ElektronicaSport & Gezondheid

De Beste Activity Tracker

beste activity tracker

Laatste update op: 23 juni 2022

Steeds vaker kunnen gadgets gedragen worden. Deze ‘wearables' zijn enorm in trek en de activity tracker is misschien wel het beste voorbeeld van zo'n draagbare gadget. Een activity tracker is een soort sporthorloge wat gericht is op het bijhouden van verschillende activiteiten. Vandaag de dag zijn activity trackers met steeds meer functionaliteiten uitgerust: zo kunnen ze niet alleen stappen tellen, ook het monitoren van je hartslag of het aantal verbrandde calorieën tijdens een rondje hardlopen zijn eenvoudig te analyseren. Een koppeling met een smartphone via een speciale app is dan ook vaak mogelijk, waarbij je eenvoudig je sportprestaties terug kunt kijken en op langer termijn bij kunt houden.

Vanwege het feit dat er tegenwoordig ongelooflijk veel mogelijkheden zijn voor activity trackers, hebben wij besloten om onderzoek te doen naar de beste keuze. We hebben tientallen activity trackers getest en deze met elkaar vergeleken en zijn in gesprek gegaan met diverse experts op het gebied van sport en gezondheid. Naar aanleiding van ons onderzoek kunnen wij concluderen dat de FitBit Charge 3 op dit moment de beste activity tracker is voor de meeste mensen. 

 

Onze Keuze

 

fitbit charge 3

FitBit Charge 3

Uit ons onderzoek komt de FitBit Charge 3 als beste activity tracker uit de test. De FitBit Charge 3 meet alle belangrijke gegevens, kan onderwater, zit comfortabel én heeft een fijn en overzichtelijk scherm.

 

Wij bestempelen de FitBit Charge 3 als beste activity tracker op dit moment. De Charge 3 is de opvolger van de zeer populaire Charge 2. Grote verbeteringen zijn met name zichtbaar aan de buitenkant: zo is het scherm 40% groter wat veel fijner is om tussen het sport door je updates te bekijken. Daarbij is het de FitBit Charge 3 in tegenstelling tot zijn voorganger nu ook waterdicht, waardoor deze activity tracker ook geschikt is om mee te zwemmen. Wat ons erg opgevallen is, is de accuduur. Bij normaal gebruik hoefden wij deze pas na vijf dagen 24/7 om te hebben gehouden op te laden. Een ander groot pluspunt is te vinden op het gebied van comfort: je hebt soms amper door dat je de FitBit Charge 3 om je pols hebt zitten, ook tijdens het sporten. Wil je nog meer analyseren en monitoren? Dan kun je deze zelfs koppelen met een slimme weegschaal van FitBit.

Ook interessant

 

garmin vivosport HR

Garmin Vivosport HR

De Garmin Vivosport HR is een zeer interessante keuze voor degene die een activity tracker met name willen gebruiken voor het monitoren van sportprestaties. De Garmin Vivosport HR is ook geschikt om mee te zwemmen.

Een activity tracker die op dit moment niet over het hoofd gezien mag worden is de Garmin Vivosport HR. Wij hebben deze opgenomen als ‘ook interessant', omdat deze zeer geschikt is voor de wat actievere sporter. Dankzij een GPS functie die we onder de motorkap ontdekte, scoort deze activity tracker erg goed voor degene die graag buiten sporten. Ook de Garmin Vivosport HR is geschikt om mee te zwemmen dankzij de waterdichte behuizing. Wat wij zelf erg interessant vinden zijn het aantal soorten metingen wat deze activity tracker kan verrichten. Zo zijn niet alleen de standaard zaken als hartslag of het aantal stappen te analyseren, maar ook je slaappatroon en stress. Daarbij is deze activity tracker ook een steuntje in de rug als je er even doorheen zit tijdens het sporten: er zijn diverse maatregelen getroffen waarbij deze Garmin Vivosport HR jou motiveert om door te gaan of te bewegen.

Budget Keuze

 

huawei band 2 pro

Huawei Band 2 Pro

Niet de hoofdprijs betalen voor een activity tracker, maar wel genieten van veel functies en goede kwaliteit? Dan maak je de beste keuze met de Huawei Band 2 Pro: relatief goedkoop, geschikt voor onderwater en eventueel te gebruiken zónder telefoon.

Wanneer je op zoek bent naar een goede activity tracker die doet wat je mag verwachten, maar niet gelijk een enorm bedrag wilt neerleggen, dan maak je de beste keuze met de Huawei Band 2 Pro. Deze activity tracker kun je voor een belachelijk lage prijs (rond de € 60,- op het moment van schrijven) kopen. De Huawei Band 2 Pro is ook een goede keuze als jij op zoek bent naar een activity tracker die jij niet per se wilt hoeven koppelen met je smartphone. Wat ook enorm is opgevallen is de accuduur: deze activity tracker scoorde het best op de batterijduur. Wij hebben hem zelf 18 dagen kunnen dragen, zonder hem tussendoor op te hoeven laden. Net als bij de Garmin Vivosport HR ontdekten wij een functie om je slaappatroon te kunnen analyseren. Deze ‘TruSleep' functie van Huawei kan je zelfs op het juiste moment wakker maken als je dit wenst.


Waarom kun je ons vertrouwen?

Eerlijk is eerlijk: ook wij liepen in het begin van ons onderzoek eigenlijk gelijk vast bij de vraag of we nu sporthorloges of activity trackers aan het testen waren. Door ons goed in te lezen en gesprekken te voeren met verschillende sportexperts hebben we een beter beeld gekregen van de grote verschillen tussen deze twee wearables. Juist de gesprekken met experts heeft ons onderzoek naar een hoger level getild. We duiken straks wat dieper in op de randvoorwaarden van een activity tracker. 

Zoals je misschien al een beetje hebt kunnen merken, gaat dit onderzoek verder dan enkel alle activity trackers op een rij zetten en checken welke het lichtste is of voorzien is van de meeste meet-functionaliteiten. Wij hebben de verschillende activity trackers uit onze onderzoeksselectie uitgebreid getest met meerdere redacteuren van Alstu.nl. Daarbij hebben we niet alleen onze eigen ervaringen meegenomen om te komen tot de beste keuzes, maar hebben we ook daadwerkelijk honderden reviews door moeten spitten om een zo betrouwbaar mogelijk onderzoeksresultaat te waarborgen.

En hoewel we bij Alstu.nl zouden kunnen verdienen aan het doorverwijzen van onze lezers naar webshops, waarbij mogelijk een activity tracker gekocht zou kunnen worden, beïnvloed dit ons onderzoek nooit. Zelf (Robbert Tigchelaar) heb ik geen enkel zicht op samenwerkingen en vergoedingen. In mijn ogen verschillen de onderzoeken van Alstu.nl daarmee enorm met veel andere ‘beste lijsten' op het web. Vaak zijn het webshops zelf die bijvoorbeeld top 10 lijsten maken met het huidige assortiment. Scoort een specifieke activity tracker beter, maar wordt deze niet verkocht, dan zul je deze waarschijnlijk niet terug zien in de beste keuzes. Gezien wij zelf geen FitBit's of andere activity trackers verkopen, kunnen wij ze wél allen meenemen in ons onderzoek.

Voor wie is dit interessant?

Ons onderzoek is – in tegenstelling tot wat velen denken – niet alleen geschikt voor actieve sporters. Een activity tracker is namelijk niet zozeer een sporthorloge wat enkel bedoeld is om te sporten. Zo meet een activity tracker ook zaken als slaappatronen, stress-levels en het aantal gezette stappen op een normale werkdag. In mijn ogen is een activity tracker dan ook voor iedereen interessant die meer te weten wilt komen over zijn dagelijkse beweging en zijn of haar gezondheid hoog in het vaandel heeft staan.

Het is hierbij juist interessant om even stil te staan bij de motiverende eigenschappen van verschillende activity trackers. Ook voor niet-sporters kunnen deze wearables zeer interessant zijn: ze motiveren je om te blijven bewegen en geven je soms dát ene zetje wat je nodig hebt om je grenzen te verleggen. Zo werden wij bij het dragen van een FitBit getrakteerd met een virtuele vuurwerkshow na het zetten meer dan 10.000 stappen, nadat we om de twee uur een seintje kregen om weer even te gaan lopen. En ook vormen van gamification maken het sporten of bewegen net wat leuker dan normaal: zo kun je met vrienden wedstrijdjes afleggen met virtuele routes en kun je via je smartphone genieten van  uitzichtpunten alsof je de route écht loopt.

Ook is het goed om te weten dat een activity tracker niet altijd enorm duur hoeft te zijn: voor iedereen is wel een goede activity tracker te vinden voor een schappelijke prijs. In onze beste activity tracker keuzes hebben we al een enorm prijsverschil bewezen: zo is de FitBit Charge 3 verkrijgbaar voor een gemiddelde prijs van € 159,-, maar is de Huawei 2 Band Pro met € 60,- ook een hele goede keuze. 

Hoe we geselecteerd en getest hebben

Voor we zijn gestart met het onderzoek, hebben we eerst een afgebakende onderzoeksselectie gemaakt. We willen het voor jou immers makkelijker maken om de beste keuzes te ontdekken en niet alsnog weer tientallen opties geven die je het best zou kunnen kiezen. We hebben daarom randvoorwaarden op een rij gezet, waaraan een activity tracker in onze ogen zou moeten voldoen. Deze voorwaarden hebben we besproken met enkele experts, voor we deze hebben doorgevoerd:

 • Meet minimaal de hartslag
 • Geschikt om te dragen om de pols
 • Te koppelen met een smartphone via een app
 • Is voorzien van een stappenteller
 • Gaat minimaal twee dagen mee zonder op te hoeven laden
 • Is ook een horloge 

Daarbij is het goed om te vermelden dat wij onze selectie ook gebaseerd hebben op diverse ‘populaire' keuzes op het gebied van activity trackers. Wij hebben hiervoor verschillende grote webshops als Bol.com en Coolblue afgespeurd op veelgekochte modellen, maar zijn ook bij de wat meer specialistische sportwebshops te rade gegaan.

Activity trackers in ons onderzoek

Het kan goed zijn dat jij op dit moment een specifieke activity tracker op het oog hebt en benieuwd bent om wij deze ook onderzocht hebben in dit onderzoek. Om transparantie te bieden, delen we de complete lijst met onderzochte activity trackers.

 • FitBit Charge 3
 • FitBit Charge 2
 • FitBit Inspire HR
 • FitBit Inspire
 • Samsung Galaxy Fit
 • Samsung Galaxy Fit e
 • Garmin Vivofit 4
 • Garmin Vivosport HR
 • Garmin Vivosmart 4
 • Huawei Band 2 Pro
 • Huawei Band 3 Pro
 • Xiaomi Mi Band 2
 • Xiaomi Mi Band 3
 • Xiaomi Mi Band 4
 • Denver BFH-15

Natuurlijk kan het voorkomen dat jij een model wilt kopen, die niet meegenomen is in ons onderzoek naar de beste activity tracker. Uiteraard hoeft dit niet te betekenen dat het een slechte keuze is of dat deze niet voldoet aan de door ons gehanteerde randvoorwaarden. Ik zou het op prijs stellen als je een reactie achterlaat: wellicht kunnen wij de specifieke activity tracker bij onze volgende update van het onderzoek meenemen bij het testen.

Kenmerken die wij onderzocht hebben voor de beste activity tracker

Bij het onderzoek naar de beste keuzes hebben we ons gefocust op belangrijke pijlers: dusdanig belangrijke factoren die bepalen of een activity tracker een goede keuze is of niet. Zo was niet alleen het gewicht en het comfort iets wat we uitgebreid gemeten en ervaren hebben, maar ook de maximale batterijduur en het aantal meet-functionaliteiten. De volgende kenmerken waren de belangrijkste onderzoeksfactoren in onze research:

 • Gewicht & comfort
 • Bediening en duidelijkheid van het scherm
 • Aantal meetfunctionaliteiten
 • Gebruiksvriendelijkheid van de applicatie en software
 • Mate van motiverende eigenschappen en functionaliteiten
 • Maximale accuduur bij verschillende gebruikers (intensieve sporters en niet-sporters)
 • Prijs/kwaliteitsverhouding

Nu zul je misschien zeggen dat de prijs een minder belangrijke factor is. Dat is deels waar, maar wij zijn ook op zoek gegaan naar de beste keuze voor een dusdanig aantrekkelijke prijs dat wij deze kunnen kenmerken als de beste budget keuze. Het klopt dat dit niet hoeft te betekenen dat dit de meest goedkope variant is op de markt.

activity tracker om de pols

Hoe comfortabel zit een specifieke activity tracker bij diverse activiteiten?

Wat moet je in de gaten houden?

Een activity tracker is écht wat anders dan een sporthorloge. Wanneer jij echt op zoek bent naar het beste horloge voor tijdens het sporten, raad ik je aan om eerder te kiezen voor een specialistisch sporthorloge dan een activity tracker. Als jij echter opzoek bent naar een horloge wat jouw dagelijkse beweging monitort, is een activity tracker een betere keuze. 

Hoewel wij ons onderzoek zo interessant mogelijk hebben proberen te maken voor bijna iedereen, kan jouw specifieke wens of behoefte verschillen van onze beste keuze. Wij werken achter de schermen verder aan diepgang voor elk groot onderzoek: zo kan ik je alvast verklappen dat we bezig zijn met een beste activity tracker voor kinderen en een onderzoek naar de beste keuze voor dames, waarbij we wat meer weging zullen toepassen op het design van de trackers.

Mocht je naar aanleiding van ons onderzoek vragen, feedback of opmerkingen hebben, dan stellen wij het zeer op prijs als je een reactie achterlaat!

Ook interessant:

Ontdek meer
CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

Sport & GezondheidVerzorging

De Beste Neusspray

CadeausElektronica

Kerstverlichting slim maken? Onze tips!

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *