Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

beste ijskrabber

Laatste update op: 21 november 2022

Nu de winter weer voor de deur staat en het vriespunt 's nachts weer flink bereikt wordt, is de tijd van het krabben van autoramen weer aangebroken. Het krabben van autoramen is zonder een ijskrabber een onmogelijke klus: zorg er dus altijd voor dat je een goede krabber in de auto hebt liggen, zodat je zo snel mogelijk veilig de weg op kunt.

Er zijn veel verschillende ijskrabbers te ontdekken: van ijskrabbers met een warme handschoen tot nieuwe ‘magische' ronde ijskrabbers die het klusje nog makkelijker zouden moeten maken. We hebben besloten om de proef op de som te nemen en op zoek te gaan naar de beste ijskrabber op dit moment. Na het meermaals krabben van verschillende autoruiten en heel veel blije buren zijn we eruit: wij vinden de  360 graden ruitenkrabber de beste ijskrabber op dit moment.

Beste Keuze

beste ijskrabber

360 graden ruitenkrabber

De 360 graden ruitenkrabber vinden wij de beste ijskrabber op dit moment. Deze ronde ijskrabber krabt 360 graden in het rond, waardoor het veel eenvoudiger gaat dan rechte ijskrabbers. Daarbij hoef je weinig druk te zetten, blijven je handen voldoende droog en houdt hij goed vast.

Wax on, Wax off“, we voelden ons even The Karate Kid toen we aan de slag gingen met de 360 graden ruitenkrabber in onze test. Dit nieuwe type ijskrabber wordt ook wel een magische ijskrabber genoemd, gezien hij rond van vorm is en van alle kanten de ramen kan krabben. Hiermee hoef je geen lange banen te trekken, maar kun je makkelijk rondjes maken over je ramen om deze makkelijk te krabben. Uit ervaring kunnen wij zeggen dat het écht veel makkelijker gaat dan rechte ijskrabbers.

Daarbij blijven je handen droog bij het krabben, doordat je hem helemaal bovenaan vast kunt pakken. Aan de bovenzijde van deze ijskrabber is tevens een krab-structuur te vinden om hardnekkig ijs eerst wat los te krijgen.

Ook interessant

ijskrabber carpoint

Carpoint IJskrabber & Raamtrekker

De IJskrabber van Carpoint is ook een interessante keuze. Deze ijskrabber heeft een opvallend lang handvat, waardoor je niet snel ijs op je handen zult krijgen. Daarbij is deze variant ook voorzien van een raamtrekker, waarmee je het overige ijs of sneeuw eenvoudig van je ramen veegt.

De IJskrabber & Raamtrekker van Carpoint (in bovenstaande foto in actie) scoort ook goed in onze ijskrabber test. De ijskrabber verwijdert zonder al teveel druk te hoeven zetten eenvoudig het ijs van de ramen. Opvallend is het lange handvat: wij waren hier zeer positief over, omdat we bij andere ijskrabbers niet konden voorkomen om het koude ijs niet op onze handen te laten komen tijdens het krabben. Ook is deze ijskrabber net wat interessanter voor grotere ramen, dan de ronde variant zonder handvat.

Tenslotte is de andere zijde van deze ijskrabber voorzien van een raamtrekker, waarmee je het overige ijs of sneeuw eenvoudig van je autoraam kunt trekken.

Budget Keuze

ANWB Ijskrabber luxe

ANWB IJskrabber Luxe

Wil je niet meer dan 10 euro kwijt zijn voor een goede ijskrabber? Dan maak je de beste keuze met de ANWB IJskrabber Luxe. Deze ijskrabber ligt lekker in de hand en krabt probleemloos het ijs van je ramen.

Een van onze onderzoeksfactoren was ook hou lekker een ijskrabber vasthoudt. Hierin scoorde deze ANWB IJskrabber het beste: dankzij de ergonomisch vormgegeven greep, heb je tijdens het krabbel veel grip. Hierdoor kun je wat meer kracht zetten om banen te trekken met deze IJskrabber.

Wel is het belangrijk om te melden dat je met deze ijskrabber niet 'te vlak' moet krabben. We kwamen erachter dat het metalen gedeelte boven de krabber dan het raam zou kunnen raken, wat krassen op kan leveren. Als je hier rekening mee houdt is het een prima IJskrabber voor een zacht prijsje.


Waarom je ons kan vertrouwen

Ik ben vast niet de enige die flink staat te balen als ik 's ochtends bij mijn auto aankom om te zien dat de ramen bevroren zijn. En als ze dan bevroren zijn, begint je dag nog slechter als je de ramen moet krabben met ijskrabber die slecht zijn werk doet. Voor mij was de motivatie groot om op zoek te gaan naar de beste ijskrabber op dit moment, om hiermee veel frustratie in de vroege ochtenduurtjes te voorkomen.

Voor het onderzoek hebben we een selectie gemaakt met interessante ijskrabbers. We hebben deze krabbers geselecteerd op basis van een aantal randvoorwaarden, die wij met partijen als ANWB hebben besproken. Op basis van deze randvoorwaarden hebben we de test uitgevoerd op daadwerkelijk bevroren ramen, om daarmee verschillende factoren van een ijskrabber te kunnen testen. Hierbij kun je denken aan de grip van het handvat, hoe gemakkelijk een ijskrabber het ijs verwijderd, maar ook of onze handen tijdens het krabben koud en nat zouden worden (een groot minpunt bij veel ijskrabbers).

Bij Alstu verkopen we zelf geen ijskrabbers, wat ons in staat stelt om daadwerkelijk merk-onafhankelijk het onderzoek uit te kunnen voeren. Hoewel we kunnen verdienen aan een ijskrabber die gekocht wordt naar aanleiding van ons onderzoek, beïnvloedt dit onze testresultaten nooit. Lees meer over Alstu.

Voor wie is dit interessant?

Dit onderzoek is interessant voor iedereen die 's ochtends zo makkelijk (en snel) mogelijk hun ramen ijsvrij willen maken met een goede ijskrabber. Het is altijd aan te raden om een goede ijskrabber in de auto te hebben liggen: het is erg lang wachten tot de autoverwarming het ijs op de ramen heeft ontdooid en uit nood met het hoesje van je favoriete CD de ramen krabben is ook geen goed idee…

Om het onderzoek naar de beste ijskrabber voor zoveel mensen interessant te maken, hebben we naast de beste keuze ook een interessant alternatief geselecteerd: op deze manier houden we in dit geval ook rekening met bijvoorbeeld grotere ramen, denk aan pick-ups of vrachtwagens en bestelbusjes. Daarbij houden we ook rekening met degenen met een wat kleiner budget: hoewel € 12,95 niet enorm prijzig is voor een goede ruitenkrabber, kan € 5,95 net wat aantrekkelijker zijn bij een klein budget.

Onze randvoorwaarden voor goede ijskrabbers

Eerlijk is eerlijk: we werden getriggerd om dit onderzoek te doen door een commercial die wij voorbij zagen komen van een ronde ijskrabber. Ondanks het toch wel hoge ‘Tell Sell' gehalte, besloten we de proef op de som te nemen en de ijskrabber te kopen. Bekijk de commercial hieronder.

Na het testen waren we zeer positief, maar we beseften ook dat deze ijskrabber niet voor iedereen even interessant zou kunnen zijn. Bij een hoger en langer raam, kun je bijvoorbeeld beter een ijskrabber met een langer handvat gebruiken. We hebben besloten om partijen als ANWB te benaderen om in discussie te gaan over belangrijke elementen van een goede ijskrabber. Uiteindelijk zijn hier de volgende randvoorwaarden uit voort gevloeid:

 • Met weinig moeite ijskrabben van de ramen
 • Is stevig en breekt niet af bij teveel kracht zetten
 • Handen hebben voldoende afstand van het ijs, om niet koud of nat te worden
 • Beschadigd de ramen niet (denk aan krassen of strepen)
 • Is niet duurder dan € 20,-, het blijft een ijskrabber

Deze randvoorwaarden hebben we vervolgens gehanteerd om te komen tot een afgebakende onderzoek selectie, waarbij we dus zowel ronde- als ijskrabbers met handvat hebben getest.

Deze ijskrabbers hebben we getest

Op basis van de eerder benoemde randvoorwaarden, hebben we de volgende onderzoek selectie afgebakend:

 • 360 graden ruitenkrabber
 • ANWB IJskrabber Luxe
 • Carpoint IJskrabber
 • Fiskars Solid IJskrabber
 • Premium Parts IJskrabber
 • C&C IJskrabber (Action)

Naast bovenstaande selectie hebben we nog tientallen merkloze varianten getest. Echter bleek al snel dat deze te wensen overlaten: slechte kwaliteit, breken in veel gevallen snel en de kans op krassen op het autoraam was hierbij aanzienlijk groter (uitstekende deeltjes in het plastic etc.).

Interessant maar net net goed genoeg: Action IJskrabber

De IJskrabber van de Action hebben we ook meegenomen in onze test. Deze ijskrabber is voorzien van een gevoerde handschoen, waardoor je handen lekker warm blijven tijdens het krabben van de ramen. Echter raakte in onze test de handschoen wat los van de ijskrabber, waarna er alsnog ijs in de handschoen terecht kwam bij het krabben. Daarbij vonden wij de krabkwaliteit in vergelijking met andere modellen, waaronder de 360 graden ruitenkrabber, minder goed scoren.

Al met al moeten we hierbij wel zeggen dat hij met een prijs van € 0,99 toch interessant kan zijn om als extra ruitenkrabber in de auto te hebben liggen. Daarbij houden we de ontwikkelingen in de gaten: de kans is groot dat Action binnenkort ook een Magische ijskrabber (ronde ijskrabber) zal gaan verkopen. En met de prijzen van Action kan dit wel eens interessant gaan worden.

Wat je in de gaten moet houden

Als je op zoek gaat naar een goede ijskrabber – en met ons onderzoek nog niet voldoende houvast hebt gekregen – is het slim om in ieder geval te letten op de volgende kenmerken:

 • Ga alleen voor ijskrabbers die garanderen geen schade aan te kunnen richten op het autoraam
 • Check voor je koopt altijd het krabgedeelte: is deze schadevrij, zodat deze geen krassen achter kan laten?
 • Voel of het handvat voldoende grip biedt om moeiteloos te kunnen krabben
 • Lees waar mogelijk beoordelingen en reviews van eerdere kopers

Mocht je naar aanleiding van ons onderzoek nog vragen hebben of opmerkingen over onze aanpak. Schroom dan niet om ons een berichtje te sturen of een reactie achter te laten.

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Huis & Tuin

De Beste Regenton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *