Laatste update op: 23 juni 2022
Een robotmaaier maait het gras van je gazon terwijl jij op je terras plaatsneemt of naar je werk gaat. Steeds meer mensen investeren in een robotmaaier en er is dan ook bijzonder veel keuze. Alstu.nl helpt je bij het uitkiezen van de beste robotmaaier voor jouw gazon.
In het kort over een robotomaaier
- Er zijn maar twee verschillende soorten robotmaaiers, namelijk semiautonome en autonome. Autonome maaiers doen alles zelf, terwijl je een semiautonoom apparaat nog wel moet bedienen. De variatie in robotmaaiers zit hem vooral in de grootte van de accu, de functies en de prestaties bij afwijkend terrein.
- Er zijn een aantal punten waarop je moet letten als je een robotmaaier gaat aanschaffen. De accu moet groot genoeg zijn om het gehele oppervlak van jouw gazon te kunnen maaien. Ook als je gazon hellingen heeft of een vijver, moet je een robotmaaier aanschaffen die daarmee om kan gaan. Een maaier met begrenzingsdraad is dan ook bijzonder handig. Je moet nadenken over de bediening en de programmering. Er zijn simpele robotmaaiers te krijgen, maar ook maaiers die van alles voor je kunnen doen.
- De meest moderne robotmaaiers vragen nauwelijks werk van jou. Je moet ze één keer programmeren en de begrenzingsdraad aanbrengen en daarna vertrekt de maaier zelf uit zijn huis, maait hij je gras zo regelmatig als jij wilt, reinigt hij zichzelf en gaat hij weer terug naar zijn behuizing om zichzelf op te laden voor de volgende maaibeurt. Om de robotmaaier te beschermen tegen diefstal zijn de beste exemplaren voorzien van een veiligheidscode en diefstalalarm.
Beste Keuze
Gardena Sileno City 250 robotmaaier
Wij bestempelen de Gardena Sileno City 250 als de beste robotmaaier voor de meeste mensen. Deze robotmaaier is geschikt voor gazons tot ongeveer 250 vierkante meter. Met het SensorCut systeem kun je genieten van streeploze maairesultaten, iets wat bij andere robotmaaiers een ander verhaal kan zijn.
Ook interessant
Gardena smart Sileno City set
Heb je een wat grotere tuin (tot ca. 500 vierkante meter) en wil je overal ter wereld je slimme robotmaaier kunnen bedienen? Dan kun je het beste kiezen voor deze Gardena smart Sileno City set. Voorzien van de nodige Smart Gateway en geschikt voor gazons tot 500 m2.
Budget Keuze
Robomow Robotmaaier RX12U
Wanneer jij niet teveel wil betalen voor een nieuwe slimme robotmaaier, kun je nu het beste kiezen voor de Robomow Robotmaaier RX12U. Deze goedkope – maar goede – robotmaaier is net als onze beste keuze geschikt voor gazons tot 250 vierkante meter. Hij is onder meer voorzien van diefstalbeveiliging, maar heeft helaas geen regensensor.
Over robotmaaiers
Robotmaaiers zijn bijzonder handig als jij geen tijd of geen energie hebt om je gras zelf te maaien. Ook de semiautonome apparaten vragen nauwelijks werk van jou. Je zet deze alleen zelf op je gazon neer, drukt op de knop en plaatst hem terug in zijn behuizing als het werk klaar is. Zelfs dat is een peulenschil. Met een robotmaaier is je gazon altijd netjes en kort en dat zonder dat je daar zelf wat voor gedaan hebt.
Dit gemak komt uiteraard wel met een bepaalde prijs. Robotmaaiers zijn aanzienlijk duurder dan handmatige- en ook machinale grasmaaiers. Vooral als je voor de beste autonome robotmaaier kiest met een grote accu en veel functies, zal je moeten investeren. Daar staat dan wel tegenover dat je nooit meer zelf het gras moet maaien en dat je je tijd en energie kunt besteden aan andere belangrijke bezigheden.
Welke verschillende soorten robotmaaiers zijn er?
- Semiautonome robotmaaiers: semiautonome robotmaaiers zijn iets minder gebruikersvriendelijk dan autonome robotmaaiers. Tegelijkertijd zijn ze aanzienlijk gebruikersvriendelijker dan handmatige grasmaaiers. Je moet de semiautonome robotmaaier zelf op je gazon zetten, aan doen en naderhand terugplaatsen in de behuizing. Behalve dat, doet de robotmaaier alles zelf. Kies je voor een semiautonome robotmaaier, let dan wel op het gewicht.
Pluspunten
- Goedkoper
- Maait je gras automatisch
- Handige extra functies mogelijk
- Onderhoudsarm
Minpunten
- Zelf aan/uit doen
- Autonome robotmaaiers: een autonome robotmaaier doet exact wat jij wilt. Hij is opgeslagen in de behuizing waar de batterij wordt opgelaten. Vervolgens gaat de robotmaaier zo vaak naar buiten als jij aangeeft, maait deze je gras zo kort als jij aangeeft, gaat hij alleen naar plekken die jij zo hebt ingesteld, reinigt hij zichzelf naderhand en gaat de maaier terug naar zijn behuizing, klaar voor de volgende opdracht. Nadat je je autonome robotmaaier hebt ingesteld, hoef je dus zelf aan het onderhoud van je gazon helemaal niets meer te doen.
Pluspunten
- Volledig geatuomatiseerd
- Verscheidene extra opties mogelijk
- Onderhoudsarm
- Ook voor ingewikkelde en grote gazons
Minpunten
- Duur
Robotmaaier kopen: waar moet je op letten?
- De capaciteit: het spreekt voor zich dat robotmaaiers bij een groot gazon meer stroom nodig hebben dan bij een kleiner oppervlak. De capaciteit van de accu is dus erg belangrijk. Hoe groter deze is, hoe langer de robotmaaier zijn werk kan doen voordat de accu opnieuw moet worden opgeladen. Je kiest de juiste capaciteit bij de omvang van je gazon.
- Je tuin: is je gazon plat en ononderbroken? Dan heb je aan een eenvoudige robotmaaier voldoende. Bevat je gazon hellingen, gewassen en bomen, smalle doorgangen, verborgen hoekjes of een vijver? Dan is het beter om een robotmaaier aan te schaffen die daar mee om kan gaan, bijvoorbeeld door de vorm van je tuin op te slaan of door verschillende maaizones te rekenen.
- De randjes: hoe weet de robotmaaier waar je gazon eindigt en je bloemperk begint? Sommige robotmaaiers werken met een perimeterdraad en anderen zonder. Een perimeterdraad is wel aan te raden als je een tuin hebt waarbij het gazon niet duidelijk op een natuurlijke manier is afgebakend.
- De breedte van het mes: robotmaaiers met brede messen doen er minder lang over om je gazon te maaien. Hoe groter het oppervlak, hoe verstandiger het is om een robotmaaier met een breed mes te kiezen.
- De hoogte: let goed op wat de maximale grashoogte is die je robotmaaier aan kan. De meeste robotmaaiers kunnen gras maaien van 10 centimeter of korter. De eerste maaibeurt van het jaar doe je het beste handmatig.
- Extra opties: een laatste punt om over na te denken zijn de extra opties. Een diefstalalarm, een veiligheidscode, een beschermend chassis, meerdere functionaliteiten, een stopknop; dit zijn allemaal opties om in overweging te nemen als je een robotmaaier uit gaat kiezen.
Samenvatting
Een robotmaaier kies je voornamelijk uit door te kijken naar je tuin. Hoe groot is je gazon? Hoe ingewikkeld is de indeling? Hoe goed is het gazon afgebakend? Je denkt na over de capaciteit van de batterij, over de extra opties die je nodig hebt en over het soort robotmaaier dat je aan zou willen schaffen. Bij grotere en ingewikkeldere tuinen is het verstandig om een apparaat te kopen dat daarmee om kan gaan.
Je budget speelt waarschijnlijk ook een grote rol. Er zijn robotmaaiers te krijgen voor een paar honderd euro, maar of die kunnen doen wat jij nodig hebt, dat is de vraag. Als jij een ingewikkeld oppervlak hebt met veel obstakels, dan is het verstandig om niet te besparen op de kwaliteit van je robotmaaier. Het is dan beter om een semiautomatisch apparaat te kiezen en zo de prijs naar beneden te halen. Is jouw gazon recht, klein en vlak, dan is er niets wat je tegenhoudt om voor een goedkoper budgetmodel te kiezen.