Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

beste middel tegen groene aanslag tegels

Laatste update op: 12 april 2024

Het is weer tijd om die groene tegels schoon te maken. De combinatie van weinig zonlicht en veel vocht kan zorgen voor een groene aanslag op de tegels in jouw tuin. Het is niet alleen een doorn in het oog: het kan ook zorgen voor zeer gevaarlijke situaties. Zo zorgt dat groene laagje voor een spekgladde straat. Tijd om die groene aanslag van de tegels te verwijderen! Maar, welk middel kun je nu het beste gebruiken tegen deze groene aanslag op tegels?Bij Alstu! hebben we onderzoek gedaan naar verschillende middelen die beweren deze aanslag ‘makkelijk' of ‘milieuvriendelijk' van de tegels te verwijderen. We hebben de vele opties (van middelen van HG tot zelfmaak recepten uit Oma's handboek) met elkaar vergeleken en onder de loep gehouden.We zijn tot de conclusie gekomen dat HG Groene aanslag reiniger waarschijnlijk het beste reinigingsmiddel tegen groene aanslag op tegels is. Wil je milieuvriendelijk aan de slag gaan? Schrob dan met een goede borstel en warm water de aanslag weg. Ook kun je hiervoor een hogedrukreiniger gebruiken, maar dan ga dan voor een variant met niet teveel bar. De Kärcher K2 Universal is in dit geval met 110 bar een goede keuze. 

Beste Keuze

hg groene aanslagreiniger

HG Groene aanslag reiniger (2 stuks)

Op het gebied van groene aanslag reinigers maak je met de de variant van HG de beste keuze. De HG groene aanslag reiniger is speciaal geschikt voor bestrating en wordt aangeboden in verschillende grootte flacons.

De groene aanslag reiniger van HG is een veelgebruikt middel bij het verwijderen van aanslag op bestrating (dient opgelost te worden in een 1:20 verhouding). Zowel in supermarkten als bij grotere webshops is het reinigingsmiddel verkrijgbaar. Het middel is verkrijgbaar in verschillende grootte flacons: van een 1000 ml variant die je dus op moet lossen in een 1:20 verhouding tot een flacon in de vorm van een gieter van maar liefst 5 liter (handig voor de grotere tuinen en kant-en-klaar). Het middel scoort bij diverse verkooppunten veel punten. Bij bijvoorbeeld Bol.com krijgt het middel gemiddeld een 4.2 op basis van 5 sterren.

Ook interessant

hendrik jan werkborstel

Hendrik Jan Werkborstel 

De meest milieuvriendelijke manier om de groene aanslag te verwijderen, is door te schrobben met warm water. Gebruik daarvoor wel een goede werkborstel, zoals deze van Hendrik Jan. Zeer geschikt voor borstelen met warm water.

Zelf zijn wij voorstander van milieuvriendelijke alternatieven. Hoewel het wat minder snel en krachtiger werkt dan bijvoorbeeld de groene aanslag reiniger van merken als HG, is het wel beter voor het milieu. Een van veel toepaste manieren is simpel: een goede werkborstel in combinatie met warm tot heet water en boenen maar. Het is wel belangrijk dat je een goede werkborstel in huis hebt, die geschikt is om warm water mee te schrobben. Wij zijn te spreken over deze Hendrik Jan werkborstel: niet alleen op het gebied van de kwaliteit van de borstel zelf, maar ook zijn afmetingen.

Ook interessant

karcher hogedrukreiniger

Kärcher K2 Universal hogedrukreiniger

Een andere milieuvriendelijke manier om de aanslag te verwijderen is via een hogedrukreiniger. Let er we op dat de druk van de reiniger niet te hoog is, om aantasting van de bestrating te voorkomen. De Kärcher K2 Universal heeft maximaal 110 bar aan kracht, wat relatief weinig is in vergelijking met andere reinigers.

Zit je niet te wachten om op je knieën de straat te schrobben met warm water? Dan kun je ook kiezen voor een hogedrukreiniger. Hierbij is het wel ontzettend belangrijk om rekening te houden met het aantal bar: reinig je met een te hoge druk, dan kan de bestrating aangetast worden met sneller mos en alg aanslag als gevolg. Hier komen we later in onze onderzoek verantwoording nog op terug.

Op het gebied van simpele en niet al te aggresieve hogedrukreinigers is de Kärcher K2 Universal met maximaal 110 bar in onze ogen de beste keuze. Ook op het gebied van prijs in combinatie met de werkcapaciteit: je kunt met deze reiniger zo'n 20 vierkante meter tegels per uur aanpakken. Prima voor de gemiddelde (betegelde) tuin in Nederland. Een overzicht met de beste terras reinigers vind je ook in deze update van Alstu.nl


Waarom je ons kan vertrouwen

Voor het onderzoek naar het beste middel tegen groene aanslag op tegels hebben we ons flink moeten verdiepen in de verschillende opties. Zo kwamen we er tijdens het onderzoek achter dat het milieuvriendelijke aspect tegenwoordig ook zeer belangrijk is om een goede keuze te bestempelen. En mocht je dan toch chemische middelen gebruiken, dan is het een must dat deze toegelaten is door het College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB).Daarbij is het ook goed om te weten dat binnen de redactie advies ingewonnen is van eigenaren van sites als Buitenlevengevoel.nl en Snoeien.info.

Het milieuvriendelijke aspect is bij middelen tegen groene aanslag een belangrijke factor

Naast het inwinnen van advies van eigenaren van informatie buiten-websites, hebben we ook binnen ons eigen netwerk gekeken naar middelen die veelal gebruikt worden voor het verwijderen van deze aanslag. Ook hebben we daadwerkelijk honderden reviews bij verschillende verkooppunten doorgenomen om ons beeld van specifieke middelen goed te verbreden. Op die manier hebben we ook kennis gekregen van de werking van een middel bij situaties waar we zelf tijdens het onderzoek niet mee te kampen hadden.Hoewel we bij Alstu! kunnen verdienen aan een verkoop wat plaatsvindt naar aanleiding van ons onderzoek, zal dit ons onderzoeksresultaat nooit beïnvloeden. Onderzoekers hebben geen zicht in mogelijke vergoedingen, samenwerkingen of afspraken. Hierdoor is er sprake van een volledig onafhankelijk onderzoek, waarbij transparantie centraal staat. Meer weten over onze aanpak? Lees dan meer over Alstu!

Hoe gaat het verwijderen van groene aanslag in zijn werk

Natuurlijke groene aanslag op stenen wordt meestal veroorzaakt door de groei van micro-organismen zoals algen, mossen en schimmels op het oppervlak van de stenen. Om deze aanslag effectief te bestrijden, moet je begrijpen hoe deze micro-organismen groeien en zich hechten aan het oppervlak van de stenen.

Om te beginnen, is het belangrijk om te weten dat deze micro-organismen groeien door middel van fotosynthese, waarbij ze energie halen uit zonlicht en koolstofdioxide uit de lucht. Daarbij hebben ze ook water nodig om te kunnen groeien. Als gevolg daarvan zijn vochtige omgevingen, met weinig zonlicht en goede drainage, ideale groeiomstandigheden voor deze micro-organismen.

Het bestrijden van groene aanslag op stenen begint daarom met het creëren van omstandigheden die ongunstig zijn voor de groei van deze micro-organismen. Een veelgebruikte methode is het gebruik van chemische middelen, zoals algen- en mosdodende middelen. Deze middelen bevatten vaak een of meer actieve ingrediënten die de celmembranen van de micro-organismen beschadigen, waardoor ze afsterven.

Een van de meest gebruikte actieve ingrediënten in deze middelen is natriumhypochloriet, ook wel bekend als bleekmiddel. Natriumhypochloriet is een sterk oxidatiemiddel dat de celmembranen van micro-organismen kan beschadigen, waardoor ze afsterven. Andere veelgebruikte ingrediënten zijn bijvoorbeeld quaternaire ammoniumverbindingen, die de celmembranen kunnen destabiliseren, en benzalkoniumchloride, dat de celmembranen kan vernietigen.

Het is belangrijk om op te merken dat deze chemische middelen alleen effectief zijn tegen de micro-organismen die zich al op het oppervlak van de stenen bevinden. Om nieuwe groei te voorkomen, is het daarom ook belangrijk om de omstandigheden te verbeteren door bijvoorbeeld het verbeteren van de drainage en het beperken van de hoeveelheid vocht op het oppervlak van de stenen.

Kortom, het bestrijden van groene aanslag op stenen vereist een goed begrip van de groei en hechting van micro-organismen en het gebruik van chemische middelen die de celmembranen van deze micro-organismen beschadigen of vernietigen. Door het creëren van ongunstige omstandigheden voor de groei van deze micro-organismen en het gebruik van geschikte chemische middelen kan groene aanslag effectief worden bestreden en nieuwe groei worden voorkomen.

Voor wie is dit interessant?

Iedereen die tegels in zijn of haar tuin heeft, heeft een grote kans dat er na een winterse periode groene aanslag te vinden is op de bestrating. En nee: hierbij maakt het niet uit welke soort tegel je in de tuin hebt liggen. Of het nu gaat om klinkers of om stoeptegels, het maakt voor de groene aanslag niet uit.

Wat is de groene aanslag op de tegels in de tuin?

De groene aanslag is niets meer dan algen en mos wat zich gehecht heeft aan jouw bestrating. Deze aanslag komt met name in de wat donkere periodes voor. We benoemden het eerder in ons onderzoek: minder zonlicht in combinatie met koudere periodes kan zorgen dat mos en algen gaan groeien op de tegels. En vanaf dat moment is sprake van een negatief spiraal: de mossen houden namelijk weer vocht vast, waardoor het probleem vervolgens groter en groter wordt.

Mocht je meer te weten willen komen over mossen, dan is onderstaande informatieve video een kijktip:
https://www.youtube.com/watch?v=xAYR7HFqvc8

Onze randvoorwaarden voor middelen tegen groene aanslag

Als je bij een willekeurige verkoper van huishoudelijke middelen zoekt op middeltjes tegen groene aanslag op tegels zul je al snel terecht komen in een jungle van verschillende keuzes. Om te het totale aanbod terug te brengen naar een afgebakende onderzoeksselectie, hebben we randvoorwaarden toegepast. Deze randvoorwaarden zijn een resultaat van gesprekken en interviews met reeds gebruikers en verkopers van dit type middelen. In onze dient het middel tegen groene aanslag op tegels te voldoen aan de volgende punten:

  • PRIO: Toegelaten door College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB)
  • Tast bestrating niet aan
  • Verkrijgbaar in Nederland
  • Is specifiek bedoeld voor bestrating/tegels
  • Verpakking voldoende inhoud voor een goede schoonmaak

Opmerking: in ons onderzoek hoorde we ook veel gebruikers die eerder met een hogedrukreiniger de tegels hebben afgespoten. Hoewel dit in eerste instantie een goede oplossing lijkt, blijkt in veel gevallen het tegendeel waar te zijn. Door de hoge kracht van de reinigers is er een grote kans dat de tegels aangetast worden. Doordat de bestrating hierdoor ‘ruwer' wordt, is de kans op hechtend mos en alg juist meer aanwezig. Wel is deze vorm van groene aanslag bestrijding een milieuvriendelijke manier, gezien we hier niet te maken hebben met chemische middelen.

RIVM: azijn kan schadelijk zijn voor mens en natuur

Daarbij is het ook interessant om een onlangs verschenen artikel op het AD erbij te pakken. In het artikel wijst het RIVM op de mogelijke schade voor mens en natuur als gevolg van het gebruik van azijn voor onkruidbestrijding. Zo zou een klein percentage azijnzuur al schadelijk kunnen zijn voor planten rondom het onkruid wat ermee bestreden wordt. Sterker nog: als grotere hoeveelheden azijn de grond in loopt zou dit ‘een acuut risico vormen voor bodemorganismen‘, aldus het RIVM tegenover het AD.  

Wat je in de gaten moet houden

Mocht je na ons onderzoek verder gaan speuren of een bezoekje brengen aan een lokale winkel, dan is het zaak om altijd goed te letten op de volgende zaken.

  • Mocht je gaan voor een chemisch middel, ga dan alleen voor de door CTGB toegelaten middelen
  • Ga je aan de slag met een chemisch middel, doe dit dan nooit met regen of op vochtige tegels. Dit kan ervoor zorgen dat het middel niet kan hechten en direct de grond in spoelt, wat slecht is voor het milieu.
  • Niet alle middelen zijn geschikt voor huisdieren. Dit bleek helaas ook uit een variant van de Action, waar Radar aandacht aan besteedde.
  • Ga je de aanslag verwijderen met een hogedruk reiniger? Doe dat dan niet met teveel druk, zodat de tegels niet aangetast worden.
  • Schrobben met warm water is uiteindelijk nog het meest milieuvriendelijke alternatief.
  • Door vaker de straat te vegen voorkom je groene aanslag. En dat is natuurlijk de allerbeste optie!
tegels bezemen voorkomt groene aanslag

Vaker de tegels bezemen, verkleint de kans op groene aanslag!

We hopen dat ons onderzoek je verder geholpen heeft in de keuze naar een middel om een einde te maken aan de groene aanslag op de bestrating in jouw tuin. Mocht je nog aanvullende vragen hebben of ons willen voorzien van feedback: stuur ons gerust een berichtje of laat hieronder een reactie achter!

Ontdek meer
Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

Huis & Tuin

De Beste Regenton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *