Verzorging

De Beste Deodorant

de beste deodorant

Laatste update op: 17 april 2023

Ieder mens heeft een eigen geur. Je zou deze natuurlijke en unieke lichaamsgeur kunnen vergelijken met een vingerafdruk. Het schijnt zelfs zo te zijn dat ieders persoonlijke geur indirect gekoppeld is aan ieders unieke genenpakket. Om de cirkel rond te maken: de genen van het immuunsysteem zijn bepalend voor de samenstelling van de bacteriën op de menselijke huid. Deze bacteriën breken de door de talgklieren geproduceerde talg af tot vetzuren. Hierdoor ontstaat een voor ieder persoon unieke samenstelling vetzuren, die zijn geuridentiteit bepaalt. Met andere woorden: zoals jij ruikt, ruikt er geen één.

En dat is maar goed ook. Geur speelt namelijk een grote rol bij het kiezen van een partner. Wij denken dat die leuke kop de doorslag geeft om wel of niet met iemand te gaan daten. Maar het zijn de minder charmante menselijkheden als urine- en zweetgeuren, geuren die nauwelijks te detecteren zijn, die een bijzonder positief effect hebben op de aantrekkingskracht tot een ander. Urine- en zweetgeuren bevatten afscheidingen die we feromonen noemen. Feromonen, ook wel de ‘dragers van opwinding’ genoemd, hebben een positieve seksuele uitwerking of juist niet.

De natuur heeft het zo bepaald dat je valt op een partner met een compleet ander MHC (Major Histocompatibility Complex), waardoor eventuele kinderen een zo divers mogelijk immuunsysteem krijgen.

Hoe goed de natuur het ook voor elkaar heeft, niemand wordt blij van een penetrante lichaamsgeur. Zweten na een intensieve work-out is nog tot daar aan toe, maar oud zweet onder je oksels terwijl je aan het werk bent; daar is niets verleidelijks aan. We willen graag, en het liefst de hele dag, lekker ruiken.

Voor veel mensen geldt dan ook, dat de dag niet begint zonder een verfrissende douche, wat verzorgende crème en een ‘deootje’. Het gebruik van deodorant hoort in veel gevallen bij het dagelijkse verzorgingsritueel. Duidelijk. Maar welke deodorant werkt het beste? Ruikt het lekkerste? Voelt het fijnste? Stap een willekeurige drogisterij binnen en het duizelt je van de merken, formaten, kleuren en geuren. Geen nood wij hebben deze levensvraag voor jou bij de lurven gepakt en komen met antwoorden.

Wij testten tien verschillende merken deodorant en na het lezen van dit artikel weet jij precies wat je van welke deodorant mag verwachten. Goed om te weten: in dit artikel staan tien verschillende soorten rol- en crème-deodoranten centraal. Daar deze beter zijn voor de gevoelige huid en beter voor het milieu (sprays bevatten drijfgas). Ben jij er klaar voor om de Beste keuze, Beste budget keuze en Beste natuurlijke keuze te ontdekken?

Beste Keuze

salt of the earth beste deodorant

Salt of the Earth Pure Aura Natural Deodorant Roll-on

Salt of the Earth deodorant bevat potassium alum. Potassium alum is een natuurlijk mineraal zout, dat in Azië al eeuwenlang gebruikt wordt als natuurlijke deodorant. Salt of the Earth werkt door een microscopische dunne laag minerale zouten op de huid achter te laten. Deze zouten voorkomen het ontstaan van lichaamsgeur door bacteriën en geven langdurig een fris gevoel. De deodoranten van Salt of the Earth zijn gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten, laten geen witte of gele strepen achter in kleding, zijn niet getest op dieren, geschikt voor veganisten en vegetariërs en 100% chemical free: bevatten geen aluminium chloorhydraat, alcohol, parabenen, drijfgassen, triclosan of minerale oliën of andere chemicaliën.

En misschien nog wel het belangrijkste: ze houden je oksels langdurig fris! De geur van lavendel en vanille is heerlijk. Maar als je meer een ‘eau naturelle’ type bent, de deodoranten van Salt of the Earth zijn ook verkrijgbaar in een Classic-variant.

Salt of the Earth klinkt niet alleen heel natuurlijk; dat is het ook. De deodoranten van dit merk bevatten geen aluminium chloorhydraat, alcohol, parabenen, drijfgassen, triclosan of minerale oliën of andere chemicaliën. We hebben deze deodorant een week getest en we zijn er erg enthousiast over.

Breng de stick aan op schone en droge oksels en je zult de rest van de weinig tot geen last hebben van zweterigheid. De Pure Aura Natural Deodorant Roll-on ruikt zo lekker vanwege een mix van 15 botanische extracten en etherische oliën. Daarnaast bevat het een plantaardig extract van kamperfoelie (honeysuckle) en polyglyceryl-10 laurate (een emulgator). Dat klinkt net zo lekker als dat het ruikt. Ben je meer van de neutrale geuren? Geen probleem, de Classic-versie werkt net zo goed en zijn geur is subtieler..

Budget keuze

sanex budget deo

Sanex Dermo Sensitive Deodorant Roller

Ben je op zoek naar een vriendelijk geprijsde deodorant die zijn vak goed verstaat? Dan raden we je de Sanex Dermo Sensitive Deodorant Roller aan. Waarom deze deo goed werkt? De deodorant is van invloed op je pH waarde. En dat is goed nieuws, want de pH waarde van de huid beïnvloedt het niveau van transpiratiegeur. Sanex Dermo deodorant herstelt de natuurlijke pH waarde van de huid. Het resultaat is een schoon en fris gevoel. Voor de prijs hoe je het niet te laten..

Deze deo-roller ziet er simpel uit en werkt doeltreffend. Hij houdt de oksels langdurig fris (wij moesten gedurende de dag een tot twee keer ‘bij-rollen’) en hij glijdt gemakkelijk over je oksels. Een fijne roller voor dagelijks gebruik. Net zo als dat voor de meeste producten geldt, bestaan er ook nog goedkopere deodoranten.

De meest drogisterijen kennen een huismerk en ook supermarkten bijvoorbeeld, verkopen deodoranten onder hun eigen naam. Deze zijn door de jaren heen allemaal wel eens voorbij gekomen, maar kunnen niet tippen aan de Sanex Dermo Sensitive Deodorant Roller. Mega budget tip: bekijk dit voordeelpakket bij Bol.com. Omgerekend ben je dan slechts € 3,33 per deodorant kwijt.

Vegan Keuze

weleda vegan beste deodorant

Weleda 24h Roll-on Deodorant

We testten verschillende vegan deodoranten van verschillende merken: Dr. Organic, Weleda, Salt of the Earth en The Lekker Company. Uit ons onderzoek kwam de Weleda 24h Roll-on Deodorant als beste uit de test. Deze deodorant houdt je oksels lang fris en de verschillende geuren zijn heerlijk.

Wij probeerden de granaatappel (fris én zoet), maar hij is ook verkrijgbaar in duindoorn (grapefruit, mandarijn en sandelhout) en citrus. Maar eerlijk is eerlijk: eerdergenoemde merken voeren allemaal een vegan-lijn aan en dat betekent dat ze mens en natuur een warm toedragen. Welke vegan deodorant jij het lekkerste vindt, ligt geheel aan jouw neus.

Deze vegan deodoranten van Weleda zijn verantwoord én prettig om te (geb)ruiken. Een flinke fietstocht, in de tuin werken tijdens een zomerse namiddag of je weekboodschappen inslaan: deze deodorant zorgt ervoor dat jouw oksels dit soort activiteiten fris weten te doorstaan.


Waarom je ons kan vertrouwen

Om deodoranten naar behoren te kunnen testen, gingen we op zoek naar meer informatie omtrent dit verfrissende beautyproduct. In onze zoektocht kwamen we een aantal verrassende weetjes tegen. Wist jij bijvoorbeeld dat:

 • lichaamsgeur de geur is die bij een bepaald persoon hoort? De geur hangt samen met de vluchtige stoffen die geproduceerd door bacteriën die op, of deels in, het lichaam groeien, of bijvoorbeeld in de mond. Deze bacteriën groeien snel bij de aanwezigheid van zweet, maar zweet zelf is bijna volledig geurloos voor de mens.
 • lichaamsgeur per individu uniek is, behalve bij eeneiige tweelingen, en zou daarom gebruikt kunnen worden om mensen te identificeren? Dit wordt echter meer door dieren dan door mensen gedaan, omdat de mens de verschillende geuren niet goed genoeg kan onderscheiden. De lichaamsgeur wordt onder andere beïnvloed door dieet, geslacht, erfelijkheid, gezondheid en medicijngebruik.
 • lichaamsgeur grotendeels wordt bepaald door MHC-moleculen? Deze zijn genetisch bepaald, en spelen een grote rol bij de immuniteit van organismen.
 • een sterkere lichaamsgeur vaak bij jongeren in de puberteit of bij ouderen optreedt?
 • verschillende typen geuren een bepaalde ziekte kunnen aanduiden? De geur van aceton bij diabetes, en ammoniak bij een beschadigde lever zijn bekende voorbeelden.

Deodoranten testen is een leuke bezigheid. Misschien dat onze oksels nog nooit zo veelzijdig hebben geroken als de afgelopen maand. Dan roken we weer naar granaatappels en dan weer verwenden we onze oksels met een vleugje vanille. We testten alle tien deodoranten zelf, maar waren ook nieuwsgierig naar de bevindingen van anderen.

Dus schakelden we ons eigen netwerk van oksels, uuuhhh vrouwen, in en vroegen hen naar hun mening. Dit hielp ons om een open blik te houden. We speurden het net af naar reviews, blogs en andere interessante artikelen die ons meer vertelden over de deodoranten in kwestie. Daarnaast bezochten we diverse drogisterijen en beautyzaken om het aanbod met elkaar te vergelijken.

We speurden het net af naar reviews, blogs en andere interessante artikelen die ons meer vertelden over de deodoranten in kwestie

Omdat we een zo groot mogelijke doelgroep willen bedienen, zoeken we altijd naar een gevarieerd aanbod qua prijs, kwaliteit en bijvoorbeeld in het geval van de deodorant: een natuurlijk en dierproefvrij product. Daarom lichtten wij een beste (duurdere) keus uit, een budget keus en een natuurlijke keus. Qua verdiensten blijven we graag transparant. Wij kunnen verdienen aan uitgelichte producten die naar aanleiding van ons onderzoek aangekocht worden.

Kanttekening: wij laten ons hier niet door leiden en komen met een eerlijk en oprecht advies. Kom meer te weten over Alstu.nl en onze unieke aanpak.

Voor wie is dit interessant?

De deodoranten die wij testten zijn voor een deel uniseks (zes van de tien) en de rest is bedoeld voor de vrouwelijke oksel (de overige vier dus). De deodorant heeft een vaste plek in onze badkamers en worden gebruikt door zowel mannen als vrouwen. Iedereen stelt een paar frisse oksels namelijk op prijs. Maar wanneer koop je nu een goede deodorant? Welke houdt de oksels echt lang fris? Welke geur blijft hangen? Welke heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding?

Het werd de hoogste tijd om dit veelgebruikte beautyproduct te onderwerpen aan een grondig onderzoek. Omdat deodoranten nogal uiteen kunnen lopen qua prijs en kwaliteit, is een gestaafd onderzoek naar een beautyproduct als dit erg handig.

In dit onderzoek zijn we op zoek gegaan naar de beste deodorant. We hebben gekozen voor tien deodoranten uit het assortiment, die verkrijgbaar zijn bij de gemiddelde drogisterij. Uit ons onderzoek zijn drie toppers naar voren gekomen. Beste keuze: Salt of the Earth Pure Aura Natural Deodorant Roll-on, Beste budget keuze: Sanex Dermo Sensitive Deodorant Roller en Beste natuurlijke keuze: Weleda 24h Roll-on Deodorant. Deze en de overige zeven deodoranten worden verderop in het artikel toegelicht in een tabel.

weleda favoriet vegan

Deodorant stick van Weleda, een van onze Vegan favorieten.

Onze randvoorwaarden

 • Alleen roll-on deodoranten of crèmes: we hebben bewust gekozen voor de roll-on variant en een enkele crème, omdat deze in de regel beter zijn voor de gevoelige huid. Ook bevatten sprays vaak drijfgassen en die zijn slecht voor het milieu.
 • Geur: wij hebben gekozen voor deodoranten met zowel neutrale geuren als speciale geuren. De balans is fifty-fifty geworden.
 • Verzorging: een deodorant verzorgt de huid doorgaans niet. Wel moesten de deodoranten mild zijn voor de huid.
 • Effectiviteit: we hebben vooral gelet op de effectiviteit van deodoranten in kwestie. Hoe lang blijven je oksels fris?
 • Mens-, milieu- en diervriendelijk: onder de deodoranten moest er ook sprake zijn van een natuurlijke deodorant. Dit is gelukt. We hebben zelfs vier vriendelijke deodoranten gevonden!
 • Potjes, rollers en sticks: verpakking maakt niet zoveel uit. In ieder geval geen sprays, vanwege de drijfgassen, zoals eerder uitgelegd.

Deze deodoranten hebben we getest

 • The Lekker Company
 • Dove Original
 • Neutral Anti-Perspirant Roll-On
 • Odorex Natural Fresh
 • Sanex Dermo Sensitive
 • Rexona Stay Fresh
 • Nivea Pearl & Beauty
 • Weleda Granaatappel
 • Salt of the Earth Pure Aura
 • Dr. Organic Lavender Deodorant

Wij hebben gekozen voor bovenstaande deodoranten, omdat deze merken populair zijn en gebruikt worden door een grote groep mensen. Daarnaast zijn al deze merken verkrijgbaar bij de plaatselijke drogist. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat jij hier een merk mist, waarvan jij denkt dat dit absoluut in bovenstaand rijtje hoort. Aarzel niet en laat ons weten welke deodorant hier ontbreekt. Stuur een bericht en we nemen jouw deodorant graag op in ons onderzoek.

Waar let je op bij het kopen van een deodorant?

Eén blik in de drogisterijen vertelt ons dat er vele verschillende deodoranten te verkrijgen zijn. Stick, spray, potje, groot, klein, rond, plat, met geur, zonder geur: de keuze is reuze! Omdat er een legio aan deodoranten is, lees je hieronder waar je op kunt letten:

 • Stick, roll-on, crème of spray
 • Neutraal of met geur
 • Allergieën
 • Milieuvriendelijkheid
 • Budget
let op uitvoering van de deodorant

Let altijd op de uitvoering van de deodorant. Dit is niet altijd even zichtbaar!

Onze onderzoeken zijn transparant, oprecht en up-to-date. Mocht jij na het lezen van dit artikel van mening zijn dat ‘jouw’ deodorant ook in dit rijtje hoort te staan? Of weet jij iets te vertellen over (één van de) deodoranten wat van (grote) invloed is op onze onderzoeksresultaten? Laat dan vooral een reactie achter onder dit artikel.

Ontdek meer
Sport & GezondheidVerzorging

De Beste Neusspray

Verzorging

De Beste Zilvershampoo

Verzorging

De Beste Mascara onder de 20 euro

Verzorging

De Beste Concealer

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *