Huis & Tuin

De Beste Smart Home Producten

de beste smart home producten

Laatste update op: 23 juni 2022

Update: we hebben onlangs twee updates doorgevoerd. Zo is de Doorbird videodeurbel vervangen door de Ring 2 Video Deurbel als beste keuze op dit moment. Ook de Innr SP120 heeft zijn plaats als beste keuze af moeten staan: met de komst van de nieuwe Philips Hue Smart Plug is er een nieuwe beste keuze voor de meeste mensen.

Een smart home is een slimme woning waar veel processen in en rondom het huis geautomatiseerd zijn. Vaak worden er grote voordelen behaald op het gebied van energiebesparing, comfort en gemak. Er zijn tal van aanbieders van smart home producten en apparaten als smart speakers worden steeds populairder. Bij Alstu.nl doen we vaker onderzoek naar specifieke smart home apparaten. In deze complete verzamelgids zetten we de verschillende soorten apparaten die wij selecteren als beste keuze op een rij en vullen we producten aan als we nieuwe onderzoeken op het gebied van smart home hebben uitgevoerd.

We hebben meer dan duizend uur aan onderzoek verricht met tientallen smart home producten uit diverse productcategorieën en zijn nog lang niet klaar…

De onderzoeken voor verschillende smart home producten updaten we constant. Dit is ook nodig: de smart home markt ontwikkelt zich razendsnel en er worden om de week nieuwe slimme producten gelanceerd of verbeterd. Deze gids met de beste smart home producten op basis van grondig onderzoek is dan ook nog lang niet af, maar het is een goed begin om kennis te maken met de verschillende producten voor een slimmere woning. 

 


Smart Display: Google Nest Hub

het beste smart display

 

google nest hub smart display

Google Nest Hub

Wij bestempelen Google Nest Hub als beste smart display van dit moment. Je kunt er Nederlands mee communiceren en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Een smart display is een slimme speaker met een extra scherm. Een smart display wordt vaker gezien als smart home hub, gezien je er makkelijk apparaten aan kunt koppelen en vervolgens met spraak kunt bedienen. Naast het bedienen van apparaten met spraak, kun je de aanwezige voice assistant ook vragen naar specifieke informatie. Hierbij kun je denken aan het actuele weerbeeld of de openingstijden van de lokale supermarkt.

In ons onderzoek naar het beste smart display is de Google Nest Hub als beste uit de test gekomen. Het is dan ook een van de weinigen smart displays die op dit moment in Nederland aangeboden worden. Het smart display van Google ondersteund Google Assistant, een spraakassistent waarmee je apparaten met spraak kunt bedienen. Er zijn steeds vaker smart home producten die Google Assistant ondersteunen, waarmee je met de Google Nest Hub een goede en toekomstbestendige keuze maakt. 

Slimme Thermostaat: Google Nest Learning Thermostat

beste slimme thermostaat onderzoek

 

google nest learning thermostat beste keuze

Google Nest Learning Thermostat

Vanwege de vele energiebesparende voordelen en de vele mogelijkheden vinden wij de Google Nest Learning Thermostat de beste keuze op dit moment.

Een slimme thermostaat brengt veel energiebesparende voordelen in huis. Met functionaliteiten als geofencing hoef je je nooit meer zorgen te maken dat je de verwarming voor niets aan hebt staan. Daarbij zijn smart thermostaten steeds vaker zelflerend: hiermee is de thermostaat in staat (grappige zin) om patronen te herkennen. Een groot voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld altijd thuiskomt in een huis met de gewenste temperatuur, zonder dat er energie verloren hoeft te gaan. 

Voor het onderzoek naar de beste slimme thermostaat hebben we vier verschillende thermostaten getest, waarbij de Google Nest Learning Thermostat de beste keuze blijkt te zijn. Deze slimme thermostaat heeft eigenlijk alle functionaliteiten die een thermostaat smart maken: zo is er sprake van geofencing, is de thermostaat zelflerend en is deze met onwijs veel apparaten te koppelen. Er komen steeds vaker producten op de markt die het ‘Works With Nest' platform ondersteunen. Een koppeling is dan zo gemaakt, waarna je van nog meer voordelen kunt genieten en complete processen kunt automatiseren. In tegenstelling tot diverse andere thermostaten is de Google Nest Learning Thermostat eenvoudig in gebruik en gaan veel acties helemaal automatisch, zonder dat je je hier druk om hoeft te maken.

Slimme deurbel: Ring 2 Video Deurbel

de beste slimme deurbel onderzoek

 

ring videodeurbel 2 is de beste budget keuze

Ring Video Deurbel 2

De Ring Video Deurbel 2 is in onze ogen op dit moment de beste slimme deurbel voor de meeste mensen. Deze smart home deurbel is zeer makkelijk te installeren en voldoet aan de verwachtingen.

Een slimme deurbel is vaak een van de eerst smart home producten die men aanschaft. Het is dan ook een mooie kennismaking met een vorm van slimme beveiliging en je kunt alvast wennen aan het bedienen van jouw woning op een afstand. Met een slimme deurbel geniet je in grote lijnen van twee voordelen: je kunt je huis overal – waar je dan ook bent – in de gaten houden middels je smartphone en live meekijken met de ingebouwde camera. Daarnaast kun je ook personen die aanbellen direct toespreken, wat bijvoorbeeld bij een postbezorger erg interessant kan zijn. Je kunt hem of haar bijvoorbeeld vragen het pakketje op een specifieke plek achter te laten of af te leveren bij de buren waarvan jij weet dat ze thuis zijn.

Bij het onderzoek naar de beste slimme deurbel op dit moment hebben we zeven populaire modellen op een rij gezet. Deze hebben we vergeleken op de belangrijkste zaken van een ‘goede' slimme deurbel. Hierbij kun je denken aan een haarscherpe camera die ook voorzien is van een nachtmodus, goede notificaties en waarborging van privacy. Ook eventuele abonnementskosten hebben uiteindelijk bijgedragen aan een rangschikking van de verschillende slimme deurbellen. Na daadwerkelijk een week lang de zeven deurbellen te hebben getest (zowel overdag als 's nachts), zijn we tot de conclusie gekomen dat de Ring 2 Video Deurbel de meest interessante keuze is voor de meeste mensen.

Slimme stekker: Philips Hue Smart Plug

innr smart plug afmeting

 

philips hue smart plug

Philips Hue Smart Plug

De nieuwe Philips Hue Smart Plug is de beste slimme stekker op dit moment. Deze smart home stekker is volledig te gebruiken zonder gateway en is compatibel met de belangrijkste smart home apparaten, waaronder Google Nest en natuurlijk Philips Hue.

Als je ons zou vragen wat nou een échte smart home must-have is, zouden we direct een ‘slimme stekker' roepen. Met een slimme stekker kun je namelijk klassieke apparaten opnemen in smart home scenario's en deze zelfs bedienen met spraak als je ze koppelt met domotica platformen als Google Assistant van Google of Alexa van Amazon. Het is bij een slimme stekker altijd belangrijk om te letten op de ondersteuning, of er een bridge benodigd is en de afmeting. Met name dat laatste bleek in ons urenlange onderzoek naar de beste slimme stekker hetgeen waar een stekker het kan maken of juist een complete no-go is.

Wij zijn zeer te spreken over de nieuwe Philips Hue Smart Plug. Deze smart plug is de meest compacte ‘goede' stekker op de markt die eenvoudig te koppelen is met platformen als Google Assistant. Ook voor gebruikers van slimme lampen van Philips Hue is dit bij uitstek de beste keuze. Op dit moment heeft Philips Hue niet voor alle armaturen geschikte lampen, maar kun je wel de wens hebben om bijvoorbeeld een bureaulamp op te nemen in een specifieke scene. Met deze stekker is het mogelijk: de smart plug kan opgenomen worden in scenario's via de Hue bridge en wordt herkend als lamp. Vanwege de grote vraag voor deze ondersteuning in combinatie met zijn compacte uitvoering is dit naar onze mening de beste keuze voor de meeste mensen. 

Slimme lampen: Philips Hue 

hue bridge voor koppelen met google assistant

 

 

philips hue white and color ambiance starterkit

Philips Hue White and Color Ambiance Starterkit

De lampen van Philips Hue zijn de beste keuze die je kunt maken voor slimme verlichting. De lampen zijn met de meeste andere producten te koppelen, zijn van goede kwaliteit en zijn voorzien van de meeste functionaliteiten binnen een smart home.

Met slimme lampen wordt het creëeren van een smart home pas echt leuk. Het zijn dan ook vaak de meest voorkomende smart home producten binnen een slimme woning. En dat is niet heel gek: met slimme lampen geniet je niet alleen van unieke sferen, je kunt ook complete lichtscenes maken en deze aansturen met spraak. Daarbij heb je via je smartphone of tablet altijd toegang tot de lampen en kun je deze vanaf de bank of elders bedienen. De meeste voordelen behaal je echter door de verlichting te koppelen aan beveilgingsproducten. Denk aan een scenario waarbij je de lampen laat knipperen, wanneer een slimme rookmelder rook detecteert… Ten slotte geniet je ook van het kunnen dimmen van lampen, zonder dat je hiervoor een dimmer in hoeft te bouwen in je huidige verlichting. 

Voor het realiseren van een waardevol onderzoek naar de beste slimme lampen op dit moment, hebben we vier weken lang 15 verschillende lampen getest in twee verschillende woningen. Hoewel ‘goede aanbieders' van slimme lampen op dit moment nog nihil is, zijn de mogelijkheden bij de diverse merken daadwerkelijk eindeloos. Zo kwamen we erachter dat bijvoorbeeld de slimme lampen van Philips Hue in meer dan 16 miljoen kleuren kunnen schijnen. Uiteindelijk zijn de lampen van Philips Hue als beste uit de test gekomen. Deze lampen zijn simpelweg met de meeste bekende smart home merken te koppelen, waarmee je dus verschillende grote voordelen in huis haalt. Daarbij werkt de Hue app kinderlijk eenvoudig en is er al snel sprake van comfortabele pluspunten in de woning. Hoewel de prijs ietsjes hoger ligt dan alternatieven merken, is dit in onze ogen elke euro waard.

Waarom moet je ons vertrouwen?

We benadrukken nogmaals dat bovenstaande lijst pas een begin is van een complete beste smart home producten gids. Achter de schermen zijn we constant bezig met het updaten van onderzoeken en het realiseren van nieuwe tests. Waarom je onze onderzoeken en testresultaten moet vertrouwen? Bij Alstu.nl nemen we elk onderzoek serieus en voeren we deze grondig uit. Zoals je wellicht hebt gemerkt bestaat het grootste gedeelte van onze content uit een uitgebreide onderzoeksmethodologie. Wij gaan op zoek naar de échte beste keuzes, waarbij onderzoeken in sommige gevallen complete weken in beslag nemen.

Zo ook bij het onderzoek naar specifieke smart home producten. Bovenstaande gids is een verzameling van meerdere onderzoeken, zodat jij in een keer de beste keuzes voor jouw smart home kunt ontdekken. Maar achter elk product hangt een samenhangend onderzoek, wat in veel gevallen uitgevoerd is door een expert op het gebied van smart home en domotica. Ik (Robbert) ben vaker het gezicht achter smart home researches: zelf lees ik dan ook graag dagelijks smart home nieuws en volg ik ontwikkelingen in de smart industrie op de voet. 

Hoewel we bij Alstu.nl kunnen verdienen aan een verwijzing wanneer er een verkoop plaatsvindt, beïnvloed dit nooit onze uiteindelijke resultaten. Wij hebben als redactie en onderzoeker geen zicht op eventuele commissies en vergoedingen, waarbij wij onafhankelijk aan de slag kunnen. In tegenstelling tot beste lijsten en onderzoeken van webshops, verkopen wij zelf niets. Dit heeft als grootste voordeel dat wij daadwerkelijk alle smart home producten naast elkaar kunnen leggen: ongeacht de beschikbaarheid of keuzes voor merken. 

Wat is belangrijk bij smart home producten?

Zoals je wellicht merkt is smart home op dit moment steeds bekender aan het worden. De markt loopt warm voor slimme toepassingen en gadgets om het woongenot nog aantrekkelijker te maken. Met name op het gebied van comfort, veiligheid en gemak biedt smart home de meeste voordelen. In grote lijnen zijn er echter wel een paar belangrijke zaken waar je altijd goed op moet letten. Zo is er vaak sprake van het delen van data en moet je naar onze mening altijd rekening houden met een ‘offline-situatie', gezien alles tegenwoordig online werkt. 

Op basis van alle onderzoeken tot nu toe, hebben we een lijst weten te maken met belangrijke punten. Deze punten zijn, ongeacht welk smart home product je gaat kopen, altijd belangrijk om te controleren. Doe er je voordeel mee:

  • Let op data & privacy bij smart home producten: omdat alles tegenwoordig over het internet gaat, is het waarborgen en beveiligen privacy gevoelige data steeds meer een must. We raden je aan om altijd goed te kijken hoe het gesteld is met desbetreffende apparaten op het gebied van privacy. Welke data wordt gedeeld? Heb jij zelf invloed op wat er gedeeld wordt? 
  • Check ondersteuning en mogelijke koppelingen: met een smart home behaal je de meeste voordelen wanneer je apparaten aan elkaar verbindt. Het is bij het uitbreiden van een slimme woning altijd belangrijk om te letten op onderlinge ondersteuning, zodat je alles aan elkaar kunt knopen. 
  • Koop nooit ‘goedkope' smart home apparatuur: voor elk apparaat is altijd wel een super goedkoop alternatief te vinden. Zo zijn er slimme deurbellen van € 200,-, maar kun je ze ook voor nog geen € 50,- uit andere landen kopen via grote bekende webshops. Toch raden we je aan om dit niet te doen: vaak zijn deze apparaten onwijs slecht, lastig in gebruik en – het meest belangrijke -, onveilig. Tip: kijk naar onze budget keuzes in de onderzoeken. Dit zijn niet altijd de goedkoopst keuzes, maar wel de ‘beste goedkope' keuze. 
  • Denk altijd na over storingen of het wegvallen van signalen: kun jij je huis nog wel in als je telefoon geen batterij meer heeft? Wat als er geen internetverbinding meer is in jouw woning en je de lampen aan wilt zetten? Het is slim om altijd een plan B te bedenken en uit te gaan van scenario's waarbij je even zonder internet of telefoon komt te zitten, bij het bedienen van smart home apparatuur. Zo kom je nooit voor gekke of onveilige situaties te staan.
Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *