Sport & Gezondheid

De Beste Hardloopschoenen

beste hardloopschoenen

Laatste update op: 23 juni 2022

Wanneer je lekker gaat hardlopen, zijn goede hardloopschoenen onmisbaar. Maar wat zijn nu eigenlijk de factoren waar je op moet letten en waar moet je rekening mee houden als je op zoek gaat naar een geschikte hardloopschoen? De laatste tijd wordt er ontzettend geïnnoveerd op het gebied van hardloopschoenen: zo ontwikkelde Nike de Alphafly en de Vaporfly; twee veel besproken schoenen met enorme zolen die de prestaties van hardlopers naar een nieuw level zouden tillen. Echter zou de Nike Alphafly al verboden zijn bij wedstrijden gezien de zool hoger zou zijn dan de toegestane vier centimeter.

Wij hebben onderzoek gedaan naar de beste keuzes voor de meeste mensen. In combinatie met mijn jarenlange ervaring in het adviseren en verkopen van sportschoenen bij een lokale sportwinkel, komen we tot de conclusie dat de Nike Air Zoom Pegasus 36 op dit moment de beste hardloopschoenen voor de meeste mensen zijn. Wil je hardloopschoenen volgens de laatste ontwikkelingen en ben je bereid om meer te betalen, dan zijn de Nike Vaporfly hardloopschoenen een interessant alternatief. 

Beste Keuze

nike air zoom pegasus 36

Nike Air Zoom Pegasus 36

Wij bestempelen de Nike Air Zoom Pegasus 36 als de beste hardloopschoenen voor de meeste mensen. De schoen biedt goede demping en een gemakkelijke afrol tijdens het hardlopen.

De Nike Air Zoom Pegasus modellen zijn al jarenlang favorieten van zowel professionele hardlopers als recreatieve hardlopers. Deze Nike Air Zoom Pegasus 36 is de opvolger van de eerdere Pegasus 35, maar is ondanks wat vernieuwingen zijn populariteit niet verloren. De schoen staat bekend om zijn goede demping en gemakkelijke afrol tijdens het hardlopen. Een gewaardeerde opvolger die voor zo'n € 119,99 niet ontzettend prijzig is voor een goede hardloopschoen.

Ook interessant

nike vaporfly 4 flyknit

Nike Vaporfly 4% Flyknit

De Nike Vaporfly 4% is speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van marathon lopers. De schoen is wel prijzig en wat minder ‘een must' voor de recreatieve hardloper.

De Nike Vaporfly 4% Flyknit is een interessante hardloopschoen voor marathonrenners die records willen verbreken. “Breek snelheidsrecords met de Nike Vaporfly 4% Flyknit, gemaakt om te voldoen aan de eisen van de beste marathonlopers ter wereld”, aldus Nike op haar website. De schoen heeft een bovenvoering wat zorgt voor een optimale ventilatie. Dank zij de unieke onderzool is er sprake van ‘energieteruggave', waardoor je soms het gevoel krijgt dat je teruggeduwd wordt. 

Opmerking: we zijn op de hoogte van de nieuwe ‘Nike Vaporfly Next%' en de nieuwe ‘Nike Alphafly'. Echter zijn deze hardloopschoenen zeer slecht verkrijgbaar. In ons onderzoek komen we tevens terug op beide modellen.

Ook interessant

asics gel cumulus 21 hardloopschoenen

Asics Gel Cumulus 21

Niet alleen van het merk Nike kun je goede hardloopschoenen fiksen. Dat bewijst de zeer gewaardeerde Asics Gel Cumulus 21. Al jarenlang is de Cumulus een veel gekozen hardloopschoen. Goede demping, afrol en een prima prijs.

Met name voor de neutrale hardloper zijn de Asics Gel-Cumulus 21 hardloopschoenen een zeer geschikte keuze. Echter scoren de schoenen ook goed voor de wat langer afstanden (+ 10 kilometer). Opvallend van deze hardloopschoenen zijn de zolen die erg stevig zijn. Daarbij is er sprake van FlyteFoam technologie, wat zorgt voor een veerkrachtig effect bij het hardlopen. Het bovenwerk is gemaakt van mesh, waardoor de schoen goed kan ‘ademenen'.


Waarom je ons kan vertrouwen

Voor het onderzoek naar de beste hardloopschoen ben ik (Roy Heuzen) ingeschakeld om het onderzoek uit te voeren. Het is goed om te weten dat ik inmiddels twee schoenenzaken run in Bodegraven: een kwaliteitsschoenen winkel en een sportwinkel (RH Sport). Met name deze laatste winkel zorgt ervoor dat ik dagelijks met hardloopschoenen in mijn handen sta, op de hoogte ben van de laatste innovaties en regelmatig hardlopers voorzie van onafhankelijk en deskundig advies. 

In het onderzoek heb ik echter niet alleen mijn eigen kennis laten spreken: ook ben ik bij diverse wederverkopers op onderzoek uitgegaan naar beoordelingen en reviews van reeds gekochte (en gedragen) hardloopschoenen. Daarbij heb ik me ook verdiept in komende innovaties (ik kom later terug op bijvoorbeeld de veelbesproken Nike Alphafly), waardoor mijn onderzoek zoveel mogelijk toekomstbestendig is ingestoken. 

Het klopt dat Alstu! kan verdienen aan een verkoop wat plaatsvindt naar aanleiding van het onderzoek. Het is echter wel goed om te weten dat ik geen enkel zicht heb op vergoedingen, samenwerkingen of mogelijke commissies bij verkopen. Lees hier meer over Alstu!

 

Voor wie is dit interessant?

Het onderzoek hebben we geprobeerd zo interessant mogelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Laten we eerst kort stilstaan bij de hardloopschoen in het algemeen. Iedereen die zo nu en dan een stukje gaat hardlopen of joggen dient in het bezit te zijn van een lichte schoen met een goede demping. Iets wat ontzettend belangrijk is bij ‘goede' hardloopschoenen. Of je nu een paar kilometer gaat rennen of van plan bent om te trainen voor een marathon. 

Iedereen die zo nu en dan een stukje gaat hardlopen of joggen heeft profijt van een lichte schoen met goede demping

In ons onderzoek hebben we echt rekening gehouden met verschillende lopers. Zo hebben we de Nike Air Zoom Pegasus 36 uitgelicht als de beste hardloopschoen voor de meeste mensen, maar bestempelen we de Nike Vaporfly 4% Flyknit als interessant alternatief voor de wat professionelere hardloper. Heb je te kampen met een klein budget óf ben je een neutrale loper? Dan is de Asics Gel-Cumulus 21 weer een interessante keuze.

Mocht je van mening zijn dat ons onderzoek wat diepgang mist of dat er een extra keuze uitgelicht zou moeten worden die meer past bij jouw behoeftes als hardloper? Stuur ons dan gerust een berichtje of laat een reactie achter onderaan het onderzoek. Op die manier kunnen we het onderzoek aanvullen en daarmee nog waardevoller maken voor zoveel mogelijk mensen.

Onze randvoorwaarden voor goede hardloopschoenen

Als je kijkt  naar het aanbod hardloopschoenen zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Van merken als Nike alleen zijn al tientallen – vergelijkbare – modellen te vinden, waarbij het voor velen een groot vraagteken is waar nu precies het verschil in zit. Om je te helpen bij het maken van de beste keuze, hebben we daarom het totale aanbod terug weten te brengen naar een afgebakende onderzoeksselectie.

Van merken als Nike alleen zijn al tientallen – vergelijkbare – modellen te vinden 

Dit hebben we gedaan door randvoorwaarden op een rij te zetten. Deze randvoorwaarden hebben we toegepast om een afgebakende onderzoeksselectie te hebben voor de beste hardloopschoenen voor de meeste mensen:

 • De hardloopschoen mag niet te zwaar zijn
 • Er moet sprake zijn van een goede demping
 • De schoen voldoet aan eisen om als wedstrijdschoen gebruikt te mogen worden*
 • De hardloopschoenen zijn gewoon in Nederland te koop
 • De schoenen zijn niet duurder dan € 200,-
 • Uiterlijk van de hardloopschoenen spelen geen rol (dat hoor ik dus vaak als argument om een schoen niet te kiezen…)
uiterlijk van de hardloopschoenen

Laat je niet verleiden door het uiterlijk van hardloopschoenen!

* Dit bleek tijdens het onderzoek en mijn kennis op het gebied van innovaties in hardloopschoenen een belangrijk puntje te zijn. Zo is er de veelbesproken Nike Alphyfly die een zool had van meer dan 40mm. Dit is dus verboden als hardloopschoen, waardoor de zool nu weer verlaagd is naar 40mm en hij dus wél weer aangetrokken mag worden bij bijvoorbeeld marathons. In dit artikel van Runnersworld (aanrader om even door te lezen als je nieuwsgierig bent naar deze hardloopschoenen) wordt verteld over de aanpassing. In onderstaande video vertelt Nike over de innovaties van deze opvallende schoenen:

Wat je in de gaten moet houden

Bij het kopen van goede hardloopschoenen zijn een aantal punten ontzettend belangrijk. Zo is het goed om te weten dat geen een voet hetzelfde is: het kan slim zijn om voor je eerste aankoop naar een specialist te gaan. Zo heb ik in het verleden veelal gebruik gemaakt van opnames en beelden om te kunnen zien hoe iemand bijvoorbeeld loopt om op basis daarvan een advies te geven. Hetzelfde geldt voor het in kaart brengen van drukpunten, zodat er eventueel aanpassingen verricht kunnen worden op de zolen.

Daarbij blijven de volgende factoren bij het vinden van de beste hardloopschoenen in jouw geval bijzonder belangrijk:

 • Gewicht van de schoenen: lichte hardloopschoenen zijn een must.
 • De demping in de zool: check ook waar de demping het sterkste is bij de schoen en hoe dit voor jouw voet is.
 • Geschikte maat: uiteraard is een geschikte maat ontzettend belangrijk
 • Type schoen: is het een marathon schoen, zoals de Nike Alphafly, of is het een schoen voor de neutrale loper voor kortere afstanden?
 • Afrol van de schoenen: hoe is het gesteld met de afrol van de schoenen. Dit kun je persoonlijk testen door ze bijvoorbeeld in de winkel zelf eens aan te trekken een rondje te lopen.
 • Ventilatie: kijk altijd goed naar het materiaal van de bovenzijde van de schoenen en check of deze goed ventilerend is. Dit voorkomt niet alleen overhitte voeten, maar zorgt ook voor het goed kunnen ademenen van de hardloopschoenen.

Mocht je naar aanleiding van mijn onderzoek feedback of vragen hebben, schroom dan niet om mij een berichtje te sturen. Ik voorzie je graag van persoonlijk advies als je ergens tegenaan loopt (niet letterlijk in dit geval…), zodat jij er straks weer goed en lekker bij loopt. Alstu!

Ook interessant:

Ontdek meer
Sport & GezondheidVerzorging

De Beste Neusspray

HobbySport & Gezondheid

De Beste Fietscomputer met GPS en Navigatie

ElektronicaSport & Gezondheid

De Beste Draadloze Oordopjes

Sport & Gezondheid

De Beste Eiwitshake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *