Keuken & Eten

De Beste Kaasfonduepan

beste kaasfonduepan

Laatste update op: 17 april 2023

Zo nu en dan is het weer tijd voor een lekkere pan gesmolten kaas op tafel. Met een stokbroodje lekker dopen in heerlijke kaasfondue. Valt het broodje van de prikker? Dan moet jij de afwas doen! Online zijn er ongelooflijk veel kaasfonduepannen te vinden. Van bekende merken als Boska en Le Creuset tot huismerk varianten, bijvoorbeeld van de Action. De pannen verschillen niet alleen in afmetingen en materialen: ook in kwaliteit blijken er nogal grote verschillen merkbaar te zijn.

We hebben besloten om grondig onderzoek te doen. Want, wat is nu de beste kaasfonduepan op dit moment? Middels dit onderzoek geven we antwoord op deze vraag en zetten we de beste keuzes op een rij. We hebben met onze beste keuzes ook rekening gehouden met een niet elektrische variant én een wat kleiner budget. Op dit moment bestempelen wij Bestron elektrische Fonduepan als de beste kaasfonduepan op dit moment.

Beste Keuze

bestron

Bestron elektrische Fonduepan

De Bestron elektrische Fonduepan komt bij ons als beste kaasfonduepan uit het onderzoek. Het gaat hier om een elektrische fonduepan die geschikt is voor acht personen. Bij de pan worden 8 vorkjes geleverd en heeft een inhoud van anderhalve liter.

Deze kaasfonduepan komt bij ons als beste uit het onderzoek. De pan heeft een inhoud van anderhalve liter, waarmee hij geschikt is om te kaasfonduen tot acht personen. Doordat het hier gaat om een elektrische fonduepan kun je de kaasfondue gemakkelijk op temperatuur houden. Naast de geschiktheid voor kaas, kan deze pan overigens ook goed gebruikt worden voor vlees en chocolade. Let er wel op dat deze fonduepan niet geschikt is voor de vaatwasser: het setje is echter makkelijk schoon te maken, omdat de thermostaat afneembaar is.

Als we naast ons onderzoek kijken naar beoordelingen bij diverse verkooppunten, scoort deze pan ook veelal de hoogste scores. Bij Bol.com krijgt deze Princess Fondue Pure een 4.9 van de 5.0 sterren op basis van meer dan 30 reviews.

Ook interessant

boska kaasfonduepan

Boska Candlelight Fondue Twinkle

Wil je tijdens het kaasfonduen ook genieten van wat sfeerlicht en wil je geen gebruik maken van elektriciteit? Dan is deze kaasfonduepan van Boska een mooi alternatief. De pan heeft een inhoud van 1.6 liter en is geschikt voor 1.200 gram kaasfondue. 

Liever geen gedoe met elektriciteit en geniet je juist van sfeervolle theelichtjes onder je pannetje kaasfondue? Dan maak je een goede alternatieve keuze met deze Boska Candlelight Fondue Twinkle. Met een inhoud van 1.6 liter komt hij qua capaciteit in de buurt van onze beste keuze: de pan is geschikt voor 1.200 gram kaasfondue. We hebben hier te maken met een vuurvaste kaasfonduepan: je kunt hem dus ook gebruiken voor in de oven, maar ook op het gasfornuis. Zelfs in de magnetron kan de pan gewoon geplaatst worden als je de kaasfondue weer even snel op wil warmen. 

Leuk om te weten: deze Boska kaasfonduepan werd eerder beloond met een Red Dot Design Award. Daarbij geniet je van 10 jaar garantie bij pannen van Boska.

Budget Keuze

boska kaasfonduepan klein

Boska Kaasfondue Party

Heb jij aan 750 ml inhoud genoeg bij een kaasfonduepan? Dan kan deze fonduepan van Boska een interessant budget alternatief zijn. De pan is magnetronbestendig en wordt geleverd met vier vorkjes.

Wanneer jij niet de volle mep wil betalen voor een nieuwe kaasfonduepan en genoegen neemt met een kleiner maatje, maak je een prima keuze met de Kaasfondue Party pan van Boska. Deze pan heeft een inhoud van 750 milliliter, wat wel bijna twee keer zo klein is als bovenstaande uitgelichte fonduepannen. Echter is de prijs hier ook naar: je fikst hem al voor € 29,99, wat weinig is voor een échte Boska. Deze pan is magnetron bestendig, is gemaakt van keramiek en wordt geleverd met vier vorkjes. De kaasfondue blijft goed warm door het onderstel waar drie theelichtjes in geplaatst kunnen worden.


Waarom je ons kunt vertrouwen

Voor we zijn gestart met het onderzoek hebben we ons afgevraagd hoe zinvol een research naar de beste kaasfondeupan eigenlijk zou zijn. Is het wel nodig om hier onderzoek naar te doen of is de uitkomst bij voorhand eigenlijk al duidelijk. Deze vraag stellen we ons met praktisch elk onderzoek. Op het gebied van kaasfonduepannen werd het ons al snel duidelijk dat er veel verschillende varianten zijn en dat ook het aantal verkooppunten ervoor zorgt dat je al snel verdwaald in het aanbod. Voor ons reden genoeg om de verschillende pannen eens onder de loep te houden en te kijken wat op dit moment nu de beste kaasfonduepan is.

Maar wat maakt een kaasfonduepan nu de beste? Voor deze vraag hebben we gesproken met kaasspecialisten: zo zijn we langsgegaan bij een kaasverkoper in een lokale delicatessenzaak, hebben we gesproken met een kraamhouder met kaas op de markt én hebben we aangeklopt bij verkooppunten als Bol.com en fonQ. Uiteraard hebben we ook binnen ons eigen netwerk gesproken met liefhebbers van kaasfondue en hebben we op die manier een goed inzicht gekregen in mogelijke behoeftes en wensen. 

Zo zijn we langsgegaan bij een kaasverkoper in een lokale delicatessenzaak, hebben we gesproken met een kraamhouder met kaas op de markt én hebben we aangeklopt bij verkooppunten als Bol.com en fonQ

Het is daarbij goed om te weten dat we bij Alstu! onafhankelijk onderzoek verrichten. Online zijn er tal van beste kaasfonduepan onderzoeken te vinden, maar negen van de tien keer zijn deze geschreven door aanbieders zelf. Wij verkopen zelf geen kaasfonduepannen en zijn geen pannenmerk: wij kunnen ze dus allemaal naast elkaar leggen. Wel kunnen wij een vergoeding krijgen als er een verkoop plaatsvindt naar aanleiding van ons onderzoek. Echter beïnvloed dit onze onderzoeksresultaten nooit en waarborgen wij afstand tussen het onderzoek en mogelijke verdiensten. Zo heb ik zelf geen inzicht in samenwerkingen en/of commissies voor mogelijke verkopen van fonduepannen.

Voor wie is dit interessant?

Eerlijk is eerlijk: kaasfondue heeft een beetje een stoffig imago. Velen die wij spraken kregen er zelfs een nostalgisch gevoel bij, maar lieten wel merken er gelijk trek van te krijgen. Zonde om het dus in het vergeet-hoekje te plaatsen! Gelukkig zijn kaasfonduepannen vandaag de dag alles behalve stoffig: zo zijn ze er ook voor op inductieplaten, kunnen ze gewoon in de magnetron geplaatst worden én zijn ze vaak niet alleen geschikt voor kaas, maar ook voor chocolade en vlees. Met name dat laatste is steeds populairder aan het worden, omdat het een gezond alternatief zou zijn voor het bakken van vlees in bijvoorbeeld een braadpan.

In elk onderzoek van Alstu! proberen we zoveel mogelijk mensen te helpen bij het maken van de beste keuze. In dit onderzoek hebben we daarom drie beste kaasfonduepan typen uitgelicht:

Mocht jij van mening zijn dat er een keuze ontbreekt, waar jij juist naar opzoek was. Stuur ons gerust een berichtje, zodat wij het onderzoek nog completer kunnen maken. Ook kun je uiteraard een reactie achterlaten onderaan de pagina!

Wat maakt het nu een échte kaasfonduepan?

Een  kaasfonduepan is net even anders dan bijvoorbeeld een braadpan (heb jij er nog geen een, check dan het onderzoek naar de beste braadpan op dit moment). Een kaasfonduepan is namelijk vaak gemaakt van aardewerk. Daarbij is er in veel gevallen sprake van een warmtebron in de vorm van een onderstel, om de kaas gesmolten te kunnen houden. Dit is nodig, gezien je kaasfondue vanuit de pan eet: we leggen het dus niet als een sausje op ons bord. 

kaasfondue eet je uit de pan

Kaasfondue eet je uit de pan, en niet vanaf je bord.

Daarbij wordt een kaasfonduepan vaak geleverd met speciale kaasfonduevorkjes. Deze zijn er in allerlei soorten en maten. Diverse kaasfonduepannen – waaronder de beste keuze in onze ogen – hebben speciale inkepingen, zodat je het vorkje met bijvoorbeeld een stukje stokbrood kan laten rusten in het pannetje. 

Hoewel een kaasfonduepan vroeger alleen vuurbestendig was, zijn er tegenwoordig ook speciale kaasfonduepannen voor inductiewarmtebronnen (bekijk hier bijvoorbeeld alle inductie varianten op een rij) en kunnen ze in sommige gevallen ook in de magnetron geplaatst worden om het kaas snel te laten smelten. Let er wel op dat je dit niet te lang doet om aangekoekte kaasfondue te voorkomen. Een kaasfonduepan schoonmaken kan dan namelijk een flinke klus zijn.

Deze kaasfonduepannen hebben we onderzocht

Zoals we in de inleiding al aangaven is het aanbod in kaasfonduepannen enorm. Alleen een simpele zoekopdracht bij Bol.com levert al meer dan 250 resultaten op. Kijken we naar specialistischere zaken als fonQ, dan is het aanbod daar wel een stukje minder: 68 resultaten. Echter merken we op dat er bij kookwinkels meer sprake is van een handjevol bekende merken, en dat aanbieders als Bol.com ook onbekende varianten aanbiedt. 

We hebben kaasfonduepannen van de volgende merken onder de loep gehouden:

  • Boska
  • Le Creuset
  • Princess
  • Tefal
  • Tristar
  • Action
  • Emile Henry

Mocht je er in jouw ogen een merk ontbreken of ben jij bij een winkel een eigen huismerk tegengekomen? Laat het ons vooral weten, zodat wij deze in de volgende update mee kunnen nemen in ons onderzoek.

Wat je in de gaten moet houden

Mocht je na het lezen van ons onderzoek naar de beste kaasfonduepan nog verder op onderzoek uitgaan, dan willen we je graag nog wat extra tips meegeven. Voor je gelijk overgaat tot de aankoop van een goede kaasfonduepan is het belangrijk om te letten op de volgende zaken:

  • Geschiktheid voor warmtebronnen: heb jij thuis bijvoorbeeld inductie? Let er dan goed op dat de pan hier geschikt voor is.
  • Een kaasfonduepan mét onderstel: we raden aan om altijd voor een variant te gaan met onderstel. Of dit nu elektrisch, met een vlammetje óf met theelichtjes is, het is het belangrijk dat de kaasfondue warm gehouden wordt. 
  • Capaciteit/inhoud van de pan: met hoeveel personen wil jij straks gaan kaasfonduen? Hou rekening met een inhoud van +1 liter voor vier personen.
kijk altijd naar de grootte van een kaasfonduepan

Dit is dus een veel te kleine pan als je met vier personen wil kaasfonduen.

Alstu! We hopen dat ons onderzoek je verder heeft geholpen bij het maken van een keuze. Op de hoogte blijven van de beste keuzes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Ontdek meer
Huis & TuinKeuken & Eten

De Beste Braadpan

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

HobbyHuis & TuinKeuken & Eten

Beste koekenpannen voor inductie

Keuken & Eten

De Beste Koelbox

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *