Verzorging

De Beste Mascara onder de 20 euro

beste mascara

Laatste update op: 23 juni 2022

Bijna iedereen houdt van volle wimpers, die de vamp in ons benadrukken. Volle wimpers doen je ogen groter lijken en zorgen voor een frisse, open blik. Maar helaas zijn we niet allemaal gezegend met een imponerende set wimpers. Daarom grijpen we graag terug op een oude vertrouwde make-up truc: de mascara. En omdat de mascara het meest verkochte beautyproduct aller tijden is, vonden wij het de hoogste tijd om dit tijdloze esthetische hulpmiddel eens nader te onderzoeken.

Zoals je misschien wel eens is opgevallen bij een bezoek aan een willekeurige drogisterij of beautyzaak; er bestaan tientallen verschillende soorten mascara. Je kunt een mascara kopen van een duurder merk, zoals Estée Lauder, Yves Saint Laurent en Chanel; indrukwekkende mascara’s waar ook een indrukwekkend prijskaartje aan hangt. Of je koopt een mascara bij de doorsnee drogisterij. Mooie mascara’s, voor mooie prijzen. Omdat niet iedereen over een ruim make-up budget beschikt, testten wij tien mascara’s onder de 20 euro.

Of je nu gaat voor een wakkere blik of een zwoele oogopslag; voor veel vrouwen hoort het aanbrengen van een subtiel -of minder subtiel- laagje mascara bij het dagelijkse ochtendritueel. En met vrouwen bedoelen we zowel jonge als oudere dames. Van beginnend puber tot ‘oldie’: een mascara kan altijd! Onze tien mascara’s kochten wij bij de plaatselijke drogist waar de meest budgetvriendelijke mascara €2,99 en de duurste variant €16,99 kostte.

Enkele weken lang gebruikten wij deze tien verschillende merken enkele dagen lang, zodat we een gedegen conclusie konden trekken. Vele dramatische looks en wakkere indrukken verder, zijn we eruit: wij zijn van mening dat de Pupa Milano Diva’s Lashes Mascara de beste mascara van onder de 20 euro is.

Onze Keuze

Pupa Milano Diva’s Lashes Mascara

Pupa Milano Diva’s Lashes Mascara

De Pupa Milano Diva’s Lashes Mascara komt in ons onderzoek als beste mascara onder de 20 euro naar voren. Bij het gebruik van deze mascara waren we erg tevreden over volume, lengte en de prettige grootte van de borstel. Daarnaast klontert de mascara niet. Qua looks valt hij op dankzij de vurige rode kleur. Hij misstaat dus zeker niet op je make-up tafel!

De beste mascara onder de 20 euro is de Pupa Milano Diva’s Lashes Mascara. Deze mascara geeft een ongekend volume effect. De mascara ‘definieert’ de wimpers één voor één, waardoor ze perfect gevormd en gekamd worden. Het resultaat: een verleidelijke en intense oogopslag. In een notendop: veel volume, extra lengte, gesepareerde wimpers en geen klonters! Een groot voordeel van de Pupa Milano Diva’s Lashes Mascara is dat deze een grote applicator heeft en door de speciale huls droogt de mascara ook minder snel uit.

Tip: maak met de mascara geen pompende beweging. Bij veelvuldig ‘pompen’ droogt hij sneller uit. De gemiddelde levensduur van een mascara is drie tot vier maanden en met een prijs van € 9,50 geef je op jaarbasis nog geen 40 euro uit aan je favoriete make-up product.

Natuurlijke keuze

etos dare me darling interessant

Etos Dare me Darling

Ook deze mascara brengt jou de gewenste volle wimperdos: de Etos Dare me Darling is iets vriendelijker geprijsd dan de nummer één en doet meer dan goed waar hij voor gemaakt is. De borstel is prettig stevig, glijdt soepel uit de huls en separeert de wimpers zoals het hoort. Het is ook niets voor niets dat de drogisterij met haar Etos Volume mascara als beste schoonheidsproduct uit de test kwam in het jaar 2015/2016.

De buitenkant van de Etos Dare me Darling is een lust voor het oog. De lange huls in de glanzende kleur goud zorgt voor een chic effect. De mascara belooft een oversized volume en een geweldige separatie en lost beide beloftes helemaal in. Het borsteltje ziet er glad en soepel uit en laat geen tekenen van ‘klontjes’ zien.

De dekking is goed en de kleur van de mascara is diepzwart. Voor € 6,99 koop je een prima ‘ everyday ’ mascara die jouw wimpers de boost geeft die ze verdienen.

Budget Keuze

catrice allround

CATRICE Allround Mascara Ultra black

Omdat we ons steeds meer bewust worden van onze footprint en ook het welzijn van dieren belangrijk vinden, zijn we op zoek gegaan naar een vegan mascara. En dat is nog best lastig hebben we gemerkt. De gemiddelde drogisterij heeft maar een klein assortiment waar het vegan mascara’s betreft. Gelukkig hebben wij er één gevonden, die zowel veganistisch als budgetvriendelijk is.

De CATRICE Allround Mascara Ultra black is niet alleen vegan en aantrekkelijk qua prijs, ook creëert hij een intense oogopslag. Voor slechts € 2,99 hebben jouw wimpers meer volume, lengte én krul.

De Allround mascara Ultra Black van CATRICE geeft je wimpers niet alleen een boost op het gebied van volume, lengte en krul; hij is echt ultra black. De diepe carbonpigmenten zorgen voor een ‘deepest black’ sensatie. Niet slecht voor een vegan mascara met zo’n scherpe prijs!

 


Waarom je ons kan vertrouwen

Om de mascara beter te kunnen testen, moesten we absoluut meer weten over dit zwarte goedje dat onze kijkers transformeert in bambi-ogen. Lees je mee?

Sinds mensenheugenis verfraaien we ons uiterlijk al. Denk maar aan de Egyptenaren. Zij smeerden verf in opvallende kleuren onder hun ogen, zodat deze groter leken. Een soort oogschaduw maar dan over the top. Door de eeuwen heen ontwikkelde de mens zich en verschenen er allerlei vormen van make-up. Zo was het in de pruikentijd heel gewoon om je gezicht wit te schminken.

In de negentiende eeuw produceerde Eugene Rimmel (inderdaad van dé Rimmel-get-the-London-look-mascara) de eerste mascara. Later in 1913 was het T.L. Williams die de moderne variant van de mascara uitvond. Daar zit een mooi verhaal achter: T.L. Williams’ zusje Maybel werd geplaagd door liefdesverdriet. Ten einde raad kwam ze bij haar broer en vroeg hem wat te doen. T.L. had medelijden met zijn zusje en haar gebroken hart, dus besloot hij haar een opkikker te geven in de vorm van een hoogstaand stukje make-up. Hij was immers chemicus en wist als geen ander hoe de ene stof de andere stof kon versterken. Hij mengde wat vaseline met steenkoolpoeder en zei zijn zus dit op haar wimpers aan te brengen. Maybel boekte succes met de mascara, want niet veel later trouwde ze.

T.L. Williams erkende het succes van de mascara en bracht het op de markt onder de naam: Maybelline (Maybe she’s born with it, maybe it’s Maybelline) een merk dat tegenwoordig door het leven gaat als Max Factor: The make-up of make-up artists.

Na een beeld te hebben gevormd bij het ontstaan van de mascara, zochten we op internet naar verschillende andere testen. Zo zagen we Volkskrant met een mascaratest voorbij komen, lazen we bevindingen van tientallen bekende en minder bekende vloggers die hun mening uitten over hun geteste mascara’s en doken we een groot aantal drogisterijen en beautyzaken binnen, om het assortiment te checken.

We sloegen een hele voorraad aan mascara’s in en gingen aan de slag! En niemand werd gespaard, want ook onze zussen, moeders, vriendinnen, nichtjes en buurvrouwen moesten eraan geloven. We vroegen hen naar hun favoriete mascara en vergeleken hun ervaringen met de tientallen reviews die we hebben doorgespit.

Omdat we onze resultaten goed willen kunnen onderbouwen, hebben we ruim de tijd genomen voor dit onderzoek. Een mascara moet je een aantal dagen gebruiken om een mening te kunnen vormen. Al met al besloeg dit onderzoek ruim een maand. Omdat we een zo groot mogelijke doelgroep willen bedienen, zoeken we altijd naar een gevarieerd aanbod qua prijs, kwaliteit en bijvoorbeeld in het geval van de mascara: een dier- en natuurvriendelijk product.

Daarom lichtten wij een beste (duurdere) keus uit, een runner-up en een vegan keuze. Qua verdiensten blijven we graag transparant. Wij kunnen verdienen aan uitgelichte producten die naar aanleiding van ons onderzoek aangekocht worden.

Kanttekening: wij laten ons hier niet door leiden en komen met een eerlijk en oprecht advies. Kom meer te weten over Alstu en onze unieke aanpak.

Voor wie is dit onderzoek?

Persoonlijke verzorging is voor veel mensen belangrijk. Daar hoort vaak ook een beetje (veel) make-up bij. Waar de ene dame zweert bij eyeliner, gaat de ander de deur niet uit zonder rode lipstick. Mascara is één van de meest gebruikte make-up artikelen wereldwijd. Het is dan ook niet vreemd dat er zoveel keus is wanneer je op zoek gaat naar de perfecte mascara. Omdat mascara’s nogal uiteen kunnen lopen qua prijs en kwaliteit, is een gestaafd onderzoek naar een beautyproduct als dit erg handig.​

In dit onderzoek zijn we op zoek gegaan naar de beste mascara onder de 20 euro. Deze richtprijs sluit aan bij een gemiddeld budget voor beautyproducten. We hebben daarin onderscheid gemaakt tussen de beste keus, de beste runner up en een vegan keus. Pupa Milano Diva’s Lashes Mascara komt als beste uit de test. De Etos Dare me Darling is een fijne runner up en de Allround Mascara Ultra black van CATRICE is scherp geprijsd en hartstikke vegan. Allemaal toppers onder 20 euro.

Onze randvoorwaarden voor mascara

 • Geen waterproof mascara’s: de waterproof mascara is een apart soort mascara. Daar zouden we een compleet nieuw artikel aan kunnen wijden. Een waterproof mascara met een niet-waterproof mascara vergelijken zou niet fair zijn, omdat de mascara’s uit andere bestanddelen bestaan.
 • Wel- en geen kruleffect: de mascara’s die we hebben getest hebben een recht borsteltje of een gebogen borsteltje. Het gebogen borsteltje zou moeten zorgen voor een ‘kruleffect’. De één vindt dat prettig, de ander niet. Wel of geen gebogen borsteltje: wij hebben gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid en het beste resultaat.
 • Extra volume of extra lengte: van de tien mascara’s ligt bij een aantal de focus op volume en bij een aantal de focus op lengte. Sommigen pretenderen beide te zijn. Het effect (volume of lengte) heeft een rol gespeeld bij het bepalen van de kwaliteit, maar welk resultaat je wenst hangt natuurlijk af van je voorkeur.
 • Kleur: wij hebben gekozen voor enkel zwart kleurende mascara’s. Zwart is de meest verkochte mascara-kleur.

Deze mascara's hebben we getest

 • Catrice Allround Mascara Ultra black
 • Essence Lash Princess
 • Etos Dare me Darling
 • Etos Seduce me instantly
 • Max Factor Lash Crown
 • Max Factor 2000 calorie
 • Miss Sporty Fabulous Lash Xtra Black
 • Pupa Milano Diva’s Lashes Mascara
 • Rimmel Super Curler 24h
 • Rimmel Extra Super Lash

Wij hebben gekozen voor bovenstaande mascaramerken, omdat deze merken het meest verkrijgbaar zijn bij drogisterijen in de buurt. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat jij hier een merk mist, waarvan jij denkt dat dit absoluut in bovenstaand rijtje hoort. Aarzel niet en laat ons weten welke mascara hier ontbreekt. Stuur een bericht en we nemen jouw mascara graag op in ons onderzoek.

Testresultaten (beste) mascara's op een rij

SoortPrijs Extra Volume / LengteRecht of gebogen borstelKlonteringsgraadEffect
Catrice Allround Mascara Ultra black2,99Extra volume, extra lengte en extra krulRecht, stevig borsteltje dat soepel uit de huls komt en goed separeertMinimaalMeer volume: ja, Extra lengte: ja, Krul: nee
Essence Lash Princess2,99Extra volumeLicht gebogen borsteltje dat goed uit de huls komt en goed separeertMinimaalMeer volume: nee
Etos Dare me Darling6,99Royal seperation & volumeRecht borsteltje dat vloeiend uit de extra lange huls komt en goed separeert, maar niet beter dan een anderMinimaalGoede separatie en meer volume
Etos Seduce me Instantly6,49Seductive seperation, lengte en volumeRecht borsteltje, vrij hard, geeft wat weerstand bij het eruit halenMinimaalRedelijke separatie, weinig extra lengte, wel volume
Max Factor Lash Crown16,99Extra lengte en volumeIetwat gebogen borsteltje, waarvan de borstelharen verder uit elkaar staanMinimaalMatige separatie, onhandig in gebruik vanwege vormgeving borstel
Max Factor 2000 calorie13,99Extra volume en krulIetwat gebogen en compacte borstelMinimaalGoede separatie, meer volume, matige krul
Miss Sporty Fabulous Lash Xtra Black1,99Extra volumeRechte dunne borstel die soepel uit de huls komtMinimaalMatig extra volume
Pupa Milano Diva's Lashes Mascara9,50Extra volume, extra lengteRechte, grote, stevige borstel die soepel uit de huls komt. Goede separatie.MinimaalMeer volume, meer lengte en goede separatie
Rimmel Super Curler 24h14,99Extra volumeGebogen borstel, die soepel uit de huls komt, al vinden wij het borsteltje wel erg gebogen en dus onhandigMinimaalExtra volume ja
Rimmel Extra Super Lash9,99Extra volumeFijne, rechte, dunne borstel die soepel uit de huls komtMinimaalRedelijk extra volume, goede seperatie

Waar let je op bij het kopen van mascara?

Niet alle mascara’s zijn hetzelfde of sorteren hetzelfde effect. Dit weten wij inmiddels maar al te goed. Wanneer je een mascara gaat kopen, kun je op een aantal zaken letten waardoor jij sneller tot de juiste aankoopbeslissing over gaat. Let vooral op:

 • Waterproof of niet-waterproof;
 • Zwart of een andere kleur;
 • Kruleffect (wel of geen gebogen borsteltje);
 • Extra volume, extra lengte of allebei;
 • Hoog separatiegehalte (of juist niet);
 • Gewenste look (verleidelijk, dramatisch, girl-next-door);
 • Allergieën;
 • Budget.

Onze onderzoeken zijn transparant, oprecht en up-to-date. Mocht jij na het lezen van dit artikel van mening zijn dat ‘jouw’ mascara ook in dit rijtje hoort te staan? Of weet jij iets te vertellen over (één van de) mascara’s wat van (grote) invloed is op onze onderzoeksresultaten? Laat dan vooral een reactie achter onder dit artikel.

Ontdek meer
Verzorging

De Beste Deodorant

Sport & GezondheidVerzorging

De Beste Neusspray

Verzorging

De Beste Zilvershampoo

Verzorging

De Beste Concealer

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *