datum. 

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *