Sport & Gezondheid

De Beste Bloeddrukmeter

beste bloeddrukmeter

Laatste update op: 23 juni 2022

Wanneer je je bloeddruk wilt meten hoef je vandaag de dag lang niet altijd meer naar het ziekenhuis voor een nauwkeurig resultaat. Er zijn steeds meer bloeddrukmeters die het werk van een huisarts of dokter uit handen nemen, waarmee jij zelf handmatig op elk gewenst tijdstip je eigen bloeddruk kunt meten. Sterker nog: er zijn sinds enige tijd ook ‘slimme' bloeddrukmeters die tips geven voor het verlagen of verhogen van je bloeddruk en die de informatie gelijk doorsturen naar je smartphone. Maar of deze nu ook echt beter zijn dan traditionele bloeddrukmeters?

Wij hebben de afgelopen periode onderzoek gedaan naar de beste bloeddrukmeter op dit moment. We hebben meer dan 200 uur diverse bloeddrukmeters getest op verschillende personen. Wij denken dat Omrom M6 Comfort op dit moment de beste bloeddrukmeter is voor de meeste mensen.

 

Onze Keuze

 

omrom m6 comfort

Omron M6 Comfort

De Omrom M6 Comfort is de beste bloeddrukmeter met het meest comfortabele manchet op dit moment. Opvallend is de melding als het manchet niet goed bevestigd is: iets wat ontbreekt bij andere bloeddrukmeters en wat toch zeer belangrijk is voor een goede meting.

 

De Omron M6 Comfort komt als beste bloeddrukmeter uit de test. De manchet van deze bloeddrukmeter voelt van alle andere bloeddrukmeters het meest comfortabel aan. In tegenstelling tot veel andere bloeddrukmeters registreert deze meter ook een onregelmatige hartslag en is er sprake van een melding als het manchet niet goed bevestigd is. Dit ontbreekt bij veel andere bloeddrukmeters, terwijl dit wel een heel belangrijke factor is voor een geschikte meting. Daarbij is deze bloeddrukmeter geschikt voor de meeste mensen, gezien het manchet op twee maten gebruikt kan worden: M & L.

Ook interessant

 

inventum bda632

Inventum BDA632 

Wanneer jij de bloeddrukmeter voor veel personen wilt gaan gebruiken is de Inventum BDA632 ook een interessante keuze. Deze nauwkeurige bloeddrukmeter is geschikt om te gebruiken tot maximaal 90 personen.

Het kan goed zijn dat jij een bloeddrukmeter voor veel meer dan een persoon wilt gebruiken. Vandaag de dag bieden bloeddrukmeters de mogelijkheid om gebruikersprofielen te maken en op te slaan. De Inventum BDA632 kan niet ontbreken in de lijst met de beste bloeddrukmeter, gezien deze niet alleen erg nauwkeurig metingen verricht, maar ook onwijs veel personen kan onthouden. Er kunnen tot 90 gebruikersprofielen aangemaakt worden, wat het een interessante keuze maakt voor bedrijfsdoeleinden. De bloeddrukmeter is klinisch getest en is voorzien van een extra groot display.

Budget Keuze

 

medisana bu510

Medisana BU510

Als je niet teveel wilt neerleggen voor een nieuwe bloeddrukmeter, is de BU510 van Medisana een mooie budget-keuze. Hoewel de prijs in vergelijking met andere bloeddrukmeters onwijs laag is, hebben we eigenlijk niets aan te merken op de nauwkeurigheid van de bloeddrukmetingen.

De Medisana BU510 is de beste bloeddrukmeter bij een klein budget. Uiteraard zijn er nog veel goedkopere meters, maar niet van deze kwaliteit. De BU510 is een volautomatische bovenarm bloeddrukmeter die nauwkeurige metingen verricht. Waar je wel rekening mee moet houden is dat er verschillende maten zijn: zo is bijvoorbeeld maat M voorzien van een manchet van 22 tot 32 centimeter. Het is belangrijk dat je dit van te voren checkt voor je direct overgaat tot aankoop van deze bloeddrukmeter. Wat een extra interessant voordeel is van deze bloeddrukmeter van Medisana, is dat je slechts op één knop hoeft te drukken om een meting uit te voeren. Dit in tegenstelling tot andere bloeddrukmeters uit ons onderzoek, die het met veel knopjes veel te moeilijk en onoverzichtelijk hebben gemaakt.


Waarom kun je ons vertrouwen?

Een onderzoek naar de beste bloeddrukmeter gaat verder dan alleen het registreren en noteren van gemeten bloeddruk. Wij hebben ons onderzoek uitgebreid uitgevoerd: zo hebben we niet alleen meermaals bij dezelfde personen op hetzelfde moment op de dag de bloeddruk gemeten, maar hebben we ook onderzoek gedaan naar het bedrijf achter deze gezondheidsapparatuur. Zo kwam in het onderzoek naar voren dat een goedkeuring van het bedrijf dabl® Educational Trust een goed gegeven is dat je te maken hebt met een juiste bloeddrukmeter. Sterker nog: de Hartstichting adviseert enkel gebruik te maken van deze goedgekeurde bloeddrukmeters.

Naast onze onderzoeksmethodologie voor de beste bloeddrukmeter, is het ook goed om even stil te staan bij de algemene aanpak van Alstu. Bij Alstu zijn we 100% onafhankelijk: wij verkopen zelf geen artikelen en dus ook geen bloeddrukmeters, wat inhoudt dat wij daadwerkelijk alle interessante modellen naast elkaar kunnen leggen. Dit in tegenstelling tot veel andere ‘beste lijsten' op het internet: hierin ontdek je vaak enkel de producten die op dat moment verkocht worden.

Hoewel we bij Alstu kunnen verdienen aan een doorverwijzing die uiteindelijk resulteert in een verkoop van een bloeddrukmeter, heeft dit nooit invloed op ons onderzoeksresultaat. Ik (Robbert Tigchelaar) heb zelf geen inzicht in eventuele vergoedingen van verkopen, waardoor ik hierin niet beïnvloed kan worden. Als we bij Alstu aan een bloeddrukmeter uit de test niet kunnen verdienen, maar deze wel als beste uit de test komt, dan staat hij natuurlijk alsnog op nummer één. Meer weten? Lees dan verder over de aanpak van Alstu.nl!

Voor wie is dit interessant?

In onze ogen is een bloeddrukmeter voor elk huishouden een must-have. Het is goed om periodiek je bloeddruk te meten, zodat je hier een goed beeld bij krijgt of hier eventueel actie op kunt ondernemen. Daarbij zijn bloeddrukmeters vandaag de dag stukken makkelijker te gebruiken dan voorheen: zo hoef je vaak enkel een manchet om je bovenarm te schuiven en op een knopje te klikken om een meting uit te voeren. Wat in ons onderzoek ook vaker benoemd werd is het ‘witte jassen effect'. Hierbij kan een dokter zorgen voor een tijdelijk verhoogde bloeddruk, door onbewuste spanning van degene die gemeten wordt. Hier heb je geen last van als je thuis op je gemak je bloeddruk gaat meten, waardoor er sprake kan zijn van een nauwkeurige meting.

Om het nog makkelijker te maken zijn bloeddrukmeters ook steeds vaker voorzien van een ‘smart functie'. Hierbij worden bloeddrukmetingen doorgestuurd naar een gekoppelde smartphone of tablet, zodat deze over een langere periode geanalyseerd kunnen worden. Ook zijn deze gegevens vervolgens makkelijk door te spelen aan een huisarts.

Hoe we geselecteerd en getest hebben

Voor we zijn gestart met het onderzoek hebben we bij diverse grotere webshops het complete assortiment met bloeddrukmeters nauwkeurig bekeken. We hebben naar aanleiding van diverse gesprekken met experts op dit gebied (van smart home experts tot gezondheid-experts) een aantal belangrijke randvoorwaarden opgesteld. In onze ogen dient een goede bloeddrukmeter te voldoen aan de volgende eigenschappen:

 • Goedgekeurd door dabl® Educational Trust
 • Meet nauwkeurig bloeddruk
 • Is verkrijgbaar met manchet in verschillende maten
 • Is zelfstandig (zonder hulp van een tweede) te gebruiken
 • Is verkrijgbaar voor de consument 

In ons onderzoek bleven uiteindelijk 10 bloeddrukmeters over. Deze hebben we naast elkaar gelegd, een voor een getest en onderzocht op verschillende belangrijke onderzoeksfactoren. De volgende bloeddrukmeters hebben we onderzocht:

 • Omron M6 Comfort
 • Omron M3 Comfort
 • Omron M7 Comfort
 • Omron M3
 • Omron M2
 • Medisana BU510
 • Medisana MTS
 • Medisana BW 315
 • Inventum BDA 632
 • Beurer BM28

Proces van onderzoek

Na het vaststellen van onze onderzoeksselectie, hebben we ons onderzoek uitgevoerd. We hebben daarbij een aantal stappen gevolgd, die we constant herhaald hebben. Ik zet de regels uit ons onderzoek op een rij:

 • Verrichten van bloeddrukmetingen bij diverse, maar steeds dezelfde, personen
 • Bloeddrukmetingen vinden plaats met alle uit bloeddrukmeters uit de onderzoeksselectie
 • De metingen vinden plaats in de ochtend, middag en avond
 • De metingen vinden plaats op een rustige omgeving met de te meten persoon in kwestie in de juiste positie (zittend met arm rustend op lichaam of tafel)
 • Alle bloeddrukmetingen worden over een week op de specifieke dagmomenten genoteerd voor het bepalen van de nauwkeurigheid van de bloeddrukmeters
notatie van bloeddruk metingen

Notatie van elke bloeddruk meting

Door de verschillende metingen op diverse momenten van elk persoon bij te houden voor elk van de bloeddrukmeter uit onze onderzoeksselectie, konden we bekijken in hoeverre er sprake van was verschillende metingen tussen de bloeddrukmeters. Zo was opvallend om te zien dat veel metingen ‘merk-gerelateerd' waren. Waar Medisana kon verschillen van bijvoorbeeld Inventum, bleken de onderlinge verschillen van Medisana bloeddrukmeters nihil te zijn. 

Wat moet je in de gaten houden?

Voordat je overgaat tot aankoop van een bloeddrukmeter zijn er aantal zaken die je goed moet checken. Zo is niet alleen de maat van het mogelijke manchet een belangrijk element waar je even in moet duiken: ook als jij de bloeddrukmeter met meerdere personen wilt gaan gebruiken is het belangrijk om te letten op gebruiksprofielen. 

Daarbij is het goed om te weten dat de bloeddrukmeter-wereld op dit moment enorm aan het innoveren is. Er komen steeds vaker ‘slimme bloeddrukmeters' op de markt, die het meten van bloeddruk nog makkelijker maken. Zo krijg je notificaties op je smartphone als het tijd is om je bloeddruk te meten en kun je zelfs tips en tricks ontvangen voor het verlagen of verhogen van je huidige bloeddruk.

Een update van ons onderzoek zal hoogstwaarschijnlijk niet lang op zich wachten: op het moment van schrijven hebben we tips gekregen van een nieuw model van Omron: de Omron EVOLV, een draadloze bloeddrukmeter die we binnenkort zullen testen. Mocht dit van invloed zijn op bovenstaande onderzoeksresultaten, dan zullen we uiteraard het onderzoek naar de beste bloeddrukmeter aanpassen en jou hiervan op de hoogte stellen.

Ontdek meer
Sport & GezondheidVerzorging

De Beste Neusspray

HobbySport & Gezondheid

De Beste Fietscomputer met GPS en Navigatie

ElektronicaSport & Gezondheid

De Beste Draadloze Oordopjes

Sport & Gezondheid

De Beste Eiwitshake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *