Sport & Gezondheid

De Beste Sporthorloges voor Hardlopen

beste sporthorloges voor hardlopers

Laatste update op: 23 juni 2022

Met hardlopen is het fijn om tijdens en achteraf je loop te kunnen zien hoe je hebt gelopen. Denk aan de snelheden, de totale afstand en wellicht het aantal verbrandde calorieën. Hoewel vaak men ervoor kiest om een applicatie hiervoor te gebruiken op zijn of haar smartphone, is het dit niet altijd even wenselijk. Zo moet je je smartphone meezeulen tijdens het lopen of dien je gebruik te maken van een houder die je om je arm kunt schuiven. En met de grootte van de telefoons tegenwoordig is dit nu ook niet echt de oplossing. 

Veel slimmer is om je eens te verdiepen in een sporthorloge. Deze horloges – ook wel GPS horloges genaamd – worden veelal gebruikt door hardlopers: je hebt er geen last van, je kunt er van alles op terugzien en je kunt zelf bij thuiskomst analyseren hoe je hebt gelopen. Sterker nog: tegenwoordig kunnen sporthorloges gekoppeld worden met je smartphone of met je oortjes, zodat je ook gewoon in verbinding blijft met je smartphone en muziek kun streamen van bijvoorbeeld Spotify. 

Na het vergelijken van de meest populaire sporthorloges op dit moment van merken als Garmin en Polar, bestempelen wij de Garmin Forerunner 35 als het beste sporthorloge op dit moment. Ook muziek luisteren zonder je smartphone mee te hoeven nemen? Dan is de Garmin Forerunner 245 Music in onze ogen ook een interessante keuze keuze. 

Beste Keuze

garmin forerunner 45 sporthorloge

Garmin Forerunner 45

Voor beginnende en fanatieke loper

De Garmin Forerunner 45 is in onze ogen de beste keuze als sporthorloge voor de beginnende hardloper. Het horloge doet wat het moet doen en is voor € 169,- niet ontzettend prijzig.

De Garmin Forerunner 45 is de opvolger van de 35, het vierkante sporthorloge van Garmin. De Forerunner 45 is voorzien van een hartslagfunctie, GPS, een caloriemeter en is waterbestendig. Net als andere Garmin sporthorloges is deze eenvoudig te koppelen met Strava via Garmin Connect, waardoor je al je prestaties en je complete voortgang kunt monitoren en analyseren.

De Forerunner 45 maakt het tevens mogelijk om je smartphone te koppelen; hiermee kun je inkomende berichtjes ontvangen, maar ook zaken als het weer of agendapunten bekijken. Gezien het horloge alle basisfuncties in onze ogen biedt en aangeboden wordt voor een aantrekkelijke prijs voor zijn kunnen, is het naar onze mening het beste sporthorloge voor hardlopen op dit moment. 

Ook interessant

garmin forerunner 245 music

Garmin Forerunner 245 Music

Voor muziek luisteren

Maak je langere afstanden en ben je geïnteresseerd in veel meer analyses? Dan is de Garmin Forerunner 245 Music ook een interessante keuze. Met dit sporthorloge kun je tijdens het hardlopen ook lekker muziek luisteren via diensten als Spotify, zonder dat je je smartphone nodig hebt.

In ons onderzoek – daar komen we later op terug – bleek er ook behoefte te zijn aan de mogelijkheid om muziek af te kunnen spelen, zonder dat een smartphone meegenomen zou hoeven worden. De Garmin Forerunner 245 Music maakt dit mogelijk dankzij de ingebouwde muziekspeler. Hiermee kun je eenvoudig nummers van bijvoorbeeld Spotify opslaan op het toestel, om ze vervolgens te kunnen streamen naar je bluetooth oordopjes (als je die niet hebt, check hier de beste draadloze oordopjes).

Net als de Garmin Forerunner 45 voldoet dit sporthorloge aan metingen van zaken die we tijdens het hardlopen minimaal willen weten. Wel is dit model wat uitgebreider en kun je er bijvoorbeeld ook mee zwemmen.

Budget Keuze

polar m200 gps sporthorloge

Polar M200 GPS Sporthorloge

Beste goedkope sporthorloge

Wil je niet de volle mep betalen voor een goed sporthorloge voor hardlopen? Dan kun je in onze ogen het beste kiezen voor het Polar M200 GPS Sporthorloge.Voor zo'n honderd euro – wat opvallend scherp geprijsd is voor de functies die het horloge biedt – haal je dit GPS horloge al in huis.

Naast Garmin is Polar ook een merk wat zeker niet vergeten mag worden op het gebied van sporthorloges. Hoewel de prijzen van goede sporthorloges vaak niet ontzettend veel bij elkaar vandaan liggen, is deze Polar M200 GPS toch wel erg opvallend geprijsd. Voor gemiddeld € 99,- ontdek je dit sporthorloge bij diverse aanbieders.

Het horloge meet alle basisfuncties, waaronder stappen, afstanden, hartslag en calorieën, maar is voorzien van een slaapmeter en een trappenteller. Opvallend is dat ook dit horloge, ondanks zijn lage prijs, gewoon kunt koppelen met je smartphone voor notificaties van berichtjes.


Waarom je ons kan vertrouwen

Voor het onderzoek naar het beste sporthorloge hebben we advies in gewonnen van David Ziessen. Jarenlang heeft hij gewerkt in sportwinkels en adviseert tot op de dag van vandaag nog steeds dagelijks mensen op het gebied sportkeuzes. Van de hardloopschoenen tot hardloophorloges.

Onze interesse voor het doen van het onderzoek werd met name gewekt toen we bezig waren met onze eerste versie van de beste activity tracker: hieruit bleek dat lang niet alle GPS horloges altijd even geschikt zijn om hardloopsessies te analyseren of bijvoorbeeld te kijken naar ronde tijden. Door ons flink te verdiepen in de actuele mogelijkheden van sporthorloges, nieuwe innovaties en ervaringen van reeds gebruikers hebben we een goed beeld gecreëerd van wensen, behoeftes en randvoorwaarden van een goed sporthorloge voor hardlopen.

Het is goed om te weten dat onderzoekers bij Alstu! geen zicht hebben in eventuele vergoedingen die plaats kunnen vinden na aankopen die plaatsvinden naar aanleiding van ons onderzoek. Hiermee behouden we onze onafhankelijkheid binnen het onderzoek en staat daadwerkelijk het beste sporthorloge voor hardlopen op nummer één die als beste uit de test komt. Of we hier nu aan verdienen of niet. Lees vooral meer over Alstu! en onze aanpak om de kwaliteit van onze onderzoeken te waarborgen.

Voor wie is dit interessant?

Een sporthorloge ‘voor hardlopen' is in ons onderzoek met name gericht op de doelgroep hardlopers. Hoewel we steeds vaker GPS horloges zien die voor veel meer sporten gebruikt kunnen worden, zijn we in dit geval wel echt op zoek gegaan naar de horloges die hardloopsessies analyseren mogelijk maken. Hierbij kun je denken aan hartslag monitoring, afstanden, het aantal verbrandde calorieën en zaken als rondetijden. En ja; een Apple Watch zou dit bijvoorbeeld ook allemaal kunnen. Maar dat is in onze ogen weer een te uitgebreide variant om deze te bestempelen als enkel een sporthorloge voor hardlopen. 

Velen beweren dat een GPS horloge alleen voor de fanatieke hardloper interessant zou zijn. In mijn ogen is dit niet waar: zo kan een sporthorloge ook werken als een coach en dus motiveren bij beginnende sporters om door te blijven gaan en doelen te halen. Daarbij hoeft een sporthorloge écht geen honderden euro's te kosten. Dit bewijst trouwens onze bestempeling van de beste keuze: de Garmin Forerunner 45 is niet de meest prijzige hardloophorloge op de markt. Hoewel je extra functies mist, maakt de combinatie van de prijs en de wel aanwezige functionaliteiten en analysemogelijkheden het horloge in onze ogen de beste keuze.

Zo kan een sporthorloge ook werken als een coach

Echter proberen we – net als bij veel andere onderzoeken van Alstu! – altijd op zoek te gaan naar interessante alternatieven. Zo ook in dit geval, waarbij we de Garmin Forerunner 245 Music hebben uitgelicht. We merkten dat velen niet alleen een smartphone meeslepen voor tracking van de loop, maar ook graag muziek willen luisteren. Dit sporthorloge maakt het dus mogelijk om ook zonder smartphone op zak altijd muziek te kunnen luisteren tijdens het hardlopen. En wil je niet de hoofdprijs betalen? Dan hebben we zelfs een beste budget keuze uitgelicht: de Polar M200 GPS.

Beste sporthorloge voor hardlopen voor dames

Graag licht ik nog even een extra paragraaf over de sporthorloges voor dames. Tijdens het onderzoek vroeg iemand op de redactie welke het beste zou zijn voor vrouwen. Allereerst is er in mijn ogen geen onderscheid voor sporthorloges voor mannen of vrouwen die beter zouden zijn voor een specifiek geslacht. Of je nu een man of vrouw bent, de horloges die wij hierboven uitlichten zijn goede keuzes voor de hardloper :). 

Het is wel goed om te weten dat er een aantal kenmerken mee kunnen spelen waarvoor een sporthorloge voor vrouwen net wat interessanter kunnen zijn dan voor mannen:

 • De grootte van het horloge: vrouwen hebben vaak kleinere polsen. Een te groot sporthorloge kan irritant zitten.
 • De kleuren van het sporthorloge: ook kunnen er natuurlijk designwensen meespelen bij de keuze voor een sporthorloge.

We zien steeds vaker dat horloges in meerdere kleuren aangeboden worden. Als we bijvoorbeeld kijken naar het voorbeeld van onze keuze, de Garmin Forerunner 45, dan is deze er ook in een 45S variant en beschikbaar in verschillende kleuren, waaronder paars, wit en rood. Bekijk bijvoorbeeld dit leuke kleinere model in het paars.

Onze randvoorwaarden voor sporthorloges voor specifiek hardlopen

Randvoorwaarden?

 • Meet minimaal afstand, tijd, rondetijden, verbrandde calorieën
 • Is voorzien van GPS
 • Is waterbestendig (niet zozeer waterdicht)
 • Te koppelen met platformen als Strava
 • Geen smartwatch*

* Zoals we net al eerder in ons onderzoek aangaven is bijvoorbeeld een Apple Watch inderdaad te gebruiken als sporthorloge voor hardlopen. Echter zijn wij van mening dat zo'n smartwatch een veel breder doel dient dan enkel hardlopen, waardoor we daar in ons onderzoek minder op gefocust hebben. Dit ook met het oog op prijs; je betaalt niet alleen voor de hardloop functies.

apple watch sporthorloge

We hebben ons minder gefocust op smartwatches

Wat je in de gaten moet houden

Wanneer je op pad gaat voor een sporthorloge die met name gebruikt zal gaan worden voor hardlopen, zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten. We zetten ze op een rij, zodat je ook naast ons onderzoek naar het beste sporthorloge voor hardlopen, verder kunt zoeken.

 • Check de meetfuncties: bekijk goed of het horloge alle basis functies biedt. Wil jij ook muziek kunnen luisteren, dan dien je dit dus goed uit te sluiten. 
 • Controleer hoe je kunt analyseren: hoe kun jij straks je loop analyseren? Is dit online, op het horloge zelf of met een app? Of misschien wel alle drie? 
 • Bekijk mogelijke koppelingen: wil je een koppeling kunnen maken met Strava? Of ben je fervent gebruiker van Garmin Connect? In dat laatste geval is dan de keuze voor een Garmin toestel voor de hand liggend ;).
 • Lees reviews/beoordelingen van reeds gebruikers: het kan nooit kwaad om te kijken naar meningen van derden. Check waar zij wel of niet over te spreken zijn en wees een stapje voor. 

Mocht je naast bovenstaande punten nog enkele vragen hebben of feedback hebben op ons onderzoek, stuur ons dan gerust een berichtje of laat een reactie achter onderaan het onderzoek. Het is ten slotte nog goed om te weten dat wij de markt de sporthorloges nauwlettend in de gaten houden. Nieuwe innovaties kunnen zorgen voor een veranderend onderzoeksresultaat. Bovenaan het onderzoek ontdek je de laatste update-datum!

Ook interessant:

Ontdek meer
Sport & GezondheidVerzorging

De Beste Neusspray

HobbySport & Gezondheid

De Beste Fietscomputer met GPS en Navigatie

ElektronicaSport & Gezondheid

De Beste Draadloze Oordopjes

Sport & Gezondheid

De Beste Eiwitshake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *