ElektronicaKantoor

De Beste Chromebook

beste chromebook

Laatste update op: 23 juni 2022

Wanneer jij niet meer gebonden wilt zijn aan ellenlange handleidingen, de kans op virussen of lange laadtijden van programma's, kan een Chromebook voor jou de oplossing zijn. Een Chromebook heeft in tegenstelling tot normale laptops geen besturingssysteem als Windows of Mac OS. Er is enkel sprake van een webbrowser, waardoor je alleen maar hoeft in te loggen op je Google account om gelijk aan de slag te kunnen. Wees niet bang dat je op een Chromebook alleen maar kunt internetten: tegenwoordig zijn steeds meer programma's via Chrome te gebruiken. 

Wat we wel hebben gemerkt is dat er ongelooflijk veel keuze is: er zijn Chromebook modellen van drie verschillende merken, in verschillende uitvoeringen en die ook nog eens onderling verschillen van processor, het aantal inch en werkgeheugen. Wij hebben onlangs besloten om grondig onderzoek te doen naar de beste Chromebook op dit moment. Op basis van het vergelijken en ervaren van meer dan twintig verschillende Chromebook laptops denken wij dat Acer Chromebook 15 CB515-1HT-C1W7 de beste Chromebook voor de meeste mensen is.

 

Onze Keuze

 

acer chromebook 15 cb515

Acer Chromebook 15 CB515-1HT-C1W7

De Acer Chromebook 15 CB515-1HT-C1W7 is in onze ogen de beste Chromebook op dit moment. Dit model heeft een 15 inch touch-screen is voorzien van een Intel Celeron processor en heeft een werkgeheugen (RAM) van 4GB wat prima is voor regulier gebruik.

 

Uit ons onderzoek komt de Acer chromebook 15 CB515-1HT-C1W7 als beste Chromebook uit de test. Deze Chromebook heeft een schermgrootte van 15,6 inch en is te bedienen met touch. Dit werkt uit ervaring zeer prettig en als je er aan gewend bent kun je niet meer zonder. Deze Chromebook van Acer is standaard voorzien van een intern werkgeheugen van 4GB, wat prima is voor internetten, video's kijken en tekst bewerken. Het opslagtype van deze laptop is Flash en met een prijskaartje van gemiddeld € 399,- is deze Chrome niet enorm prijs, maar ook niet de goedkoopste. Tijdens ons onderzoek hebben we gemerkt dat de Chromebook een hele dag gebruikt kan worden, zonder hem tussendoor te hoeven opladen. 

Ook interessant

 

acer chromebook spin 15

Acer Chromebook Spin 15 CP315-1H-P75Z

Als je nét wat meer luxe wilt en ook wilt genieten van een touch-screen is de Acer Chromebook Spin 15 CP315-1H-P75Z ook een zeer interessante keuze. Dankzij het 360 graden omklapbare scherm kun je deze Chromebook ook gebruiken als tablet.

De Acer Chromebook Spin 15 CP315-1H-P75Z is een mooie ‘runner up'. Deze 2-in-1 Chromebook is zowel als laptop als tablet te gebruiken. Opvallend is het 360 graden omklapbare scherm, wat we trouwens de laatste tijd wel meer tegenkomen bij nieuw geïntroduceerde Chromebooks van Acer. Dankzij het wat grotere 15,6 inch is deze laptop prettig voor het kijken van films, maar ook voor het bewerken van teksten. De Spin 15 CP315-1H-P75Z wordt standaard geleverd met een stabiele Intel Pentium processor, wat zorgt voor een super snelle laptop. Met een intern werkgeheugen van 8GB zit je ook goed voor het spelen van de wat grotere games; uiteraard is het helemaal een eitje om met deze Chromebook gewoon te internetten of om je favoriete serie op Netflix te kijken. Met een gemiddelde verkoopprijs van € 550,- is dit een Chromebook in het topsegment. Maar, dan heb je wel een laptop en tablet in één!

Budget Keuze

 

acer chromebook 514

Acer Chromebook 514 CB514-1H-C9JJ

Wanneer je op zoek bent naar een simpele Chromebook voor een wat lager prijsje kun je het beste kiezen voor de Acer Chromebook 514 CB514-1H-C9JJ. Deze 14 inch Chromebook is voorzien van een Full HD scherm.

De Acer Chromebook 514 CB514-1H-C9JJ is de beste budget keuze voor een Chromebook in onze ogen. Deze laptop is voorzien van een 14 inch Full HD scherm, waardoor hij goed geschikt is voor het kijken van series en films. Met een gemiddeld prijskaartje van € 299,- bij diverse verkooppunten is dit echt een belachelijk lage prijs. Deze Chromebook wordt standaard geleverd met een Intel Celeron processor. Dit zorgt voor een prima snelheid voor normaal gebruik van internet en het streamen van films of muziek. Ook e-mailen is hierbij vanzelfsprekend geen probleem. Verder ontdekken we onder de motorkap een werkgeheugen van 4GB (RAM). Ook prima voor regulier gebruik. Wanneer je deze laptop bij Coolblue bestelt geniet je ook nog eens van één jaar gratis Norton Antivirus. In onze ogen is dit echter een klein beetje overbodig, gezien een Chromebook veel minder kans heeft op een virus of malware dan een computer mét een besturingssysteem als Windows.


Waarom kun je ons vertrouwen?

Het was een aardige zoektocht naar de beste Chromebook van dit moment. We hebben niet alleen alle modellen naast elkaar gelegd, maar hebben ook daadwerkelijk honderden reviews op verschillende grote webshops die Chromebooks aanbieden doorgelezen. Hiermee hebben we niet alleen onze eigen ervaringen en onderzoeksresultaten meegenomen; ook ervaringen van derden in specifieke situaties hebben bijgedragen aan onze conclusie.

Bij Alstu.nl hanteren we altijd een uitgestippelde onderzoeksmethodologie die verder gaat dan enkel het doen van vergelijkingen. We duiken dieper in op de producten en stellen van te voren randvoorwaarden en onderzoeksfactoren op. Deze zijn veelal gebaseerd op gesprekken met experts en ervaringsdeskundigen. Zo hebben we voor dit onderzoek contact gehad met verschillende laptopspecialisten van diverse webshops.

Hoewel we bij Alstu.nl kunnen verdienen aan een verkoop die plaatsvindt via een door ons geplaatste doorverwijzing naar een webshop, zal dit ons onderzoek nooit beïnvloeden. Lang niet altijd zijn alle links in onze onderzoeken op basis van een samenwerking. Ook hebben onderzoekers als ik geen invloed of inkijk in eventuele samenwerkingen of vergoedingen. Als een specifieke Chromebook als beste uit de test komt, maar we hier niet aan kunnen verdienen, zal deze alsnog op #1 komen. Mocht je meer willen weten over onze aanpak, dan raad ik je aan om een kijkje te nemen op de over ons pagina.

Voor wie is dit interessant?

Laat ik maar gelijk beginnen met het feit dat een Chromebook een aanzienlijk andere laptop is dan de reguliere modellen die je kent. Er is bij een Chromebook geen sprake van een besturingssysteem, zoals je deze wel gewend bent bij Macbooks of Windows computers. Je zult dus geen fysieke bestanden op kunnen slaan op je computer of programma's kunnen downloaden op je laptop zelf. Alles gaat via de webbrowser: op een Chromebook ontdek je Chrome OS, waarmee je ook gewoon kunt internetten en zaken als teksten kunt bewerken.

Een Chromebook is echter wat minder interessant voor degene die een laptop willen gebruiken voor beeld- en videobewerking. Hier dien je simpelweg programma's voor te gebruiken die je niet op een Chromebook kunt installeren. 

Het onderzoek naar de beste Chromebook is in grote lijnen interessant voor degene die op zoek is naar een betaalbare laptop waarmee je simpelweg kunt internetten, series kijken, je social media bij kunt werken en licht teksten wilt bewerken. Als video-editor of fotograaf ben je hier dus echt aan het verkeerde adres. Eerlijk is eerlijk.

Hoe we geselecteerd en getest hebben

Voor het onderzoek naar de beste Chromebook hebben we eerst een complete lijst gerealiseerd met alle Chromebooks die op dit moment verkocht worden. De lijst – bestaande uit meer dan 50 verschillende Chromebooks – hebben we vervolgens geminimaliseerd door dezelfde modellen met enkel verschillende schermgroottes terug te brengen naar één type. Dit heeft doen voorkomen dat we dezelfde laptops op hebben genomen in het onderzoek die enkel verschillen in kenmerken die niet van invloed zijn op de kwaliteit van de Chromebook zelf.

Chromebooks die wij hebben onderzocht

In ons onderzoek hebben we een selectie gemaakt van modellen die we zijn gaan onderzoeken. Mocht je je afvragen of wij ook dat éne model die jij nu op het oog hebt ook hebben onderzocht, raad ik je aan om onderstaande lijst te bekijken. Dit zijn de Chromebooks die wij hebben getest:

 • Lenovo Chromebook S330 81JW0008MH
 • Lenovo Chrome C330
 • HP Chromebook 14-db0411nd
 • Acer Chromebook 514 CB514-1H-C9JJ
 • Acer Chromebook 15 CB515-1HT-C1W7
 • Acer Chromebook R13 CB5-312T-K7SP
 • Acer Chromebook Spin 15 CP315-1H-P75Z
 • Acer Chromebook Spin 13 CP713-1WN-866Q
 • HP Chromebook x360 14-da0300nd
 • Acer Chromebook Spin 11 CP311-1H-C973
 • Acer Chromebook 14 CP5-471-53B9
 • Acer Chromebook R13 CB5-312T-K5G1
 • HP Chromebook 15-de0500nd

Onderzoeksfactoren voor het onderzoek naar de beste Chromebook

Na de onderzoeksselectie van Chromebooks te hebben afgebakend, hebben we een compleet overzicht gemaakt met alle belangrijke kenmerken. Ik beschrijf elk kenmerk in het kort, zodat je ook gelijk een beeld krijgt waar je goed op moet letten bij de keuze van een nieuwe Chromebook laptop.

 • Processor van de Chromebook: een processor zijn eigenlijk de hersenen van de laptop. De processor geeft een goede indicatie van de snelheid van de laptop. 
 • Werkgeheugen (RAM) van de laptop: het werkgeheugen geeft inzicht in de maximale capaciteit aan taken een computer kan handelen. Vanaf 4GB is prima bij een Chromebook die je wilt gebruiken voor standaard zaken als internetten en e-mailen.
 • Opslag type van de Chromebook: we hebben ook gekeken naar de opslag type van desbetreffende Chromebooks. In veel gevallen is er sprake van twee verschillen: SSD of Flash. Onze voorkeur ging uit naar SSD, wat simpelweg stabieler is dan Flash.
 • Display van de Chromebook: natuurlijk was het ook belangrijk om in te zoomen op de scherpte van het scherm van de Chromebook, of er sprake is van touchscreen en of het scherm voorzien is van een anti reflecterende laag.
 • Soorten en aantal aansluitingen: ten slotte hebben we ook onderzocht hoeveel aansluitingen de Chromebooks hadden en welke aansluitingen dit waren. Meerdere USB-poorten en een – in onze ogen – must-have HDMI aansluiting?

Uiteraard heeft ook de prijs een rol gespeeld bij het bepalen van onze beste keuzes, met name de budget keuze. Echter is dit in onze ogen wat minder relevant bij de keuze voor een Chromebook, omdat dit type laptops sowieso al zeer laag geprijsd zijn. Zelfs de beste Chromebook is nog steeds veel en veel goedkoper dan bijvoorbeeld een Macbook Pro.

Chromebooks vergelijken uit ons onderzoek

Door alle Chromebooks uitgebreid te onderzoeken op de verschillende factoren, hebben we een overzichtelijk tabel gemaakt met alle gegevens. Met deze gegevens konden wij Chromebooks vergelijken op de verschillende onderzoeksfactoren.

ChromebookProcessorRAMOpslagDispay
Lenovo Chromebook S330 81JW0008MHMediaTek4 GBFlash14 inch
Lenovo Chrome C330MediaTek4 GBFlash11 inch (touch)
HP Chromebook 14-db0411ndQurrentAMD A44 GBFlash14 inch
Acer Chromebook 514 CB514-1H-C9JJIntel Celeron4 GBFlash14 inch
Acer Chromebook 15 CB515-1HT-C1W7VandebronIntel Celeron4 GBFlash15 inch (touch)
Acer Chromebook R13 CB5-312T-K7SPMediaTek4 GBFlash13 inch (touch)
Acer Chromebook Spin 15 CP315-1H-P75ZIntel Pentium8 GBFlash15 inch (touch)
Acer Chromebook Spin 13 CP713-1WN-866QIntel Core i716 GBFlash13 inch (touch)
HP Chromebook x360 14-da0300ndIntel Core i3 8 GBSSD14 inch (touch)
Acer Chromebook Spin 11 CP311-1H-C973Intel Celeron4 GBFlash11 inch (touch)
Acer Chromebook 14 CP5-471-53B9Intel Core i54 GBFlash14 inch
Acer Chromebook R13 CB5-312T-K5G1MediaTek4 GBFlash13 inch (touch)
HP Chromebook 15-de0500ndIntel Core i58 GBFlash15 inch

Belangrijke opmerking: het is bij veel verkooppunten mogelijk om desbetreffende Chromebook aan te passen naar wens. Zo kun je praktisch elke Chromebook met een betere processor, een grotere opslag en een beter werkgeheugen te bestellen. 

Wat moet je in de gaten houden?

Graag benadruk ik nogmaals dat een Chromebook écht een ander type computer is dan een Windows laptop of een Macbook. Het zal in het begin enorm wennen zijn, als je niet gewend bent om alles via een browser te moeten raadplegen. Bij de keuze voor een Chromebook moet je je realiseren dat deze laptops minder geschikt zijn voor video- en fotobewerking. Wil je de laptop enkel gebruiken voor internetten, e-mailen en zaken als Netflix of Facebook, dan haal je met een Chromebook een goede en betaalbare laptop in huis.

In ons onderzoek zijn we met name uitgegaan van ‘gemiddeld' gebruik. We zijn hebben ons onderzoek (nog) niet verricht voor een specifieke toepassing. We kunnen alvast wel verklappen dat we hier achter de schermen al mee bezig zijn. Zo laat een onderzoek naar de beste Chromebook voor school niet lang op zich wachten.

Wat daarbij ook goed is om te melden: Chromebooks komen en gaan. Constant en snel. Het is voor Alstu.nl daarom prioriteit om dit onderzoek up to date te houden. Bovenaan de pagina ontdek je de laatste update datum. Mocht jij echter van mening zijn dat ons onderzoek eerder een update nodig heeft of als je feedback hebt op onze aanpak, dan kun je hier ons altijd een berichtje over sturen. Vinden we prettig!

Ontdek meer
CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

CadeausElektronica

Kerstverlichting slim maken? Onze tips!

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

Kantoor

Het Beste Zit Sta Bureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *