Huis & Tuin

De Beste Kledingstomer

beste kledingstomer

Laatste update op: 23 juni 2022

Een kledingstomer is een – vaak compacte – handstomer waarmee je zelf je kleding kunt stomen. Hoewel velen beweren dat het een vervanger zou zijn voor een strijkijzer, is dit niet waar: waar een (stoom)strijkijzer zorgt voor het netjes glad strijken van kleding, kan een kledingstomer dit niet. Wel is zo'n handstomer voor kleding prima voor de wat lichtere kreukels en voor het opfrissen van je kleding, als je bijvoorbeeld op vakantie bent.

Vanwege de grote hoeveelheid kledingstomers kun je al snel kampen met de vraag: welke moet ik kiezen? Bij Alstu hebben we onlangs grondig onderzoek verricht en hebben we diverse compacte kledingstomers onder de loep gehouden. Naar aanleiding van ons onderzoek concluderen wij dat de Philips Steam&Go Plus GC365/80 de beste kledingstomer voor de meeste mensen is.

Beste Keuze

philips steam and go plus kledingstomer

Philips Steam&Go Plus GC365/80

De Philips Steam&Go Plus (GC365/80) is in onze ogen de beste kledingstomer op dit moment. Met één waterreservoir kunnen twee kledingstukken gestoomd worden met een prima stoomproductie van 24 gram per minuut. Daarbij is hij lekker compact én licht.

Wij zijn het meest te spreken over de Philips Steam&Go Plus GC365/80 kledingstomer en zien dit als de beste keuze voor de meeste mensen. De Steam&Go is ontzettend compact en licht (slechts 0,7 kilogram), waardoor je hem makkelijk mee kunt nemen op vakantie. Kijkend naar de kwaliteiten scoort deze stoomreiniger ook goed: met een stoomproductie van 24 gram per minuut scoort hij in vergelijking met soortgelijke kledingreinigers beter. Daarbij konden wij in onze test in sommige gevallen twee kledingstukken reinigen na één keer het waterreservoir te hebben gevuld. Dit konden we niet met andere compacte kledingstomers.

Ook interessant

tefal master kledingstomer met standaard

Tefal Master 360 IT6540 kledingstomer met hanger

Wanneer je op zoek bent naar een kledingstomer met hanger, maak je in onze ogen de beste keuze met de Tefal Master 360 IT6540. Ondanks zijn goede prestaties, heeft hij alsnog een zacht prijsje in vergelijking met andere kledingstomers met hanger.

Als je niet op zoek bent naar een kledingstomer om mee op vakantie te nemen, maar om permanent te laten staan in kamer, is de Tefal Master 360 IT6540 een goed alternatief op onze beste keuze. Deze kledingstomer is voorzien van een stang met hanger, waarbij je met handige clips kleding kunt bevestigen om deze vervolgens te stomen. Met een waterreservoir van 2,5 liter kun je makkelijk meerdere kledingstukken stomen en doordat dit model is voorzien van wielen, kun je hem makkelijk meenemen om bij te vullen. Wil je deze stoomreiniger even opbergen? Ook dat is geen probleem dankzij de inklapbare stang, waarmee je hem compacter maakt. Wij zijn overigens niet de enigen die te spreken zijn over dit model: op Coolblue zorgen de beoordelingen van 20 gebruikers voor een nette 8.7. 

Budget Keuze

tristar st 8916 kledingstomer

Tristar ST-8916 – Kledingstomer

Wanneer je niet teveel geld wilt betalen voor een prima kledingstomer, maar je in onze ogen de beste keuze met de Tristar ST-8916. Deze compacte kledingstomer is makkelijk bij te vullen en levert goede prestaties.

Voor nog geen dertig euro scoor je deze compacte Tristar ST-8916 kledingstomer. Ondanks zijn lage prijs, is er sprake van goede kwaliteit. Eerlijk is eerlijk: als we inzoomen op de stoomproductie, is deze minder krachtig dan de Philips Steam&Go: waar je bij de Steam&Go geniet van 24 gram per minuut, is dit bij deze Tristar slechts 20 gram per minuut. Echter levert deze kleine kledingstomer prima prestaties en kwam in ons onderzoek dat hij razendsnel klaar is voor gebruik: na een ruime halve minuut is het apparaat klaar om te starten met stomen. Het waterreservoir is wel wat aan de kleine kant met 0,27 liter, maar dit is voldoende om een kledingstuk mee te reinigen. Tenslotte wordt de Tristar ST-8916 geleverd met twee opzetborstels: hierdoor kun je niet alleen kleding, maar ook gordijnen en meubels reinigen.


Waarom je ons kan vertrouwen

Net als alle andere onderzoeken die we hebben uitgevoerd bij Alstu hebben we voor de beste kledingstomer grondig vooronderzoek verricht. Allereerst hebben we ons verdiept in de ontwikkelingen van stoomreinigers en hoe deze precies werken. We hadden hiermee al een voorsprong, gezien we onlangs onderzoek hebben verricht naar het beste stoomstrijkijzer. Zo hebben we een goed beeld bij de prestaties van aantal grammen per minuut stoomproductie. 

Het onderzoek hebben we verricht voor twee verschillende doelgroepen (hier komen we later op terug), waardoor we ook twee typen personen gesproken hebben om daarmee onze kennis op het gebied van het gebruik van kledingstomers te vergrote. Allereerst zijn we in ons eigen netwerk op zoek gegaan naar kennissen of familieleden die zelf gebruik maken van een kledingstomer. We hebben gevraagd naar hun ervaringen, behoeftes en mogelijke problemen die vaker optreden. Ditzelfde hebben we gedaan bij kledingzaken, die bij retourneringen vaak gebruikmaken van een kledingstomer met hanger. 

Na meer kennis over het product zelf te hebben vergaard, hebben een kijkje genomen in de grote hoeveelheid kledingstomers bij webshops als Bol.com en Coolblue. Al snel kwamen we erachter dat het aanbod énorm is, waardoor het des te interessanter werd om opzoek te gaan naar de beste keuzes. Door te kijken naar de best beoordeelde varianten en het doorlezen van tientallen reviews per stomer, hebben we een goed beeld gekregen van minimale vereisten en must-haves bij kledingstomers.

Het is waar dat er online meerdere onderzoeken te vinden zijn voor de beste kledingstomer. Echter doen wij het bij Alstu anders dan veel anderen en kunnen wij écht spreken van onafhankelijk onderzoek. We kunnen bij Alstu – net als veel andere reviewwebsites – een vergoeding krijgen over een aankoop wat plaats vindt naar aanleiding van ons onderzoek. Doordat wij samenwerkingen en mogelijke vergoedingen gescheiden houden van onze redactie, hebben we de volle vrijheid om zonder mogelijke beïnvloeding de beste keuzes op een rij te zetten. Lees meer over onze aanpak en hoe wij onze onafhankelijkheid waarborgen.

Voor wie is dit interessant?

Heb jij wel eens een strijkijzer meegenomen op vakantie? Nee, (bijna) niemand gaat een zware strijkijzer meenemen op vakantie, terwijl het toch wel erg fijn zou zijn als je tussendoor je favoriete overhemd kunt reinigen en de grootste kreukels glad kunt krijgen. Een goede optie is dan een kledingstomer, die ook in compacte vorm en vaak in lichtgewicht uitvoering hiervoor geschikt zijn.

Het is wel goed om te beseffen dat een kledingstomer zeker geen alternatief is voor een strijkijzer met strijkplank: diepe kreukels zul je niet glad kunnen krijgen met een stoomreiniger voor kleding, maar je kunt in ieder geval zorgen voor een verfrissing van je favoriete kledingstuk én het wegwerken van de wat kleinere kreukels.

Net als veel andere onderzoeken van Alstu hebben we naast de beste kledingstomer in onze ogen (de Philips Steam&Go), ook een alternatieve beste keuze bestempeld: de Tefal Master 360 IT-6540. In dit geval was dat nodig, gezien je ook op zoek kunt zijn naar een kledingstomer mét hanger, in plaats van een variant die je in je koffer kunt doen. En om ook rekening te houden met een wat kleiner budget, hebben we ook een goedkoop alternatief uitgelicht: de Tristar ST-8916.

Onze randvoorwaarden voor goede kledingstomer

Op basis van veel gesprekken met reeds gebruikers van kledingstomers én tientallen reviews van verschillende stoomreinigers bij webshops als Bol.com en Coolblue, hebben we een aantal randvoorwaarden opgesteld. Punten waaraan een goede in onze ogen zou moeten voldoen, om in aanmerking te kunnen komen voor een beste of interessante keuze voor de meeste mensen. We hebben onze randvoorwaarden opgedeeld voor de twee verschillende typen kledingstomer: compacte varianten voor op vakantie én kledingstomers met een hanger die niet meegenomen hoeven te worden.

Randvoorwaarden kledingstomer voor vakantie (compacte varianten)

 • Heeft een minimale stoomproductie van 12 gram per minuut
 • Is niet zwaarder dan 2,5 kilogram, zodat hij nog makkelijk meegenomen kan worden
 • Heeft een waterreservoir van minimaal 0,1 liter
 • Kan met één reservoir in ieder geval één kledingstuk stomen

Randvoorwaarden kledingstomer met hanger

 • Heeft een waterreservoir van minimaal 1,5 liter
 • Is voorzien van een hanger met stang
 • Minimale stoomproductie van 20 gram per minuut

Deze kledingstomers hebben we getest

Door onze randvoorwaarden los te laten op het grote aanbod aan kledingstomers, hebben we onze onderzoeksselectie uiteindelijk terug kunnen brengen naar 10 verschillende kledingstomers in compacte vorm en 5 verschillende kledingstomers met hanger. De volgende stoomreinigers voor kleding hebben we uitvoerig bekeken.

Onderzoeksselectie kledingstomers in compacte vorm

 • Philips Steam&Go Plus GC365/80 (Onze beste keuze)
 • Tristar ST-8916 – Kledingstomer (Beste budget keuze)
 • Tristar ST-8921 Kledingstomer
 • MOA Kledingstomer
 • SteamOne S-Travel Kledingstomer 
 • SteamOne S-Nomad White
 • Princess Garment 332846
 • Aigostar Mini Mint 31JTI 

Onderzoeksselectie kledingstomers met hangers

 • Princess 332834 – Kledingstomer
 • Philips EasyTouch Plus GC524/60
 • SteamOne H18B
 • SteamOne Dualys Plus Black
 • Tefal Master 360 IT6540 (Interessant keuze)

Wat je in de gaten moet houden

Over het algemeen zijn er aantal zaken erg belangrijk bij een kledingstomer. Zo moet je jezelf afvragen of je van plan bent om het apparaat zo nu en dan mee te nemen óf dat je hem gewoon in huis wilt laten staan. In dit laatste geval raden we je aan om te kijken naar een variant met hanger, gezien je hierbij ook vaak geniet van een groter waterreservoir én een betere stoomproductie. Daarnaast blijft het belangrijk om te weten dat een stoomreiniger nooit een vervanger kan zijn van een strijkijzer. 

Wij houden de markt en ontwikkelingen van kledingstomers nauwlettend in de gaten en updaten ons onderzoek waar nodig. Bovenaan het onderzoek ontdek je de laatste update-datum en de eventuele verantwoording wanneer een update plaatsgevonden heeft. Als jij van mening bent dat ons onderzoek toe is aan vernieuwing, kun je altijd een reactie achterlaten of ons een berichtje sturen

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *