Laatste update op: 23 juni 2022 De één zweert erbij, hoewel de ander liever blijft betalen met een pinpas. We hebben het natuurlijk over de creditcard, de kaart waarmee je overal ter wereld betalingen kunt verrichten. Rondom de creditcard bestaan veel vragen: waarom zou je zo'n kaart gaan gebruiken óf waarom juist niet? En wat zijn dan de belangrijkste voordelen van de creditcard in vergelijking met de reguliere pinpas? In dit artikel zetten we de belangrijkste redenen waarom een creditcard interessant zou kunnen zijn.
Allereerst: wat is een creditcard?
Voor we gelijk van start gaan met het opsommen van redenen om een creditcard wel of niet te gaan gebruiken, is het goed om even stil te staan bij deze pas. Een creditcard is anders dan een pinpas die gekoppeld is aan je bankrekening. Een creditcard is niet – hoewel dit wel mogelijk zou kunnen zijn – direct gekoppeld aan een bankrekening. Daarbij vindt de betaling bij het afrekenen met een creditcard niet direct plaats, wat bij een pinpas wel het geval is.
Een creditcard is niet direct gekoppeld aan een bankrekening
De naam creditcard zegt ook al een hoop over de werking van deze pas: waar je bij een pinpas gebruik maakt van het saldo dat daadwerkelijk op je rekening staat, betaal je met een creditcard op krediet. Hoe hoog dit krediet is, is afhankelijk van het betalingslimiet van de overeenkomst. Is er bijvoorbeeld sprake van een betalingslimiet van € 1000,-, dan kun je met een creditcard in een maand tot dit bedrag betalen.
Bij een creditcard kun je op twee manieren betalen: net als bij een pinpas kun je gebruik maken van een pincode bij een transactie in een pinautomaat. Echter wordt er bij online aankopen – waar zo'n pinautomaat natuurlijk ontbreekt – gebruik gemaakt van de naam op de kaart, het complete creditcard-nummer, de Card Verification Code (een driecijferige code, vaak afgekort tot CVC) en in veel gevallen de vervaldatum, zowel maand en jaar.
Ten slotte verdient de uitgever van de creditcard een percentage op het aankoopbedrag. Zowel de koper als de verkoper levert hier in.
Redenen waarom een creditcard interessant kan zijn
Nu we in grote lijnen weten hoe een creditcard precies werkt en wat hem anders maakt dan de veelgebruikte pinpas, is het tijd om de redenen op te noemen waarom het gebruik van deze pas interessant zou kunnen zijn. Zo kun je met een creditcard overal ter wereld betalen, heb je hem vaak verplicht nodig voor het reserveren van een hotelkamer in het buitenland én beweren velen dat het betalen met dit middel veiliger zou zijn dan de pinpas. We deden onderzoek en zetten de belangrijkste redenen op een rij.
Met een creditcard kun je overal ter wereld betalen
Het is misschien wel het allergrootste voordeel van een creditcard: je kunt in elk land betalen met deze pas. Dit in tegenstelling tot de pinpas, waar je vaak bij het boeken van bijvoorbeeld een hotel tegen problemen aan kunt lopen. Ga je vaak op reis en wil je niet voor een situatie komen te staan waarbij je op geen enkele manier kunt betalen? Dan biedt een creditcard bijna altijd uitkomsten, waar je ook bent.
Beter verzekerd bij (online) aankopen
We moeten er niet aan denken: je bestelt wat online en het komt a) niet aan of b) kapot aan of c) verkeerd aan. Toch gebeurt dit op grote schaal, waarbij je bij een betaling met een pinpas op dat moment achter je eigen geld aan moet gaan. Bij een creditcard zit dat wat anders: doordat de betaling niet direct plaatsvindt, kun je de betaling simpelweg annuleren. Laten we hierbij het voorbeeld nemen van de MasterCard. Met deze kaart ben je verzekerd tegen drie grote factoren bij aankopen:
- Diefstal
- Verlies
- Beschadiging
Hiertegen ben je bij MasterCard (om bij het voorbeeld te blijven) tot 180 dagen verzekerd. Dit geldt zowel voor aankopen in de winkel als bij online webshops. Vaak kun je bij je creditcardverstrekker met een betwistingsformulier de aankoop betwisten. Zo heeft bijvoorbeeld ICS betwistingsforumlieren die je gewoon online kunt invullen als er iets mis is gegaan met de aankoop.
Vaak interessante korting- en spaarprogramma's
Natuurlijk doet een uitgever van een creditcard er van alles aan om jou maar te laten betalen: hier verdienen zij immers geld aan, zoals we eerder benoemden. Hoewel hier de nodige kanttekeningen over geschreven kunnen worden, zijn spaarprogramma's die hierbij komen kijken vaak wel interessant. Je wordt als het ware beloond om betalingen te verrichten met een creditcard, iets wat bij een pinpas niet het geval is.
Een goed voorbeeld zijn de Flying Blue creditcards. Met deze creditcards – in samenwerking met vliegmaatschappij KLM ontwikkeld – kun je sparen voor allerlei spullen. Ook krijg je exclusieve korting op verschillende KLM-producten.
Je kunt het geld wat je nog moet ontvangen eerder uitgeven
Oké, het klinkt een beetje apart, maar toch kan dit werken als een voordeel. Stel je voor dat je wasmachine ermee stopt, maar dat je staat te springen om je loon die pas aan het einde van de maand gestort wordt. Zonder een creditcard zou je een paar weken moeten wachten en pas een nieuwe wasmachine kunnen kopen als het geld gestort is. Met een creditcard kun je – afhankelijk van je bestedingslimiet – alvast de wasmachine kopen om niet zonder te zitten.
Wanneer een creditcard juist niet verstandig is
Hoewel de redenen voor een creditcard er niet om liegen, zijn er ook diverse punten te benoemen waarbij de keuze voor een deze betaalpas minder relevant is. Zo is er bijna altijd sprake van bijkomende kosten, kun je sneller in de schulden komen én is het opnemen van contant geld vaak stukken duurder dan met de pinpas.
Creditcard is bijna nooit gratis
Bij het gebruiken van een creditcard gaan helaas vaak extra kosten gemoeid. Hoewel je negen van de tien keer al moet betalen voor zaken als internetbankieren en het gebruiken van een pinpas, heb je bij een creditcard vaak te maken met extra kosten. Deze kosten komen dus bovenop je andere bankkosten. Hoewel het hier vaak gaat om enkele euro's, is het wel iets waar je rekening mee moet houden. Ben je van plan om de creditcard zelden te gebruiken? Dan kan het slim zijn om eerst onderzoek te doen of je ook niet gewoon kunt betalen met je pinpas.
Je eerder geld uitgeven dan je daadwerkelijk hebt
Eerder in dit artikel benoemden we al de werking van een creditcard: we hebben te maken met een kaart waar je op krediet betaald. Met andere woorden: je geeft geld uit wat je wellicht niet op je rekening hebt staan. Hoewel bij de aanschaf van een creditcard vaak gekeken wordt naar je inkomen – om daarmee je betalingslimiet vast te stellen – is het altijd de vraag hoe je financiële situatie er over een tijdje uit komt te zien. Geef je snel geld uit en kun je lastig de hand op de knip houden? Dan is de keuze voor een creditcard misschien niet zo'n goede.
Met een creditcard geld opnemen is vaak duurder dan de pinpas
Als je ook van plan bent om met een creditcard contant geld op te nemen, kan het gebruik van de reguliere pinpas slimmer zijn. Vaak zijn de kosten voor het opnemen van contant geld met een creditcard hoger dan wanneer je dit doet met de pinpas.
Betaal je niet binnen het betalingstermijn, dan betaal je extra rente
Naast de vaste kosten van een creditcard is er ook sprake van rente op het betaalde bedrag, als je dit niet binnen het betalingstermijn weet terug te betalen. Geef je dus meer uit, dan je daadwerkelijk kwijt kunt in een maand, dan kun je dus ook te maken krijgen met extra rente die je moet betalen. Dit is bij de pinpas juist weer net andersom, waar je rente krijgt voor het bedrag op je rekening (hoewel dit vandaag de dag niet meer zo heel erg hoog is 🙁 )
Wij onderzoeken de beste creditcards voor uiteenlopende gebruikssituaties
Bij Alstu doen wij onderzoek naar verschillende soorten creditcards. Zo publiceerden we uitgebreid onderzoek naar de beste creditcard voor de meeste mensen in het algemeen, maar zijn we ook op onderzoek uitgegaan naar de beste creditcard voor studenten. Mocht jij op zoek zijn naar creditcard voor een specifieke gebruikssituatie, bijvoorbeeld voor een reis naar Japan of voor veel online aankopen, dan kun je ons altijd een berichtje sturen. Wij helpen je graag door onderzoek te doen naar de beste keuzes. Alstu!