Huis & Tuin

De Beste Energieleverancier Groene Stroom

beste energieleverancier

Laatste update op: 23 juni 2022

Wanneer je op zoek gaat naar een energieleverancier merk je dat er enorm veel keuze is. Er zijn gevestigde namen die al jarenlang bekend zijn, maar ook nieuwkomers die zich nog bij veel mensen moeten bewijzen. We vergeleken deze met elkaar op basis van factoren die we belangrijk vinden om er zo achter te komen wat op dit moment nu echt de beste keuze is.

Wat er voor ons erg toe doet is de herkomst van de stroom en wat voor impact het heeft op ons milieu. Leveranciers beloven vaak groene stroom, wat niet altijd niet zo groen te zijn als ze zeggen. Genoeg reden om dit onder de loep te nemen. Verder wil je naar je gas en licht natuurlijk zo min mogelijk omkijken hebben. Daarom keken we naar de service van de energie-aanbieders en wat hun klanten daarover te zeggen hebben. Bovendien wil niemand te veel betalen, dat is logisch. Daarom namen we natuurlijk ook de prijs mee. Kijkende naar deze punten, komt Vrijopnaam naar voren als beste keuze.

 

Onze Keuze

Groene energieleverancier Vrijopnaam

Vrijopnaam

Vrijopnaam is een relatief jonge leverancier die zich focust op duurzaamheid. Deze aanbieder heeft geen winstmarge en geeft je door hun zonneparken de mogelijkheid om veel te besparen.

 

Uit ons onderzoek blijkt dus dat Vrijopnaam de beste energieleverancier groene stroom is. Dit niet alleen omdat zij behoren tot de beste leveranciers op gebied van duurzaamheid, maar ook omdat zij al jarenlang tevreden klanten dienen tegen betaalbare tarieven. Vrijopnaam haalt de stroom voor 100% uit lokale zonneparken en heeft op dit moment de voordeligste tarieven. Een leuke extra is dat je bij Vrijopnaam kunt investeren in je eigen zonnepanelen op een van de zonneparken. Zo kun je veel besparen.

Natuurlijk loopt het nergens vlekkeloos, maar bij Vrijopnaam weet je wel zeker dat je goed geholpen wordt bij problemen. We hebben goed gekeken naar de klantenreviews, waar we zagen dat mensen de laatste tijd veelal positief zijn. Het ziet er naar uit dat Vrijopnaam dus goed luistert naar haar klanten en de titel als beste groene energieleverancier groene stroom duidelijk verdiend heeft.

Ook interessant

Pure Energie

Pure Energie is een energieleverancier die alle stroom volledig uit eigen energiebronnen levert. Er zijn op dit moment 70 windmolens van Pure Energie in Nederland.

Pure Energie is behoort niet alleen tot de duurzaamste leveranciers in Nederland, zij bieden ook veel mogelijkheden tot besparing. Zo hebben ze het zogenaamde zon-collectief, waarbij je korting kunt krijgen op zonnepanelen en de hoogste terugleververgoeding van het land wordt geboden. Ook leuk: je kunt bij Pure Energie je eigen energiebron kiezen, die door Nederland verspreid zijn. Naast de windparken die al in gebruik zijn, staan er op dit moment nog 7 op de planning om gebouwd te worden.

Waarom kun je ons vertrouwen?

Voor dit onderzoek hebben we goed gekeken naar alle energieleveranciers in de markt en niet alleen op een rijtje gezegd wat ze zelf te zeggen hebben, maar ook goed geluisterd naar wat anderen van ze vinden. Zo hebben we vele reviews van klanten, maar ook onderzoeken van partijen als de Consumentenbond en Greenpeace meegenomen in onze vergelijking.

Voor onze onderzoeken stellen we van tevoren randvoorwaarden en onderzoeksfactoren op om tot een goede conclusie te kunnen komen. Door in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen en experts kunnen we deze opstellen met de zekerheid dat ze ons betrouwbare resultaten zullen opleveren.

Voor wie is dit interessant?

Of mensen nu al jaren trouw bij een leverancier zit of juist op het punt staan om over te stappen, het is altijd goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. Soms is het zelfs handig om bij je huidige leverancier een nieuw contract aan te gaan. Maar in ieder geval is dit onderzoek interessant voor mensen die willen weten wat er nu aangeboden wordt en wat voor hun de beste keuze is op gebied van groene energie.

Wat is groene stroom eigenlijk?

In Europa geldt er een systeem waarmee vastgesteld wordt of energie al dan niet groen is, dit heet de GvO (Garantie van Oorsprong). Energie dat opgewekt wordt uit waterkracht, windenergie, zonne-energie of biomassa kan dan officieel groen genoemd worden. Alhoewel veel aanbieders deze energie aan kunnen bieden, zijn er nog grote verschillen in hoe groen dit nu echt is. Om de mindere leveranciers er uit te filteren, stelden wij een aantal randvoorwaarden op.

Hoe we geselecteerd en getest hebben

Voor dit onderzoek hebben we eerst een lijst gemaakt van energieleveranciers in Nederland. Deze hebben we vervolgens gefilterd op verschillende factoren die van grote invloed zijn op de kwaliteit. Om vast te stellen wat nu de groenste leverancier is, is het van belang te weten wanneer je energie groen mag noemen.

Randvoorwaarden:

Er zijn veel leveranciers die energie leveren dat voldoet aan GvO, maar dat zegt niet gelijk dat ze goed bezig zijn op gebied van duurzaamheid. Wij vinden het belangrijk dat de leveranciers niet simpelweg voor bestaande bronnen kiezen, maar ook juist naar de toekomst kijken en investeren in nieuwe bronnen. Voor dit onderzoek hebben we twee randvoorwaarden waardoor relevante leveranciers al snel naar voren komen, deze voorwaarden zijn als volgt:

 • Herkomst van de stroom: We hebben in dit onderzoek alleen leveranciers meegenomen die niet alleen groene stroom levert, maar ook investeren in groene bronnen als windmolens en zonnepanelen. Doordat er nog een grote weg te gaan is wat betreft duurzame energie van Nederlandse bodem, nemen we enkel bedrijven op die bijdragen in de ontwikkeling hiervan. Een onderzoek van Greenpeace samen met de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE gaf ons hier inzicht in.
 • Spreiding: Leveranciers zijn niet altijd voor iedereen beschikbaar. We keken naar het spreidingsgebied waar deze wel beschikbaar zijn, het is volgens ons namelijk belangrijk dat een goede leverancier de capaciteit heeft om veel klanten te dienen. Kleinere leveranciers worden dus door een tekort aan data niet meegenomen.

Energieleveranciers die we onder de loep hebben genomen

Op basis van de bovenstaande voorwaarden zijn er een hoop leveranciers die afvallen. Vele investeren namelijk nog in kolencentrales, anderen zijn gewoonweg te klein om mee te doen. De volgende leveranciers blijven over:

 • Greenchoice
 • Huismerk Energie
 • Powerpeers
 • Pure Energie
 • Qurrent
 • Qwint
 • Vandebron
 • Vrijopnaam

Onderzoeksfactoren voor de beste energieleverancier

Om een goede vergelijking te kunnen maken, namen we een aantal factoren mee die van grote invloed zijn op de kwaliteit. Dit zijn ze op een rijtje:

 • Groene stroom: Alhoewel de werking van de energie die je huis binnenkomt altijd hetzelfde zal zijn, is er daadwerkelijk een verschil in de herkomst. De ene leverancier investeert meer in goede projecten om duurzaam energie op te wekken dan de ander, we kijken hier naar de verschillen.
 • Klanttevredenheid: Wanneer je bij een leverancier energie afneemt, wil je natuurlijk niet zonder komen te zitten. Hier kijken we naar hoeveel storingen er zijn en naar de klantenservice die de leveranciers bieden. De partij ‘Energie Ervaringen’ verzamelt klantenreviews en heeft ons zodoende inzicht gegeven in de scores op gebied van de service en tevredenheid.
 • Prijs: Prijs is een belangrijke factor bij het kiezen van een energieleverancier, je wilt natuurlijk niet teveel betalen. Hier houden we rekening met de verschillen tussen regio’s en het verschil in verbruik. Volgens MilieuCentraal is het verbruik van het gemiddelde huishouden 3.000 kWh elektriciteit en 1.470 m3 gas, op basis van dit verbruik hebben we de tarieven voor een eenjarig vast contract vergeleken.

Vergelijking leveranciers

EnergieleverancierDuurzaamheidPrijs per KwHKlanttevredenheid
Vrijopnaam100,23847,1
Pure Energie100,24366,7
Qurrent100,25457,4
PowerPeers9,40,25506,9
Vandebron90,24726,5
Greenchoice8,70,25466,9
Huismerk Energie8,50,24877,6
Qwint8,40,26227,9

Wat moet je in de gaten houden?

Niet alle aanbieders zijn overal beschikbaar. Wil je dus overstappen naar een ander, dan kom je er via hun website al snel achter of dit mogelijk is. Het aanbod en dus ook de prijs kan per regio verschillen, check dus altijd nog even wat er in jouw buurt allemaal mogelijk is. Vooral als je je leverancier kiest op basis van de laagste prijs. Tarieven worden bovendien vaak aangepast.

Wanneer je binnen je contractperiode over wilt stappen, dan geldt er een boete voor contractbreuk. Het is goed om te weten dat je nieuwe leverancier deze vrijwel altijd afkoopt. Neem dus nooit zomaar afstand van je contract, maar regel je overstap altijd via een leverancier.

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *