Kantoor

Het Beste Zit Sta Bureau

beste zit sta bureau

Laatste update op: 23 juni 2022

De hele dag achter je bureau zitten is niet gezond. Dit wordt ook wel sedentair gedrag genoemd. Het wordt niet voor niets vaak aangeraden om vaker per dag even op te staan en een rondje te gaan lopen. Dagelijkse lichamelijke beweging is gezond en belangrijk, helemaal als je een baan op kantoor hebt achter een bureau.

Naast bewegen, kan ook slim zijn om eens na te denken over staand werken. Zo zijn er zogeheten zit sta bureaus: bureaus waarbij het bureaublad – vaak elektrisch – in hoogte versteld kan worden. Op die manier kun je ervoor kiezen om tijdens het werk even staand te gaan werken en je bureaustoel opzij te schuiven. En om te voorkomen dat je voeten vermoeien, zijn er zelfs actieve sta-matjes.

Vanwege het enorme aanbod aan zit sta bureaus, hebben we onderzoek gedaan naar de beste keuze voor de meeste mensen. Hierbij hebben we gekeken naar hoe het gesteld is met arbonormen bij verschillende modellen én hebben we gecheckt hoe makkelijk het gemaakt wordt om het bureaublad (elektrisch) te kunnen verstellen in hoogte. In ons onderzoek komt de elektrische Desko Plus als beste zit sta bureau uit het onderzoek.

Beste Keuze

desko plus elektrisch zit sta bureau

Desko Plus Elektrisch Zit/Sta bureau

Wij zijn het meest te spreken over de Desko Plus Elektrisch Zit/Sta bureau. Dit bureau is voorzien van een elektrische motor om het werkblad eenvoudig in hoogte te verstellen. Daarbij voldoet deze aan de EN-527-normen: een juiste verstelbaarheid (range) en een goed werkoppervlakte. Daarbij geniet je van 60 maanden garantie.

De Desko Plus bestempelen wij als het beste zit sta bureau voor de meeste mensen. Met een range van 64,5 cm tot maximaal 130,5 cm, biedt dit verstelbare bureau een juiste hoogte voor elke werker. Het bureau voldoet met een werkblad van minimaal 120 centimeter breed en 80 centimeter diep aan de ARBO-normen voor een ergonomische werkplek.

Opvallend is dat er bij dit bureau sprake is van twee motoren: hiermee wordt de tafel beter verdeeld versteld, iets wat met één motor nogal eens een probleem kan zijn bij een goed beladen bureaublad. Daarbij gaat het ook een stuk sneller: 3,8 centimeter per seconde.

Bij Desko kun je tevens kiezen uit verschillende blad- en framekleuren, zodat je een goede aansluiting kunt maken met het huidige kantoorinterieur. Je geniet standaard van 60 maanden garantie.

Ook interessant

proline zit sta bureau met memory functie

Proline Zit Sta Bureau met Memory Functie

Op zoek naar een zit sta bureau waar meerdere mensen aan zullen gaan werken? Dan kan deze variant van Proline erg interessant zijn: er is sprake van een memory-functie, waarbij er vier voorkeursprogramma's ingesteld kunnen worden.

Zullen er meerdere mensen gaan werken aan een bureau? Dan is een zit sta bureau met memory functie een aanrader. Met zo'n memory functie kunnen er meerdere programma's ingesteld worden: zo kan iedereen zijn of haar favoriete hoogte opslaan. Maar ook voor jezelf kan dit natuurlijk een groot pluspunt zijn, zodat je met één druk op de knop het bureau naar de juiste hoogte kunt verstellen.

Wij hebben deze Proline Zit Sta Bureau met memory functie als interessant alternatief geselecteerd. Het zit sta bureau biedt mogelijkheden voor maar liefst vier voorkeursprogramma's die handmatig ingesteld kunnen worden. Met een range van 70 tot 116 centimeter scoort hij wat minder dan onze beste keuze op het gebied van verstelbaarheid. Bij dit bureau krijg je 5 jaar garantie.

Budget Keuze

ikea zit sta bureau met slinger

IKEA Zit Sta Bureau SKARSTA met slinger

Het IKEA Zit Sta Bureau, de SKARSTA met slinger, is een goede budget optie. Het bureau is met € 175,- zeer scherp geprijsd. Wel moet je rekening houden met het feit dat dit geen elektrisch verstelbaar bureau is, maar dat deze werkt met een slinger.

Wanneer je niet teveel wilt betalen voor een goede zit sta bureau maak je met de IKEA SKARSTA een goede keuze. Het bureau voldoet – vanzelfsprekend – aan de normen voor een ergonomische werkplek. Het bureau kan verstelt worden in hoogte van 70 centimeter tot maximaal 120 centimeter. Het bureau voldoet aan de EN 12521 en EN 1730 normen, normen voor de slijtvastheid en stabiliteit van het product. 

Waar je rekening mee moet houden is dat er bij dit model dus sprake is van een slinger, in plaats van een elektrische motor. Dit kan minder interessant zijn als je van plan bent om vaker het bureau te verstellen, gezien het toch wat minder laagdrempelig is dan wanneer je dit met een motor kunt doen.

Maar zoals IKEA zelf zegt, “Door de zwengel te gebruiken train je ook meteen je armspieren als je de hoogte afstelt”, is dit natuurlijk ook weer een plus voor de lichamelijke beweging.


Waarom je ons kan vertrouwen

Bij Alstu proberen we ons onderzoek altijd zo waardevol én gegrond mogelijk uit te voeren. In het onderzoek naar het beste zit sta bureau hebben we niet zomaar wat elektrisch verstelbare bureaus op een rij gezet, maar hebben we ons eerst flink in gelezen in de ARBO-normen voor bureaus: de EN-527-normen, die speciaal voor bureautafels opgesteld zijn. Waar moet een bureau überhaupt aan voldoen en hoe zit het met bureaus waarbij het bureaublad in hoogte verstelbaar is?

Zelf werken we natuurlijk ook grotendeels achter een bureau. En eerlijk is eerlijk: ik (Robbert) had vóór het onderzoek nog nooit achter een zit sta bureau gewerkt. We hebben daarom ook gesproken met personen die hier wel reeds ervaring mee hebben en hebben van specifieke zit sta bureaus honderden reviews en beoordelingen doorgelezen. Hiermee hebben we ons eigen beeld flink verbreedt. 

Hoewel we bij Alstu kunnen verdienen aan verkopen die plaatsvinden naar aanleiding van ons onderzoek, heeft dit nooit impact op onze onderzoeksresultaten. Binnen Alstu houden we afspraken, samenwerkingen en vergoedingen buiten de redactie; hiermee hebben we dus alle vrijheid om daadwerkelijk alle interessante zit sta bureaus te onderzoeken. Check meer over Alstu en onze aanpak.

Voor wie is dit interessant?

Een zit sta bureau is in onze ogen voor iedereen interessant die dagelijks achter een bureau werkt. Het wordt aangeraden om vaker per dag te zorgen voor je dagelijkse lichamelijke beweging, iets wat je al snel vergeet als je in je bureaustoel ploft. Daarbij zijn er nog veel andere voordelen te benoemen die voor elk werkend mens interessant zijn: zo is er kans op minder lichamelijke klachten en kun je flexibeler omgaan met je werkplek. Even brainstormen met een collega? Verhoog het bureaublad! 

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat lang zitten (sedentair gedrag) ontzettend slecht is voor het menselijk lichaam. Zo kopte Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO): “Lang zitten, een nieuwe bedreiging voor onze gezondheid” in het onderzoek naar de impact van sedentair gedrag. (Leestip: hier kun je het onderzoek in PDF formaat downloaden).

Bang dat zo'n verstelbaar bureau ontzettend duur is? Dat hoeft niet: in ons onderzoek bleek dat er ook bureaus zijn waarbij het bureaublad makkelijk versteld kan worden met een zogeheten slinger. Hoewel dit niet zo makkelijk gaat als elektrisch, scheelt het wel flink in de aankoopprijs. In ons onderzoek hebben we hier ook rekening mee gehouden, door een beste budget keuze te selecteren.

Onze randvoorwaarden het beste zit sta bureau (met slinger of elektrisch)

We hebben te maken met zit sta bureaus. Het is dus vanzelfsprekend dat een niet verstelbaar bureau niet in ons onderzoek meegenomen is. Daarbij hebben we ons – zoals we net aangaven – ingelezen in de arbonormen voor een gezonde en ergonomische werkhouding. Een belangrijke randvoorwaarde van een goede zit sta bureau is dat deze hier uiteraard aan dient te voldoen.

Op basis van ons deskresearch in combinatie met de velen reviews die we hebben doorgenomen, hebben we een aantal randvoorwaarden op een rij gezet. Alle zit sta bureaus die hier niet aan voldoen zijn sowieso de overweging niet waard en hebben we niet meegenomen in ons onderzoek.

 • Bureaublad is verstelbaar (elektrisch of met een slinger)
 • Het zit sta bureau voldoet aan ARBO-normen (zie de paragraaf hieronder, waar we de EN-527-normen benoemen)
 • Sterk frame en bureaublad
 • Is per stuk verkrijgbaar

Met bovenstaande randvoorwaarden zijn we op zoek gegaan naar interessante zit sta bureaus bij verschillende grote webshops: van Viking tot Desko en van Bol.com tot Bureausdirect.nl. Graag diepen we de EN-257 normen nog even uit.

EN-527-normen voor bureautafels

Op het gebied van bureautafels gelden er speciale Europese normen: de EN-527-normen. Er worden in grote lijnen drie verschillende bureautafels van elkaar onderscheiden:

 • Bureautafels verstelbaar
 • Bureautafels instelbaar
 • Bureautafels met vast tafelhoogte

Voor verstelbare bureautafels gelden twee verstelbare ranges: bij verstelbare bureau's gaat het om een range van minimaal 65 centimeter tot 85 centimeter, voor zit sta tafels is dit 65 centimeter tot maximaal 1.25 meter.

Als we kijken naar het juiste oppervlakte van het bureaublad, maakt het soort bureautafel niet uit. De normen die gelden zijn een diepte van 80 centimeter en een breedte van minimaal 120 centimeter om goed en ergonomisch te kunnen werken. Kijkend naar de dikte van het bureaublad zou dit minder dan 5,5 centimeter moeten zijn om te voldoen.

Natuurlijk speelt beenruimte ook nog een belangrijke rol. De breedte moet bij verstelbare bureaus 120 centimeter zijn, wat overeenkomt met de breedte van het bureaublad. De diepte (vloerniveau) moet minimaal 80 centimeter diep zijn (net als de breedte van de tafelblad) en 12 centimeter hoog. Dit is dus even goed opletten als je te maken hebt met een bureau waarbij het frame aan de achterzijde doorloopt.

Zit Sta Bureau kopen: waar moet je op letten?

In ons onderzoek zijn we tegen een aantal zaken aangelopen, die we graag met je willen delen. Zo blijken veel zit-sta bureaus in webshops helemaal niet te voldoen aan de arbonormen én was het bereik (minimale en maximale hoogte) vaak niet groot genoeg. Mocht je na ons onderzoek zelf verder gaan zoeken, check dan altijd de volgende zaken:

 • Kijk naar de minimale en maximale hoogte
 • Check of desbetreffend bureau gekenmerkt wordt te voldoen aan de ARBO-normen.
 • Controleer het maximaal mogelijke gewicht op het bureaublad
 • Meet van te voren de gewenste bureauafmeting op
 • Meerdere mensen achter het bureau? Ga voor een model met memory-functie!

Daarbij kan het slim zijn om eerst op locatie dit type bureau eens te testen. We hebben het hier wel over een aankoop van vaak honderden euro's, wat niet niets is.

Wat je in de gaten moet houden

Bij Alstu is een onderzoek nooit af. Wij updaten onze onderzoeken meermaals, doordat de markt nooit stil staat. Ook op het gebied van zit sta bureaus ontdekken we steeds weer nieuwtjes en innovaties die een impact kunnen hebben op onze huidige onderzoeksresultaten. Bovenaan het onderzoek ontdek je de laatste update-datum.

Mocht jij van mening zijn dat ons onderzoek toe is aan vernieuwing, dan kun je ons altijd een berichtje sturen of een reactie achterlaten onder het onderzoek. Tot zover hopen we dat je op weg hebben geholpen met de keuze voor de beste zit sta bureau op dit moment. Alstu!

Ontdek meer
ElektronicaKantoor

De Beste Computer Speakers

Kantoor

Het Beste Draadloze Toetsenbord

Kantoor

Het Beste Tweede Beeldscherm

Kantoor

De Lichtste Werkschoenen (S3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *