Kantoor

Het Beste Draadloze Toetsenbord

beste draadloze toetsenbord

Laatste update op: 23 juni 2022

Wanneer je op zoek bent naar een extra toetsenbord is de kans groot dat je behoefte hebt aan een draadloos model. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf de bank sneller je televisie bedienen (denk aan het zoeken naar films in Netflix), maar kun je ook bij thuiswerken je laptop in een standaard zetten. Op het gebied van draadloze toetsenborden zijn er twee verschillende typen: draadloos met behulp van bluetooth of via een USB-ontvanger. Daarbij zijn er ook toetsenborden met touchpad, met draadloze muis en zijn er van diverse merken.

Bij Alstu! hebben we besloten om onderzoek te doen naar het beste draadloze toetsenbord op dit moment. Hierbij hebben we gekeken naar de batterijduur, het comfort van het toetsenbord en zaken als de maximale afstand. Zoals je wellicht van ons gewend bent, hebben we de prijs niet uit het oog verloren en komen we komen naast de beste keuze, ook met een paar interessante alternatieven. Op dit moment bestempelen wij de Logitech K400 Plus als het beste draadloze toetsenbord op dit moment. Ook gelijk een draadloze muis erbij? Dan kun je het beste kiezen voor de Logitech MK235.

Beste Keuze

Logitech K400 Plus

Logitech K400 Plus

Beste all-in-one draadloze toestenbord

De Logitech K400 Plus is in onze ogen het beste draadloze toetsenbord op dit moment. Het toetsenbord is veelzijdig en biedt alle basics die je nodig hebt. Ook is er een handig touchpad te vinden.

De Logitech K400 Plus is in onze ogen het beste draadloze toetsenbord op dit moment. Het toetsenbord heeft een groot bereik (10 meter) en voldoet aan de minimale eisen die wij hebben gesteld: zo is hij voorzien van alle basics, typt hij lekker en is de batterijlevensduur van 18 maanden subliem. Het toetsenbord is naast het gebruik bij computers en laptops ook uitermate geschikt voor smart televisies. Waarom? Omdat het toetsenbord voorzien is van een handig touch-pad, zodat je hem op je schoot erbij kunt pakken als je op de bank ploft. De prijs van € 42,99 zorgt ervoor dat wij deze Logitech variant als beste hebben bestempeld op dit moment.

Ook interessant

logitech mk235

Logitech MK235

Beste draadloze toetsenbord met muis

Op zoek naar een draadloze toetsenbord mét muis in plaats van een touchpad? Dan maak je een goede keuze met de Logitech MK235. Dit toestenbord wordt geleverd met een muis die ook draadloos is.

Als je op zoek bent naar een eenvoudig draadloos toetsenbord en je nog geen (draadloze) muis hebt, maak je in onze ogen de beste keuze met de Logitech MK235. Hoewel deze – in tegenstelling tot onze beste keuze – geen touchpad heeft, krijg je er dus wel een muis bij. Hiermee is dit toetsenbord wel minder interessant bij het gebruik van smart TV's. De MK235 is een duurzaam toetsenbord met wat verbonden wordt met bluetooth. De batterijduur overtreft de K400 Plus, gezien we hier te maken hebben met een duur van maar liefst 3 jaar (!!!). Kijkend naar de batterij van de muis, gaat deze ongeveer een jaar mee. Het toetsenbord is voorzien van handige pootjes.

Ook Interessant

apple magic keyboard draadloos

Apple Magic QWERTY Keyboard

Beste draadloze toestenbord voor iMac/Macbook

Wanneer je op zoek bent naar een geschikte aanvulling voor je iMac of Macbook, maak je de beste (en mooiste) keuze met de Apple Magic QWERTY Keyboard. Dit draadloze toetsenbord is makkelijk te koppelen, is speciaal gemaakt voor Apple apparatuur en ziet er geweldig strak uit. Helaas wel een hoger prijskaartje.

Wanneer je op zoek bent naar een (extra) toetsenbord voor specifiek een iMac of Macbook, kun je het beste kiezen voor een Apple Magic QWERTY keyboard. Het toetsenbord is voorzien van een oplaadbare batterij en zorgt ervoor dat je niet constant op zoek hoeft naar nieuwe batterijen. De prijs van het Apple toetsenbord is wel stukken hoger dan onze favoriete keuzes (€ 89,90), maar onder het mom ‘het oog wil ook wat' is het wel een zeer mooie – en aansluitende keuze – voor de Apple-liefhebbers.


Waarom je ons kan vertrouwen

Voor het onderzoek naar het beste draadloze toestenbord hebben we veel gebruik kunnen maken van onze eigen ervaringen. Zo werken we op de redactie vaak met laptops, die we na het werk mee naar huis nemen om zo nu en dan ook thuis door te kunnen werken. Vandaag de dag – met de dreiging van het coronavirus – zijn we trouwens hiermee lang niet meer de enige; het RIVM heeft maatregelen genomen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Zo dient iedereen zoveel mogelijk thuis te werken waar mogelijk en contact met andere zoveel mogelijk te vermijden. We komen hier straks verder op terug.

Bij Alstu! doen we ons onderzoek altijd breder dan enkel onze eigen ervaringen. In dit geval hebben we ook gekeken naar beoordelingen bij diverse verkooppunten en hebben we veel gesproken met reeds gebruikers van draadloze toetsenborden. Waar lopen zij bijvoorbeeld tegenaan, wat zijn behoeftes en wensen die spelen én waarom gebruikt men eigenlijk een extra toetsenbord? Dit heeft ons beeld flink versterkt, waarmee we onder andere ook goede randvoorwaarden op een rij hebben kunnen zetten voor goede keuzes. Dit laatst bleek noodzakelijk voor ons onderzoek, gezien het aanbod van dit type keyboards enorm is.

Het is tenslotte goed om te delen dat we inderdaad bij Alstu! kunnen verdienen aan verkopen die plaatsvinden naar aanleiding van ons onderzoek (hoeft dit niet altijd zo te zijn). Om te voorkomen dat samenwerkingen of mogelijke commissies van invloed kunnen zijn op ons onderzoeksresultaat, houden we dit soort informatie gescheiden van onze onderzoekers/redacteuren. Mocht je meer willen weten over onze aanpak, lees dan meer over Alstu!

Voor wie is dit interessant?

Een draadloos toetsenbord is voor een veel mensen een interessante toevoeging. En nee, dit zijn niet alleen gebruikers van een laptop of computer. Wat dacht je bijvoorbeeld van een televisie? Hoelang doe jij erover om via je afstandsbediening een filmtitel in te typen bij smart TV apps als Netflix? Of nummers in Spotify? Juist, een toetsenbord zou in dit geval wel erg handig zijn he? 🙂

Een draadloos toetsenbord is met name interessant voor bijvoorbeeld een ergonomische werkhouding

Als we kijken naar het gebruik van een draadloos toetsenbord bij laptops en computers, blijkt dit met name interessant te zijn voor een ergonomische werkhouding. Een laptop is prima om mee te nemen en 'tijdelijk' te gebruiken als werkcomputer. Denk aan onderweg in de trein of bij een meeting voor presentaties of notulen. Maar het werken achter een laptop op bijvoorbeeld de keukentafel is op den duur niet goed voor je lichamelijke werkhouding.

Zo dient je laptop vaak hoger geplaatst te worden, waarmee je dus niet meer lekker kunt typen op je toetsenbord. Een draadloze variant biedt dan uitkomsten: je kunt hem koppelen met bluetooth of via een USB ontvanger met je laptop, waarna je je laptop in een speciale standaard kunt plaatsen, zodat je nek en rug niet belast worden met een ongezonde werkhouding. Ditzelfde geldt natuurlijk voor het werken achter je iPad of smartphone (en ja, dit laatste gebeurd).

draadloos toetsenbord ipad

Draadloze toetsenborden kun je ook gebruiken voor je iPad

Helemaal op dit moment kan ons onderzoek erg waardevol zijn: zo worden mensen – we gaven het net al aan – geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te werken vanwege het coronavirus. Velen krijgen vanuit de zaak een laptop mee of dienen te werken op hun eigen laptop. Om ook thuis te zorgen voor een goede ergonomische werkhouding is een draadloos toetsenbord aan te raden. Dit bleek overigens ook interessant bij ons onlangs gepubliceerde onderzoek naar het beste tweede beeldscherm.

Belangrijke factoren voor het beste draadloze toestenbord

Bij een draadloos toetsenbord zijn veel verschillende factoren die extra belangrijk zijn, in vergelijking met normale toetsenborden. Zo hebben we nu te maken met een batterijduur, maar ook het bereik: stel dat je je televisie wilt bedienen, dan dient hij goed te blijven werken op een specifieke minimale afstand. Eerder gaven we al aan dat we ons hebben verdiept in behoeftes en wensen door met reeds gebruikers en experts op het gebied van draadloze varianten te spreken. Op basis van deze gesprekken, kunnen wij concluderen dat onderstaande factoren ontzettend belangrijk zijn voor ‘het beste draadloze toetsenbord':

 • Batterijduur: een draadloos model werkt op batterijen. De maximale batterijduur is voor ons een belangrijke factor om mee te nemen bij de selectie van het beste draadloze toetsenbord.
 • Afstand/bereik: helaas wordt er vaak weinig gekeken naar de maximale afstand en het bereik van draadloze toetsenborden. Hoewel je bij een computer vaak te maken hebt met enkele tientallen centimeters, is dit bij het gebruik bij smart TV's een heel ander verhaal. Denk ook aan vergaderzalen.
 • Comfort: typt het toetsenbord lekker? Is hij groot genoeg? Het comfort blijkt onwijs belangrijk te zijn bij de keuze voor een goed draadloos toetsenbord.
 • Verstelbaarheid: iedereen zit net wat anders. Ditzelfde blijkt te gelden bij een goede ergonomische werkhouding. De verstelbaarheid is belangrijk, zodat je hem naar wens kunt verstellen.
 • Mogelijkheden: biedt het toetsenbord alle standaard mogelijkheden? Denk hierbij niet alleen aan toetsen om documenten te kunnen maken, maar ook aan het verstellen van volume, schermhelderheid en andere instellingen!
 • Prijs: natuurlijk speelt ook prijs nog een belangrijke rol. De prijzen van draadloze varianten lopen enorm uiteen. Zo heb je ze al voor enkele tientallen euro's, maar ontdekten wij ook varianten van +200 euro.
 • Koppelingen: het is belangrijk om goed te kijken naar de ondersteuning. Het makkelijk kunnen koppelen van een toetsenbord is een must. Of dit nu via USB of bluetooth is, is minder belangrijk, hoewel een tablet, smartphone of smart TV vaak enkel met bluetooth mogelijk is. 

Mocht je van mening zijn dat wij een specifieke factor hebben gemist? Of ben jij van mening dat we ons onderzoek nog sterker kunnen maken met een aanvulling van een specifieke randvoorwaarde? Stuur ons dan gerust een berichtje.

Wat je in de gaten moet houden

Als je na het lezen van ons onderzoek besluit om verder te zoeken, dan willen we je daar natuurlijk nog graag bij helpen. We hebben nog wat tips op een rij gezet die je verder kunnen helpen bij het vinden van het beste draadloze toetsenbord in jouw situatie:

 • Let op ondersteuning voor je apparaat
 • Koop je online, lees reviews en beoordelingen
 • Kijk goed naar de grootte en de mogelijkheden van het toetsenbord
 • Bekijk combi-deals als je ook nog een muis nodig hebt
 • Check zaken als batterijduur en bereik van het toetsenbord

We sluiten ons onderzoek af met de mededeling dat we onze onderzoeken regelmatig updaten. De ontwikkelingen op het gebied van draadloze keyboards gaat razendsnel. Zo is de batterijduur steeds langer, zijn ze steeds kleiner (en nu zelfs ook opvouwbaar, zoals deze) en is het bereik steeds stabieler en verder. Bovenaan het onderzoek ontdek je de laatste update-datum. Mocht je van mening zijn dat ons onderzoek toe is aan vernieuwing of heb je feedback? Laat hieronder gerust een reactie achter!

Ontdek meer
Kantoor

Het Beste Zit Sta Bureau

ElektronicaKantoor

De Beste Computer Speakers

Kantoor

Het Beste Tweede Beeldscherm

Kantoor

De Lichtste Werkschoenen (S3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *