Elektronica

De Beste 3D Printer

beste 3d printer

Laatste update op: 23 juni 2022

Je eigen driedimensionale ontwerpen realiseren, door het uit te printen? Het klinkt misschien wat onrealistisch, maar het is precies waartoe een 3D printer in staat is. Hoewel velen denken dat dit type printer zeer innovatief is, is een 3D printer al jarenlang in gebruik in verschillende industrieën. Echter lijkt er een opmars te zijn aan speciale modellen die geschikt zijn voor de consumentenmarkt. Natuurlijk ligt de prijs van 3D printers stukken hoger dan een reguliere printer waar je papier mee kunt bedrukken, maar het is dan ook een heel ander soort printer.

Om 3D te kunnen printen heb je een driedimensionaal ontwerp nodig. In veel gevallen gebruikt een 3D printer zijn eigen type software. Het formaat van 3D bestanden: stereolithografie, wat afgekort wordt tot .stl. Naast het gebruik maken van 3D ontwerpsoftware, zijn er ook zogeheten 3D scanners, waarmee je objecten kunt scannen, om deze vervolgens opnieuw te produceren. Bij een 3D printer kun je vaak gebruikmaken van verschillende materialen, waarbij nylon, ABS en PET veelgebruikte opties zijn. Bij hobbymatige 3D printers (voor thuisgebruik) wordt er met name gebruik gemaakt van PLA.

Vanwege het feit dat er veel verschillende modellen op de markt te vinden zijn – met zeer uiteenlopende prijzen – hebben we besloten om onderzoek te doen naar de beste 3D printer voor de meeste mensen. We hebben hierbij gekeken naar de belangrijkste factoren van dit type printer, waaronder het aantal printkoppen (extruders), de printresolutie, het printformaat en de snelheid van de printer. Natuurlijk hebben we ook gekeken naar de prijzen, die zoals we daarnet al benoemden enorm uiteenlopen. Op basis van ons onderzoek concluderen wij dat de XYZ Printing Da Vinci Mini W+ de beste 3D printer voor thuis is voor de meeste mensen.

Beste Keuze

xyzprinting da vinci mini 3d printer

XYZ Printing Da Vinci Mini W+

De XYZ Printing Da Vinci Mini W+ is in onze ogen de beste 3D printer voor thuisgebruik. Vanwege het makkelijke gebruik in combinatie met de printkwaliteit scoort deze 3D printer op de meeste punten in ons onderzoek.

Wanneer je op zoek bent naar een makkelijk te gebruiken 3D printer voor thuisgebruik, maak je in onze ogen de beste keuze met de Da Vinci Mini W+ van XYZ Printing. Met een prijs van € 299,99 is het niet de goedkoopste variant, maar blijft hij in onze ogen wel binnen het budget voor hobbymatige projecten. Deze 3D printer print zeer nauwkeurig en is – in tegenstelling tot veel andere modellen – voorzien van ingebouwde WiFi. Naast ondersteuning voor een WiFi verbinding is het met deze printer ook gewoon mogelijk om een computer aan te sluiten middels USB. Deze 3D printer print met PLA, plantaardig plastic wat veelal gebruikt wordt bij hobbymatige projecten.

Ook interessant

creality 3d ender 3 pro

Creality 3D Ender 3 Pro

Op zoek naar een wat alternatief waarbij meer materialen gebruikt kunnen worden? Dan is de Creality 3D Ender 3 Pro ook een interessant keuze.

De Creality 3D Ender 3 Pro is een interessant alternatief voor de Da Vinci Mini W+, gezien er met meer materialen geprint kan worden. Hoewel we hier te maken hebben met een printer zonder dichte behuizing, hoef je je geen zorgen te maken over uiteenzettend materiaal door afkoeling: er is namelijk sprake van een verwarmd printbed. Om nog even bij het printbed te blijven: het is een C-MAG magnetisch bed, waarmee het nu – beter dan voorheen – makkelijker is om prints zonder brokken en stukken van het printbed te verwijderen. De Ender 3 Pro is een populaire 3D printer voor thuisgebruik, gezien de prijs van € 219,99 niet ontzettend hoog is. Op het gebied van materiaal print de Ender 3 Pro met de volgende materialen: PLA, PETG, TPU, ABS.

Budget Keuze

creality ender 3 3d printer

Creality 3D Ender 3

Dat een goede 3D printer niet gelijk duizenden euro's hoeft te kosten, bewijst Creality 3D. Met de Ender 3 biedt het merk een interessante budget 3D printer aan, die prima scoort op verschillende onderzoeksfactoren.

De Creality 3D Ender 3 is in onze ogen de beste budget 3D printer op dit moment. Hoewel het model voor slechts € 185,- aangeboden wordt (wat nog goedkoper is dan de Pro variant die wij kenmerken als interessant alternatief), is er weinig tot niets aan te merken op de kwaliteit. Wel heb je hier te maken met een wat compacter (wel verwarmd) printbed, waardoor het maximale printformaat wat kleiner is. Deze goedkopere 3D printer is net als andere modellen van Creality 3D voorzien van het gepatenteerde XYZ aluminium en V-slot lagers met precisie rollers voor een goede nauwkeurigheid bij het printen. Ontwerpen kunnen aangeleverd worden middels een USB-aansluiting met een computer, maar kunnen middels een SD kaartje ingevoerd worden. Net als bij de Ender 3 Pro kan er geprint worden met PLA, PETG, TPU en ABS.


Waarom je ons kan vertrouwen

Het is eerst goed om te vertellen waar om ik (Robbert Tigchelaar) op het idee ben gekomen om een onderzoek te verrichten naar de beste 3D printer. Vorig jaar kreeg ik voor mijn verjaardag een uitbreidbaar horlogestandaard van mijn broer. Had ik wel nodig, gezien ik eerder voor Alstu onderzoek had gedaan naar het beste Casio retro horloge. Toen ik hem vroeg waar ik eventuele uitbreidingselementen kon kopen, vertelde hij mij dat hij het zelf had geprint. Huh, hoe dan?! Met een 3D printer. Mijn aandacht was gelijk gewekt en datzelfde weekend ging ik bij hem langs om te zien hoe zo'n printer werkt en wat je er zoal mee kunt maken. Hoewel mijn broer een inspiratiebron is geweest voor het doen van onderzoek, ben ik natuurlijk verder gaan kijken. Met behulp van zijn eerdere ervaringen en reeds uitgevoerde vooronderzoek, had ik een voorsprong in mijn deskresearch. 

Met een team binnen Alstu hebben we ons de afgelopen periode begeven in de markt van 3D printers. We hebben eerst goed onderzocht hoe zo'n printer precies werkt, wat behoeftes en wensen zijn van 3D printers voor thuisgebruik en wat voor soort modellen er allemaal aangeboden worden. Naast de techniek en het aanbod, zijn we vervolgens gaan kijken naar ervaringen van reeds gebruikers met behulp van openbare reviews bij de grotere webshops, maar hebben we ook in ons eigen netwerk rondgevraagd naar mensen met zo'n 3D printer in hun bezit. Aan de hand van een eerlijk en waardevolle onderzoeksmethodologie zijn we vervolgens gekomen tot bovenstaand onderzoeksresultaat.

Met een team hebben we ons de afgelopen periode begeven in de markt van 3D printers

Graag wijden we nog aandacht aan het volgende: Alstu verkoopt zelf geen 3D printers, wat ons de volledige vrijheid geeft om alle interessante modellen onder de loep te houden. Dit in tegenstelling tot webshops die bijvoorbeeld een top 10 lijstje hebben gemaakt: hier zijn alleen modellen in opgenomen die op dat moment verkocht worden óf enkel 3D printers van het eigen merk van de aanbieder. Hoewel we bij Alstu een vergoeding kunnen krijgen wanneer lezers naar aanleiding van ons onderzoek zo'n printer aanschaffen, beïnvloed dit onze onderzoeksresultaten nooit. Check meer over Alstu om te weten te komen hoe wij eerlijkheid en betrouwbaarheid waarborgen in onze onderzoeken.

Voor wie is een 3D printer interessant?

Een 3D printer is nog niet voor iedereen een onmisbaar apparaat. In gesprekken met personen in ons eigen netwerk, bleek dat veel respondenten de toegevoegde waarde van dit type printer nog niet inziet. We kregen in veel gevallen vragen als ‘Waarom zou je iets 3D moeten printen?', ‘Daar moet je toch goed voor kunnen ontwerpen in speciale 3D software?' of ‘Zo'n 3D printer is toch ontzettend duur?'. 

Het is daarom goed om wat voorbeelden te noemen waarvoor zo'n printer vaak gebruik wordt en waarom hij best wel handig kan zijn voor thuisgebruik. Steeds vaker worden er op speciale platformen 3D ontwerpen aangeboden (gratis en betaald). Vaak voor veelgebruikte objecten, die op basis van gebruik makkelijk uit te breiden zijn. Laten we het voorbeeld van het horlogestandaard erbij pakken: door deze 3D te printen, kan ik – als het nodig zou zijn – oneindig veel modules uit laten printen om al mijn horloges op kwijt te kunnen. Het is dus een groot voordeel op het gebied van persoonlijke wensen en behoeftes.

Steeds vaker worden er op speciale platformen 3D ontwerpen aangeboden (gratis en betaald)

Daarbij is het goed om het volgende te beseffen: wanneer een plastic onderdeeltje van een apparaat kapot gaat, is deze vaak onvervangbaar. Tenzij je het onderdeeltje naadloos weet na te maken met 3D software (of een 3D scanner), waarna je het apparaat zelf kunt herstellen. Een voorbeeld die wij hoorden in gesprekken was het waterbakje van een volautomatisch koffiezetapparaat. Bij het waterbakje was het hengels gescheurd, waardoor deze niet meer uit de koffiemachine getild kon worden. Door het onderdeel eenvoudig na te maken, kon deze vervolgens weer vervangen worden dankzij de 3D printer.

Dit onderzoek: ook beste 3D printer onder 300 euro

Voor wie dit onderzoek dan interessant is? Voor iedereen die geïnteresseerd is in zo'n printer. Natuurlijk hebben we geprobeerd om het onderzoek voor zoveel mogelijk mensen interessant te maken. Daarom hebben we niet alleen gekeken naar de printer met de allerhoogste resolutie óf het grootste printformaat, maar hebben we juist ook gekeken naar de prijzen en de beschikbaarheid.

Net als veel andere onderzoeken van Alstu, hebben we de beste keuze geselecteerd, maar komen we daarnaast met een interessant alternatief. En ook op het gebied van prijs hebben we een beste keuze geselecteerd, zodat mensen met een wat kleiner budget alsnog kunnen slagen met een goede keuze voor dit apparaat.

onderdelen maken met een 3d printer

Met een 3D printer kun je vervangende onderdelen maken van huishoudelijk apparatuur.

Onze randvoorwaarden voor goede 3D printers

Zoals we eerder in dit onderzoek al aangaven, zijn we te rade gegaan bij zowel reeds gebruikers als potentiële kopers van zo'n 3D printer. Wat zijn behoeftes die spelen bij een 3D printer voor thuis? Wat zijn de minimale vereisten van zo'n printer, om mogelijk opgenomen te kunnen worden als beste keuze in ons onderzoek? We zetten de drie belangrijke pijlers op een rij:

 • Moet veilig zijn: we hebben opgemerkt dat de mogelijkheid bij goedkopere 3D printers bestaat dat ze in brand kunnen vliegen. Uiteraard hebben we flink wat onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken, maar al snel kwam kwaliteit om de hoek kijken. Verschillende experts wijten dit probleem met name aan gebruik aan kwaliteit en het zou met name gaan om Chinese merken.
 • Doorgaans prijs: er zijn 3D printers voor duizenden euro's, maar ook voor enkele honderden euro's. Hoewel de prijs van een goede 3D printer niet mis is, hebben we wel gekeken naar de wat meer betaalbare varianten met het oog op thuisgebruik.
 • Goede reviews: we hebben bij diverse 3D printer aanbieders gecheckt hoe men te spreken was over specifieke modellen. Enkel 3D printers met goede beoordelingen hebben we meegenomen in het onderzoek.
 • FMD variant (Fused Deposition Modelling): er zijn twee soorten 3D printers, een FMD 3D printer en een SLA 3D printer. In ons onderzoek hebben we ons gericht op de FMD variant, gezien deze printers minder prijzig zijn en volgens experts minder lastig in gebruik en onderhoud zijn. (Leestip: kom in dit artikel meer te weten over het verschil tussen deze printers) 

Bekijk de video hieronder over de geschiedenis en werking van een Fused Deposition Modelling 3D printer.

Onderzoeksfactoren

Welke factoren spelen een belangrijke rol bij het kopen van de juiste 3D printer? Dit gaat vaak niet alleen om de snelheid van de printer, maar ook het printformaat. De volgende punten hebben we per 3D printer onder de loep gehouden:

 • Uitvoering: er zijn twee typen 3D printers, kant en klare modellen én modellen die je zelf in elkaar kunt zetten. Met een kant en klare variant kun je gelijk aan de slag en is vaak makkelijker in gebruik. Daar melden reeds gebruikers van 3D printers dat het onderhoud van een zelfbouw 3D printer vaak meer is dan bij een standaard variant.
 • Software (support): is er sprake van een ontwerpsoftware of kun je simpelweg bestanden van het web downloaden om deze te kunnen printen? We hebben gekeken naar het ontwerpen en realiseren van objecten met mogelijke software. Is dit lastig óf juist ontzettend makkelijk?
 • Materialen: we hebben goed onderzocht met welke materialen een specifieke printer overweg kon. Is dit één soort materiaal of kan de printer met meerdere – populaire – materialen printen.
 • Aantal printkoppen: een printkop wordt ook wel een extruder genoemd bij productomschrijvingen. We hebben ingezoomd op het aantal printkoppen / extruders, zodat we een beeld hebben gekregen met hoeveel materialen (of kleuren) een 3D printer tegelijk kan printen. Dit kan ontzettend handig zijn; wil jij bijvoorbeeld dat een gedeelte van het ontwerp – wat nodig is om het ontwerp te realiseren – wegvalt, zodra het gerealiseerd is? Dan kun je een gedeelte realiseren in het in water oplosbare PVA.
 • Printresolutie: ook hebben we gekeken naar het aantal micron van een 3D printer. Het aantal micron vertelt hoe het gesteld is met de printresolutie, waarbij geldt; hoe hoger de printresolutie, hoe gedetailleerder een 3D printer het object kan printen.
 • Printformaat: hoe groot kan het object uiteindelijk worden met een specifieke 3D printer? Hiervoor hebben we onderzocht per model hoe het gesteld was met het maximale printformaat, door te kijken naar het printbed. Hoewel de 3D printers voor thuisgebruik een kleiner printbed hebben dan industriële varianten, kan hier ook een groot verschil in opgemerkt worden.
 • Verbinding en aansluiting: er zijn 3D printers met ingebouwde WiFi, maar ook modellen die enkel verbonden kunnen worden met een USB-aansluiting.  
 • Snelheid van het printen: natuurlijk speelt snelheid ook een grote rol in ons onderzoek naar de beste 3D printer. Vaak is de snelheid een afgeleide van de eerder genoemde printresolutie. Is de resolutie zeer hoog, dan is er vaak ook meer tijd nodig om te printen.

Toelichting: Naast bovenstaande onderzoeksfactoren hebben we ook gekeken naar standaardzaken van een 3D printer. Denk hierbij aan het formaat en het uiterlijk van de printer. Echter heeft dit minder meegewogen in de keuze voor de beste 3D printer op dit moment.

behuizing van een 3d printer

Hoewel het oog ook wat wilt, is dit minder relevant geweest voor ons onderzoek

Deze 3D printers hebben we onderzocht

Door onze randvoorwaarden te hanteren hebben we het enorme aanbod in 3D printers bij shops als Coolblue en Bol.com terug kunnen brengen naar 8 interessante 3D printers die kans zouden kunnen maken om opgenomen te kunnen worden in onze selectie beste 3D printers. De volgende 3D printers hebben we onder de loep gehouden en onderzocht op de eerder benoemde onderzoeksfactoren:

 • Polaroid PlaySmart 3D printer
 • E3D NANO 
 • Flashforge Adventurer 3
 • Fashforge Creator Pro
 • Creality 3D Ender 3
 • Creality 3D Ender 3-PRO
 • Gembird FF-3DP-1NF-01
 • Anet A8 Reprap Prusa i3
 • XYZ Printing Da Vinci Mini W+

Wat je in de gaten moet houden

In onze ogen blijven twee punten belangrijk om nog extra te benoemen (ook handig als je na ons onderzoek nog verder gaat zoeken). Wat wij hebben gemerkt en veelal hebben gehoord bij 3D printers die werken met filament (Fused Filament Fabrication), is dat het materiaal uit kan gaan zetten als het afkoelt. Hiermee kan het object vervormen en kunnen er printfoutjes optreden. Het is onze ogen daarom belangrijk om te letten op de behuizing van de 3D printer of de mogelijkheid tot een verwarmde printplaat. Met een van deze oplossingen is de kans op snel afkoelen van het filament minder groot, waardoor er minder sprake zal zijn van printfouten of onnauwkeurigheden.

Tenslotte is het goed om te weten dat een onderzoek bij Alstu nooit af is: we updaten onze onderzoeken constant, omdat er constant sprake is van innovatie. Helemaal op het gebied van 3D printers, die eigenlijk pas de eerste stappen zetten richting de consumentenmarkt. Bovenaan het onderzoek ontdek je de laatste update-datum. Mocht jij van mening zijn dat ons onderzoek toe is aan vernieuwing óf heb je feedback op onze aanpak? Laat dan gerust hieronder een reactie achter.

Ontdek meer
CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

CadeausElektronica

Kerstverlichting slim maken? Onze tips!

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

ElektronicaHuis & Tuin

De Beste Accuboormachine

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *