Elektronica

De Beste Slimme Stekker

beste slimme stekker

Laatste update op: 23 juni 2022

Update: door de komst van de nieuwe Philips Hue smart plug, hebben we ons onderzoek geüpdatet. De Philips Hue Smart Plug is onze nieuwe favoriet, gezien deze zonder basisstation te gebruiken is, compact is en voor een aantrekkelijke prijs van € 29,95 verkrijgbaar is.

Op afstand je apparaten aan- en uitzetten, zelfs als je niet thuis bent: het kan met een slimme stekker! Slimme stekkers, ook wel WiFi stekkers of smart plugs genoemd, stop je in je huidige stopcontact, waarna je ze kunt koppelen met je smartphone of tablet. Met behulp van een speciale applicatie kun je vervolgens apparaten die aangesloten zijn op de slimme stekker aan en uitzetten en opnemen in smart home scenario's. Wij hebben populaire slimme stekkers getest en zijn tot de conclusie gekomen dat de Philips Hue Smart Plug de beste slimme stekker is voor de meeste woningen. 

 

Onze Keuze

 

philips hue smart plug

Philips Hue Smart Plug

De beste slimme stekker op dit moment is de Philips Hue Smart Plug in onze ogen. Deze smart plug kan zonder basisstation gebruikt worden en is met een prijs van € 29,95 opvallend scherp geprijsd. Daarbij is hij ook enorm compact.

 

De Philips Hue Smart Plug is onze favoriet en komt als beste uit de beste slimme stekker test en stoot de Innr SP 120 van de troon. Dit komt met name door het feit dat deze slimme stekker gewoon te gebruiken is zonder basisstation of gateway. De smart plug van Philips Hue is met veel smart home merken compatibel, waardoor je aangesloten apparaten eenvoudig op kunt nemen in smart home scenario's. Daarbij is hij lekker compact, waardoor hij geen andere stopcontacten overlapt en is hij met € 29,95 zeer goedkoop.

Ook interessant

 

fibaro wall plug type f

FIBARO Wall Plug Type F

Een andere interessante keuze is de FIBARO Wall Plug Type F. Deze slimme stekker is voorzien van een LED ring voor een indicatie van het actuele stroomverbruik van aangesloten apparaten. 

Een andere interessante keuze voor een goede slimme stekker is de FIBARO Wall Plug Type F. Hoewel deze stekker niet de allergoedkoopste is met een gemiddelde verkoopprijs van € 64,95, heeft de stekker wel een aantal extra features. Zo is deze smart plug voorzien van een LED indicatie ring, waarmee het actuele stroomverbruik van apparaten weergegeven wordt. Ook deze slimme stekker is enorm compact, waardoor enige overlap met andere stopcontacten minimaal is. Ook is de FIBARO Wall Plug Type F makkelijk te koppelen met andere apparaten: zo kun je hem ook verbinden met Toon, een populaire slimme thermostaat. Dit biedt mogelijkheden om apparaten op eenvoudige wijze te integreren binnen smart home scenario's.

Let er wel op dat je deze slimme stekker alleen optimaal kunt gebruiken met tussenkomst van een Z-Wave controller. Hierbij kun je denken aan een Homey, een FIBARO Home Center 2 of Lite.

Budget Keuze

 

tp link hs100

TP Link HS100

De TP Link HS100 is de beste budget keuze. Deze slimme stekker scoor je nog goedkoper wanneer je er meerdere aanschaft. Te koppelen met Google Assistant en werkt zonder bridge.

De TP Link HS100 is een goede slimme stekker voor een zeer scherpe prijs. In het onderzoek kwamen meerdere goedkope stekkers naar voren, maar dit is een van de weinigen die ondanks de lage prijs goed functioneert. Ook is deze zeer makkelijk te koppelen met Google Assistant, waarna je aangesloten apparaten met spraak aan en uit kunt zetten met behulp van een Google Home smart speaker. Door een koppeling te maken met de slimme stekker en je smartphone, kun je overal ter wereld met je smartphone (wanneer een internetverbinding heeft) apparaten bedienen. De TP Link HS100 maakt ook het instellen van schema's mogelijk: hierbij kun je per dag specifieke apparaten aan laten zetten. Dit kan erg handig zijn bij lampen, die aan moeten springen op verschillende tijdstippen, zodat potentiële inbrekers op een verkeerd been worden gezet.

 


Waarom kun je ons vertrouwen

Voor we zijn gestart met het onderzoek naar de beste slimme stekker, hebben we gesproken met verschillende smart home experts. Zo hebben we contact gehad met Innr, een bekende Nederlandse lampenproducent die sinds enige tijd een nieuwe slimme stekker op de markt heeft gebracht. Ook hebben we gebruik gemaakt van onze eigen kennis. Zelf schrijf ik op verschillende toonaangevende blogs over smart home toepassingen, waarbij slimme stekkers altijd een belangrijk onderwerp zijn. Ik volg hiervoor de ontwikkelingen op de voet en heb negen van de tien slimme stekkers wel eens in mijn handen gehad.

Hoewel er online verschillende beste lijstjes te vinden zijn voor apparaten als slimme stekkers, zijn er maar weinig waardevolle onderzoeken gepleegd in mijn ogen. Ik heb gemerkt dat verschillende websites van deze lijsten enkel slimme stekkers gekenmerkt hebben als beste keuze, die zij zelf verkopen. Hiermee slaat zo'n onderzoek de plank mis: er zou dus een slimmere en betere stekker kunnen zijn die niet opgenomen wordt in de lijst, omdat deze simpelweg niet verkocht wordt.

Bij Alstu.nl pakken we het anders aan. Wij verkopen zelf geen slimme stekkers, waarmee we alle soorten op een rij kunnen zetten. Hoewel wij kunnen verdienen aan slimme stekkers die wij aanprijzen, beïnvloed dit onze selectie of de beste keuze nooit. Sterker nog: ik heb zelf als onderzoeker geen zicht op eventuele vergoedingen of inkomsten van specifieke producten of samenwerkingen.

Voor wie is dit interessant?

Hoewel velen denken dat een slimme stekker enkel interessant is voor een smart home, is het tegendeel waar. Een slimme stekker is namelijk ook een prima vervanger van de oude (irritant tikkende) tijdschakelaar. Een slimme stekker biedt namelijk in veel gevallen mogelijkheden om schema's te maken per dag, die je in kunt stellen via je smartphone of tablet. Ook voor degene die geen kaas hebben gegeten van smart home toepassingen of het creëeren van smart home scenario's zijn smart plugs alsnog interessant. Vaak is een koppeling met een smartphone na drie stappen gerealiseerd en zijn de bijhorende applicaties in veel gevallen zeer gebruiksvriendelijk.  

Natuurlijk is een slimme stekker ook onmisbaar in een smart home. Veel smart home liefhebbers hebben 2 tot 4 slimme stekkers in hun woning en dat is niet gek: met een slimme stekker kun je namelijk ook klassieke apparaten opnemen in smart home scenario's en deze bedienen met spraak via een koppeling met spraakassistenten. Een voorbeeld: je wilt bij thuiskomst de radio direct laten starten door tegen je smart speaker te zeggen: “Hé Google, ik ben thuis!”. Door een slimme stekker te koppelen aan Google Assistant, en vervolgens een ‘klassieke' radio aan te sluiten op de slimme stekker, kan deze dan aangaan. Dit is enkel mogelijk met een slimme stekker, een antieke radio had anders nooit opgenomen kunnen worden in specifieke scenario's binnen een slimme woning.

Ten slotte kan een smart plug ook veel waarde leveren voor degene die energiezuiniger wilt leven. Er zijn slimme stekkers die voorzien zijn van mogelijkheden om het energieverbruik per apparaat te kunnen bekijken. In ons onderzoek zijn we een paar keer wakker geschud: veel apparaten in een stand-by functie blijken alsnog bakken aan energie te gebruiken. Zonde natuurlijk! Met een slimme stekker sluit je de gehele energietoevoer af, zodat ook apparaten die normaal gesproken bij afsluiten in een stand-by functie schieten, ook écht helemaal uitstaan.

Hoe we geselecteerd en getest hebben

Voor we daadwerkelijk zijn gaan testen, hebben we eerst een selectie gemaakt van smart plugs. We hebben hierbij op basis van interviews, klantbeoordelingen en input van kennissen en vrienden een lijst opgesteld met voorwaarden waar een slimme stekker aan zou moeten voldoen. Vervolgens hebben we onderzoekscriteria opgesteld als de afmeting en mogelijke koppelingen met domocita platformen en zijn we gaan testen.

Randvoorwaarden voor een slimme stekker

Een slimme stekker voldoet in onze ogen een aantal randvoorwaarden, waarmee ze daadwerkelijk verschillen van normale stekkers. We hebben onze criteria op een rij gezet:

 • Aangesloten apparaten te bedienen op afstand: een slimme stekker moet de mogelijkheid bieden om apparaten op een afstand te kunnen bedienen. Als een stekker enkel een knopje heeft op de behuizing zelf, is het naar onze mening geen slimme variant.
 • Koppeling te maken met een smartphone of tablet: een stekker is pas slim als je een makkelijke koppeling kunt maken met smartphone of tablet, zodat je aangesloten op een apparaten kunt bedienen via een app.
 • App geschikt voor zowel iOS als Android: wij vinden dat een app van een smart plug voor zowel iOS als Android geschikt moet zijn. Dit geeft consumenten vrijheid en zo is de stekker in een heel gezin goed te gebruiken.

Buiten bovenstaande randvoorwaarden om hebben we ons ook verdiept in reviews en beoordelingen van eerdere kopers van specifieke stekkers. Hiervoor hebben we met name de klantbeoordelingen gelezen op de grotere elektronica webshops als Bol.com en Coolblue. 

Onderzoekscriteria van slimme stekkers

onderzoekscriteria slimme stekkers

We hebben de slimme stekkers getest op de belangrijkste kenmerken: van de afmetingen (om te kunnen zien of de stekker andere stopcontacten overlapt) tot en met de mogelijkheid om apparaten met spraak te kunnen bedienen. We hebben de verschillende onderzoeksresultaten per slimme stekker uit onze onderzoeksselectie gemeten en getest op de volgende criteria:

 • Afmetingen: zoals je al in bovenstaande foto kunt zien, kan de afmeting van een slimme stekker enorm verschillen. Dit is enorm belangrijk als je kiest voor een slimme stekker die je wilt gebruiken in een stopcontact met meerdere aansluitingen. 
 • Gebruik applicatie: we hebben voor elke slimme stekker daadwerkelijk de applicatie gedownload op twee verschillende toestellen (iPhone 6+ en Samsung Galaxy J8) om gebruiksvriendelijkheid zelf te ondervinden. Ook was het hierbij goed om te checken hoe makkelijk de stekkers aan te koppelen waren.
 • Mogelijke spraakbediening: ook hebben we per stekker gekeken naar de mogelijkheden om aangesloten apparaten met spraak te kunnen bedienen. We hebben daarvoor gecheckt wat de mogelijke koppelingen waren met domotica platformen als Google Assistant en Amazon Alexa.
 • Energiebeheer: diverse stekkers boden de mogelijkheid om inzicht te krijgen in het energiebeheer. We hebben dit getest, zowel actuele verbruiksinformatie als informatie die via een app binnen is gekomen. Mede hierdoor hebben wij de FIBARO Wall Plug Type F als interessante keuze gekenmerkt. 
 • Prijs: om daarop in te haken, hebben we de FIBARO stekker niet als ‘beste keuze' geselecteerd, omdat de prijs ook een belangrijke factor was in ons onderzoek. Een slimme stekker is onwijs handig, maar zou natuurlijk niet enorm prijzig moeten zijn. Het is en blijft een ‘extra' toevoeging en upgrade van je woning. 

Onze keuze: Innr SP 120

innr smart plug afmeting

 

Onze Keuze

 

philips hue smart plug

Philips Hue slimme stekker

De Philips Hue Smart Plug is op dit moment de beste smart home stekker voor de meeste mensen. Door het niet hoeven gebruiken van een basisstation kun je er gelijk mee aan de slag. En dat voor een prijs van € 29,95.

De slimme stekker van Philips Hue springt er werkelijk met kop en schouders tussenuit. Eerlijk gezegd stonden we al te trappelen om direct na de introductie de slimme stekker te testen. Met goed resultaat: al snel bleek dat deze smart plug de Innr SP120 van de troon zou stoten. De slimme stekker is – in tegenstelling tot veel andere smart home stekkers – zonder gateway te gebruiken. Je kunt hem dus direct koppelen met je smartphone, om vervolgens aangesloten apparaten op afstand te kunnen bedienen.

Daarbij staat Philips Hue goed aangeschreven als we kijken naar de kwaliteit en mogelijkheden binnen een smart home. Ook bij de slimme stekker blijkt dit het geval: zo is de slimme stekker eenvoudig te koppelen met merken als Google Nest en oudere Google Home speakers. Als we inzoomen op het formaat blijkt de Philips Hue Smart Plug aardig in lijn te liggen met de Innr SP120: zeer compact, waardoor andere stopcontacten niet overlapt worden bij een dubbel-stopcontact.

Tenslotte zorgt de prijs ervoor dat deze met stip op nummer één komt te staan als beste slimme stekker. Voor € 29,95 kun je deze slimme stekker kopen bij shops als Bol.com. Slimme stekker van deze kwaliteit ga je niet lager geprijsd tegenkomen… 

Wat moet je in de gaten houden?

Het kopen van een slimme stekker is niet lastig, maar het vinden van degene waar je het meeste uit kunt halen in jouw woning lijkt makkelijker dan het is. Zo kan er sprake zijn van een smart speaker in jouw woning, waarbij je natuurlijk wenst om met de slimme stekker aangesloten apparaten met spraak te kunnen bedienen. Of wellicht wil je een slimme stekker om grotendeels te genieten van een energiebesparend effect in jouw woning.

We sluiten de eerste versie van het onderzoek naar de beste slimme stekker af met de belangrijkste punten van smart plugs waar je je aandacht op moet richten:

 • Domotica platform: kijk altijd welk platform een slimme stekker ondersteund. Sommige ondersteunen enkel Google Assistant, hoewel andere ook werken met Apple HomeKit. Probeer hierbij ook alvast na te denken over situaties in de toekomst.
 • Afmetingen van de stekkers: ben jij van plan om een slimme stekker in de hoek van de kamer in een tweezijdig stopcontact te stoppen? Let dan goed op de afmetingen van de stekker, om te voorkomen dan het andere contact niet meer te gebruiken is door de grootte van de behuizing van de stekker.
 • Bridge benodigd of niet: het is tijdens ons onderzoek duidelijk geworden dat niet alle slimme stekkers optimaal kunnen werken zonder bridge. Hier moet je echt goed opletten om te voorkomen dat je een stekker in huis haalt waar je niets mee kunt.
Ontdek meer
CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

CadeausElektronica

Kerstverlichting slim maken? Onze tips!

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

ElektronicaHuis & Tuin

De Beste Accuboormachine

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *