Elektronica

Het Beste Smart Display

het beste smart display

Laatste update op: 23 juni 2022

Update: door de introductie van de Lenovo Smart Display (8 en 10 inch) hebben we ons onderzoek moeten updaten. Doordat er bij deze Lenovo Smart display in het Nederlands gecommuniceerd kan worden, is de Amazon Echo Show geen interessant alternatief meer voor de Google Nest Hub.

Menig woonkamer in Nederland is steeds vaker voorzien van een smart speaker met een voice assistant onder de motorkap. Je kunt aan zo'n virtuele spraakassistent van alles vragen: zo kun je de openingstijden van de lokale supermarkt checken, een update krijgen van het actuele weerbeeld of vragen wat er vandaag op de planning staat. Koppel je apparaten aan de voice assistant? Dan kun je ze zelfs aan- en uitzetten met spraak! Hoewel smart speakers een grote naamsbekendheid hebben opgebouwd in zeer korte tijd, zijn de speakers die voorzien zijn van een extra display nog wat minder bekend. Deze zogeheten smart displays zijn nog nihil verkrijgbaar. Toch hebben we bij Alstu.nl nu al grondig onderzoek gedaan naar de beste keuzes op dit moment! Na honderden vragen en tientallen uren onderzoek zijn we eruit: wij denken dat de Google Nest Hub het beste smart display voor de meeste mensen is op dit moment.

 

Onze Keuze

 

google nest hub smart display

Google Nest Hub

Google Nest Hub is het beste smart display wat je eenvoudig in Nederland kunt kopen. Je kunt er Nederlands mee communiceren en we ontdekken Google Assistant onder de motorkap.

 

De Google Nest Hub is officieel in Nederland verschenen op 28 mei 2019. Het smart display van Google is voorzien van Google Assistant, een voice assistant die we ook tegenkomen bij de bekendere Google Home Mini, een kleine smart speaker. In tegenstelling tot spraakassistent Alexa (Amazon), kunnen we met al geruime tijd met Google Assistant in het Nederlands communiceren. Gezien het nieuwe smart display van Google deze spraakassistant ook ondersteunt, is de communicatie eenvoudig en raakten we er tijdens het onderzoek snel aan gewend. Mede dankzij de vele mogelijkheden, de hoeveelheid te koppelen apparaten én zijn scherpe prijs, komt de Google Nest Hub als beste smart display uit het onderzoek.

Ook interessant

 

lenovo smart display 10 inch

Lenovo Smart Display 10 inch 

Een andere interessante keuze is de Lenovo Smart Display. Met 10 inch is hij een stuk groter dan de Google Nest Hub. Ook hier is Google Assistant (Nederlands) onder de motorkap te vinden. In het smart display is tevens een camera te vinden, wat handig is bij videogesprekken.

Door de komst van de Lenovo Smart Display hebben we ons onderzoek geüpdatet. Dit nieuwe smart display van Lenovo komt zeer positief uit ons onderzoek en stoot vanwege de Nederlandse ondersteuning de Amazon Echo Show van de interessante keuze. Het Lenovo smart display is voorzien van een 10 inch scherm, wat groter is dan die van de Google Nest Hub. Daarbij ziet hij er prachtig uit met een houten afwerking aan de achterzijde van het apparaat. Opvallend is dat deze Lenovo voorzien is van een ingebouwde camera – iets wat ontbreekt bij de Google Nest Hub – waardoor je ook videogesprekken kunt voeren.

Opmerking: we wachten met ‘smart' op de Google Nest Hub Max, gezien deze aardig in de buurt komt van deze 10 inch smart display. 

Budget Keuze

 

lenovo smart display

Lenovo Smart Display 8 inch

Wanneer je genoegen neemt met een wat kleiner scherm, is de Lenovo Smart Display 8 inch een goede budget keuze. Hij is voorzien van dezelfde functionaliteiten als zijn grotere 10 inch broer, maar heeft simpelweg een wat kleiner display.

De Lenovo Smart Display 8 inch is een goede budget keuze (op dit moment). Met een actieprijs van € 99,- is hij goedkoper dan de Google Nest Hub en de grotere Lenovo Smart Display 10 inch. Net als bij de grotere variant is er sprake van een Nederlandse Google Assistant ondersteuning en kun je videogesprekken voeren dankzij de ingebouwde camera. Op het gebied van kwaliteit komt hij overeen met de 10 inch variant, alleen is er sprake van een kleiner display. Vooralsnog is dit display groter dan de Google Nest Hub. Deze 8 inch variant heeft een minder mooie achterzijde dan de 10 inch: deze is niet voorzien van hout.


Waarom kun je ons vertrouwen?

De kans is groot dat je nu voor het eerst kennis maakt met een smart speaker die voorzien is van een extra scherm. Dit is niet heel gek: de zogeheten smart displays zijn in Nederland nog niet enorm bekend. Zelf doe ik echter al enkele maanden onderzoek naar smart displays en volg ik de ontwikkelingen op de voet. Zo hebben we op de redactie al enkele maanden de Google Nest Hub vroegtijdig kunnen testen (noot: wel in het Engels de eerste periode), doordat we deze vanuit het buitenland reeds hadden aangeschaft. Kortom: wij hebben op dit moment veel kennis van de mogelijkheden en eventuele innovaties van slimme displays.

Daarbij is het goed om te weten dat wij zelf geen apparaten als smart displays verkopen. Hiermee kunnen wij, in tegenstelling tot webshops, alle smart displays naast elkaar leggen. We zijn online vaker beste lijsten tegengekomen, maar deze waren in veel gevallen te vinden bij webshops die enkel smart displays op hebben genomen in de lijst die zij daadwerkelijk aanbieden. Wij hebben de vrijheid om alle displays te testen en te rangschikken! Hoewel we bij Alstu een commissie kunnen ontvangen bij producten die wij uitlichten heeft dit nooit invloed op ons onderzoek en de stempel voor de beste keuze. 

Extra opmerking: eerlijk is eerlijk, wij merkten tijdens het onderzoek dat de verkrijgbaarheid en de mogelijke keuzes in Nederland nog best nihil zijn op het gebied van smart displays. Dit maakt het onderzoek wat minder relevant en waardevol, gezien de kans van te voren groot was dat de Google Nest Hub als beste uit de test zou komen. Toch konden we het niet laten – vanwege ons smart home enthousiasme – om alvast een eerste versie van het onderzoek te doen. We verwachten op kort termijn een update te doen van het onderzoek wanneer er meer mogelijkheden zijn. Dit benadrukken we in de laatste paragraaf van deze onderzoeksmethodologie.

Voor wie is dit interessant?

Een smart display is naar mijn mening voor iedereen interessant. Je hoeft zeker geen smart home expert te zijn om overweg te kunnen met zo'n display en om volop te genieten van de voordelen. Sterker nog: het is een mooie eerste stap richting een slimmere woning, gezien zo'n display vaak als ‘hub' gebruikt kan worden. Je kunt er in het geval van Google Nest Hub bijvoorbeeld slimme lampen aan koppelen en deze vervolgens bedienen met spraak.

Op de vraag welk smart display voor wie interessant is, is het antwoord afhankelijk van de taal van de gebruiker en zijn of haar voorkeur voor een platform. Wij hebben het onderzoek uitgevoerd voor lezers van Alstu.nl, wat er onder andere toe heeft geleid dat de Google Nest Hub met zijn Nederlandse ondersteuning als beste uit de test is gekomen. Toch hoeft dit niet voor iedereen de meest interessant keuze te zijn: wanneer iemand veelal Alexa ondersteunend apparatuur in zijn of haar woning heeft, zou de Amazon Echo Show een betere keuze zijn.

Hoe we geselecteerd en getest hebben

Voor we zijn gestart met het onderzoek naar het beste smart display, hebben we eerst een aantal belangrijke randvoorwaarden op een rij gezet. Voorwaarden waaraan een smart display dient te voldoen. Wij hebben deze lijst niet enkel op basis van onze eigen voorkeuren opgesteld: we hebben ook vrienden, kennissen en smart home experts bij diverse forums gevraagd naar hun mening. Dit heeft ons geholpen een goed beeld te scheppen van de verwachtingen en must-haves van een smart display. Check de randvoorwaarden die wij hebben gehanteerd om te komen tot afgebakende onderzoeksselectie:

 • Voorzien van een spraakassistent
 • Biedt mogelijkheden om apparaten te koppelen
 • Kan gebruikt worden als smart home hub
 • Heeft een duidelijk en display van meer dan 5 inch groot
 • Display is van toegevoegde waarde
 • Is verkrijgbaar in Nederland (dan al niet met een omweg)

In ons onderzoek bleven er uiteindelijk 7 verschillende smart displays over die we naast elkaar hebben gelegd:

 • Google Nest Hub
 • Amazon Echo Show
 • Lenovo Smart Display 10 inch
 • Lenovo Smart Display 8 inch
 • Archos Hello 5
 • Archos Hello 7
 • Archos Hello 10

Op basis van het lezen van honderden reviews (zowel bij Nederlandse webshops als bij internationale partijen als Amazon) hebben we een goed beeld weten te schetsen over de ervaringen en beoordelingen van eerdere kopers. Uiteindelijk zijn we ook zelf aan de slag gegaan en hebben we bijvoorbeeld bij de Google Nest Hub daadwerkelijk een week lang de mogelijkheden ervaren door hem dagelijks te gebruiken op de redactie.

Proces van onderzoek

Voor het daadwerkelijke onderzoek hebben we lijsten gecreëerd met mogelijke functies van de verschillende spraakassistenten. Je zult nu afvragen: waarom niet per display? In veel gevallen zijn de functionaliteiten hetzelfde bij een specifieke spraakassistent. Is een display voorzien van Google Assistant? Dan kun je genieten van praktisch alle functionaliteiten die de spraakassistant van Google mogelijk maakt: ongeacht welk slimme display jij gebruikt. Opmerking: het enige waar nu een groot verschil in kan zitten is videobellen. Zo is een smart display met camera een vereiste om bijvoorbeeld gebruik te kunnen maken van Google Duo, een functie waarbij video bellen mogelijk gemaakt wordt.

Na het creëeren en inlezen van de mogelijkheden bij de verschillende spraakassistanten hebben we de smart displays een week lang overal meegesleept. Tijdens het werk voor het opvragen van informatie of een indicatie van de drukte op de weg bij het wegrijden van het kantoor, tot in de keuken om als hulpje te dienen bij het maken van de heerlijkste gerechten. 

koken met smart display google nest hub

Wat moet je in de gaten houden?

Hoogstwaarschijnlijk laat een update van dit onderzoek naar het beste smart display niet lang op zich wachten. De markt ontwikkelt zich op het moment van schrijven razendsnel. Zo zijn er op dit moment geruchten van een Google Nest Hub Max introductie in Nederland en werkt zelfs social media platform Facebook aan zo'n slimme speaker met scherm; Facebook Portal genaamd. 

Mocht je in de tussentijd op zoek gaan naar je allereerste smart display, is het slim om onderstaande tips te lezen. Deze tips hebben we geformuleerd tijdens ons onderzoek op basis van gesprekken met huidige gebruikers en potentiële kopers.

 • Check het soort voice assistant: is er sprake van Google Assistant of Amazon Alexa? Dit is enorm belangrijk, gezien beide platformen anders werken en anders communiceren. Dit gaat verder dan functionaliteiten: zo is het bij Alexa bijvoorbeeld (nog) niet mogelijk om hier Nederland mee te kunnen communiceren.
 • Bekijk ondersteuning van eventueel huidige apparatuur: heb jij reeds slimme stekkers in huis of wellicht al een smart speaker op het nachtkastje staan? Bekijk dan of het smart display deze wel ondersteund. Hierbij is ook het daarnet benoemde smart home platform een belangrijk element om te bekijken.
 • Weet wat je deelt: met een smart display moet je rekening houden dat er veel zaken opgenomen zullen worden. Het is belangrijk om je goed in te lezen en te bepalen of jij er voor open staat dat bijvoorbeeld spraakopdrachten opgenomen en opgeslagen kunnen worden.
 • Kijk naar ondersteuning van diensten: maak jij gebruik van Netflix of heb jij een Spotify Premium abonnement? Check dan altijd of het smart display wat jij voor ogen hebt dit ook ondersteunt.
 • Controleer of het echt gaat om een ‘smart' display: helaas zijn we in het onderzoek ook gestuit op tablets op een standaard die bestempeld weden als een smart display. Een voice assistant? Deze was niet te vinden bij deze tablets. Het is altijd belangrijk om te checken of er sprake is van een voice assistant, iets wat een must is bij een smart display.
Ontdek meer
CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

CadeausElektronica

Kerstverlichting slim maken? Onze tips!

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

ElektronicaHuis & Tuin

De Beste Accuboormachine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *