KantoorSoftware & Apps

De Beste Anti-diefstal Software voor MacBooks

de beste anti-diefstal software voor macbooks

Laatste update op: 23 juni 2022

Wanneer je gebruik maakt van een laptop voor bijvoorbeeld het bewerken of archiveren van persoonlijke vakantiefoto's moet je er niet aan denken dat deze gestolen wordt. Ook andere bestanden of automatische inloggegevens kunnen beter niet in handen van criminelen komen te vallen. En hoewel je waarschijnlijk een vergrendelingswachtwoord gebruikt, blijkt dit lang niet altijd genoeg om te dienen als schild. En dan spreken we nog geen eens over de financiële schade die je oploopt bij een gestolen laptop: met een prijskaartje vanaf € 999,- is een MacBook veruit een van de meest prijzige laptops op de markt. Gelukkig is er een oplossing om je Mac eenvoudig te beschermen tegen diefstal. Met speciale anti-diefstal software kun je eenvoudig je laptop lokaliseren en bestanden op afstand versleutelen.

We hebben besloten om grondig onderzoek te doen naar de beste anti-diefstal software voor MacBooks. Na het in kaart te hebben gebracht van het totale aanbod aan software pakketten, hebben we gecheckt hoeveel laptops er daadwerkelijk mee teruggevonden zijn. Ook hebben we ingezoomd op de mogelijke functies én hebben we de software daadwerkelijk getest op onze MacBooks. Na meer dan drie weken testen en na veelvoorkomende diefstal situaties te hebben gereconstrueerd zijn we we eruit: wij vinden Prey de beste anti-diefstal voor MacBooks op dit moment.

Beste keuze

prey anti-diefstal software

Prey

Prey is de allerbeste anti-diefstal software voor MacBooks in onze ogen. Met name de functies op afstand zijn erg interessant om je MacBook te beveiligen én terug te vinden na een mogelijke diefstal.

In ons onderzoek naar de beste anti-diefstal software voor MacBooks komt Prey als beste uit de bus. Prey biedt ongelooflijk veel functionaliteiten om je MacBook eenvoudig terug te vinden. Zo kun je met deze software het meest nauwkeurig je MacBook lokaliseren en kun je live meekijken met de huidige activiteiten op je laptop. Wat ons het meest opviel, is dat deze anti-diefstal software erg sterk is in het herkennen van patronen. Zodra een huidig gebruikerspatroon onderbroken wordt – bijvoorbeeld als je op vakantie bent – krijg je een notificatie van Prey dat je laptop al een aantal dagen niet gebruikt is. Wanneer je deze na het onderbreken weer gebruikt, krijg je ook een signaal dat de laptop weer geactiveerd is. Dit kan erg waardevol zijn als iemand anders jouw laptop in bezit heeft: vanaf dat moment kun je gelijk actie ondernemen. Wat erg opvallend is van de software is dat deze ook als gratis-variant aangeboden wordt: je kunt hiermee tot 3 apparaten beveiligen. Toch vinden wij het interessant om de – nog steeds goedkope – optie voor $ 5,- per maand te bekijken. Hiermee kun je gebruik maken van activiteit-zones: wordt je MacBook uit een lade of locker gehaald, dan krijg je direct een notificatie.

Ook interessant

lojack anti-diefstal software voor macbooks

LoJack

Ook LoJack is een zeer interessante keuze als anti-diefstal software voor je MacBook. Wat LoJack met name een interessante keuze maakt, is dat deze software niet verwijderd kan worden van de laptop, wanneer deze geïnstalleerd is.

We hebben in ons onderzoek goed gekeken naar de achtergrond van de bedrijven achter de software (hier komen we in onze onderzoeksmethodologie uitgebreid op terug). Een anti-diefstal partij die we niet konden ontwijken was LoJack. Hoewel de anti-diefstal van LoJack voornamelijk gebruikt wordt voor het beveiligen van voertuigen als oldtimers, biedt het bedrijf ook een speciale software aan voor laptops. LoJack heeft zichzelf goed bewezen: dankzij de software zijn inmiddels al meer dan 30.000 laptops terug gevonden in 100 landen, bleek uit onze research. Ook op het gebied van prijs scoort LoJack prima: voor € 36,95 is je MacBook 12 maanden goed beveiligd tegen diefstal.

Beste budget keuze

hiddenapp anti-diefstal software voor mac

Hidden

Hidden is de beste budget keuze in onze ogen. Deze anti-diefstal software is speciaal gemaakt voor Apple apparatuur en heeft een aantal bijzondere features: zo kun je ontdekken met welk netwerk een gestolen MacBook verbonden is, om daarmee het exacte IP adres te achterhalen.

Vaak is anti-diefstal software zowel geschikt voor Windows als MacOS. Dat geldt niet voor Hidden: deze software is speciaal ontwikkelt voor Apple apparatuur. Dankzij Hidden worden jaarlijks honderden MacBooks eenvoudig opgespoord: dankzij een bijzonder goede tracking software kan de exacte locatie tot op enkele meters nauwkeurig bepaald worden. Opvallend is de mogelijkheid om stiekem screenshots te kunnen maken, zodat je MacBook actief is. Hiermee kun je dus bekijken wie er achter je laptop zit en heb je ook gelijk bewijs in handen. Dankzij de ook aanwezige ‘key log', kun je ook goed bijhouden welke wachtwoorden zijn gebruikt ten tijden van de diefstal: hiermee kun je je beveiliging weer op orde maken en weet je precies tot welke gegevens men toegang heeft gekregen. Voor een prijs van slechts € 1,67 per maand is dit de allerbeste budget keuze in onze ogen.


Waarom kun je ons onderzoek vertrouwen

Software is een aparte tak van sport: we hebben hierbij niet te maken met producten die we vast kunnen pakken, letterlijk naast elkaar kunnen leggen of die we uit elkaar kunnen schroeven om de binnenkant te bekijken en te beoordelen. En als er een software is die veelzijdig is, is het wel anti-diefstal software. Een gemiddeld pakket biedt al meer dan 10 verschillende functionaliteiten en allen beweren ze de beste keuze te zijn: sterker nog we hebben meerdere anti-diefstal software pakketten bekeken die zeggen ‘marktleider' te zijn.

Vanwege de veelzijdigheid en de deskundige aard van anti-diefstal software zijn we in gesprek gegaan met cyber-security specialisten. Wat ook goed is om te weten, is dat we nauw contact hebben gelegd met eigenaren van informatieve – en onafhankelijke – websites als Beveiligingsguru.nl en Zakelijkesoftware.com. Niet alleen hebben we gesprekken gevoerd: later in onze onderzoeksverantwoording kom je erachter hoe diep we zijn gegaan om een specifieke software aan te kunnen wijzen als beste keuze. Zo hebben we ook research gedaan naar het daadwerkelijk aantal teruggevonden MacBooks bij specifieke anti-diefstal software pakketten. 

Bij Alstu.nl nemen we elk onderzoek serieus en besteden we enorm veel tijd aan een transparante en waardevolle onderzoeksmethodologie. Het is goed om te weten dat we bij Alstu.nl kunnen verdienen aan verkopen die plaatsvinden naar aanleiding van ons onderzoek, maar dat dit het onderzoeksresultaat nooit kan én zal beïnvloeden. Ik heb als onderzoeker en redacteur geen inzichten in mogelijke samenwerkingen, vergoedingen en inkomsten. Komt een anti-diefstal software als beste uit de test waar wij geen samenwerking mee hebben, dan komt deze alsnog op nummer één als beste keuze te staan.

Voor wie is dit onderzoek?

Hoewel anti-diefstal software met name geschikt is om je laptop terug te kunnen vinden bij diefstal, is het ook zeer geschikt voor andere toepassingen. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je in je eigen omgeving je MacBook even uit het oog bent verloren? Het onderzoek is dus eigenlijk geschikt voor iedereen die een Macbook heeft en die deze nooit kwijt wil raken: of het nu gaat om diefstal of nalatigheid. Zoals je wellicht hebt gezien bieden we bij praktisch elk onderzoek van Alstu.nl altijd meerdere beste keuzes als onderzoeksresultaat: hiermee proberen we ook binnen de MacBook-niche zo interessant mogelijk te zijn voor meerdere gebruikers. 

Mocht jij van mening zijn dat er een beste keuze ontbreekt voor een specifieke toepassing of behoefte, dan kun je ons altijd een berichtje sturen of onder ons onderzoek een reactie achterlaten. Op die manier maken we ons onderzoek nóg interessanter voor meer MacBook gebruikers.

Onze randvoorwaarden voor anti-diefstal software

Er zijn op het gebied van anti-diefstal software ongelooflijk veel keuzes die je kunt maken. Als we ons echter richten op de software die daadwerkelijk geschikt is voor MacBooks en het makkelijk maakt om je onmisbare laptop terug te vinden, blijken er gelijk al heel wat keuzes af te vallen. Om te komen tot een afgebakende onderzoeksselectie met interessante software pakketten, hebben we randvoorwaarden toegepast: voorwaarden waaraan interessante anti-diefstal software pakketten in onze ogen dienen te voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor een beste-keuze stempel. De volgende randvoorwaarden hebben we – na dit ook te hebben geverifieerd bij experts – gehanteerd:

 • Geschikt voor MacOS: ons onderzoek is gericht op de beste keuzes voor MacBooks. Gezien een MacBook voorzien is van MacOS als besturingssysteem, dient de anti-diefstal software hier natuurlijk wel beschikbaar voor te zijn.
 • Heeft zichzelf bewezen: hoewel nieuwe toetreders interessant kunnen zijn, zijn we in ons onderzoek op zoek gegaan naar pakketten die zich reeds bewezen hebben. We hebben hierbij geselecteerd op het aantal jaren dat partijen actief zijn, maar hebben ook gecheckt of er reeds laptops teruggevonden blijken te zijn met de software.
 • Op afstand lokalisatie: het op afstand lokaliseren van een laptop is misschien wel de belangrijkste onmisbare functionaliteit die in onze ogen aanwezig moet zijn. Pakketten die deze optie niet bieden zijn in onze ogen bij voorbaat al een slechte keuze.
 • Signaal afgeven is mogelijk: het afgeven van een signaal is nét zo belangrijk, zodat je wanneer je in de buurt komt van je MacBook kunt horen waar deze is. Bij een diefstal zal het geluid hoogstwaarschijnlijk uitgeschakeld worden, wat je kunt doorbreken met deze functie. Als deze functie er niet is, is het vaak bij een niet enorm nauwkeurige lokalisatie alsnog lastig om de laptop terug te kunnen vinden.
 • Vergrendeling op afstand: ook vergendeling op afstand moet in onze ogen mogelijk zijn met de software. Op die manier kun je op afstand je laptop vergrendelen, zodat men niet in jouw bestanden kan snuffelen als de laptop gestolen is.
 • Bestanden wissen: om te voorkomen dat (privacy-gevoelige) bestanden van jouw computer gehaald worden bij een diefstal, is het naar onze mening enorm belangrijk om op afstand toegang te kunnen krijgen tot je documenten, zodat je deze kunt wissen.

In ons onderzoek hebben we ons bewust niet gericht op prijzen: we hebben dit juist vergeleken bij ‘goede keuzes' om daarmee ook bijvoorbeeld de beste gratis keuze te kunnen selecteren voor mensen met een kleiner budget. Wel hebben we met het oog op ‘redelijkheid' geselecteerd, maar we hebben hiervoor geen onder- of bovengrens gehanteerd.

Onderzoeksselectie anti-diefstal software voor MacBooks

We hebben meer dan 100 verschillende anti-diefstal software pakketten terug kunnen brengen naar een afgebakende onderzoeksselectie van 8 mogelijk beste keuzes. De kans is natuurlijk aanwezig dat jij op dit moment een specifiek pakket op het oog hebt en je afvraagt of je daarmee een goede keuze maakt. Om te checken of desbetreffend pakket meegenomen is in ons onderzoek, deel ik de lijst met de onderzochte software:

 • Prey
 • Norton Anti-Theft
 • EXO5
 • LockItTight
 • PC Phone Home
 • Find my Mac
 • LoJack
 • Hidden AntiTheft

Bovenstaande keuzes voldoen allen aan onze randvoorwaarden, waardoor ze allemaal mogelijkheden bieden voor het terugvinden van je MacBook bij diefstal, maar we zijn natuurlijk op zoek gegaan naar de allerbeste keuze van deze lijst. Hoe we daartoe gekomen zijn, bespreken we nu in onze onderzoeksmethodologie!

Onderzoeksmethodologie: zo zijn we gekomen tot de beste keuze 

Om te komen tot een selectie met beste keuzes hebben we de verschillende software pakketten uit onze onderzoeksselectie uitgebreid getest. Naast het daadwerkelijk testen van de software op zaken als functionaliteiten, gebruiksvriendelijkheid en notificaties, hebben we de pakketten ook voorgelegd bij cyber security experts: wat was hun mening bij deze pakketten en diens functies? Laten we inzoomen op de verschillende stappen binnen onze onderzoeksmethodologie.

Functionaliteiten getest bij ‘diefstal reconstructies'

De eerste stap binnen ons onderzoek naar de beste anti-diefstal software voor MacBooks was het naast elkaar leggen van de verschillende pakketten en diens functionaliteiten. We hebben ons gericht op de aanvullende belangrijke functionaliteiten in onze ogen: activiteiten-zones (geofencing), locatiegeschiedenis, verschillende trackingmogelijkheden via WiFi én GPS en periodieke checks. Bekijk de testresultaten van de pakketten uit onze onderzoeksselectie.

Anti-diefstal SoftwareActiviteiten ZonesLocatie GeschiedenisTracking mogelijkhedenPeriodieke Checks
PreyJa (betaald)JaWiFi, GPS, GEOiP, TriangulationJa
Norton Anti-TheftNeeJaWiFiNee
Exo5NeeJaWiFi, GPS, GEOiP, TriangulationNee
LockItTightNeeNeeGPSNee
PC Phone HomeNeeNeeGPSNee
Find My MacNeeJaGPS, WiFiNee
LoJackNeeJaWiFi, GPS, GEOiP, TriangulationNee
Hidden AntiTheftJaJaWiFi, GPS, GEOiP, TriangulationJa

Notificaties & meldingen test

Ook hebben we ons verdiept in de notificaties en meldingen die de verschillende software aanbieders ons sturen. We hebben hierbij verschillende scenario's gereconstrueerd, waaronder een diefstal uit een kluisje, op vakantie gaan zonder de MacBook mee te nemen en bij het gebruiken van een zogenaamd gestolen MacBook na een aantal dagen. 

 • Meldingen bij directe diefstal: hiervoor hebben we gecheckt of een anti-diefstal software de mogelijkheid biedt tot activiteiten zones. Al snel werd duidelijk dat Prey hierin uit blinkt. Wanneer je gebruik maakt van het betaalde pakket, kun je met activiteitenzones direct een melding krijgen als je MacBook bijvoorbeeld uit een kluisje wordt gestolen.
 • Meldingen bij lange inactiviteit: bijna geen een aanbieder liet ons weten dat er sprake was van een lange inactiviteit. Nu zul je denken dat dit niet belangrijk zou zijn, toch blijkt het tegendeel waar. Zo hebben experts aangegeven dat verouderde laptops vaak nog tal van gevoelige informatie bevatten voor criminelen. Zonder dit type meldingen vergeet je oude laptops die wellicht meegenomen worden. Ook hierin kwam Prey overigens als beste keuze naar voren.
 • Meldingen bij activatie na diefstal: bijna alle anti-diefstal software pakketten gaven ons een seintje als een MacBook gebruikt werd, nadat we deze hadden ingesteld op gestolen. Dit is dan ook echt een must-have feature in onze ogen, gezien je snel wilt kunnen schakelen. Wat wij apart vonden, was dat Prey ook een melding geeft na een lange inactiviteit, zonder dat je je MacBook als gestolen hebt gekenmerkt. In onze situatie kregen we dus een seintje dat we onze laptop weer aan het gebruiken waren (ja, duh…)

Gebruiksvriendelijkheid van de software

Omdat we te maken hebben met software waarmee iedereen in onze ogen overweg zou moeten kunnen, hebben we de gebruiksvriendelijkheid bekeken. Hoe makkelijk is een programma te gebruiken? Is deze ook als applicatie voor op smartphones beschikbaar én wellicht zelfs voor andere besturingssystemen? Bekijk ons oordeel naar aanleiding van het ‘voelen en proeven' van de anti-diefstal software:

Anti-diefstal SoftwareGebruiksvriendelijkheid ( 1-heel slecht, -5-heel goed)
Prey5
Norton Anti-Theft4
Exo54
LockItTight3
PC Phone Home1
Find My Mac3
LoJack4
Hidden AntiTheft5

Prijzen en pakketmogelijkheden

Om uiteindelijk te kunnen bepalen hoe het gesteld is met de prijs/kwaliteitsverhouding, hebben we natuurlijk ook de prijzen op een rij moeten zetten. In veel gevallen bieden aanbieders van anti-diefstal software speciale maand-aanbiedingen aan. Hoe meer maanden je vooraf afneemt, hoe goedkoper je vaker uit bent. Ditzelfde geldt vaak met het aantal apparaten. In onderstaand overzicht ontdek je de ‘vanaf-prijzen' bij een minimale afname.

Anti-diefstal SoftwareMinimale afname prijsPrijs (€) per maand
PreyVanaf $ 5,- per maand (ook gratis, maar dan beperkt)€ 4,56
Norton Anti-Theft€ 29,99 per jaar € 2,49
Exo5$ 559,- per jaar € 42,46
LockItTight$ 1,99 per maand € 1,81
PC Phone Home$ 29,95 life-time € 0,57 (bij computerlevensduur 4 jaar)
Find My MacGratis€ 0,00
LoJack€ 39,95 per jaar € 3,33
Hidden AntiTheft€ 1,67 per maand € 1,67

Wat moet je in de gaten bij een anti-diefstal software voor MacBooks?

Je maakt in onze ogen al een hele goede stap door je te verdiepen in anti-diefstal software. In interviews die wij hebben gehouden is gebleken dat men zich veelal pas verdiept in dit type software wanneer het kwaad al geschied is. Vaak is er achteraf niets meer mogelijk: ook het op afstand aanzetten van bijvoorbeeld Find my Mac blijkt uit ervaring een lastige klus (tip: zet dit dus altijd gelijk aan, bekijk hier hoe je dat kunt doen). Het is dus slim dat je nu al de keuze maakt om je MacBook te beschermen tegen diefstal.

Voor je direct overgaat tot aankoop blijft het belangrijk om de ondersteuning voor MacOS te controleren. En daarmee ben je er vaak nog niet: veel nieuwere software werkt niet met verouderde software: check daarom altijd goed wat jouw huidige besturingssysteem versie is en controleer of de anti-diefstal software hier compatibel mee is. Ook willen we je nog de tip meegeven om niet zomaar het label ‘anti-diefstal software' te geloven. Wij hebben gemerkt dat veel preventieve software deze naam krijgt, maar dat deze software niet geschikt is om achteraf je laptop terug te kunnen vinden.

Gezien de vele nieuwe ontwikkelingen in de wereld van cyber security software is de kans groot dat we vaker ons onderzoek naar de beste anti-diefstal software voor MacBooks zullen moeten updaten. Bovenin ons onderzoek ontdek je de laatste update-datum. Mocht je van mening zijn dat onze research toe is aan vernieuwing, laat dan gerust hieronder een reactie achter!

Ontdek meer
Kantoor

Het Beste Zit Sta Bureau

ElektronicaKantoor

De Beste Computer Speakers

Software & Apps

De Beste Videobel App

Kantoor

Het Beste Draadloze Toetsenbord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *