Hobby

De Beste Keuzes Als Je Gaat Preppen

beste keuzes preppen

Laatste update op: 23 juni 2022

Je hebt vast wel eens gehoord van het fenomeen preppen. Preppen komt van het Engelse woord ‘prepare‘ wat vertaald voorbereiden betekent. Iemand die prept wordt ook wel een Prepper genoemd. Preppen kan op veel manieren plaatsvinden: van het voorbereiden van eten voor de hele week tot het verzamelen van allerlei must-haves voor als er een ramp uitbreekt.

Hoewel we bij Alstu! geen Die-Hard-Preppers zijn, hebben we ons de laatste tijd steeds meer verdiept in beste voorbereidende maatregelen (met name door de komst en verspreiding van het coronavirus) voor een ramp of epidemie. We hebben besloten om al onze opgedane kennis tijdens onderzoeken als de beste mondkapjes te delen middels dit artikel. Mocht je ervoor kiezen om te gaan preppen, doe dan je voordeel met deze beste keuzes volgens onze redactie. 🙂

Drinken

Water is onmisbaar als je wilt overleven. Je lichaam dient voldoende vocht toegediend te krijgen om te kunnen blijven functioneren. Op de redactie werd gelijk geroepen dat het bad vol laten lopen het eerste was wat er moest gebeuren. Maar wat als je geen bad hebt (of het kleinste bad van de wereld), waardoor je dit voordeel niet mee kunt pakken? Dan zijn er gelukkig nog genoeg andere opties: zo zijn er speciale filters om vervuild water te kunnen reinigen en zelfs pijpjes waarmee je direct water op kunt drinken vanuit bijvoorbeeld een gracht of meer.

Water opslagtank

Wat echter nog interessanter kan zijn is om een wateropslag tank in huis te halen. Zo'n tank kun je makkelijk vullen en kan dankzij een handvat vaak goed meegenomen worden. Doordat de tanks uitgevoerd zijn in lichtgewicht materiaal, zorgen ze voor weinig extra gewicht bovenop het gewicht van het water. Sterker nog: er zijn zelfs watertanks die helemaal opgerold kunnen worden, waardoor je ze in een lege situatie gewoon in je rugtas kunt stoppen.

Onze keuze

outwell water carrier

Outwell Water Carrier (10liter) 

Deze oprolbare watertank van Outwell biedt een opslagmogelijkheid voor 10 liter water. De tank is herbruikbaar en kan als deze leeg is opgerold worden, waardoor je hem weer makkelijk mee kunt dragen.

Naast een watertank is het natuurlijk ook interessant om een goede beker in huis te halen. Met name een thermosbeker kan hierbij interessant zijn. Check ook ons onderzoek naar de beste thermosbeker.

Eten

Voedsel is net zo belangrijk als water. Maar voor welk voedsel kun je nu eigenlijk het beste kiezen? Hoewel er tal van zeer lang houdbaar voedsel verkrijgbaar is (sommige wel tientallen jaren), zijn er ook oplossingen voor een wat korter termijn die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Hierbij kun je met name denken aan voedsel in afgesloten potten en/of blikken. Maar ook voedsel als rijst, pasta en bonen zijn lang houdbaar, voedzaam en vaak niet ontzettend prijzig.

Geschikte voedingswaren

Onderstaande producten zijn goede keuzes om in te slaan:

 • Rijst
 • Pasta
 • Droge bonen
 • Noodles / Mihoen
 • Vlees in blik
 • Groenten in blik
ingeblikt voedsel

Ingeblikt voedsel is een goede keuze bij preppen

Bestek

Natuurlijk moet je ook kunnen eten, zonder hiermee de kans op bijvoorbeeld een virus of besmetting te vergroten. Handig mee te nemen bestek is hierbij een slimme zet. Heb je wel eens gehoord van een spork? Dat is een combinatie van de Engelse woorden Spoon en Fork en kan erg handig zijn om altijd bij je te hebben.

Onze keuze

light my fire spork

Light My Fire Spork (Titanium) 

Een stevige vork-en-lepel in één. Hiermee heb je altijd bestek bij de hand (tevens erg geschikt voor reizen).

Gezondheid

Het is van groot belang om te zorgen voor een goede bescherming. Bij Alstu! hebben we reeds onderzoeken uitgevoerd naar producten als desinfecterende handgel en wegwerphandschoenen. Laten we de beste keuzes voor je noodpakket als je gaat je preppen op een rij zetten.

Desinfecterende handgel

Een handgel (op basis van alcohol) mag zeker niet ontbreken bij het preppen. Hoewel deze middeltjes vaak in klein formaat aangeboden worden, bijvoorbeeld 50 milliliter verpakkingen voor in je tas, zijn ze ook verkrijgbaar in grotere flacons. 

Alcohol vernietigt bacteriën, iets wat zeep niet doet

Met name alcoholhoudende handgels zijn aan te raden. In ons onderzoek bleek dat alcohol bacteriën vernietigd, iets wat met zeep niet zo is.

 

Onze keuze

careplus clean desinfectiegel

Careplus Clean 

Op zoek naar een desinfectie handgel die je eenvoudig in je tas kunt stoppen? Dan is deze 30 milliliter verpakking een goede keuze.

Mondkapjes/mondmaskers met > FFP2 filter

Een mondkapje kan en mag niet ontbreken tijdens het preppen. Mondkapjes bleken eerder deze maand enorm gewild te zijn en zijn tot op de dag vandaag slecht verkrijgbaar. Hoewel het nog maar de grote vraag is in hoeverre een mondkapje zou beschermen tegen zaken als het Coronavirus, is het in onze ogen toch een slimme zet om ze in huis te halen.

Check ons complete onderzoek naar de beste mondkapjes voor meer achtergrond informatie over bijvoorbeeld de filters of bekijk hieronder direct de beste keuze in onze ogen.

 

Onze keuze

3M Aura 9332+ Gezichtsmasker (FFP3)

3M FFP3 Mondkapje

Het 3M FFP3 Mondkapje is onmisbaar in je prep-pakket. Zorg in ieder geval voor een mondkapje met minimaal een FFP3 filter of hoger.

Wegwerphandschoenen

Om je handen goed schoon te houden en de kans op besmetting of het overbrengen van bijvoorbeeld virussen of bacteriën te minimaliseren, is het in huis halen van wegwerphandschoenen een goede zet. De handschoentjes kosten vaak enorm weinig en worden aangeboden in een grootverpakking.

Eerder verrichtten wij onderzoek naar de beste wegwerphandschoenen. Hierin bekeken we de verschillende materialen en eigenschappen als soft-nitril. 

 

Onze keuze

qtop nitril wegwerphandschoenen beste

QTop Nitril handschoenen

Met deze wegwerphandschoenen maak je in onze ogen de beste keuze. De handschoenen zijn niet gemaakt van latex, waardoor ook mensen met een latex-allergie ze gewoon kunnen gebruiken.

EHBO pakketje

Een EHBO pakket (of ook wel een first aid package genaamd) is ook een must voor op de plank. Deze pakketjes zijn vaak voorzien van zaken als verband, pleisters, scharen en tape. Bedenk voor hoeveel mensen je gaat preppen en haal voldoende pakketjes in huis.

ehbo pakket

Een EHBO pakket bevat alle zaken voor het bieden van eerste hulp

Onze keuze

care plus first aid kid family ehbo

Care Plus First Aid Kit Family EHBO kit

Deze EHBO kit is geschikt voor een compleet gezin (met kinderen). Het first aid kit bevat alle producten die juist zo belangrijk zijn bij ongevallen: van verband tot en met gereedschappen als een schaar en een thermometer..

(Afsluitbare) Vuilniszakken

Om te voorkomen dat je vuiligheid straks niet weg afgesloten weg kunt gooien, kan het geen kwaad om een rol vuilniszakken in huis te halen en deze bij je noodpakket te leggen. Een rol vuilniszakken kost niet zoveel, neemt weinig ruimte in beslag en het mooiste van allemaal: vaak kun je vuilniszakken voor nog veel meer gebruiken dan enkel het weggooien van vuil. Denk aan:

 • Bescherming
 • Transport

Het is in onze ogen wel belangrijk om te gaan voor vuilniszakken die je goed af kunt sluiten.

Onze keuze

komo afvalzakken

Komo Trekbandzakken

De vuilniszakken van Komo zijn in onze ogen een goede keuze. Deze zakken zijn lekker groot (60 liter), worden aangeboden in een mooie hoeveelheid (15 stuks per rol) en zijn voorzien van een trekband voor een goede afsluiting.

Warmte en licht

Iets wat je écht niet mag en kan vergeten zijn licht- en warmtebronnen. Hierbij kun je denken aan een simpele lantaarn, maar ook een zak waxinelichtjes of vuursticks zijn goed om in te slaan voor je noodpakket. We zetten de beste keuzes voor warmte en licht op een rij.

Zaklamp of lantaarn

Een goede lichtbron is noodzakelijk. Stel dat er bij een specifiek scenario geen stroom meer is, dan kun je met behulp van een zaklamp nog steeds goed om je heen kijken. Eerder publiceerden we een onderzoek naar de sterkste zaklamp.

Onze keuze

nitecore tmk9 sterkste zaklamp

Nitecore TM9K Tactische zaklamp

In ons onderzoek viel de keuze op de Nitecore TM9K tactische zaklamp. Deze zaklamp heeft een maximale output van 9500 lumen en is de sterkste zaklamp op dit moment.

Vuurstarter (magnesium stick)

Het is slim om bij het preppen ook rekening te houden met producten om zelf (makkelijk) vuur mee te kunnen maken. Hierbij kun je denken aan simpele aanmaakblokjes, een doosje lucifers of brandbare vloeistof. Een onmisbaar product is in ieder geval een vuurstarter, ook wel een magnesium stick genoemd. Hiermee kun je eenvoudig vonken maken waardoor je een vuurtje kunt beginnen. In onderstaande video is te zien hoe dit precies werkt (en hoe makkelijk het is).

Onze keuze

vuurstarter

Vuurstarter (Vonken maker)

Dit is een goed voorbeeld van een vuurstarter. Voorzien van een touwtje, zodat je hem makkelijk aan je sleutelbos of tas kunt hangen.

Energie

Het is goed om na te denken hoe jij eventueel aan energie kunt komen als er geen stroomvoorziening meer is. Je zult al snel uit komen op duurzame oplossingen, waardoor energiebronnen die opgeladen kunnen worden op basis van zonne energie. Een goed voorbeeld is een solar powerbank.

Powerbank op zonne energie

Diverse webshops bieden krachtige powerbanks aan. Bij het preppen kijken we echter naar twee zeer belangrijke factoren bij deze vorm van energiebronnen:

 • De kracht van de powerbank: is de powerbank krachtig genoeg of gaat het om een variant voor enkel het opladen van de telefoon
 • De robuustheid: is de powerbank bijvoorbeeld geschikt voor buiten en kan deze tegen een stootje?

Met bovenstaande factoren in je achterhoofd kun je prima modellen vinden bij webshops als Coolblue en Bol.com.

Onze keuze

waterdichte outdoor solar powerbank

Waterdichte Outdoor Solar Powerbank

Deze waterdichte outdoor solar powerbank heeft een batterijcapaciteit van 24.000 mAh. Deze powerbank is met name geschikt voor buiten en kan tegen een stootje.

Oplaadbare batterijen

Er zullen altijd apparaten zijn die werken op batterijen. Zo lichten we later communicatiemiddelen uit – waaronder een onmisbare radio – maar kun je ook denken aan de eerder benoemde zaklamp. Het is daarom slim om een setje oplaadbare batterijen in te slaan. Dit is natuurlijk enkel handig als je ook een oplader hebt om de batterijen vervolgens in te laden (die dan weer aangesloten zou kunnen worden op de solar powerbank :)).

Onze keuze

oplaadbare batterijen

100% Peak Power oplaadbare batterijen

Deze oplaadbare batterijen van 100% Peak Power zijn in onze ogen de beste keuze. Ze zijn niet alleen superkrachtig, maar ook een milieubewuste keuze. Daarbij zijn ze met zo'n 15 euro voor 12 stuks niet ontzettend prijzig.

Communicatie

Tijdens een ramp, epidemie of andere noodsituatie is het slim om te na denken over hoe jij op de hoogte blijft van updates. Een goed voorbeeld hiervoor is natuurlijk de radio. Hierbij moet je echter niet denken aan een standaard radio die werkt op batterijen.

Opwindbare wereldradio (noodradio)

Er zijn speciale ‘noodradio's'. De overheid raadt aan om altijd te zorgen voor een noodradio, zodat je bij rampen wel op de hoogte gehouden kunt worden over te nemen stappen of voorzorgsmaatregelen. Bij een noodradio moet je in ieder geval rekening houden met het volgende:

 • De radio moet opgewonden kunnen worden of voorzien zijn van een zonnepaneeltje 
 • Het moet gaan om een wereldradio, voor zoveel mogelijk ontvangst

In diverse webshops worden goede noodradio's aangeboden. Het blijft echter wel zaak om te letten op bovenstaande factoren bij het maken van een keuze.

Onze keuze

totle utlimate wereldradio

Totle Ultimate Wereldradio (Noodradio)

Deze wereldradio van Totle Ultimate is een goede keuze als noodradio. Deze radio kun je opwinden dankzij het dynamo, is voorzien van een zonnepaneel en is tegelijkertijd ook een powerbank.

Geen zin om zelf te preppen: complete noodpakketten 

Het kan dat je helemaal geen zin hebt om alles zelf bij elkaar te preppen. Geen zorgen: er zijn speciale noodpakketten te koop, die voorzien zijn van alle basics. Deze noodpakketten kun je gewoon vinden in webshops als Bol.com, ANWB en Noodpakket.nu. Deze laatste is ook een van de meest bekende noodpakketten aanbieder die met het ‘Denk Vooruit' noodpakket handvatten biedt bij noodsituaties.

Onze keuze

denk vooruit noodpakket.nu

Denk Vooruit Noodpakket 

Het Denk Vooruit Noodpakket is een compleet noodpakket. Je haalt hiermee alle basics in huis om tijdens een noodsituatie niet mist te grijpen. Van een noodradio tot een EHBO-pakketje.

Meer beste keuzes voor als je gaat preppen?

Zoals we in de inleiding al aangaven, zijn we bij Alstu geen hardcore-preppers. Hoewel onze interesse de laatste periode steeds meer gewekt lijkt te zijn en we inmiddels steeds meer te weten komen over wat je in huis moet halen bij een noodsituatie, leren we elke dag nog steeds bij. 

Heb jij aanvullende tips voor als je gaat preppen en ontbreekt er wat in onze lijst met producten? Laat dan vooral een reactie achter of stuur ons een berichtje, zodat we het artikel zo compleet en waardevol mogelijk maken!

Ontdek meer
Hobby

Top 10 grootste puzzels

Hobby

De Moeilijkste Puzzel(s)

CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

HobbyReizen

De Beste Schoensmeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *