ElektronicaHuis & Tuin

De Beste Waterkoker

beste waterkoker

Laatste update op: 23 juni 2022

Het is misschien wel een van de meest onmisbare keukenapparaten in huis: de waterkoker. Voor een bijvoorbeeld een lekker kopje thee of een beker cup-a-soup om 16.00 uur kan een goede waterkoker niet ontbreken. Maar waar moet je opletten bij de aanschaf van een goede waterkoker? Er zijn ongelooflijk veel verschillende varianten te koop, waarbij we niet alleen doelen op verschillende kleuren: zo zijn er enorm stille waterkokers, doorzichtige glazen waterkokers én zelfs varianten met een warm houd functie.

Om je een handje te helpen bij het maken van de juiste keuze, hebben we onderzoek gedaan en de meest populaire waterkokers op dit moment onder de loep genomen. Door ons te focussen op de belangrijkste behoeftes en wensen die spelen bij het gebruik van een waterkoker – op basis van interviews in ons eigen netwerk – hebben we een de beste waterkoker op dit moment kunnen bestempelen. In onze ogen is de Philips Daily Collection HD9350/90 de beste waterkoker op dit moment: hij is niet te duur, doet er ongeveer twee minuten over om water te koken én ziet er strak uit.

Beste Keuze

philips daily collection waterkoker

Philips Daily Collection HD9350/90

Wij vinden de Philips Daily Collection HD9350/90 de beste waterkoker op dit moment. Dit model van Philips kookt je water snel, is met € 29,99 aantrekkelijk geprijsd en ziet er met zijn RVS behuizing strak uit.

Als je op zoek bent naar een mooie waterkoker die snel klaar is met het koken van water kun je in onze ogen het beste kiezen voor de Philips Daily Collection HD9350/90. Met een totale inhoud van 1,7 liter is deze waterkoker groot genoeg voor een normaal huishouden (wij konden er zeven kopjes thee van maken). De waterkoker zelf is voorzien van een RVS behuizing wat er niet alleen strak uitziet, maar er ook voor zorgt dat de inhoud een langere tijd warm blijft. Dankzij de literindicator kun je precies de benodigde hoeveelheid koken. Als we kijken naar de gemiddelde verkoopprijs bij de grotere webshops scoort dit model ook enorm goed: voor € 29,99 is deze waterkoker zeer scherp geprijsd.

Ook interessant

siemens tw86103p sensor for senses waterkoker

Siemens TW86103P Sensor for Senses

Als je op zoek bent naar een waterkoker waar je verschillende temperaturen in kunt stellen en die voorzien is van een warmhoudfunctie, is de Siemens TW86103P Sensor for Senses ook een interessante keuze. Houd wel rekening met een hoger prijskaartje dan de Philips Daily Collection HD9350/90.

De Siemens TW86103P Sensor for Senses is een zeer interessante keuze als je op zoek bent naar een wat uitgebreidere waterkoker. Deze waterkoker is voorzien van een warmhoudfunctie: wanneer je deze activeert is de waterkoker in staat om de inhoud ongeveer een half uur warm te houden. Daarnaast is de waterkoker voorzien van een temperatuurregelaar: bepaal zelf hoe heet het water moet zijn. Dit kan erg handig zijn bij het zetten van thee voor kinderen.

Wel willen we twee opmerkingen maken bij deze waterkoker: met een prijs van € 69,99 is hij een stuk duurder dan de gemiddelde waterkoker. Daarbij is hij een stuk groter dan hij op foto's lijkt en moet je dus wel ruimte genoeg hebben op het keukenblad (en accepteren dat deze waterkoker op zal vallen in de woning).

Budget Keuze

philips hd4646-20 waterkoker

Philips HD4646/20 Waterkoker

Op zoek naar een simpele waterkoker voor een zacht prijsje die doet wat hij moet doen? Dan kun is de Philips HD4646/20 dé waterkoker waar je naar op zoek bent. Voor een prijs van € 21,95 vind je geen goedkopere waterkoker van deze kwaliteit.

Je kunt natuurlijk helemaal geen behoefte hebben aan een warmhoudfunctie of een strak design. Als je simpelweg op zoek bent naar een normale waterkoker die gewoon snel water kookt en kwalitatief goed is, is deze Philips HD4646/20 waterkoker een goede budget keuze.

De waterkoker is voorzien van een draadloze 360 graden draaivoet, waardoor je hem makkelijk in zijn standaard kan zetten. Met een inhoud van twee liter is deze waterkoker groot genoeg voor de meeste huishoudens. Daarbij is dit model in veel verschillende kleuren beschikbaar: van pikzwart (zie foto boven het onderzoek) tot vuurrood. Het enige minpuntje wat wij in ons onderzoek opmerkte is het ontbreken van een indicatielampje: je kunt niet zien of de waterkoker aanstaat.


Waarom je ons kan vertrouwen

Voor het onderzoek naar de beste waterkoker hebben we veel gesprekken gevoerd binnen ons eigen netwerk: iedereen gebruikt immers een waterkoker. Van het zetten van een kop thee tot een – iets waar ik persoonlijk minder fan van ben – bakje instant koffie. Door onder andere behoeftes en wensen, maar ook verschillende gebruikssituaties op een rij te zetten, hebben we een goede basis gelegd voor het onderzoek. Met deze factoren zijn we op zoek gegaan naar interessante waterkokers die aan lijken te sluiten op de belangrijkste wensen.

Echter zijn we ook te rade gegaan bij webshops zelf: zo hebben we gesprekken gevoerd met diverse verkopers. Daarbij zijn we nog even bij de webshops gebleven om ook verschillende beoordelingen van interessante modellen door te lezen. Op deze manier hebben we ons niet alleen gefocust binnen ons eigen netwerk, maar hebben we ook gekeken wat eerdere kopers van een specifiek model vonden en waar zij – mogelijk – tegenaan liepen bij het gebruik van desbetreffende waterkoker.

Het klopt dat er online al veel onderzoeken te vinden zijn naar de beste waterkoker op dit moment. Het grote nadeel van deze onderzoek? In veel gevallen zijn het webshops zelf die bijvoorbeeld een top 10 hebben gemaakt. Dit houdt in dat enkel de waterkokers die verkocht worden, opgenomen kunnen worden in de top 10. Is een specifieke waterkoker veel beter dan de nummer één uit die top 10, maar wordt deze niet verkocht bij de webshop? Dan is de kans groot dat hij daar niet tussen staat.

In veel gevallen zijn het webshops zelf die een top 10 hebben gemaakt.

Bij Alstu verkopen wij zelf geen waterkokers. Wij hebben dus de volledige vrijheid om alle interessante modellen te onderzoeken. Het is goed om te weten dat we bij Alstu kunnen verdienen aan een verkoop die plaatsvindt naar aanleiding van ons onderzoek. Echter doen wij er alles aan om dit onze onderzoeksresultaten nooit te kunnen beïnvloeden: komt een waterkoker als beste uit de test waar wij niet of minder aan kunnen verdienen? Dan komt deze uiteraard alsnog op nummer één. Benieuwd hoe wij de kwaliteit en transparantie van onze onderzoeken waarborgen? Check dan meer over Alstu!

Voor wie is dit interessant?

Zoals we daarnet in de inleiding van dit onderzoek al aangaven, is een waterkoker misschien wel het meest onmisbare product in de keuken. Even snel wat water koken voor een lekker kopje thee óf voor kop instant soep of noedels. In ons onderzoek hebben we er alles aan gedaan om het zo interessant mogelijk te houden voor de meeste mensen. Net als bij veel andere onderzoeken van Alstu hebben we ons niet beperkt tot enkel een beste keuze, maar komen we ook met een interessant alternatief én een beste budget keuze. We beschrijven in het kort hoe we hebben gekeken hoe we een model hebben geselecteerd voor een specifieke keuze.

Beste keuze: waterkoker voor de meeste mensen

Bij Alstu gaan we altijd op zoek naar de beste keuze voor de meeste mensen. Op basis van gesprekken en deskresearch hanteren we randvoorwaarden en volgen we een gedegen onderzoeksmethodologie. Voor de beste keuze proberen we altijd rekening te houden met de belangrijkste behoeftes, maar houden we natuurlijk ook de prijs met een schuin oog in de gaten. Het is daarom in veel gevallen dat de beste keuze een mooie prijs/kwaliteitsverhouding heeft.

Interessante keuze: waterkoker met nét wat meer functionaliteiten

Als je écht op zoek bent naar een wat uitgebreidere waterkoker en wanneer geld een minder belangrijke rol speelt, biedt ons onderzoek met de ‘interessante keuze' ook handvatten voor het maken van de beste keuze. Hierbij hebben we meer gekeken naar de kwaliteiten en de extra functionaliteiten van de waterkoker. We hebben de factor prijs hierbij meer achterwege gelaten dan de beste keuze.

Budget keuze: beste goedkope waterkoker

Ben je simpelweg opzoek naar een waterkoker die doet wat hij moet doen en niet teveel mag kosten? Ook dan is dit onderzoek erg interessant voor jou, gezien we een beste budget keuze hebben geselecteerd. Hierbij hebben we zaken als het uiterlijk en extra mogelijkheden – zoals de warmhoudfunctie – minder aandacht gegeven. Net als de andere keuzes hebben we hierbij ook ingezoomd op reviews van eerdere kopers.

Onze randvoorwaarden voor goede waterkokers

Door flink veel gesprekken te voeren en door onze gezonde verstand te volgen, zijn we gekomen tot een lijst met randvoorwaarden. Factoren waaraan een waterkoker zou moeten voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor de beste keuze. We hebben de volgende randvoorwaarden gehanteerd, om daarmee te zorgen voor een afgebakende onderzoeksselectie:

 • Water moet snel gekookt zijn
 • Waterkoker moet draadloos uit te nemen zijn
 • Anti-kalk filter in de waterkoker
 • Minimaal 1,5 liter inhoud

Met bovenstaande factoren zijn we vervolgens op onderzoek uitgegaan. Uiteraard hebben we beoordelingen van eerdere kopers niet het oog verloren en zijn we dus aan de slag gegaan met goed beoordeelde waterkokers die aan bovenstaande factoren voldeden. 

glazen doorzichtige waterkoker

Bij een doorzichtige waterkoker is kalkaanslag direct zichtbaar.

Opmerking: opvallend genoeg lijkt een ‘doorzichtig waterkoker' niet altijd even gewild. Veel kopers van deze toch wel populaire uitvoering van een waterkoker, delen slechte reviews over het gebruik ervan. Zo zou een glazen, doorzichtige, waterkoker juist ervoor zorgen dat je sneller kalkreiniger moet gebruiken, omdat het nu sneller ‘zichtbaarder' zou zijn. Toch hebben we ook glazen modellen meegenomen in ons onderzoek, wanneer deze wel voldeden aan onze randvoorwaarden. Opvallend puntje om toch even te benoemen. 

Deze waterkokers hebben we getest

Door de randvoorwaarden te hanteren, hebben we meer dan 150 verschillende waterkokers terug kunnen brengen naar 12 interessante modellen die in aanmerking zouden kunnen komen voor de titel de beste keuze voor de meeste mensen. Onderstaande waterkokers hebben we onderzocht:

 • Bosch TWK7203 TemperatureControl 7
 • Philips Daily Collection HD9350/90 (Beste keuze)
 • Philips Daily Collection HD4646/20 (Budget keuze)
 • Philips Viva Collection HD9357/10
 • Philips HD9352/80 waterkoker
 • Philips Avance HD9359/90
 • Princess Retro waterkoker
 • Russell Hobbs Glass
 • Russell Hobbs Compact Home Glass
 • Russell Hobbs Retro Classic
 • Russell Hobbs Buckingham Waterkoker
 • Siemens TW86103P Sense for Sense (Interessante keuze)

Wij delen deze complete lijst, zodat jij kunt checken of de waterkoker die je nu wellicht op het oog hebt ook door ons onderzocht is. Mocht jij op dit moment een andere waterkoker voor ogen hebben en van mening zijn dat deze opgenomen zou moeten worden in ons onderzoek; schroom niet om ons een berichtje te sturen. Op die manier maken we het onderzoek naar de beste waterkoker nóg relevanter en completer.

Wat je in de gaten moet houden

Wanneer je na dit onderzoek besluit om nog eventjes verder te kijken, is het slim om in ieder geval de volgende aspecten van een waterkoker in de gaten te houden:

 • Kijk altijd naar de inhoud van een waterkoker: check altijd goed hoeveel liter water er in een waterkoker gaat. In onze ogen zou je niet voor een waterkoker moeten kiezen die een kleinere inhoud heeft dan 1.5 liter.
 • Check hoe snel een waterkoker het water aan de kook brengt: bijna bij elke productbeschrijving wordt aangegeven hoelang een volle waterkoker erover doet om zijn inhoud aan de kook te brengen. Controleer dit altijd; de goedkopere modellen doen er vaak langer over, wat weer zorgt voor meer energiegebruik.
 • Verdiep je in de extra functionaliteiten: het kan goed zijn dat je op zoek bent naar een model wat de inhoud voor een geruime tijd warm kan houden. Check altijd welke extra functies een waterkoker biedt, mocht je dit wensen.
 • Lees altijd reviews en beoordelingen: in ons eigen onderzoek heeft dit ook gezorgd voor een goede verbreding van ons beeld op het gebruik van waterkokers. Heb jij een specifiek model op het oog? Check dan altijd hoe eerdere kopers erover spreken.

Bij Alstu is een onderzoek nooit af: er komen immers constant nieuwe producten op de markt. Ook op het gebied van waterkokers, die bijvoorbeeld steeds vaker geïntegreerd kunnen worden in smart home scenario's. Hierbij doelen we niet op het aansluiten van een slimme stekker en hier de stekker van de waterkoker in doen, maar écht slimme modellen. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en updaten ons onderzoek waar nodig. Bovenaan het onderzoek ontdek je de laatste updatedatum. Mocht je van mening zijn dat ons onderzoek toe is aan vernieuwing, laat dan gerust een reactie achter!

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

CadeausElektronica

Kerstverlichting slim maken? Onze tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *