HobbyHuis & TuinKeuken & Eten

Beste koekenpannen voor inductie

Koken-Inductie-beste-pan

Laatste update op: 23 juni 2022

We koken steeds meer op inductie, het is efficiënter en veiliger geworden en daardoor ook steeds populairder. Koken op inductie heeft voordelen en nadelen die we later zullen toelichten. Als je van gas naar inductie koken overstapt zal je ook je pannen onder de loep moeten nemen om te kijken of ze geschikt zijn voor inductie, welke pannen zijn het beste voor een inductie kookplaat?

Zijn ze dat niet? Dan kun je of inductieplaatjes / inductieadapters kopen om tussen de inductiekookplaat en je pannen te doen, of je kijkt naar goede nieuwe koekenpannen die geschikt zijn voor inductie.

Maar wat zijn nu de beste inductie koekenpannen? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een goede inductie koekenpan?

In dit artikel hebben we gekeken naar de beste inductie koekenpan. Kwaliteit (o.a. dikte en geleiding) van de bodem is bij inductiepannen van groot belang, onder meer hierdoor is onze keuze voor de beste inductie koekenpan gevallen op de Le Creuset koekenpan Les Forgées als beste koekenpan voor inductie.

Bekijk ook zeker de alternatieven, de de Buyer Mineral B Element koekenpan is wat ons betreft een voordelige runner up en tip! (+ ziet er mooi & robuust uit). Als budget keuze kwamen wij uit op de Tefal Expertise Koekenpan, een goede betaalbare koekenpannenserie.

De beste inductie koekenpannen:

Onze keuze voor inductie koekenpan

Le-Creuset-Koekenpan-Inductie

Le Creuset koekenpan Les Forgées

De Les Forgées koekenpannen van Le Creuset zijn bijzonder goed van kwaliteit. De warmtegeleiding en verdeling van deze serie is ook gewoon buitengewoon goed. De pan beschikt over een duurzame anti aanbaklaag en de bodem is vrij dik maar het is alsnog een bijzonder handzame pan.

De Les Forgées koekenpan van Le Creuset is er in verschillende formaten dus bekijk ook dit bij aanschaf. Deze pan kwam bij vele reviews en websites als erg goed uit de test en door de uitstekende warmte verdeling is deze pan ook zeer geschikt voor inductie. Op de Le Creuset pannen krijg je ook een levenslange garantie omdat ze zo achter hun eigen producten staan.

Als gezegd een goede stevige pan, met duurzame antiaanbaklaag die lekker geleid en dus goed snel warm is. De pan is vaatwasser bestendig, toch raden we aan met de handwas de pan te wassen. De pan is overigens ook geschikt voor andere warmte bronnen als gas, elektrisch en keramisch. Onze keuze voor de beste inductie pan.

Ook Interessant

de buyer koekenpan

DeBuyer Mineral B Element Koekenpan

Eigenlijk qua look en feel onze eerste keuze, een hele solide pan die goed in de hand ligt. Deze pan vergt wat meer werk. De pan is van koolstofstaal en dus niet roestvast en heeft geen anti aanbaklaag maar deze wordt vanzelf gevormd. Van belang is dat je deze voor gebruik moet inbranden, dit zorgt er ook voor dat deze koekenpan beter bestand is tegen kleven en roest. 

Heerlijke pan, wellicht zelfs een betere keuze voor de échte hobbykok. Komt ook bij bijvoorbeeld specialist KnivesandTools als beste keuze uit de bus bij de keuze voor de beste koekenpan. Waarom? Het is een robuuste, solide pan die behoorlijk wat kan hebben. Na het inbranden / seasonen van deze pan kan hij veel hebben. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen, en doet het ook zeker goed in de oven.

Let hier wel op dat de handgreep dan ook warm wordt. Waarom dan toch de runner up en niet de beste keuze als inductiepan? Omdat deze pan iets onderhoud intensiever is.

Zo gaat hij niet de vaatwasser in en moet je hem dus inbranden. Hoe donkerder en zwarter de pan is na het inbranden hoe beter hij geseasoned is. De pan wordt na meer gebruik eigenlijk alleen maar beter.

Zie ook onderaan deze review een filmpje over het inbranden en het schoonmaken van de DeBuyer pannen. Veel enthousiaste reviews bij verschillende grote – en kleinere – online kookwinkels.

 Budget keuze

tefal-expertise-koekenpan

Tefal Expertise koekenpan

De Tefal Expertise koekenpan is een topper in de ‘budget‘ prijs klasse. Voor zo'n €35,- heb je gewoon een hele goede aluminium koekenpan. De pan geleid goed, de thermo spot kleurt rood wanneer temperatuur wordt bereikt. Goede no-nonsense koekenpan.

Tefal pannen staan wel vaker bekend om de goede prijs kwaliteit verhouding en zo is het ook bij de Tefal Expertise (in dit geval de 28 cm) deze koekenpan is geschikt voor inductie koken maar kan ook gewoon de oven in. De pan beschikt over een standaard anti-aanbaklaag. De kunststof handgreep is een goede plus.

Veel mensen zijn met name enthousiast over de anti aanbaklaag die zijn werk naar behoren doet. Pan voelt wel net wat minder robuust / solide dan beide pannen hierboven. 


Waarom je ons kan vertrouwen

Ook bij het uitzoeken van de beste koekenpannen voor inductie koken hebben we veel verschillende reviews onder de loep genomen en even rondgevraagd bij een pannenspecialist. Waarna we een voorselectie hebben gemaakt. Zelf heb ik een voorkeur voor de DeBuyer koekenpan maar besef ook dat dit niet voor iedereen de meest ideale keuze is.

Zelf verkopen we geen pannen en hebben er ook geen belang bij om de één of de andere pan zo bovenaan de lijst te zetten. Wel willen we ook nog de pan van Demeyere meegeven als mooi alternatief op bovengenoemde 3 goede koekenpannen.

We hebben onder meer gekeken naar reviews van meerdere webwinkels, consumenten en eigen ervaring. Hierbij hebben we gelet op bijvoorbeeld gebruiksgemak, handzaamheid, warmte geleiding en type materiaal.

Voor wie is dit onderzoek?

Mocht je op zoek zijn naar nieuwe pannen is het sowieso goed om te kijken of de pannen die je gaat aanschaffen ook werken op een inductie kookplaat, helemaal als je er wat meer geld voor uittrekt. Kans is groot dat je op een gegeven moment toch op een inductieplaat staat te koken. We hebben gekeken naar koekenpannen voor consumenten (hobbykoks) niet direct voor de professionele keuken. Zijn je huidige pannen aan vervanging toe of ga je switchen naar een inductiekookplaat? Dan is het handig om even uit te zoeken wat nou de beste keuze voor een koekenpan voor inductie is, en dat is dus wat we hebben getracht uit te zoeken in dit artikel.

Hoe hebben we geselecteerd?

We hebben eerst gekeken waar pannen aan moeten voldoen wil je ze gebruiken voor een inductie plaat. De pannen zullen sowieso een goed geleidende en magnetiseerbare (liefst dikke) bodem moeten hebben. De bodem van de pan is bij voorkeur geheel vlak zodat de pan niet wiebelt en wél goed geleid.

Bij de bodem is het materiaal ook van belang: plaatstaal en gietijzer geleiden goed, maar ook het zogenaamde Tri-Ply voldoet goed. Bij een Tri-Ply bestaat de bodem uit meerdere lagen bijvoorbeeld RVS en aluminium: deze geleiden erg goed en verhitten gelijkmatig.

De pan moet verder goed handzaam zijn, liefst ook niet te zwaar maar wel lekker in de hand liggen, en als het even kan in de oven kunnen. Na deze selectie pannen hebben we doorgezocht naar pannen met veel goede reviews.

Wat moet je in de gaten houden bij de aankoop van inductie koekenpannen?

Bij een goede koekenpan voor een inductie kookplaat uitzoeken is de bodem eigenlijk van het grootste belang. De bodem moet lekker dik zijn, magnetiseerbaar en vlak zijn waardoor hij goed geleid. Voor gelijkmatige warmte geleiding is het ook van belang van welk materiaal de pan is gemaakt. Plaatstaal, gietijzer, tri-ply of gegoten aluminium zijn allen goede keuzes.

Kijk ook eens goed naar wat anderen over de pan zeggen in de reviews die je leest. Zo zagen wij bijvoorbeeld dat bij koekenpannetje.nl en de consumentenbond de Demeyere pan die wij als extra keuze aanraden ook erg sterk uit de bus komt. Let verder op de handgreep, van welk materiaal dit is en of deze goed aanvoelt. Let ook nog even op of er dus een anti-aanbaklaag is of dat je de pan zelf nog moet inbranden.

Besteed je veel tijd in de keuken? Dan is de DeBuyer pan (#2) wat ons betreft de mooiste koekenpan om aan te schaffen. 

  • Welk materiaal kies je? Geleid dit goed?
  • Is de bodem dik genoeg? (minimaal 2,25 cm)
  • Hoe is de geleiding van de pan? Is deze gelijkmatig warm?
  • Wordt het handvat warm?
  • Hoe zit het met het gewicht en de hanteerbaarheid van de koekenpan? Is het gewicht goed? Voelt de pan lekker robuust?
  • Kan de pan ook in de oven?
  • Kan de pan in de vaatwasser? Of moet je hem liever met de hand afwassen?
  • Moet je de pan nog seasonen / inbranden of heeft de pan een anti-aanbaklaag?
  • Werkt het op zowel inductie, gas, halogeen, elektrisch en in de oven?

Waarom koken op inductie: voor en nadelen?

Langzaam maar zeker gaan we van het gas af, op inductie koken is één van de mogelijke oplossingen. De nadelen van koken met / op inductie is dat de kookplaten vrij duur zijn, en de platen veel vermogen hebben waardoor je een aparte elektrische groep nodig kan hebben. Verder is wokken op inductie niet ideaal (moeilijk om de hele pan op ongeveer dezelfde temperatuur te krijgen).

Voordelen van inductie zijn onder meer een verhoogd rendement: koken op inductie is erg efficiënt. De pannen zijn verder snel warm, door het hoge vermogen wat geleverd wordt en omdat er weinig verloren gaat. Inductie kookplaten zijn makkelijk schoon te maken, en veilig omdat er geen vlammen zijn. De temperatuur van de kookplaat / inductiepan valt snel te regelen.

Wil je meer weten over braadpannen? Lees dan ons artikel over de beste braadpannen.

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Hobby

Top 10 grootste puzzels

Hobby

De Moeilijkste Puzzel(s)

Keuken & Eten

De Beste Kaasfonduepan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *