Software & Apps

De Beste Gratis VPN

beste gratis vpn

Laatste update op: 23 juni 2022

Het is vandaag de dag steeds belangrijk om je online privacy goed te beschermen. Zo is bijvoorbeeld het gebruiken van een openbare WiFi spot in veel gevallen zeer onveilig: diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het voor een hacker een fluitje van een cent is om verkeer van en naar jouw computer bij dit soort verbindingen te onderscheppen. We moeten er natuurlijk niet aan denken dat al onze gegevens op straat komen te liggen: of het nu gaat om inlogcodes van je social media accounts of gegevens van nog belangrijkere zaken als je DigiD.

Gelukkig is er een simpele oplossing om te zorgen dat verkeer van en naar jouw computer versleuteld wordt. Sterker nog: het verkeer gaat via een ander IP-adres, waardoor het ook niet te achterhalen is dat jij een specifieke website bezoekt of wat jij allemaal online uitspookt. Met een zogeheten VPN verbinding kun je zorgen voor het versleutelen van gegevens. VPN staat voor Virtual Private Network. De software wordt aangeboden door zogeheten VPN providers. Dat de kosten voor het gebruik van een VPN software niet heel hoog hoeven te zijn, blijkt uit de mogelijkheid om ook gratis mogelijkheden af te kunnen nemen.

Wij hebben onderzoek verricht naar de beste gratis VPN, waarin we zaken als het bijhouden van een logbestand, de hoeveelheid data wat je krijgt bij een gratis optie én hoe gebruiksvriendelijk de software is. Op basis van ons onderzoek bestempelen wij TunnelBear als de beste gratis VPN op dit moment.

Beste Keuze

tunnelbear

TunnelBear

Wij zijn het meest te spreken over TunnelBear. De gratis variant werkt op alle besturingssystemen en is makkelijk in gebruik. Bij de gratis versie krijg je elke maand 500 MB om veilig te kunnen surfen.

Een gratis VPN die er tussen uit springt is TunnelBear. Je kunt gebruik maken van een gratis VPN verbinding, waarmee je elke maand 500 MB aan datalimiet hebt. Het klopt: dit is natuurlijk niet enorm veel, maar voor een gratis variant is dit in onze ogen de beste optie. TunnelBear houdt geen log's bij: hierbij ben je dus verzekerd dat wat jij online doet, ook écht door niemand terug te zien zal zijn. Daarbij is de gratis variant beschikbaar op alle belangrijke besturingssystemen. Zelfs als Chrome extensie, zoals je kunt zien in de foto bovenaan het onderzoek. Het in- en uitschakelen van een VPN verbinding werkt heel simpel: je schuif het knopje om en je selecteert eventueel een VPN server in een specifiek land om een veilige en beschermde verbinding te maken met een specifieke website. Op het gebied van het aantal servers scoort TunnelBear opnieuw de meeste punten: waar je bij verschillende gratis aanbieders vaak keuze hebt uit nog geen 10 verschillende servers, zijn dit er 20 bij TunnelBear.

Ook interessant

protonvpn-logo-green

ProtonVPN

Zit je niet te wachten op een datalimiet bij een gratis VPN verbinding? Dan is ProtonVPN een interessante keuze. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de snelheid van de VPN verbinding soms sterk kan verminderen, gezien er vaak veel gebruikers op dezelfde VPN server zitten.

ProtonVPN is een interessant alternatief als op je zoek bent naar een gratis VPN zonder datalimiet. In tegenstelling tot TunnelBear heb je bij ProtonVPN geen limieten, zowel op het gebied van data als snelheden. Net als bij TunnelBear heb je bij ProtonVPN ondersteuning voor alle belangrijke besturingssystemen. De software werkt zeer eenvoudig en makkelijk. Wat wel een klein minpuntje is bij de gratis variant, is dat je slechts keuze hebt uit servers in drie verschilende landen. Dit is enorm weinig en dat zorgt er dus ook voor dat veel VPN servers veelgebruikt worden en impact heeft op de uiteindelijke snelheid. Al met al hebben we hier dus wel te maken met een gratis VPN die lekker werkt én waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over datalimieten.


Waarom je ons kan vertrouwen

Bij Alstu worden veel onderzoeken gedaan door experts in specifieke vakgebieden. Zelf (Bram Tigchelaar) ben ik eigenaar van diverse cyber security websites, waar ik mijn lezers dagelijks adviseer voor verschillende software om online privacy en veiligheid te waarborgen. Zo richt ik mij met VPNpower.nl helemaal op de VPN markt, maar verlies ik als ‘beveiligingsguru' software als wachtwoordmanagers en antivirus scanners niet uit het oog! Op Alstu ontdek je naast de beste gratis VPN ook ander cyber security onderzoeken als de beste VPN voor Android, de beste wachtwoord manager en de beste tweestapsverificatie app. Samen met experts probeer ik de meest belangrijke keuzes te onderzoeken en jou hierin te adviseren.

Voor het onderzoek naar de beste VPN die gratis aangeboden wordt, heb ik natuurlijk gebruik gemaakt van mijn ervaring. Factoren – waarbij niet iedereen weet wat het inhoudt óf hoe belangrijk het is – als het wel of niet bijhouden van logbestanden, het aantal serverlocaties en snelheden heb ik onderzocht bij het maken van een selectie beste keuzes. Naast mijn ervaring heb ik ook gesproken met de verschillende VPN providers. Zo werd mij heel goed duidelijk wat een provider te bieden heeft en waar je mogelijk op inlevert als je niet van een betaalde, maar van een gratis variant gebruik maakt. Naast al deze punten heb ik me ook verdiept in reviews van eerdere gebruikers. Gezien de software internationaal te gebruiken is, heeft dat in sommige gevallen geresulteert in het doorlezen van honderden reviews per aanbieder.

Gezien VPN software internationaal te gebruiken is, heeft dat in sommige gevallen geresulteert in het doorlezen van honderden reviews per aanbieder

Graag wil ik ook nog transparantie bieden op het gebied van mogelijke verdiensten van Alstu. We kunnen namelijk verdienen aan verkopen die plaatsvinden naar aanleiding van ons onderzoek. Heb jij bijvoorbeeld een VPN aanbieder bezocht naar aanleiding van ons artikel en schaf jij een dienst aan? Dan is het mogelijk dat wij hier een vergoeding voor krijgen. Echter is het belangrijk om te weten dat een mogelijke vergoeding ons onderzoeksresultaat nooit zal beïnvloeden. Achter de schermen proberen we er alles aan te doen om dit te waarborgen: zo heb ik zelf geen inzicht in samenwerkingen, verdiensten of mogelijke commissies. Mocht je meer willen weten, lees dan meer over Alstu.

 

Voor wie is dit interessant?

Voor we vertellen voor wie dit onderzoek interessant is, is het slim om even stil te staan bij de werking en betekenis van VPN software. Zoals we daarnet al aangaven in de inleiding, is VPN een afkorting voor Virtual Private Network. Waar je normaal gesproken verbinding maakt met een website via je eigen IP-adres, maak je bij een VPN aanbieder gebruik van diens server. Zo'n VPN server kan overal ter wereld staan: vaak kun je bij een provider aangeven vanuit welk land jij op dat moment wilt gaan surfen. Waarom dit handig is? Hiermee omzeil je bijvoorbeeld censuur: een goed voorbeeld hiervan is social media gebruik in Turkije. Twitter, Facebook en Instagram zijn vaak in landen als Turkije niet toegankelijk; ze worden geblokkeerd door het land. Als jij gebruik zou maken van een VPN software in Turkije en een server in Nederland zou aanvinken, kun je alsnog gewoon je vakantiekiekjes en updates delen via je Facebookpagina.

Naast het grote voordeel van het omzeilen van censuur, is bij het gebruik van VPN software ook sprake van een sterke beveiligde verbinding. Wanneer een verbinding via VPN gemaakt wordt, is de data die van en naar jouw toestel gestuurd wordt encrypted (versleuteld in het Nederlands). Dit betekent dat als een hacker informatie zou onderscheppen, hij een wir-war aan cijfers en letters heeft waar hij helemaal niets mee kan. Dit is met name een groot pluspunt als jij bijvoorbeeld vaker gebruik maakt van een openbare WiFi spot. Zo kopte De Volkskrant al twee jaar geleden: “Kijk uit voor openbare wifinetwerken” en kwam de Nederlandse krant met zaken als afluisteren en manipulatie. 

Onderstaande video is een van de weinige video's die wij tegen zijn gekomen in het onderzoek die in Jip en Janneke taal beschrijft wat VPN is en wat het precies doet. 

Voordelen van het gebruik van VPN

Nu we een goed beeld hebben gekregen van de betekenis en werking van een VPN software, zetten we de voornaamste voordelen nog eventjes op een rij:

  • Versleutelde verbinding
  • Veilig internetten, waar dan ook
  • Anonimiteit op het web (helemaal als er geen logbestand wordt bijgehouden)
  • Censuur/Landblokkades omzeilen

Met name het veilig en anoniem kunnen internetten is het grootste voordeel van het gebruik van een VPN verbinding. Uiteindelijk resulteert dit in de andere voordelen.

Waarom gratis VPN wél en niet interessant kan zijn

Gratis gebruik maken van een VPN software is al jarenlang mogelijk. Het is super interessant: op deze manier kun je zonder te hoeven betalen kennismaken met de mogelijkheden van een specifieke aanbieder. Ook als je nog helemaal geen ervaring hebt met een VPN, is dit dé mogelijkheid om de eerste stappen te zetten naar een betere verbinding. 

Vaak lever je bij een gratis VPN software pakket wel in op een aantal factoren

Vaak lever je bij een gratis VPN software pakket wel in op een aantal factoren. Zo is de snelheid vaak stukken minder dan bij betaalde varianten én heb je te maken met een mindere hoeveelheid VPN servers (en locaties). Hou bij een gratis variant rekening met de volgende punten:

  • Je hebt vaak te maken met een datalimiet
  • De snelheid is vaak minder dan bij betaalde varianten
  • Minder groot aanbod aan VPN servers
  • Spreiding VPN server locaties is kleiner
  • Je kunt te maken krijgen met snelheidslimieten
  • Kan een tijdelijke aanbieding zijn, daarna moet je betalen

Wanneer je bovenstaande factoren minder belangrijk vindt en je simpelweg niet altijd een VPN verbinding wilt gaan gebruiken (alleen in noodgevallen, bijvoorbeeld bij snel inloggen van je DigiD account in de trein op een openbaar wifinetwerk), is een gratis VPN oplossing een goede keuze.

Onderzoeksfactoren: deze punten hebben we onderzocht

Op basis van onze eigen ervaringen, in combinatie met gesprekken met aanbieders én reeds gebruikers, hebben we onderzoeksfactoren opgesteld voor het doen van onderzoek. Echter hebben we in ons juist bij deze gratis VPN oplossingen ook meer gefocust op mogelijke datalimieten of snelheidslimieten. Naast deze specifieke factoren, hebben we uiteraard ook gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid en ondersteuning van de software voor belangrijke besturingssystemen. Ook hebben we gecheckt uit hoeveel servers en van hoeveel serverlocaties je kunt kiezen bij de gratis variant. 

De onderzoeksfactoren op een rij:

  • Snelheid(limiet)
  • Data(limiet)
  • Aantal servers
  • Aantal serverlocaties
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Ondersteuning

Deze gratis VPN software hebben we onderzocht

Online zijn er honderden VPN aanbieders te vinden. Toch blijken deze niet allemaal even interessant: in sommige gevallen is er alsnog sprake van weinig protectie, wordt er een logbestand bijgehouden óf biedt de provider geen gratis oplossingen. Door scherp te kijken naar populaire keuzes en interessante gratis pakketten, hebben we het enorme aanbod aan VPN aanbieders terug kunnen brengen naar vijf interessante keuzes:

  • Tunnelbear
  • Hide.Me
  • ProtonVPN
  • Windscribe
  • ZoogVPN

Het kan voorkomen dat jij een zeer goede ervaring hebt met een specifieke VPN software. Als er in jouw ogen een interessante keuze ontbreekt, dan kun je ons altijd een berichtje sturen.

Gratis VPN vergelijken

We hebben op basis van de eerder benoemde onderzoeksfactoren, de gratis VPN aanbieders uit ons onderzoek onder de loep gehouden en daadwerkelijk getest op punten als gebruiksvriendelijkheid en ondersteuning. In onderstaand overzicht kun je kijken wat het resultaat is bij desbetreffende VPN provider.

VPN ProviderSnelheidslimietDatalimietVPN ServersGebruikSnelheid
TunnelBearNeeJa, 500 MB23UitstekendUitstekend
Hide.MeNeeJa, 500 MB5GoedGoed
ProtonVPNNeeGeen3UitstekendMatig
WindscribeNeeJa, 2 GB11GoedGoed
ZoogVPNNeeJa, 2 GB3GoedMatig

Onze keuze: Tunnelbear

Beste Keuze

tunnelbear

TunnelBear

TunnelBear is onze ogen de beste gratis VPN keuze op dit moment. Hoewel je te maken hebt met een datalimiet van 500 MB is de software zeer snel, is het makkelijk te gebruiken en is het geschikt voor de meeste besturingssystemen.

Ook interessant: ProtonVPN

Ook interessant

protonvpn-logo-green

ProtonVPN

Wanneer je niet te maken wilt hebben met een datalimiet kan ProtonVPN een interessant alternatief zijn. Hierbij moet je wel rekening houden met in veel gevallen een wat tragere VPN verbinding dan bij TunnelBear: gezien er veel mensen gebruik maken van deze gratis VPN oplossing, zijn de servers vaak veel gebruikt.

 

Wat je in de gaten moet houden

Dit onderzoek is een mooie eerste stap om kennis te maken met een VPN provider. Dankzij de gratis mogelijkheden, loop je geen risico; iets wat bij betaalde varianten wél het geval is, omdat je meestal gelijk vast zit aan een abonnement. We raden je aan om altijd goed op onderzoek uit te gaan naar mogelijke gratis probeer-versies, zodat je kosteloos kennis kunt maken met de mogelijkheden. Nemen we bijvoorbeeld een betaalde LastPass, dan kun je daar ook een maand gratis alles uitproberen.

Het is goed om te weten dat we bij Alstu de ontwikkelingen rondom cyber serucity software goed in de gaten houden. Zo komen er soms nieuwe VPN providers op de markt (zelfs van Nederlandse bodem) die ervoor kunnen zorgen dat er sprake is van een ander onderzoeksresultaat. Wanneer wij ons onderzoek updaten – waar nodig – vermelden wij dit altijd bovenaan de pagina, waar je tevens ook de laatste update-datum ontdekt. Wil je meer weten over gratis opties? Bekijk dan ook de beste VPN gratis bij VPNpower, waar nog uitgebreider ingegaan wordt op de verschillende mogelijkheden.

Ontdek meer
Software & Apps

De Beste Videobel App

Software & Apps

De Beste Gratis To-Do App voor Privé Gebruik

Software & Apps

De Beste Wachtwoordmanager

Keuken & EtenSoftware & Apps

De Beste Supermarkt App

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *