Huis & Tuin

De Beste Tuinslang

beste tuinslang

Laatste update op: 23 juni 2022

Het uitkiezen van de beste tuinslang is niet altijd gemakkelijk. Je moet nadenken over de soort, de manier waarop je hem wilt opbergen en de diameter. Alstu.nl helpt je bij het maken van de beste keuze.

In het kort: de beste tuinslang

 • Het grootste verschil in tuinslangen zit hem in de lengte van de slang en de manier waarop deze wordt opgeborgen, en de manier van bewateren. Sommige slangen zijn flexibel, andere zijn een spiraal en weer andere kunnen niet van vorm veranderen. Ook de diameter maakt verschil, want deze bepaalt hoeveel water er door de slang kan stromen.
 • De beste manier om te bepalen welke tuinslang het beste is voor jou is door te kijken naar wat je ermee wilt. Heb je een simpele tuinslang nodig of een druppelslang? Hoeveel ruimte heb je om de slang op te bergen? Heb je een haspel nodig en hoeveel water wil je dat de slang kan doorlaten?
 • Moderne flexibele tuinslangen nemen erg weinig ruimte in beslag. Ze zetten uit als je ze gebruikt en krimpen weer in als er geen water meer doorheen loopt. Daardoor heb je geen haspel nodig en is de slang veel gemakkelijker op te bergen.

 

Onze keuze voor de beste tuinslang

standaardslang beste tuinslang

GARDENA Classic Tuinslang – 15m

De beste standaard tuinslang is wat ons betreft de goed beoordeelde en degelijke classic tuinslang van Gardena. neem een beetje een lange zodat je elk hoekje van de tuin mee kan pakken. 15 meter is een redelijk formaat.

Met 12 jaar garantie staat Gardena voor hun kwaliteit. UV bestending, en met een diameter van 13 mm lekker stevig maar nog wel hanteerbaar. Voor het compact opbergen kan je een haspel of tuinslanghouder overwegen. Ook handig de system startset er bij, zodat je de standaard opzetstukken er direct bij hebt.

 

Beste flexibele tuinslang / spiraal tuinslang

spiraalslang-flexibele-tuinslang

Beste flexibele tuinslang / spiraal tuinslang

De Spiraal tuinslang van Kärcher is een goede optie voor een flexibele tuinslang, ook de variant van Gardena is goed.

De Kärcher spiraal tuinslang is met kraanaansluiting en multifunctioneel spuitpistool. Handig voor onder meer stadstuintjes, en neemt weinig ruimte in beslag.

 

Beste keuze voor druppelslang

beste-druppelslang

Beste druppelslang

Wat ons betreft vind je de beste druppelslangen bij Hillvert. Complete druppelslang sets tot wel 50 meter. Deze tuinslang lekt en dat is juist het goede van de slang, zo wordt het water gelijkmatig over de tuin verdeeld. Wel een afrader als de wateraansluiting binnen zit 😉 connectoren, handschoenen en snelkoppeling wordt bij de druppelslang geleverd.

Over tuinslangen

beste-druppelirrigatie-tuinslang

Tuinslangen zijn bijzonder handig voor het bewateren van je tuin, maar ook voor het schoonmaken van bijvoorbeeld een fiets, een container, de auto of de onderkant van je gevelmuur. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over het soort tuinslang dat je nodig hebt.

Deze keuze wordt bepaald door wat je met de slang wilt kunnen doen. Daarnaast is er de lengte van de slang, vooral als je elk hoekje van je tuin wilt kunnen bereiken. Als laatste heb je verschillende mogelijkheden met betrekking tot aansluitingen, koppelstukken, sproeiers en sproeikoppen en de manier waarop je de tuinslang opbergt.

Een goede tuinslang is bijzonder handig in elk type tuin en zorgt ervoor dat je niet op en neer hoeft te lopen met een gieter.

Welke verschillende soorten tuinslangen zijn er?

 • Standaard tuinslang:

de standaard tuinslangen zijn gemaakt van rubber, worden aangeboden in lengtes van 15 tot en met 50 meter en worden geleverd met een aantal koppelstukken.

Een haspel om de tuinslang op te bergen moet je vaak apart bestellen. Bekende merken zijn Hozelock en Gardena. Op een standaard tuinslang van kwaliteit krijg je soms wel 30 jaar garantie.

Het nadeel van dit type tuinslang is dat opbergen lastig is en veel plek in beslag neemt.

Pluspunten

 • Goedkoop
 • Sterk en goede garantie
 • In veel uitvoeringen te krijgen
 • Erg veelzijdig

Minpunten

 • Onhandig opbergen: neemt veel plek in beslag
 • Haspel aanschaffen is handig
 • Zwaar

 • Flexibele tuinslang/spiraalslang:

Pluspunten

 • Gemakkelijk op te bergen
 • Zet aanzienlijk uit bij gebruik (flexibel) of is tot grote lengtes uit te trekken (spiraal)
 • Lichtgewicht
 • Erg veelzijdig

Minpunten

 • Duurder

Flexibele tuinslangen hebben geen haspel nodig, want ze krimpen als er geen water doorheen gaat. Daardoor zijn ze gemakkelijker op te bergen. Gebruik je de slang, dan kan deze wel drie keer zo lang worden. Dit type tuinslang is te krijgen in lengtes die beginnen bij 15 meter en ideaal als je weinig opbergplek hebt.

Een alternatief is de tuinslang in spiraalvorm, te vergelijken met de oude kabel van de hoorn van de telefoon. Deze zijn tot grote lengtes uit te trekken, maar nemen hun spiraalvorm automatisch weer aan als je ze opbergt en dan zijn ze mooi compact op te bergen.

 • Druppelslang

Pluspunten

 • Ideaal voor het gelijkmatig bewateren van je planten
 • Minder water nodig want minder verdamping
 • Bespaart veel werk in droge periodes
 • Bij goede kwaliteit een lange levensduur

Minpunten

 • Alleen te gebruiken voor het bewateren van planten

Druppelslangen zijn bedoeld om planten te bewateren, want ze geven gelijkmatig en langzaam water af op de grond bij de stam van de plant. Daardoor heb je minder water nodig voor je planten, want er is minder sprake van verdamping. Druppelslangen zijn alleen bedoeld voor het irrigeren van planten en worden op de grond gelegd. Je bespaart jezelf veel moeite in droge periodes.

Een tuinslang kopen: waar moet je op letten?

 1. Het soort slang: het soort slang dat je uiteindelijk uitkiest moet passen bij de klus die je ermee uit wilt voeren en de manier waarop je deze op wilt bergen.
 2. De lengte: het is erg belangrijk dat je een tuinslang koopt die lang genoeg is. Te lang is beter dan te kort, want je wilt er alle plekken in je tuin mee kunnen bereiken. De maximale lengte die wordt aangeboden is 50 meter, maar met een koppelstuk sluit je gemakkelijk twee of meerdere tuinslangen op elkaar aan.
 3. De diameter: hoe groter de diameter van de slang, hoe meer water er tegelijkertijd doorheen kan lopen. Standaard diameters zijn 13, 15 en 20 millimeter.
 4. De hulpstukken: sommige tuinslangen worden zonder hulpstukken geleverd en anderen hebben verschikkende sproeikoppen, koppelstukken en aansluitingen. De sproeikop is belangrijk, want deze moet kunnen doen wat jij ermee wilt. Uiteraard kun je ook overwegen een sproeier te kopen voor het bewateren van je gazon en een haspel om je tuinslang op te hangen.

Samenvatting

Bij het uitkiezen van de juiste tuinslang voor jou denk je eerst na over het soort slang dat je wilt. En die keuze maak je door te kijken naar de opbergmogelijkheden die je hebt en het soort klus dat je met je slang uit wilt kunnen voeren. Vervolgens denk je na over de lengte die de slang moet hebben en de diameter.

Bepaal ook welke hulpstukken en sproeikoppen je nodig hebt. Soms worden deze meegeleverd en andere keren moet je ze apart aanschaffen. Voor het opbergen van een standaard tuinslang is een haspel erg handig.

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *