Hobby

De Beste Festival Oordopjes

beste festival oordopjes

Laatste update op: 17 april 2023

Na een festival of een avondje stappen heb je de volgende dag vast wel eens een pieptoon gehoord. Dit is een teken van gehoorbeschadiging. Het is belangrijk om je gehoor goed te beschermen, want eenmaal gehoorschade opgelopen kan dit – op dit moment – niet meer verholpen worden. Zo kan er bij blootstelling aan teveel of te lang hard lawaai Tinnitis optreden: hierbij zijn de haarcellen blijvend beschadigd geraakt en is er sprake van een blijvende pieptoon of een brommend geluid.

Een eenvoudige manier om je gehoor goed te beschermen zijn oordopjes. Geen oordopjes die het gehoor geheel afsluiten, maar zogenoemde festival oordopjes. Deze laten geluiden wel door, maar het volume wordt flink gedempt. Hiermee kun je dus alsnog genieten van heerlijke muziek.

Vanwege het feit dat er ongelooflijk veel festival oordopjes op de markt verkrijgbaar zijn, hebben we besloten om onderzoek te doen naar de beste festival oordopjes op dit moment. We hebben de populairste varianten uitgebreid getest op verschillende factoren. Van de geluidsbeleving en demping tot het draagcomfort en de looks. Op dit moment bestempelen wij de festival oordopjes van Alpine als beste keuze voor de meeste mensen.

Onze Keuze

 

alpine festival oordopjes

Alpine PartyPlug

De festival oordopjes van Alpine zijn de beste festival oordopjes op dit moment. Deze oordopjes zitten enorm comfortabel, vallen niet op én kunnen makkelijk meegenomen worden. Daarbij kun je met deze oordopjes nog steeds genieten van muziek.

In ons onderzoek zijn de festival oordopjes van Alpine als beste uit de test gekomen. Deze oordopjes zijn zeer makkelijk aan te brengen dankzij het bijgeleverde verlengstukje. Na ongeveer 2 minuten dragen heb je niet meer in de gaten dat je de oordopjes draagt: iets wat belangrijk is op het gebied van comfort. Daarbij is het goed om te vermelden dat deze oordopjes niet opvallen: vanwege het verlengstukje hebben de oordopjes geen lange uiteindes, waardoor ze in je oorschelp verdwijnen.

Waar wij ook over te spreken waren was onze ervaring van geluidskwaliteit toen we de oordopjes droegen: nog steeds is muziek goed hoorbaar, maar worden té harde tonen gefilterd voor ze je gehoor bereiken.

Ook interessant

 

aengus festivalplugs

Aengus FestivalPlugs

Aengus FestivalPlugs komen ook goed uit de test: deze zitten ook lekker, hoewel het indoen wat lastiger gaat dan bij de Alpine oordopjes. Opvallend is dat deze oordopjes mét koord geleverd wordt, iets wat we niet zijn tegengekomen bij andere oordopjes. 

De Aengus FestivalPlugs vinden wij ook een interessante keuze voor oordopjes om je gehoor te beschermen bij te harde muziek. De oordopjes zitten fijn en vallen dankzij het kleine formaat niet op. Op het gebied van filteren scoren ze ook goed: je kunt met deze oordopjes in gewoon nog gesprekken voeren en genieten van harde muziek, zonder dat je bijvoorbeeld zang slecht hoort. Dankzij een meegeleverd koord, kun je met behulp van kleine opzetstukjes de oordopjes bevestigen en om je nek hangen als je tijdelijk uit wilt doen, zonder ze te verliezen.

Wel vinden we het indoen van deze festival oordopjes een stukje lastiger dan de partyplugs van Alpine: zo ontdekten wij bijvoorbeeld geen verlengstukje in de verpakking. En hoewel ze worden geleverd in een meeneem blikje met een afsluitbaar deksel, zijn ze ook nét wat minder makkelijk mee te nemen dan de oordopjes van Alpine.

Budget Keuze

 

3m party ear plugs

3M Party Ear Plugs

Op zoek naar een goedkope keuze voor herbruikbare festival oordopjes? Dan kun je in onze ogen het beste kiezen voor de Party Ear Plugs van 3M. Deze oordoppen vallen niet op, maar maken het genieten van muziek wel minder mogelijk dan andere festival oordopjes uit onze test.

Met een vanaf-prijs van € 7,96 in combinatie met de kwaliteit van gehoorbescherming vinden wij de Ear Plugs van 3M de beste budget keuze. De oordopjes zijn speciaal gemaakt voor het filteren van muziek. Net als de oordopjes van Aengus en Alpine zijn ze uitgevoerd in een zeer klein formaat, waardoor ze volledig verdwijnen in de oorschelp. Wel hebben we in ons onderzoek gemerkt dat de oordopjes van 3M gesprekken minder goed verstaan kunnen worden.

Daarbij zijn ze net als de oordopjes van Aengus minder makkelijk in te doen dan die van Alpine. De 3M Ear Plugs worden geleverd in een meeneem bakje.

 


Waarom je ons kan vertrouwen

Bij onze onderzoeken voor Alstu proberen we de onderzoeksmethodologie zo eerlijk, waardevol en onafhankelijk mogelijk te maken. We zetten niet zomaar een paar producten op een rijtje: vaak gaan er dagen aan onderzoek en testen voorbij, voor we een research kunnen publiceren. Zo ook voor dit onderzoek naar de beste festival oordopjes: we hebben gesproken met experts op het gebied van gehoorbescherming, zijn in symptomen en gevolgen als de aandoening Tinnitis gedoken én hebben daadwerkelijk tientallen oordopjes op diverse manieren getest.

Online zijn er veel beste festival oordopjes lijsten te vinden. Een groot nadeel is dat deze lijsten negen van de tien keer gepubliceerd zijn door partijen die de oordopjes zelf verkopen. Vaak is er dan sprake van bijvoorbeeld een top 10 lijst met enkel de producten van één merk of een lijst met de beste festival oordopjes die alleen terug te vinden zijn in het assortiment.

Is een specifiek festival oordopje beter dan anderen, maar is deze niet verkrijgbaar? Dan zal bijvoorbeeld een webshop deze nooit uitlichten als de beste keuze. Bij Alstu verkopen we zelf geen producten, waardoor wij daadwerkelijk alle varianten naast elkaar kunnen leggen en deze objectief kunnen testen en vergelijken. Van Alpine PartyPlugs tot de festival oordopjes van Etos.

Het is daarbij goed om te delen dat hoewel we bij Alstu kunnen verdienen aan verkopen die plaatsvinden naar aanleiding van onze onderzoeken, dit het resultaat nooit kan en zal beïnvloeden. Ik heb als redacteur geen enkele inkijk in samenwerkingen of mogelijke vergoedingen, waardoor er geen sprake kan zijn van beïnvloeding: als een festival oordopje het best scoort, maar wij hier niet aan kunnen verdienen, staat deze als nog op nummer één. Lees meer over onze aanpak.

Voor wie is dit interessant?

Festival oordopjes zijn voor een zeer grote groep mensen interessant. Niet alleen voor fanatiek festivalbezoekers is gehoorbescherming een noodzaak: ook voor degenen die vaak op zaterdagavond een biertje drinken in een café zijn deze oordopjes een uitkomst. Een aantal jaar geleden kwam NOS met een onderzoek naar buiten, waarin geconcludeerd werd dat een kwart van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 15 jaar al last heeft gehoorschade. In de inleiding benoemden we het al: bij te lange blootstelling aan te harde geluiden, kan er als gevolg sprake zijn van Tittinus: een aanhoudend piep- of bromgeluid in het gehoor die niet meer weggaat. 

In ons onderzoek hebben we rekening gehouden met de beste keuze voor de meeste mensen. We hebben daarom – net als bij veel andere onderzoeken – drie keuzes op een rij gezet. De beste keuze in onze ogen, een interessant alternatief én de beste budget keuze voor degenen met een kleiner budget. Daarbij hebben we ons niet alleen gefocust op de mate van gehoorbescherming (hoewel dit wel het meest belangrijke aspect was), maar hebben we ook rekening gehouden met de grootte van oordopjes. 

Festival oordopjes die we getest hebben

In ons onderzoek hebben we de populairste festival oordopjes getest. Hoewel veel festival oordopjes voorzien zijn van een muziekfilter, hebben we ook varianten getest die geen filter hebben, maar wel aangeboden worden als oordopjes voor muziek. We hebben ons daarnaast niet alleen gericht op het assortiment van één enkele webshop, maar hebben ook gekeken naar het assortiment bij bijvoorbeeld drogisterijen als Etos. Om te komen tot een goede afgebakende onderzoeksselectie, hebben we daarnaast honderden reviews en beoordelingen gelezen. Hiermee werd ons beeld in het onderzoek verbreed. De volgende festival oordopjes hebben we uitgebreid getest:

 • Alpine PartyPlugs
 • Thone M1 oordoppen
 • Etos oordopjes
 • Azecto Festival oordopjes
 • Aengus PartyPlugs
 • 3M Party Ear Plugs
 • HEMA festival oordoppen (update: tijdens ons onderzoek kwamen we erachter dat deze niet meer in het assortiment te vinden zijn op dit moment)

Bovenstaande selectie is gehanteerd ten tijden van het onderzoek. We houden interessante nieuwe festival oordoppen in de gaten en updaten ons onderzoek waar nodig. Mocht jij van mening zijn dat wij festival oordopjes over het hoofd hebben gezien, stuur ons dan vooral een berichtje of laat een reactie achter.

Noot: Etos oordopjes niet geschikt voor festivals

We maakten bij het afbakenen van de onderzoeksselectie gelijk de kanttekening dat de oordopjes van Etos niet geschikt zijn voor festivals. Al bij de eerste test merkten we op dat de oordoppen volledig geluiddicht zijn. Dit is daarom een no-go voor een festival, gezien je hiermee zeker niet meer kunt genieten van muziek en zang. Zelfs gesprekken zijn niet meer te horen. Daarbij zijn deze oordoppen niet voorzien van muziekfilter.

Wat we hebben getest

Om de beste festival oordopjes te kunnen bestempelen, hebben we de oordoppen op veel verschillende (belangrijke) aspecten getest. Hoewel de mate van geluiddoorlatendheid misschien wel het meest belangrijkste is, mogen zaken als comfort en opberging zeker niet vergeten worden in onze ogen. We zetten op een rij wat we bekeken en getest hebben bij de verschillende festival oordoppen:

 • Comfort / draaggemak: hoe lekker zitten de oordopjes? Er sprake van een constant aanwezig gevoel in de oren bij het dragen van de oordoppen of verdwijnt dit na een paar minuten?
 • Opvallendheid: festival oordoppen die teveel opvallen zullen velen laten liggen. Gelukkig zijn oordopjes vandaag de dag lekker klein en kun je ze vaak met een hulp stukje eenvoudig in je oren stoppen. 
 • Geluiddoorlatendheid / filtering: hoeveel decibel laten de oordoppen door? Dit is een goede indicatie of je nog genoeg kunt genieten van muziek op een festival of in een discotheek. Ook onderlinge gesprekken op normaal niveau hebben we hierbij meegenomen. We hebben gekeken of er wél of niet sprake was van een muziekfilter en of ze voldoen aan Europese standaarden.
 • Opberging en meenemen: oordopjes die je los in je zak stopt zul je snel kwijt raken (we willen ze immers zo klein mogelijk). Hoe is het gesteld met de verpakking: is er sprake van een afsluitbaar bakje of misschien zelfs een makkelijke sleutelhanger?
 • Herbruikbaarheid en schoonmaken: bijna alle festival oordoppen zijn herbruikbaar. Hierdoor hoef je niet telkens nieuwe te kopen. Het is wel belangrijk om ze schoon te maken. In ons onderzoek hebben we gecheckt of de oordoppen überhaupt herbruikbaar zijn en hoe deze schoon te maken zijn.
 • Prijs: uiteraard mag de prijs niet ontbreken in ons onderzoek, dit om bijvoorbeeld ook de beste budget keuze er tussenuit te vissen. Maar ook zijn we van mening dat festival oordopjes geen tientallen euro's zouden moeten kosten: we gaan immers op zoek naar de beste keuze voor de meeste mensen. 

We hebben bovenstaande aspecten getest door allereerst alle festival oordoppen uit onze onderzoeksselectie in huis te halen. Door de oordoppen met verschillende geluidsniveaus te testen (van gesprekken in de woonkamer tot harde muziek op een festival) zijn we in staat geweest om de oordoppen op praktisch alle factoren goed te kunnen testen. Daarbij hebben we van te voren deskresearch verricht: zo hebben we prijzen en beschikbaarheid bekeken, maar hebben we zoals we net al zeiden, honderden reviews gecheckt bij grotere webshops als Bol.com. 

opberging van de festival oordopjes

Wat je in de gaten moet houden

Op het gebied van gehoorbescherming wordt de laatste tijd flink geïnnoveerd. Dit is niet alleen merkbaar bij gehoorapparaten, maar ook bij festival oordopjes. Wij houden de markt nauwlettend in de gaten en volgen de ontwikkelingen op het gebied van preventie van gehoorbescherming op de voet. Het kan zijn we ons onderzoek updaten: je ontdek de laatste update datum bovenaan het onderzoek.

Mocht je na het lezen van ons onderzoek verder gaan met je zoektocht naar de beste keuze, hou dan rekening met de volgende zaken:

 • Ga voor herbruikbare oordopjes
 • Zorg voor een klein maar goed meeneem bakje
 • Check of de oordopjes gelabeld zijn voor festivals
 • Ga voor een transparante kleur: deze vallen het minste op

Na het kopen van festival oordoppen is het alleen nog zaak om ze niet te vergeten én om ze na elke keer dragen even goed schoon te maken. Alstu!

Ontdek meer
Hobby

Top 10 grootste puzzels

Hobby

De Moeilijkste Puzzel(s)

CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

HobbyReizen

De Beste Schoensmeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *