ReizenSport & Gezondheid

De Beste Wandelsokken

de beste wandelsokken

Laatste update op: 23 juni 2022

Wanneer je een wandeling maakt, ben je er nog niet met alleen goede wandelschoenen. Iets wat net zo belangrijk is, maar vaak vergeten wordt, zijn wandelsokken. Wandelsokken zijn op veel punten anders dan ‘normale' sokken. Zo bieden ze ondersteuning, minimaliseren ze de kans op blaren én ventileren ze vaak veel beter dan reguliere sokken, waarmee zweetvoeten voorkomen worden (wat ook weer kan resulteren in blaren).

Gezien het aanbod voor wandelsokken enorm is en bijna elk merk beweert de beste wandelsokken aan te bieden, hebben wij de proef op de som genomen. Na vier keer de Nijmeegse Vierdaagse te hebben gelopen, gesprekken te hebben gevoerd met experts als podologen én honderden reviews te hebben gelezen, zijn we eruit: wij vinden de Falke wandelsokken de beste op dit moment voor de meeste mensen. De sokken zijn daarbij verkrijgbaar voor verschillende seizoenen, in verschillende maten en in verschillende kleuren.

Beste Keuze

falke wandelsokken

Falke Wandelsokken (TK2)

De wandelsokken van Falke komen het beste uit de test. De sokken zijn naadloos, ventileren goed en zijn verkrijgbaar voor verschillende seizoenen. Daarbij zijn ze zowel voor dames als heren te koop, in verschillende lengtes en kleuren.

De wandelsokken van Falke komen bij het beste uit de test. Met name op het gebied van comfort en ventilatie scoren de sokken goed. Daarbij is het een van de weinigen merken die voor verschillende seizoenen een uitvoering aanbiedt. Bij de Falke sokken ontdek je een TK in de productnaam: dit staat voor trekking, waarbij er sprake is van TK1 tot en met TK5 (hier ga ik straks dieper op in). Door het gebruik van merinowol voelen de sokken prettig aan en zorgen ze voor minder snel vochtige voeten tijdens een grote wandeling.

Ook interessant

tenson wandelsokken

Tenson Wandelsokken (Hiking Crew)

Ook de wandelsokken van Tenson scoren opvallend goed. De naad aan de voorzijde van de sok is nauwelijks voelbaar en ze zijn sneldrogend, waardoor je voeten tijdens een wandeling minder snel vochtig worden. Daarbij zijn de sokken een stuk voordeliger dan die van Falke.

De wandelsokken van Tenson zijn ook een interessante keuze. Deze wandelsokken zitten erg lekker en bieden dankzij Airpush een goede ondersteuning tijdens een wandeling. Ook deze sokken hebben een nauwelijks voelbare naad in de sok, waardoor de kans op irritaties – met blaren als gevolg – minimaal aanwezig is. Daarbij kenmerken wij deze sokken ook als sneldrogend, waardoor je voeten minder snel vochtig zullen worden na een lange tijd wandelen. Waarmee deze sokken ook goed scoren is de prijs: met een gemiddelde verkoopprijs van € 10,- per paar, ben je stukken voordeliger uit dan Falke, hoewel die in onze ogen nét wat beter zitten.

Budget Keuze

quechua wandelsokken decathlon

Quechua NH100 Wandelsokken

Wanneer je niet de hoofdprijs wilt betalen voor een paartje wandelsokken, zijn de Quechua NH100 wandelsokken (verkrijgbaar bij Decathlon) een goede budget keuze. Deze wandelsokken worden tevens goed beoordeeld door eerdere kopers: een 4.3/5.0 op basis van 546 reviews.

Hoewel de wandelsokken van Falke en Tenson beter scoren op ventilatie en comfort, mogen deze varianten van Quechua zeker niet ontbreken als goede budget keuze. De sokken zitten lekker en bieden ondersteuning bij een wandeling. De sokken zijn net als die van Tenson sneldrogend, dit komt mede doordat de sokken gemaakt zijn van 23% polyester. Met een prijs van € 4,99 per twee zijn deze sokken dusdanig interessant, dat deze niet kon ontbreken bij onze top-selectie.


Waarom je ons kan vertrouwen

Het onderzoek naar de beste wandelsokken hebben we op drie manieren getest: ik (Robbert) heb zelf viermaal de Nijmeegse Vierdaagse uitgelopen en ben op die manier in staat geweest om verschillende wandelsokken uit onze onderzoeksselectie daadwerkelijk te ervaren over een langere periode. Hiermee nam ik wel het risico om blaren op te lopen, wat bij de laatste dag bij het laatste jaar ook helaas het geval was (wel interessant voor het onderzoek natuurlijk!).

Ten tweede hebben we voor dit onderzoek gesproken met podologen en experts op het gebied van schoeisel. Zo zijn we bij verschillende schoenwinkels naar binnengelopen en hebben we simpelweg advies ingewonnen wat belangrijke factoren zijn bij de aankoop van goede wandelsokken. Dit bleek een van onze belangrijkste informatie winning te zijn van het onderzoek naar de beste wandelsokken.

Tenslotte hebben we daadwerkelijk honderden reviews doorgelezen en gescand, om hiermee ons eigen beeld te verbreden. Alleen van een specifieke variant bij Decathlon waren al meer dan 500 beoordelingen te vinden, waardoor we ook een goed idee hebben gekregen bij divers gebruik van wandelsokken.

Het is goed om te weten dat we bij Alstu.nl kunnen verdienen aan een verkoop die plaatsvindt naar aanleiding van ons onderzoek. Hier laten we ons echter nooit door beïnvloeden. Door de mogelijke vergoedingen en samenwerkingen gescheiden te houden van de redactie, kan dit ook niet. Wil je meer weten over onze aanpak? Lees dan meer over Alstu!

wandelsokken nijmeegse 4daagse

Met de beentjes omhoog tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

Voor wie is dit interessant?

Dit onderzoek is met name gericht op de wandelaar of degenen die van plan is om te gaan hiken in de natuur. Hoewel goede wandelsokken flink prijziger zijn dan normale sokken, is de keuze voor een goede sok net zo belangrijk als een goede wandelschoen. Je kunt nog de beste wandelschoenen hebben gekocht: als je sokken niet goed zijn, heb je alsnog kans op blaren of niet lekker zittende voeten tijdens een wandeling. 

Hoewel de sokken gekenmerkt worden als Wandel- of Hikingsokken, zijn de sokken in onze ogen ook zeer interessant voor niet-wandelaars. De sokken zorgen ook bij dagelijks activiteiten voor een goede ondersteuning en minder snel vochtige voeten bij het dragen van schoenen.

Onze randvoorwaarden voor goede wandelsokken

Tijdens ons onderzoek bleek dat veel webshops en sokkenmerken zelf hun varianten vaak aanprijzen als wandelsokken. Al direct na het inzoomen op zaken als het materiaal of de aanwezigheid van mogelijke naden aan de binnenzijde van de sok, prikten we hier doorheen. Zo moet een goede wandelsok geen voelbare naad hebben, dient deze sneldrogend te zijn en heeft het merk het liefst de sokken in verschillende hoogtes en diktes in haar aanbod.

Op basis van ons vooronderzoek en gesprekken met experts, hebben we de volgende randvoorwaarden gehanteerd voor goede wandelsokken:

 • De wandelsokken ventileren: wanneer je voeten vochtig worden door zweten tijdens een wandeling, is de kans op blaren aanwezig. Gelukkig zijn goede wandelsokken gemaakt van de juiste materialen om goed te ventileren. We hebben sokken geselecteerd waar dit beloofd werd.
 • Stevige en duurzame sokken: de sokken moet niet na honderd kilometer wandelen al gaan slijten. Het is daarom belangrijk dat de sokken lang meegaan, ook met het oog op het wat duurdere prijskaartje van dit type sokken. Op basis van reviews van eerdere kopers kregen we hier meer inzicht in.
 • Goede ondersteuning en naadloos gevoel: de sokken dienen te zorgen voor een goede ondersteuning (wat echter ook vaak nagemaakt wordt met kleurgebruik van de stof) en daarbij een naad te hebben die je niet voelt. Een naad die je wel voelt kan zorgen voor blaren of irritaties tijdens het wandelen.
 • Prijs van de sokken: hoewel onze beste keuze, de wandelsokken van Falke, € 22,95 kosten, zijn ze het in onze ogen wel waard. Wel hebben we een grens gesteld van maximaal € 30,-. In ons onderzoek kwamen we ook sokken van € 36,- tegen, wat écht wel aan de veel te hoge kant is voor een paartje sokken.
 • Garantie van merken: met een wat hoger prijskaartje, wil je natuurlijk geen risico lopen dat de sokken straks toch niet lekker zitten of zelfs kapot gaan in jouw wandelschoenen. Daarom hebben we ook gekeken naar de garantie van desbetreffende merken bij wandelsokken.

Op basis van bovenstaande randvoorwaarden hebben we een onderzoeksselectie vastgesteld voor het onderzoek naar de beste wandelsokken. Mocht jij van mening zijn dat we een belangrijk punt over het hoofd hebben gezien bij dit type sokken, schroom dan niet om ons een berichtje te sturen, zodat we het onderzoek aan kunnen scherpen.

Deze wandelsokken hebben we getest

beste wandelsokken selectie

Door het hanteren van onze randvoorwaarden zijn er uiteindelijk tien wandelsokken getest:

 • Falke wandelsokken (TK varianten)
 • Tenson wandelsokken (Hiking varianten)
 • Quechua wandelsokken
 • Smartwool wandelsokken (Hiking vairanten)
 • Jack Wolfskin wandelsokken (Trekking varianten)
 • Wildebeast wandelsokken
 • Bridgedale wandelsokken

Hierbij moet wel gezegd worden dat bijvoorbeeld van Falke niet alle lengtes en kleuren ook meegenomen zijn, gezien dit weinig tot geen impact heeft op de onderzoeksresultaten van de sokken zelf.

Onze keuze: Falke TK2 wandelsokken

Beste Keuze

falke wandelsokken

Falke Wandelsokken (TK2)

De TK2 wandelsokken van Falke bestempelen wij als beste wandelsokken voor de meeste mensen op dit moment. De wandelsokken zitten heerlijk, houden je voeten droog en zijn naast de TK2 ook verkrijgbaar in andere diktes, lengtes en kleuren.

Wij zijn het meest te spreken over de Falke wandelsokken. In dit geval lichten we de TK2 sokken uit, omdat ik daar zelf de Nijmeegse Vierdaagse meegelopen heb en deze het allerlekkerste vond zitten. Echter is er naast de TK2 variant nog meer aanbod van Falke van deze sokken. We hebben – voordat we deze sokken geselecteerd hebben als beste keuze – onderzoek gedaan naar het merk en de wandelsokken. We zetten wat interessante weetjes op een rij.

 • Goede pasvorm: bij de sokken van Falke merk je dat er flink ontwikkelt is voor een goede pasvorm. De sokken sluiten goed aan rondom de hele voet en na het aantrekken voel je geen naden of andere oneffenheden aan de binnenzijde van de sok.
 • Vaak een mix van verschillende materialen: de sokken van Falke zijn vaak gemaakt van verschillende materialen. Materialen waarmee de sok snel droogt, goed ventileert en heerlijk aanvoelt. Goed voorbeelden hiervan zijn merinowol, natuurlijke wol of tencil.
 • Ontworpen voor linker- en rechtervoet: zoals je in de begeleidende foto van dit artikel kunt zien, heeft Falke een sok voor links en rechts. Dit is overigens niet heel bijzonder: negen van de tien wandelsokken hebben een gespiegelde variant voor beiden voeten.
 • TK's en varianten: de wandelsokken van Falke in de TK lijn, zijn Trekking sokken. Daar komt ook de afkorting TK vandaan. Binnen een behaalde TK, bijvoorbeelde de TK2, zijn ook weer twee varianten beschikbaar. Zo heb je een TK2 Cool en een TK2 Wool. Daarbij heb je ook nog lange en korte varianten en zijn ze er ook in diverse kleuren.

Wat je in de gaten moet houden

Als je in de winkel de beste wandelsokken wilt scoren, is het slim om bij het passen rekening te houden met de volgende punten.

 • Pas de wandelsokken in de schoenen waarmee je wilt gaan wandelen
 • Voel of de sok goed aansluit op de voet
 • Zorg ervoor dat de sok zo hoog is, dat hij boven je schoen uitkomt
 • Check of de naden in de wandelsokken niet voelbaar zijn
 • Loop wat rondjes door de winkel om de sokken te ervaren bij wandelen
 • Controleer of de bovenzijde van de sok blijft zitten en niet zakt bij het wandelen

Zelf nog meer tips voor het passen van goede wandelsokken? Laat het ons weten! We proberen ons onderzoek altijd up to date te houden. Mocht jij van mening zijn dat ons onderzoek een update nodig heeft of aangescherpt moet worden, neem dan contact met ons op of laat een hieronder een reactie achter. We hopen dat ons onderzoek je helpt bij de keuze voor de beste wandelsokken. Alstu!

 

Ontdek meer
Sport & GezondheidVerzorging

De Beste Neusspray

HobbyReizen

De Beste Schoensmeer

Huis & TuinReizen

De Beste Muggenspray

Reizen

De Beste Hotels van Nederland

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *