Keuken & Eten

Keuken must-haves: van gadgets tot apps

keuken must-haves

Laatste update op: 23 juni 2022 Het gezegde ‘Goed gereedschap is het halve werk‘ is een uitspraak die ook prima thuishoort in de keuken. De juiste pannen voor specifieke gerechten en vlijmscherpe koksmessen voor het snijden van groenten á la julienne. Bij Alstu hebben we diverse onderzoeken gedaan naar de beste keukenapparatuur op de markt. Maar niet alleen apparaten en gadgets staan bij onze onderzoeken centraal: ook voor apps op je smartphone of websites voor het ontdekken van de lekkerste (en makkelijkste) gerechten onderzoeken wij de beste keuzes voor de meeste mensen.

In deze blog zetten we keuken must-haves op een rij, waar wij reeds onderzoek naar hebben gedaan. Deze blog houden wij up to date: als we een nieuw onderzoek hebben gedaan naar een keuken must-have vullen wij dit artikel aan.

Koksmessen voor snijden van groenten en vlees

Iemand die in de keuken eten aan het maken zonder goede messen, is als een timmerman zonder hamer. Goede (en vooral scherpe) messen zijn een must voor in de keuken, wat je ook gaat maken. Er zijn veel verschillende messen op de markt: zo zijn er koksmessen, maar ook schil- en trancheermessen. We zetten de verschillende soorten messen op een rij:

 • Koksmessen
 • Trancheermessen
 • Schilmessen
 • Tranchelaars
 • Broodmessen
 • Uitbeenmessen
 • Fileermessen

Daarbij zijn er natuurlijk ook nog de algemene messen, die ook wel door het leven gaan als ‘office' messen. Om de messen goed scherp te houden is een messenblok aan te raden: hierbij komen de messen niet in aanraking met ander metaal en heb je ze altijd binnen handbereik. Wanneer je nog geen goede messen in de keuken hebt, is het slim om ons onderzoek naar de beste messenset voor hobbykoks te checken.

De juiste pannen voor specifieke gerechten

Hoewel je met een beetje creativiteit een balletje gehakt kunt bakken in een koekenpan, is het slimmer om de juiste pannen in de keuken te hebben staan. Ook dit zijn échte keuken must-haves. Niet alle pannen worden evenveel gebruikt: zo zul je vaker een steelpan erbij pakken dan een poffertjespan. We hebben een lijst gemaakt met allerlei soorten pannen die eigenlijk niet kunnen ontbreken in de keuken:

 • Steelpannen
 • Hapjespannen
 • Koekenpannen
 • Braadpannen
 • Snelkookpannen
 • Soeppannen

Bij de aankoop van een pan is het ontzettend belangrijk om goed te letten voor de geschiktheid van jouw warmtebron in de keuken. Heb jij bijvoorbeeld een inductieplaat óf een gasstel? Lang niet altijd zijn alle pannen geschikt voor alle warmtebronnen. Daarbij blijft het interessant om beoordelingen en onderzoeken te checken naar de beste keuzes: je wilt voorkomen dat je een pan koopt die na een keer gebruiken helemaal aangekoekt is en zijn anti-aanbaklaag verliest. Eerder deden wij onderzoek naar de beste braadpan, waarbij we verschillende soorten hebben getest.

Een blender en een soda maker maken het makkelijker

Er zijn ook keuken must-haves die het vooral véél makkelijker maken. Denk aan een blender, waarbij je in een handomdraai heerlijke verse – en gezonde – smoothies kunt maken. Er zijn blenders die niet alleen geschikt zijn voor het blenden van groentes en fruit, maar ook voor het grinden van noten of producten als basilicum. Het is belangrijk om goed te letten op de mogelijkheden van een blender. Op zoek naar een blender voor enkel het maken van smoothies? Goed nieuws: wij hebben onderzoek verricht naar de beste blender voor smoothies, waarin we op zoek zijn gegaan naar de beste keuze voor de meeste mensen.

Maar niet alleen het zelf kunnen maken van heerlijke smoothies is aangenaam in de keuken. Ook het zelf kunnen maken van frisdrank is niet alleen onwijs makkelijk: het bespaart ook nog eens op je uitgaven én je bepaalt zelf hoe zoet je bijvoorbeeld een sinas maakt. En dan hebben we het nog geen eens over alle plastic flessen die je normaal gesproken weer terug moet brengen naar de winkel als je liefhebber hebt van frisdranken. Hoewel een heetwaterkraan waarmee je tegenwoordig ook bruisend water kunt schenken voor velen een must-have geworden is kun je in eerste instantie ook prima uit de voeten met een soda maker. In ons onderzoek naar de beste soda maker voor thuis blijkt eigenlijk dat er maar één merkt tussenuit springt als de beste keuze.

beste-soda-maker

Koffiemolen of percolator voor een vers bakje koffie

Je begint je dag in mijn ogen niet beter dan met een heerlijk vers gezet bakje koffie. Er zijn verschillende manieren om een bakje koffie te zetten: de één gebruikt een filter-koffiezetapparaat, hoewel de ander een koffiepad in een Senseo apparaat legt. Om te voorkomen dat je bij stroomuitval geen koffie meer kunt zetten is een simpele percolator in de keuken ook een echte must-have. Met een percolator kun je filterkoffie ook omtoveren tot een lekker bakje pleur op je gasstel. Net als bij de pannen blijft het trouwens belangrijk om goed te letten op de geschiktheid voor jouw warmtebron. Dit lichtten we ook uit bij onze research naar de beste percolator.

Maar wat als je nu liever bonen koffie drinkt, maar een apparaat gebruikt waar je gemalen koffie in kunt doen? Denk aan de wat duurdere koffiemachines waar je bij je met een stampertje die gefilterde koffie in het portafilter aan moet drukken. Hiervoor heb je een koffiemolen – ook wel een bonenmaler genoemd – nodig. Er zijn veel verschillende varianten: zo zijn er luxueuze varianten waar je je portal onder kunt klikken voor de juiste hoeveelheid koffie, modellen waar je makkelijk de sterkte kunt bepalen én helaas ook enorm luidruchtige varianten. Als je zo'n koffiemolen of bonenmaler overweegt: check het onderzoek naar de beste koffiemolen op dit moment.

Niet alleen ‘gadgets' zijn keuken must-haves

Hoewel je bij keuken must-haves waarschijnlijk met name in de hoek van pannen en messen denkt, is niets minder waar. Ook zaken als apps en websites kunnen in onze ogen niet ontbreken in de keuken. En ook met de komst van smart home apparatuur en slimme gadgets zijn er naast kookgerei nog veel meer interessante must-haves. Bij Alstu hebben we hier ook onderzoek naar gedaan!

Receptensites en -apps voor inspiratie en handleidingen

Een goed gesprek met Oma levert vast interessante recepten en handleidingen op, maar het is natuurlijk ook gewoon mogelijk om een website met recepten te raadplegen. Een klein nadeel: je weet vaak niet hoe betrouwbaar een website is én hoe lekker het gerecht zal smaken. Daarbij zijn dit soort websites ook vaak onoverzichtelijk en brengen ze nu niet echt structuur in de keuken. Robin Slijkhuis van Foodies.com deed voor Alstu onderzoek naar de beste receptensite, waarbij Allerhande van Albert Heijn de beste keuze blijkt op dit moment.

Naast receptensites kun je ook diverse applicaties gebruiken. Niet alleen voor het tijdens het bereiden van heerlijke maaltijden, maar ook voor het überhaupt in huis halen van ingrediënten. Denk aan een supermarkt app, wat een aardige must-have kan zijn als jij een grote boodschap in huis wilt halen zonder dat je vervoer hebt.

Smart display of -speaker als keukenhulpje

We benoemden het net al: smart home apparatuur. Ook in de keuken blijken er diverse slimme oplossingen zijn die het koken en bakken nét even wat makkelijker maken. Zo is een smart display bij steeds meer mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Met zo'n slim display – eigenlijk een slimme luidspreker mét scherm – kun je eenvoudig recepten opvragen en meekijken hoe deze daadwerkelijk gemaakt worden. Stap voor stap! Als je Nederlands wilt communiceren is een ondersteuning voor Google Assistant wel een must, gezien spraakassistenten als Amazon Echo helaas nog niet de Nederlandse taal ondersteunen. Wij deden onderzoek naar deze specifieke ondersteuning in de beste smart speaker met Google Assistant.

Missen en er keuken must-haves in jouw ogen?

Het is goed om te weten dat we bij Alstu nog volop onderzoek aan het doen zijn naar de beste keukenapparatuur. Wij zullen dit artikel dan ook aanvullen als we een nieuw onderzoek hebben verricht naar een apparaat wat een ware must-have voor in de keuken is. Mocht jij nu al wat missen of ons tippen voor een specifiek keukenapparaat, schroom niet om ons een berichtje te sturen of een reactie achter te laten!

Ontdek meer
Keuken & Eten

De Beste Kaasfonduepan

Huis & TuinKeuken & Eten

De Beste Braadpan

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

HobbyHuis & TuinKeuken & Eten

Beste koekenpannen voor inductie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *