Keuken & Eten

De Beste Airfryer voor thuis

beste airfryer

Laatste update op: 23 juni 2022

Een airfryer is in steeds meer keukens te vinden. Het apparaat maakt het mogelijk om gerechten te frituren met hete lucht, in plaats van frituurvet. Dit is niet alleen veel gezonder, het zorgt ook voor minder geuroverlast. Je bespaart op de kosten voor frituurvet en het kost minder energie. 

De laatste jaren wordt de frituurpan dan ook steeds vaker vervangen voor de airfryer. Maar wat is nou de beste airfryer die je kunt kiezen? Hierbij kun je denken aan het formaat van het apparaat zelf, maar ook de mogelijkheden, temperaturen en de inhoud. We hebben besloten om alle populaire airfryers van dit moment eens naast elkaar te plaatsen en op zoek te gaan naar de beste airfryers op dit moment.

Na heel wat uitgebreid deskresearch en heel wat uren bakken zijn we eruit: de Philips Avance Airfryer XXL is de beste airfryer uit ons onderzoek.

Beste Keuze

philips avanace airfryer xxl

Philips Avance Airfryer XXL (HD9650/90)

In ons onderzoek komt de Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 als beste airfryer uit de test. De airfryer maakt weinig geluid, beperkt vieze luchtjes en heeft een voldoende inhoud voor een normaal huishouden. Daarbij is er bij deze airfryer sprake van 90% vetreductie bij het frituren van gerechten, wat opvallend hoog is.

Wij vinden de Philips Avance Airfryer XXL de beste airfryer voor de meeste mensen op dit moment. Deze grote airfryer is geschikt voor een groot huishouden, maar is ondanks zijn grote capaciteit niet veel groter dan de kleinere XL variant. Dit vonden wij opvallend. Naast het frituren kun je met deze Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 ook bakken, braden, grillen en roosteren, gezien er sprake is van een grillrooster aan de binnenzijde van de airfryer.

Als we kijken naar het bakken van friet met deze airfryer werden we ook niet teleurgesteld: hij kan 1400 gram frites in een keer bakken, waarmee je voor makkelijk voor 6 personen kunt frituren. Wat deze airfryer ook anders maakt dan andere is de TwinTurboStar technology, waarbij het vet uit de lucht gefilterd wordt voor een gezonder en knapperig resultaat. En zoals eerder benoemd is er bij deze airfryer sprake van een vet-reductie van 90%.

Ook interessant

philips avanace airfyer xl

Philips Avance Airfryer XL HD9247/90

Wanneer je genoeg kunt nemen met een wat kleinere inhoud is deze XL variant van de Philips Avance Airfryer een topper. Deze airfryer heeft onderdelen die je in de vaatwasmachine kunt doen, waardoor je hem makkelijk schoon kunt maken. Daarbij geniet je ook bij dit model van minder nare geurtjes en kun je er naast friet ook andere gerechten mee frituren. Momenteel wordt deze Philips Avance airfryer ook geleverd met een extra bakplaat.

De Philips Avance Airfryer XL HD9247/90 is ook een goede keuze. Hoewel we zojuist aangaven dat dit model in werkelijkheid niet heel veel kleiner is dan de XXL variant, is zijn inhoud wel een stuk compacter. Je kunt hiermee geen 1,4 kg maar 1,2 kilogram frites frituren. Dit kan wél handig zijn voor een wat kleiner huishouden, gezien je hiermee sneller kleinere gerechten kunt bereiden, hem makkelijker schoon kunt houden en niet onnodig veel energie hoeft te gebruiken.

Daarbij is hij ook wat goedkoper dan zijn grotere broertje, hoewel je niet daadwerkelijk inlevert op de kwaliteit van de airfryer. Wij werden wel verrast door een extra XL bakplaat bij het kopen van deze airfryer. Kijkend naar de vet-reductie lever je hier ook op in: waar dit bij de XXL variant 90% is, is dit bij de XL 80%. 

Budget Keuze

princess digitale aerofryer xl 182020

Princess Digitale Aerofryer XL 182020

Als je niet de hoofdprijs wilt betalen voor een airfryer maak je in onze ogen de beste budget keuze met de Princess Digitale Aerofryer XL 182020. Dit is in de basis een goede airfryer die doet wat je mag verwachten. Daarnaast ook voorzien van een grillrooster en een timer.

Voor een prijs van € 69,90 is de Princess Digitale Aerofryer XL 182020 een van de laagst geprijsde – maar goede – airfryers die we überhaupt tegengekomen zijn online. Ondanks zijn lage prijs heeft deze airfryer alsnog een prima inhoud: 3,2 liter. Daarbij is er bij deze airfryer van Princess sprake van High Speed Air Convention Technology, wat ervoor zorgt dat er geen olie nodig is en dat het eten bijna reukloos gefrituurd wordt (we roken écht bijna niets).

Aan de binnenzijde van de airfryer werd het ons duidelijk dat je met deze airfryer niet alleen kunt frituren, maar ook kunt grillen, braden en bakken, dit dankzij het grillrooster. In combinatie met de lage prijs maakt het in onze ogen de beste budget airfryer op dit moment.


Waarom je ons kan vertrouwen

Voor het onderzoek naar de beste airfryer hebben we op drie manieren ons onderzoek gedaan. Allereerst hebben we uitgebreid vooronderzoek gedaan: we hebben ons ingelezen in de mogelijke voordelen van zo'n airfryer, hoe de apparaten precies werken en welke airfryers er allemaal op de markt zijn. Door deze modellen allemaal op een rij te zetten, hebben we inzicht verkregen in de verschillen. Dit gaat verder dan de inhoud en het uiterlijk: ook de verschillende functionaliteiten en stroomverbruik hebben we onderling vergeleken.

Naast ons deskresearch hebben we ons ook verdiept in de beoordelingen van eerdere kopers / gebruikers van de airfryers uit ons onderzoek. Dit heeft ons een goed beeld gegeven van de ervaringen met een airfryer in specifieke situaties. Dit heeft ons overigens ook goed geholpen met het vaststellen van een interessante en waardevolle onderzoeksselectie. 

Natuurlijk hebben we zelf ook gerechten gemaakt via airfryers in ons onderzoek. Door het maken van gerechten hebben we een goed idee gekregen van eventuele nare geuren, het geluid bij het frituren, de mogelijke functionaliteiten en – niet heel onbelangrijk – de snelheid waarmee de gerechten klaar waren. Dit laatste bleek nogal te verschillen per airfryer, hoewel bijvoorbeeld het soort friet hier ook van groot belang is.

Graag maken we ook de opmerking dat er online meerdere beste airfryer onderzoeken te vinden zijn. Deze zijn veelal van webshops, die enkel de airfryers in de top hebben die zij op dat moment daadwerkelijk verkopen. Wij hebben er dus zelf geen baat bij bij welke airfryer wordt verkocht.

Hoewel wij bij Alstu.nl kunnen verdienen aan verkoop van een airfryer die plaatsvindt naar aanleiding van ons onderzoek, beïnvloed dit onze keuze nooit. Lees meer over Alstu.nl en kom erachter hoe wij te werk gaan en hoe wij onze onafhankelijkheid en kwaliteit van onze onderzoeken waarborgen.

Voor wie is een airfryer interessant?

Wie houdt er niet van friet of een lekkere frituur snack eens in de zoveel tijd? Een airfryer is letterlijk vertaald een heteluchtfriteuse: met dit apparaat worden gerechten gefrituurd met lucht in plaats van olie of frituurvet. Dit is niet alleen veel gezonder, het zorgt er ook voor dat je niet constant nieuw frituurvet hoeft te kopen en daarbij is er sprake van minder stank. Met zo'n airfryer kun je nu dus bijvoorbeeld friet in de keuken bakken, gezien het apparaat geen vieze baklucht verspreidt.

Alleen friet en snacks bakken via een airfryer? Nee er is heel veel meer mogelijk: ook veel andere gerechten kun je bereiden. Hierbij kun je ook denken aan taarten, visgerechten of heerlijke kipgerechten.

Om je te helpen erachter te komen of zo'n airfryer ook voor jou interessant kan zijn, heb ik onderzoek gedaan naar vier belangrijke aspecten: wat zijn redenen om er een te kopen, wat zijn de voor- en nadelen en de belangrijke vraag of een airfryer nu echt gezonder is dan het gebruiken van een frituurpan.

Waarom een airfryer kopen: de voordelen?

Er zijn verschillende redenen op te noemen om een airfryer te overwegen. Zo benoemde ik het net al: het zorgt voor minder stank en het is – in veel gevallen – energiebesparend. We zetten de belangrijkste voordelen van een airfryer op een rij:

 • Minder stank bij het frituren van gerechten
 • Besparen op kosten voor frituurvet
 • Besparen op energiekosten
 • Ook gewoon in de keuken friet en snacks bakken
 • Gezonder dan frituren (hier kom ik zo op terug)
 • Makkelijker schoonmaken dan een frituurpan
 • Meer smaak aan gerechten

Nadelen van een airfryer

Hoewel de pluspunten van een airfryer nu duidelijk zijn, lichten we ook graag enkele nadelen toe. Want zo'n airfryer in de keuken is allemaal leuk en aardig, toch neemt zo'n apparaat wel enorm veel ruimte in beslag. We zetten deze en andere mogelijk nadelen van een airfryer op een rij:

 • Soms lastig schoon te maken, met name bij het bakken van vettige producten
 • Airfryers zijn erg groot, waardoor ze veel ruimte in kunnen nemen in de wat kleinere keukens
 • Een airfryer is een stuk prijziger dan een friteuse
 • Airfryers kunnen gaan roken wanneer vet op de bakplaat spat

Tijdens ons onderzoek kwam ik ook een ander ‘nadeel' tegen: geluiden tijdens het bakken. Deze wil ik graag even tackelen: hoewel je nu gerechten als friet of snacks in de keuken bakt in plaats van in de schuur (vanwege de stank), heb je nu inderdaad geluid in de keuken bij het frituren. Echter is het geluid niet heel storend: het komt in de buurt van een afzuigkap op z'n laagste standje.

Is een airfryer gezonder dan een frituurpan?

Een vraag die veelal speelt bij de keuze voor een airfryer is, of deze dan ook echt een gezonder alternatief zou zijn dan een frituurpan. Met andere woorden: is een patatje uit de airfryer gezonder dan uit de frituurpan? Dit is een vraag de we onder andere onderzocht hebben door gewoon eens te kijken naar de voedingswaarde van twee zakken patat van hetzelfde merk, maar dan in een airfryer jasje en een frituur variant. Ik heb het merk Aviko in deze vergelijking gebruikt. Check de verschillen in onderstaand overzicht.

VoedingswaardenAirfryer Friet (Per 100gram)Frituur Friet (Per 100 gram)
Energie645 kJ / 155 kcal540 kJ (130 kcal)
Vet3.5 gram3.5 gram
- Waarvan verzagigd0.4 gram0.4 gram
Koolhydraten26.5 gram20.5 gram
- Waarvan suikers1 gram0.4 gram
Voedingsvezels2.5 gram2.5 gram
Eiwitten2.5 gram2.5 gram
Zout0.5 gram0.1 gram

Natuurlijk zegt dit nog niets over bijvoorbeeld het vetgehalte van de patat wanneer dit gebakken is in frituurvet in plaats van lucht. Zoals wellicht bekend is, neemt patat vet op tijdens het bakken (dit is dan ook een van de nadelen van bakken in frituurvet). Daarbij is het ook afhankelijk van wat je bakt: je kunt een heerlijk mals, ongekruid kippetje bakken in een airfryer of een frikandel.

Onze randvoorwaarden voor een airfryer

Een airfryer is er in veel soorten en maten. Zo verschillen ze in afmetingen, de capaciteit, bediening en mogelijkheden (functies en temperaturen). Al tijdens ons deskresearch hebben we besloten om een lijst bij te houden met randvoorwaarden: punten waaraan een airfryer in onze ogen dient te voldoen, om überhaupt als interessante variant gezien te worden.

 • Capaciteit van minimaal 2 liter: om te voorkomen dat je constant heen en weer moet wandelen naar de airfryer, is een capaciteit van minimaal 2 liter een van onze randvoorwaarden voor een goede keuze.
 • Moet tot minimaal 200 graden kunnen frituren: de meeste gerechten (waaronder ook friet en snacks) dienen in veel gevallen op 200 graden gefrituurd te worden. Een must dat een airfryer deze temperatuur kan behalen.
 • Minimaal 800 gram laadruimte: met een laadruimte van 800 gram schuif je makkelijk een halve zak patat naar binnen. Dat klinkt veel, maar is echt de bodem in onze ogen voor de meeste huishoudens.
 • Verschillende programma's: je wilt een airfryer niet alleen kopen als alternatief voor de frituurpan. Ook het bereiden van andere gerechten kan met deze hetelucht friteuses. Daarom stellen wij dat een airfryer meerdere programma's dient te hebben.

Mocht je van mening zijn dat wij ons onderzoek nog beter kunnen uitvoeren, door het opnemen van een in jouw ogen belangrijke voorwaarde? Stuur ons dan gerust een berichtje.

Deze airfryers hebben we getest

Op basis van bovenstaande randvoorwaarden, in combinatie met ons vooronderzoek door het lezen van duizenden reviews, hebben we een onderzoeksselectie afgebakend. De volgende airfryers hebben we onder de loep gehouden om erachter te komen wat op dit moment de beste airfryer op de markt is voor de meeste mensen.

 • Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90
 • Philips Avance Airfryer XL HD9247/90
 • Philips Viva Airfryer XXL HD9630/90
 • Philips Daily Airfryer HD9216/40
 • Aigostar Dragon Pro 30LDX
 • Inventum GF250HL
 • Tefal Easy Fry EY4018
 • Princess 182050 Family Aerofryer XXL
 • Princess Digitale Aerofryer XL 182020

De (beste) airfryers vergelijken

We hebben de verschillende airfryers uit onze onderzoeksselectie bekeken en de verschillende kenmerken naast elkaar gezet. Met onderstaand overzicht kun je eenvoudig de airfryers vergelijken uit ons onderzoek.

SoortInhoud (ml)Aantal personenMin/max temperatuurPrijs
Philips Avance Airfryer XXL HD9650/9014006 personen60/200€ 199,-
Philips Avance Airfryer XL HD9247/9012002-4 personen60/200€ 190,-
Philips Viva Airfryer XXL HD9630/9014006 personen60/200€ 239,-
Philips Daily Airfryer HD9216/408003 personen60/200€ 129,-
Aigostar Dragon Pro 30LDX32004 personen80/200€ 45,99
Inventum GF250HL25004 personen80/200€ 47,99
Tefal Easy Fry EY401842004 personen80/200€ 89,95
Princess 182050 Family Aerofryer XXL52006 personen80/200€ 89,99
Princess Digitale Aerofryer XL 18202032005 personen80/200€ 69,90

Beste keuze: Philips Avance Airfryer XXL (HD9650/90)

Beste Keuze

philips avanace airfryer xxl

Philips Avance Airfryer XXL (HD9650/90)

Wij bestempelen de Philips Avance Airfryer XXL (HD9650/90) als de beste airfryer op dit moment. Deze hetelucht friteuse vinden wij een betere optie dan de XL, gezien deze qua omvang niet gek veel groter is. Daarbij maakt de Philips Avance Airfryer XXL gebruik van de TwinTurboStar Technologie, waarbij vet uit de lucht gefilterd wordt.

.

Wat je in de gaten moet houden

Als je overweegt om binnenkort je frituurpan te vervangen voor een airfryer, is het goed om te letten op een aantal punten. Zo is de grootte en inhoud van het apparaat een goede indicatie of je te maken hebt met het juiste model voor in jouw keuken. We zetten belangrijke punten op een rij om goed naar te kijken bij de aanschaf:

 • Capaciteit, wordt vaak aangeduid als laadruimte (hoeveel kan er in één beurt gefrituurd worden?)
 • Kijk naar de geschiktheid voor het aantal personen (voor hoeveel mensen wil jij bakken?)
 • Controleer verschillende programma's (wat wil je allemaal frituren?)
 • Grootte van de airfryer zelf (hoeveel ruimte heb jij op je keukenblad?)
 • Beoordelingen van eerdere kopers (hoe spreken eerdere kopers over desbetreffende airfryer?)

We hopen dat ons onderzoek je vooruit geholpen heeft bij het vinden van de beste airfryer. Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter of stuur ons een berichtje. Alstu!  

Ontdek meer
Keuken & Eten

De Beste Kaasfonduepan

Huis & TuinKeuken & Eten

De Beste Braadpan

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

HobbyHuis & TuinKeuken & Eten

Beste koekenpannen voor inductie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *