Verzorging

De Beste Handcreme

beste handcreme

Laatste update op: 23 juni 2022

Op dit moment wassen we onze handen vaker dan normaal: vanwege de uitbraak van het coronavirus is het aan te raden om meermaals je handen te wassen en gebruik te maken van alcoholhoudende – desinfecterende – handgel. Allemaal goed tegen bacteriën en het schoonhouden van je handen, maar er kleeft helaas wel een groot nadeel aan. Je handen worden ontzettend droog en het kan resulteren in een ruwe en droge huid en zelfs kloven.

Om ervoor te zorgen dat je je handen ook in deze tijden gewoon goed kunt verzorgen, hebben we onderzoek gedaan naar de beste handcreme op dit moment. Hierbij hebben we gekeken naar factoren als hydratatie, verzachting én verzorging. Op dit moment bestempelen wij Herome Cream For Chapped Skin als best handcreme van 2020.

Beste Keuze

hereome handcreme

Herome Cream For Chapped Skin

Deze handcreme van Herome bestempelen wij als beste keuze op dit moment. Een goede handcreme tegen kloven die tevens de wondheling stimuleert. Verhoogt daarnaast de huidweerstand.

De Herome Cream For Chapped Skin is in onze ogen de beste handcreme van 2020. Deze handcreme is gericht op het helen van de handen; zowel kloven als droogheid worden aangepakt met deze creme. Opvallend is dat de creme ook de huidweerstand verhoogt; iets wat in deze tijd zeer goed is. Kijkend naar de ingrediënten van deze creme is er onder andere Sea Butter en Aloë Vera terug te vinden in de samenstelling. Voor een prijs van € 13,98 per 120 milliliter hebben we hier te maken met een niet al te prijzige keuze. Kijkend naar de reviews bij bijvoorbeeld Bol.com zijn we niet de enige die hier over te spreken zijn: de creme scoort een 4.7/5.0 op basis van 28 reviews.

Ook interessant

nulon honey bee handcreme

Nulon – Honey Bee

Ga je liever voor een ‘natuurlijke' keuze, dan kun is Honey Bee van Nulon een goede keuze. Deze handcreme is gemaakt van 100% natuurlijke honing-extracten. Verzorgt en verzacht de huid goed.

Wil je liever je handen verzorgen met natuurlijke ingrediënten? Dat kan met deze handcreme van Nulon: Honey Bee. Deze handcreme is gemaakt van 100% natuurlijke honing extracten. De handcreme verzacht de handen niet alleen, maar verzorgt ze ook. Daarbij ruikt de creme heerlijk (een ietwat zoete geur). Wel moet je rekening houden met een wat hoger prijskaartje dan onze beste keuze: voor 75 milliliter betaal je € 13,90, wat bijna twee keer zo duur is als de handcreme van Herome.

Budget Keuze

Vaseline Handcreme Advanced Repair

Vaseline Handcreme Advanced Repair

Wil je voordelig handcreme inslaan? Dan maak je de beste keuze met de voordeelverpakking van Vaseline Handcreme Advanced Repair.

De handcreme van Vaseline, Advanced Repair, is een ook een goede handcreme om droge handen aan te pakken. De creme verzorgt de handen intensief en zorgt voor een zacht resultaat, wat gelijk na het smeren merkbaar is. Wat ons op is gevallen aan deze creme, is dat hij zeer snel intrekt en niet plakkerig is. Ook voor mensen met een parfum-allergie een zeer goede keuze, gezien er geen parfum terug te vinden is in de ingrediënten.


Waarom je ons kan vertrouwen

Voor het onderzoek naar de beste handcreme hebben we verschillende varianten in huis gehaald. We hebben met meerdere personen onze handen verzorgt met verschillende cremes, wat geen overbodige luxe was: voor het eerdere onderzoek naar de beste desinfecterende handgel en met het dagelijks gebruik (vanwege het coronavirus) vanwege alcoholhoudende middelen, waren veel van onze handen toe aan wat verzachting.

Om echter niet alleen van ons eigen oordeel uit te gaan (ja, smaken verschillen ook met handcremes…) hebben we ook gekeken naar beoordelingen bij grotere verkooppunten. Denk aan partijen als Holland & Barret, maar ook online platformen als Bol.com. Door deze reviews mee te nemen in ons onderzoek, hebben we ons beeld versterkt en is het onderzoek nog waardevoller voor meer mensen.

We kunnen bij Alstu! verdienen aan een verkoop wat plaatsvindt, naar aanleiding van ons onderzoek. Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn. Om de onafhankelijkheid van ons onderzoek te waarborgen, houden we samenwerkingen en mogelijke commissies gescheiden van onze onderzoekers. We raden je aan om meer over Alstu! te lezen, mocht je onze aanpak interessant vinden.

Voor wie is dit interessant?

Op dit moment smeer heel Nederland haar handen met alcoholhoudende – en desinfecterende – handgel. Maar dat niet alleen: ook zeep wordt veelvuldig gebruikt om de handen vandaag de dag meer schoon te houden dan normaal. Dit allemaal om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ik raad je persoonlijk aan om de tips van het RIVM goed in acht te nemen en daar ook updates te blijven volgen voor de juiste vorm van persoonlijke hygiëne.

Neem de tips van het RIVM voor het wassen van handen in acht!

Echter resulteert het vele wassen van de handen en het insmeren met alcoholhoudende handgel (heb je deze nog niet, check dan ook vooral ons onderzoek naar de beste desinfecterende handgel) al snel in droge handen. Dit kan vervolgens weer leiden tot kloven, ruwe handen en vooral kwetsbare handen. Wondjes? Die helen met droge handen slechter, doordat de huid sneller kan barsten. 

handcreme tegen kloven

Handcreme helpt tegen kloven en extreem droge huid

Hoewel handcreme normaalgesproken voor mensen die veel met hun handen werken een must-have is, is dus op dit moment voor ieder een interessant product om in huis te hebben. 

Noot: er wordt bij handcreme veelal onderscheid gemaakt in geslacht en leeftijd. Zo zijn er handcremes voor vrouwen en voor ouderen. In veel gevallen is er sprake van een extra toevoeging van parfum, waardoor het een vrouwelijke touch krijgt, of is er sprake van een anti-aging effect bij handcreme voor ouderen. Of dit in veel gevallen een marketing-dingetje is? Dat laten we in het midden :). 

Onze randvoorwaarden voor goede handcreme

Voor we verschillende handcremes hebben onderzocht, hebben we randvoorwaarden opgesteld. Voorwaarden waaraan een ‘goede' handcreme in ieder geval zou moeten voldoen. Deze randvoorwaarden hebben we met ons gezonde verstand opgesteld, maar we hebben hierbij ook ingezoomd op beoordelingen van huidige gebruikers van specifieke cremes. Zo bleek een literfles (en ja die zijn er) een no-go, gezien je deze niet even mee kunt nemen. En ook handcremes die weer voorzien zijn van alcohol, dragen weer niet bij aan de verzachting van de huid. Natuurlijk spelen ook factoren als de prijs een belangrijke rol: een creme kan nog zo goed zijn, maar als hij tientallen euro's is dan is het in onze ogen niet zozeer ‘de beste keuze voor de meeste mensen‘.

Een goede handcreme is:

 • Verkrijgbaar in Nederland
 • Niet duurder dan € 20,- per 100 milliliter
 • Verzacht de huid
 • Geen plakkerig gevoel
 • Maakt de huid niet vettig na het smeren
 • Trekt snel in na het smeren van de creme
 • Is verkrijgbaar in klein-verpakking (<150 milliliter)
 • Ondersteund herstellend vermogen van de huid

Mocht je van mening zijn dat wij een belangrijke randvoorwaarde zijn vergeten: stuur ons gerust een berichtje, zodat we het onderzoek nog meer aan kunnen scherpen.

Deze factoren van handcreme hebben we getest

Op basis van onze randvoorwaarden hebben we het enorme aanbod in handcremes goed terug kunnen brengen naar een afgebakende onderzoeksselectie. Het is ons opgevallen dat diverse merken zelf al meerdere varianten aanbieden. Neem bijvoorbeeld Vaseline, die al meer dan 5 verschillende handcremes in haar assortiment heeft. En nee, dan hebben we het nog geen eens over voordeelverpakkingen, inhoud en uitvoeringen van de flacons.

Handcreme merken die wij onderzocht hebben

Om je een beeld te geven welke merken we zoal hebben onderzocht, zetten we ze op een rij:

 • Vaseline
 • Herome
 • Rituals
 • Nulon
 • Bio Care
 • Eco By Sonya
 • Cosmectis Zone Paradise
 • Songbird
 • Vatika Dermoviva
 • Ambachtscreme
 • Lucovitaal
 • Burt's Bees
 • Janzen
 • O'Keeffe's
 • NIVEA
 • Dove

Factoren die we onder de loep hebben gehouden

Van de verschillende cremes hebben we diverse factoren getest om te kijken in hoeverre een specifieke handcreme de stempel ‘beste keuze' zou kunnen krijgen. In grote lijnen hebben we gekeken naar:

 • De plakkerigheid van de creme
 • De mate van een vettig gevoel na het smeren van de creme
 • Hoe snel de handcreme intrekt na het smeren
 • De prijs van de handcreme
 • De verzorgende factor van de creme
 • Extra pluspunten: denk aan versterking nagels, dichten van kloven en herstellend effect

Wat je in de gaten moet houden

Mocht je na het lezen van ons onderzoek door gaan speuren naar de juiste handcreme, hou dan altijd rekening met een aantal punten. Check bijvoorbeeld om hoeveel milliliter het gaat. Wij dachten tijdens het inkopen voor het onderzoek goedkoop uit te zijn bij een variant van Janzen, maar dat bleek te gaan om een zeer kleine verpakking (< 75 milliliter). Daarbij blijft het belangrijk om je even in te lezen in de ingrediënten van de handcreme: ben je bijvoorbeeld allergisch voor parfum, check dit dan van te voren. 

We ronden ons onderzoek af met de opmerking dat we een research bij Alstu! nooit af is. We updaten ons onderzoek regelmatig. Niet alleen op basis van ontwikkelingen en innovaties in de markt van handcremes in dit geval, maar ook naar aanleiding van feedback en tips. Heb jij een tip voor onze onderzoeksmethodologie of heb je zelf ervaring met een specifieke handcreme die wij niet hebben benoemd in het onderzoek? Laat gerust een reactie achter onderaan de pagina! We hopen je voor nu verder te hebben geholpen naar de stap richting zachtere en verzorgende handen!

Ontdek meer
Verzorging

De Beste Deodorant

Sport & GezondheidVerzorging

De Beste Neusspray

Verzorging

De Beste Zilvershampoo

Verzorging

De Beste Mascara onder de 20 euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *