Keuken & Eten

De Stilste Afzuigkap

stilste afzuigkap

Laatste update op: 23 juni 2022

Lekker koken in de keuken zorgt vaak voor heel veel geuren en dampen. Om te voorkomen dat deze geurtjes en dampen niet door je hele huis heengaan, biedt een afzuigkap uitkomsten. De afzuigkap wordt geplaatst boven het fornuis en wordt aangesloten op een afvoergat in de wand als er sprake is van een luchtafvoersysteem. Bij een recirculatie afzuigkap blaast het apparaat de lucht weer schoon terug de keuken in. Vaak kan een afzuigkap op meerdere standen gezet worden: hoe hoger de stand, hoe meer de afzuigkap geuren en dampen afzuigt tijdens het keuken. Een klein nadeeltje van een hogere stand: vaak maakt de afzuigkap dan wel wat meer herrie.

Of je nu te maken hebt met een open keuken of niet; we willen natuurlijk voorkomen dat een afzuigkap ongelooflijk veel herrie maakt. Gelukkig zijn afzuigkappen vandaag de dag stukken stiller dan voorheen. Gemiddeld ligt het geluidsniveau van een afzuigkap op zijn hoogste stand rond de 70 decibel. Kijk je naar echt stille modellen, dan zou deze op de meest gebruikte stand (2) rond de 50 decibel moeten liggen. Bij Alstu! hebben we ons verdiept in de stilste afzuigkap op dit moment.

Onze Keuze

etna ap260rvs

ETNA AP260RVS

Stilste recirculatie afzuigkap

Op zoek naar de stilste recirculatie afzuigkap van hoge kwaliteit? Dan maak je in onze ogen de beste keuze met de ETNA AP260RVS: met 40dB ontzettend stil!

Met maar 40dB hebben we met deze ETNA AP260RVS te maken met een zeer stille afzuigkap. Het gaat hier om een prachtige RVS wanschouw afzuigkap die makkelijk aan de wand gemonteerd kan worden. Deze afzuigkap heeft een afzuigcapaciteit van 350m3 en is naast recirculatie ook geschikt voor luchtafvoer. Dit model heeft een breedte van 60 centimeter, maar voor de wat grotere keukens is er ook een 90 centimeter variant mogelijk.

Ook interessant

bosch dfm064 stilste inbouw afzuigkap

Bosch DFM064W50 (Serie 2)

Stilste inbouw afzuigkap

Hoewel inbouwafzuigkappen vaak meer geluid maken dan niet inbouw-varianten, is deze Bosch DFM064W50 met slechts 54dB toch opvallend stiller dan andere varianten.

Het vinden van de stilste inbouw afzuigkap kan een aardige uitdaging zijn. Toch hebben wij een zeer stille variant opgespoord: de Bosch DFM064W50 (Serie 2). Deze afzuigkap is met een maximaal geluidsniveau van 54 dB veel stiller dan de gemiddelde inbouw afzuigkap en komt daarmee in onze toplijst te staan. De afzuigkap heeft de populairste afmeting van 59,8 centimeter, waarmee hij geschikt is voor de meeste keukenkastjes. Hij heeft een afzuigcapaciteit van 400 m3, wat 50 m3 meer is dan de stilste recirculatie afzuigkap van ETNA.

Ook interessant

aeg vlakscherm afzuigkap stilste

AEG DPB26215 afzuigkap

Stilste vlakscherm afzuigkap

De AEG DPB26215 afzuigkap is een zogeheten vlakscherm afzuigkap. Deze kun je makkelijk onder je keukenkastje monteren en wordt geactiveerd als je hem uitschuift. Met een geluidsniveau van 49dB een zeer stille variant.

Op zoek naar een zeer stille vlakscherm afzuigkap? Dan maak je op dit moment de beste keuze met deze AEG DBP26215 afzuigkap. Deze vlakscherm afzuigkap is makkelijk onder een keukenkastje te monteren en heeft een maximaal geluidsniveau van 49 decibel, wat zeer laag is in vergelijking met andere modellen. Deze afzuigkap heeft een breedte van 59,8 centimter, waarmee hij geschikt is voor de gemiddelde keuken. Goed om te weten: deze vlakscherm afzuigkap is zowel geschikt voor luchtafvoer als recirculatie.


Waarom je ons kan vertrouwen

Voor het onderzoek naar de stilste afzuigkap hebben we ons puur gericht op feitelijke informatie. Dit in tegenstelling tot ‘beste onderzoeken' die we veelal bij Alstu! verrichten. In het geval naar de stilste afzuigkap hebben we dus honderden afzuigkappen naast elkaar gelegd en zijn we op zoek gegaan naar degene die het minste decibel heeft op zijn hoogste gebruiksstand. Dit laatste lichten we straks nog een keer uit bij factoren waar je goed op moet letten als je kijkt naar het maximale geluidsvolume: deze wordt altijd gecommuniceerd in zijn hoogste gebruiksstand! 

Omdat we natuurlijk geen ‘rommel' willen uitlichten in onze onderzoeken, hebben we wel goed gekeken naar afzuigkappen die voldoen aan onze kwaliteitsnormen. Deze normen – noemen we strakjes randvoorwaarden – zijn in veel van onze onderzoeken erg belangrijk, zodat we het ruime aanbod terug kunnen brengen naar een afgebakende onderzoeksselectie. We nemen elk onderzoek bij Alstu! ontzettend serieus: mocht jij van mening zijn dat er iets niet klopt of als je feedback hebt, kun je ons altijd een berichtje sturen.

Daarbij is het goed om te weten dat we bij Alstu! een vergoeding kunnen krijgen naar aanleiding van een verkoop die plaatsvindt naar aanleiding  van ons onderzoek. Echter doen we er alles aan om te voorkomen dat dit van invloed kan zijn op ons onderzoeksresultaat. Zo heb ik (Bram) als redacteur geen zicht op eventuele inkomsten en vergoedingen. Kom meer te weten over Alstu! en onze aanpak om de kwaliteit en onafhankelijkheid van onze onderzoek te waarborgen.

Waarom een afzuigkap in de keuken nodig is

Je komt zelden een keuken tegen zonder afzuigkap. En dat is in mijn ogen ook meer dan logisch: een afzuigkap zorgt ervoor dat geuren en dampen niet gelijk door het hele huis heen trekken. Natuurlijk ruikt het bakken van heerlijke gerechten niet verkeerd, maar we moeten er niet aan denken om weken lang in de lucht te zitten. En dan heb ik het nog geen eens over de vettigheid die dampen achter kunnen laten en de impact hiervan op de gezondheid. Er zijn een handje vol voordelen van een afzuigkap te benoemen; of het nu gaat om een recirculatie, inbouw of vlakscherm afzuigkap. En ook het soort keuken is hierop niet van invloed.

Wat voordelen van een afzuigkap op een rij

Afzuigkappen zorgen niet alleen voor een goede afzuiging bij het koken en/of bakken, maar is vaak ook voorzien van verlichting. Bekijk deze en andere grote voordelen van dit onmisbare apparaat voor in de keuken: 

  • Dampen worden afgezogen
  • Minder verspreiding van bak- en kookgeuren in het huis
  • Vermindering van vettige laagjes in de keuken/woning als effect van koken en bakken
  • Vaak voorzien van verlichting, wat handig kan zijn bij het koken

Natuurlijk zijn er ook wat nadelen bij het gebruik van afzuigkappen. Niet voor niets hebben we dit onderzoek op touw gezet: het kan aardig wat herrie maken als je dit apparaat op zijn hoogste standje zet. Dat is niet lekker koken én is daarbij een ramp als je te maken hebt met een open keuken. Dit nadeel proberen we dus op te lossen met ons onderzoek naar de stilste afzuigkap op dit moment.

voordelen afzuigkap

Een afzuigkap zuigt zowel geuren als dampen af tijdens het koken én is – zoals in dit geval – vaak voorzien van verlichting.

Wanneer is er sprake van stille afzuigkap?

Het is een lastige vraag: wanneer is een afzuigkap nu eigenlijk stil? Zo heeft dit te maken op welke stand de afzuigkap staat en wat voor type afzuigkap het is. Denk aan een inbouw afzuigkap die minder geluid zal produceren dan een afzuigkap op een wandschouw of een vlakscherm afzuigkap. Hetzelfde geldt voor het verschil tussen een recirculatie en een afvoersysteem afzuigkap.

In grote lijnen mag je uitgaan van een stille afzuigkap als deze op de gemiddelde stand (2) – en meest gebruikte stand – niet meer dan 55 decibel aan geluid produceert. Het is belangrijk om goed te letten op het geluidsniveau, om te voorkomen dat je een herriemaker in huis haalt. En ja, die zijn er (ik spreek helaas uit ervaring).

Let op: geluidsniveau wordt gemeld op hoogste stand

Graag wil ik je dan ook meegeven om goed te letten op het geluidsniveau en hierbij goed te kijk naar hoe het gecommuniceerd is. De ene webshop meldt namelijk een geluidsniveau bij de hoogste stand (het maximale geluidsniveau in decibel dus), terwijl een ander dit op de laagste stand doet. Om te voorkomen dat je appels met peren vergelijkt is het slim om altijd te kijken naar de maximale geluidsproductie. Tip: dit vindt je meestal op het energielabel.

Op het energielabel van de afzuigkap is het maximale geluidsniveau (dB) te zien

Verschil tussen afzuigsystemen van afzuigkappen

Er zijn verschillende soorten afzuigkappen. Zoals je daarnet waarschijnlijk al hebt gezien bij het onderzoeksresultaat heb ik een scheiding gemaakt tussen:

  • Recirculatie afzuigkappen
  • Inbouw afzuigkappen
  • Vlakscherm afzuigkappen

Echter hoeft het niet te betekenen dat een inbouw afzuigkap geen recirculatie afzuigkap kan zijn. In grote lijnen zijn er drie soorten afzuigsystemen:

  1. Recirculatie: hierbij wordt de afgezogen lucht gefilterd en weer opnieuw de keuken ingeblazen
  2. Afvoersysteem: deze afzuigkappen voeren het afgezogen lucht af middels een gat in de wand
  3. Centraal afzuigsysteem: dit afzuigsysteem ontdek je vaak bij appartementen of flats. Hierbij wordt de lucht centraal afgezogen

Kijkend naar de verschillende soorten afzuigkappen (dus niet afhankelijk van het soort afzuigsystemen), kunnen we onderscheid maken tussen:

  • Wandschouw afzuigkap: dit type afzuigkappen worden direct tegen de muur gemonteerd.
  • Onderbouw afzuigkap: een onderbouw variant wordt – zoals de naam doet vermoeden – onder een kastje gemonteerd, maar kan ook tegen de wand geplaatst worden. Goed bij weinig ruimte.
  • Vlakscherm afzuigkap: deze afzuigkappen worden vaak onder een keukenkastje gemonteerd en gaan pas aan, zodra je deze uittrekt.
  • Inbouw afzuigkap: je afzuigkap in een keukenkastje bouwen? Als dit behoort tot de mogelijkheden kun je het beste kiezen voor een inbouw afzuigkap.
  • Plafond afzuigkap: dit type afzuigkap wordt aan het plafond bevestigd. Doordat deze als ware ‘in het plafond' worden verwerkt, kan dit erg handig zijn bij kleine keukens of keukens met een lage plafond.
  • Eiland afzuigkap: deze afzuigkappen zijn perfect voor een kookeiland en worden er boven gehangen.

Op YouTube ontdekten we een interessante video van Coolblue, een verkooppunt van diverse afzuigkappen, waarbij een expert vertelt hoe je de juiste afzuigkap voor jouw keuken ontdekt.

Dit moet je in de gaten houden?

Naast het geluidsniveau, zijn er nog een aantal factoren waar je altijd goed op moet letten bij de aanschaf van een afzuigkap. Hoewel we in dit onderzoek ons vooral hebben gericht op het geluidsniveau, hebben we ons uiteraard ook verdiept in zaken als extra's en het aantal standen.

Om je op weg te helpen als je na dit onderzoek verder gaat zoeken naar een geschikt model, raden we je aan om de volgende aspecten te controleren:

  • Type afvoer in de keuken
  • Geluidsniveau
  • Het soort model afzuigkap
  • Afmetingen
  • Extra's zoals verlichting
  • Aantal standen

Feedback, tips of aanvullingen?

We hopen dat ons onderzoek je verder heeft geholpen bij de keuze voor de stilste afzuigkap. Wellicht vind je het ook interessant om een kijkje te nemen bij het onderzoek naar de beste airfryer of de beste stofzuiger zonder zak. Ook hierbij hebben we gekeken naar het maximale geluidsniveau.

Bij Alstu! is een onderzoek echter nooit af; we updaten onze artikelen regelmatig, gezien innovaties – ook bij afzuigkappen – nooit stil staan. Bovenaan het onderzoek ontdek je de laatste update-datum. Ben jij van mening dat ons onderzoek toe is aan vernieuwing of heb je een aanvulling of tip (bijvoorbeeld een nog stillere variant…)? Laat dan gerust een reactie achter onder het onderzoek, zodat we hem nog completer kunnen maken!

Ontdek meer
Keuken & Eten

De Beste Kaasfonduepan

Huis & TuinKeuken & Eten

De Beste Braadpan

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

HobbyHuis & TuinKeuken & Eten

Beste koekenpannen voor inductie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *