Keuken & Eten

Het Beste Alcoholvrije Bier

beste alcoholvrije bier

Laatste update op: 23 juni 2022

Op een verjaardag of een gezellige zaterdagavond kan een lekker koud biertje natuurlijk niet ontbreken. Ook als je met de auto bent hoef je tegenwoordig geen biertje meer te laten staan: bijna alle bekende biermerken hebben een alcoholvrije 0.0% variant op de markt gebracht. Deze alcoholvrije bieren worden aangemerkt als 0.0% varianten, maar bevatten vaak minder dan 0.1% alcohol, waardoor ze in Nederland ‘alcoholvrij' genoemd mogen worden. Het is natuurlijk de grote vraag welk alcoholvrije bier op dit moment het beste én het natuurlijk het lekkerste is.

We hebben de proef op de som genomen en hebben de bekendste alcoholvrije bieren uitgebreid getest op belangrijke factoren als smaak, ingrediënten, het eventuele alcoholpercentage en prijzen. Na onder andere een smaaktest van de verschillende alcoholvrije bieren in onze onderzoeksselectie in ongelabelde glazen met meer dan 20 respondenten, zijn we eruit. In ons onderzoek komt Heineken 0.0 als het lekkerste en het beste alcoholvrije bier op dit moment uit de test.

Beste keuze

heineken 0.0 beste alcoholvrije bier

Heineken 0.0

Heineken 0.0 is in ons onderzoek het best beoordeeld op smaak. Ook qua verkrijgbaarheid zit het goed met Heineken 0.0: in meer dan 7000 bars en restaurants in Nederland kun je dit alcoholvrije biertje bestellen.

Vrijwel alle respondenten vonden de Heineken 0.0 in de ongelabelde smaaktest het beste alcoholvrije bier op het gebied van smaak. Het bier heeft een heerlijk frisse smaak en dat blijkt logisch als we inzoomen op de ingrediënten en het brouwproces. Heineken belooft ‘100% heerlijk, 0% alcohol' in haar communicatie-uitingen. En daar is naar onze mening niets aan gelogen. Door het gebruiken van natuurlijke ingrediënten om daarmee de smaak te mengen, ontstaat er naar onze smaakpapillen een mooie balans van fruitige smaken en een lichte moutsmaak. Dankzij de grote verkrijgbaarheid kun je prima ‘wennen' aan dit biertje en kun je deze in Nederland in praktisch alle supermarkten kopen. Het enige nadeel: dit alcoholvrije bier is in de supermarkt niet verkrijgbaar in 0.33 liter flesjes, maar is enkel beschikbaar in de kleinere 0.25 liter flessen of in blikjes. 

Ook interessant

budels malt

Budels Malt 0.0

Een ander goede keuze voor een alcoholvrij bier is Budels Malt 0.0. Dit biertje smaakte niet alleen erg lekker: ook kwam deze als een van de beste uit de test qua looks: een goede, frisse kleur en een prima schuimkraag zoals we dat van een biertje gewend zijn.

Budels Malt 0.0 is een alcoholvrij bier wat goed uit onze test gekomen is. Het alcoholvrije bier is geheel gemaakt van biologische grondstoffen en geproduceerd met zacht brouwwater. En dat is te proeven: Budels Malt 0.0 is een onwijs fris bier en komt aardig in de buurt van Heineken 0.0, waardoor dit naast de alcoholvrije variant van Heineken ook een interessante keuze is. Wel is het goed om te weten dat dit alcoholvrije bier met een prijs van € 3,61 per liter een van de duurste alcoholvrije bieren uit ons onderzoek is. Wij waren trouwens niet de enigen die dit biertje goed konden waarderen: ook in de onafhankelijke test van de Consumentenbond scoorde Budels Malt 0.0 veel punten.

Opmerking: Amstel 0.0% had bijna deze plek bemachtigd, maar scoorde iets minder op het oog: het bier was opvallend lichter dan de alcoholhoudende versie.

Beste budget keuze

brouwers 0.0 alcoholvrij bier

Brouwers 0.0%

Het eigen biermerk van Albert Heijn, Brouwers, scoort ook erg goed met de alcoholvrije variant in de smaaktest. Een goede budget keuze, gezien je voor een 12-pack (25cl) slechts € 5,19 kwijt bent.

Al enige jaren biedt Albert Heijn een eigen huismerk aan voor bier: Brouwers. Hoewel wij persoonlijk Brouwers een prima biertje vinden, was het de grote vraag hoe Brouwers 0.0% uit onze ongelabelde smaaktest zou komen. Het eerste was opviel, was de zeer frisse smaak van het alcoholvrije bier. Ook voor het oog scoort deze alcoholvrije variant van Brouwers prima: hoewel de kleur ietsjes lichter is dan zij alcoholhoudende broertje, is er wel sprake van een normale schuimkraag. Wij hebben dankzij de goede testresultaten in combinatie met de aantrekkelijk lage prijs Brouwers 0.0% bestempeld als het beste alcoholvrije bier in de categorie budget.


Waarom kun je ons onderzoek vertrouwen

We stonden te popelen om te starten met dit onderzoek, maar kampten al snel met de vraag hoe we de best smakende alcoholvrije bier konden beoordelen. Smaken verschillen en wat de één heerlijk vindt, kan de ander verafschuwen. Het werd dus vanaf het begin af aan al duidelijk dat we heel wat tijd zouden moeten uitrekken voor het onderzoek en gebruik zouden moeten maken van verschillende respondenten. Dit hebben we dan ook gedaan: om de verschillende alcoholvrije bieren te onderzoeken, te testen en te proeven hebben we 20 respondenten losgelaten in een blinde smakentest. Over de aanpak en de methodologie hiervan, gaan we straks verder op in.

Het is goed om te weten dat we bij Alstu volledig onafhankelijk onderzoek verrichten. Wij verkopen zelf geen producten als bieren en hebben daarmee de volle vrijheid om daadwerkelijk alle varianten naast elkaar te leggen. Dit in tegenstelling tot bierverkopers en webshops die enkel beste lijsten hebben opgesomd met alcoholvrije bieren die zij op dat moment in hun assortiment hebben. Hiermee onderscheid Alstu zich daadwerkelijk. En zoals je straks zult zien, is 80% van dit artikel de onderbouwing van ons onderzoek; we hebben dus niet zomaar eventjes drie beste keuzes op een rijtje gezet.

Daarbij wil ik graag benadrukken dat hoewel we bij Alstu kunnen verdienen aan een verkoop naar aanleiding van ons onderzoek, dit geen enkele impact kan en zal hebben op de resultaten van het onderzoek. Ik (Robbert) heb zelf totaal geen inzicht in samenwerkingen, heb volledige vrijheid om mijn onderzoek uit te voeren en bepaal naar aanleiding van het onderzoek wat de beste keuzes behaald. Is dat een alcoholvrij biertje waar geen inkomsten uit te halen zijn? Dan zet ik hem alsnog op nummer één.

Voor wie is dit onderzoek?

Het onderzoek naar het beste alcoholvrije bier is geschikt voor enorm brede doelgroep. Zowel voor feestgangers die even wat rustiger aan willen doen als degenen die de BOB zijn is alcoholvrij bier een goed alternatief voor alcoholhoudende varianten. Het blijkt niet alleen veel gezonder te zijn; ook kun je vanwege het ontzettend lage alcoholpercentage (<0.1%) gewoon genieten van een lekker biertje als je moet rijden. 

We zijn ons er natuurlijk van bewust dat smaken enorm verschillen. We hebben ons onderzoek zo betrouwbaar mogelijk gemaakt door met 20 respondenten een blinde smaaktest te realiseren. Daarbij hebben we onze onderzoeksresultaten opgesplitst in drie keuzes: de beste keuze in onze ogen, een ook interessante keuze met een net wat andere smaak én de beste budget keuze. Op die manier hebben we ons onderzoek ook interessant gemaakt voor degenen met een klein budget. Door overigens ook goed te letten op de beschikbaarheid is ons onderzoek zowel interessant voor degenen die hun bier bij de supermarkt willen aanschaffen, als het willen bestellen op een terras of tijdens het eten in een restaurant.

Het onderzoek is echter niet geschikt voor consumenten als kinderen, zwangere vrouwen en degenen die gebruik maken van medicatie. Alcoholvrij bier mag alcoholvrij genoemd geworden omdat er minder dan 0.1% alcohol in het bier te vinden is. Er is in veel gevallen sprake van een alcoholpercentage van 0.03% en 0.05%. Ook is het onderzoek minder geschikt voor de échte bierliefhebber in onze ogen. Wij zien dit type bier meer als een alternatief voor het alcoholhoudende bier.

Onze randvoorwaarden voor alcoholvrij bier

Voordat we ons onderzoek naar het beste alcoholvrije bier gestart zijn, hebben we eerst simpelweg een blik gewaagd in de lokale Albert Heijn. Het werd toen al snel duidelijk: er is ongelooflijk veel keuze in verschillende alcoholvrije bieren. Des te meer motivatie om op zoek te gaan naar de lekkerste en de beste op de markt! Om ons onderzoek wel afgebakend te houden (we willen je immers snel op weg helpen en niet nog meer keuzes voorschotelen), hebben we voor ons onderzoek wel randvoorwaarden moeten hanteren. Zo hebben we ons gefocust op ‘normaal' bier en hebben we bieren als Radler en IPA laten staan. Dit zijn in onze ogen dusdanig andere biersoorten dat we anders appels met peren zouden vergelijken. Om te komen tot een goede onderzoeksselectie hebben we geselecteerd op basis van de volgende randvoorwaarden:

 • Verkrijgbaar in Nederland: het bier moet in onze ogen gewoon verkrijgbaar zijn in Nederland. Een Bud alcoholvrij biertje is bijvoorbeeld bijna niet verkrijgbaar in restaurants en supemarkten.
 • In ons onderzoek geen andere bieren als Radler of IPA: zoals ik daarnet aangaf hebben we ons onderzoek gedaan naar het beste alcholvrije bier en niet naar het beste alcoholvrije radler op de markt. Leuk om te weten: je kunt specifiekere onderzoeken naar alcoholvrije biersoorten wel verwachten op Alstu!
 • In flesvorm verkrijgbaar: de smaak van bier uit blik of uit fles kan enorm verschillen. Niet alleen het koolzuurgehalte verschilt hierin; ook de smaak zelf. Omdat allen beschikbaar waren in fles, maar niet in blik, hebben we enkel flessen geselecteerd voor onder andere de blinde smakentest.
 • Minder dan 0.1% alcoholhoudend: in Nederland ligt de grens voor alcoholvrij bier op 0.1%. Wij hebben dus enkel alcholvrij bier geselecteerd onder deze maximale grens. Leuk weetje: in landen als Spanje en Frankrijk ligt de grens op 1%: alles daaronder mag alcoholvrij genoemd worden.

We willen graag nog de opmerking maken waarom wij gekozen hebben om de selectie voor ons onderzoek naar het beste alcoholvrije bier, enkel te doen met bier in flessen. Naar aanleiding van gesprekken met verschillende bierexperts en -liefhebbers, kan hetzelfde type bier enorm verschillen qua smaak als deze in fles of blik gedronken wordt. Om geen appels met peren te vergelijken, hebben we besloten om alles in flesvorm te testen, gezien niet alle alcoholvrije bieren in blikvorm aangeboden worden. 

Onderzoeksselectie: deze alcoholvrije bieren hebben we gestest

We zijn naar enkele (grote) supermarkten als Albert Heijn en Jumbo Supermarkten gelopen en hebben de volgende alcoholvrije bieren verzameld:

 • Heineken 0.0% (1)
 • Amstel 0.0% (2)
 • Bavaria 0.0% (3)
 • Grolsch 0.0% (4)
 • Budels Malt 0.0% (5)
 • Brouwers 0.0% (6)
 • Warsteiner Alkoholfrei (7)

Zoals je kunt zien hebben we de bieren uit onze onderzoeksselectie direct genummerd. Deze nummers komen in onze onderzoeksmethodologie terug en zijn van toegevoegde waarde om hiermee blind en ongelabeld te kunnen testen.

Onderzoeksmethodologie: zo konden wij het beste alcoholvrije bier kenmerken

We hebben met diverse bierexperts en -liefhebbers gesproken om te ontdekken wat nu écht de spelende factoren zijn om te bepalen of een alcoholvrij bier goed scoort of niet. In tegenstelling tot wat wij van te voren dachten, speelt namelijk niet alleen smaak een ontzettend belangrijke rol: ook de geur en het uiterlijk van het bier blijkt enorm belangrijk te zijn. We hebben in ons onderzoek dan ook toegespitst op de volgende onderzoekfactoren:

 • Smaak
 • Schuimkraag
 • Reuk
 • Kleur
 • Prijzen

De eerste vier factoren hebben we onderzocht met een test-panel met behulp van een blinde smaaktest voor bieren. We hebben 20 respondenten blind de verschillende alcoholvrije bieren laten proeven en laten beoordelen op smaak, geur, kleur en schuimkraag. Door te werken met invulformulieren per respondent, zijn we in staat geweest om een gemiddeld cijfer per onderdeel per alcoholvrij bier uit onze onderzoeksselectie te berekenen.

Smaak: blinde smaaktest in ongelabelde glazen

Een van de belangrijkste onderdelen van de blinde test was natuurlijk de smaak van het alcholvrije bier. Het is algemeen bekend dat een alcoholvrije variant of malt bier anders smaakt dan alcoholhoudend bier. We hebben voor het testen van de smaak een aantal strikte regels opgesteld:

 • Ongelabeld, zodat men niet beïnvloed kon worden
 • Er vond geen overleg plaats tussen respondenten
 • Er werd geproefd vanuit dezelfde soort bierglazen (dus niet opeens vanuit de fles)
 • Het proeven van elk alcoholvrije bier werd gedaan met tussenpozen van minimaal 10 minuten, om geen smaken te mengen
 • Tussendoor is er naturel toast aangeboden, om daarmee de smaak te neutraliseren
de blinde smaaktest bieren

Respondenten aan de slag met het blind proeven van de alcoholvrije bieren.

Noot: hoewel we te maken hebben met bieren met een alcoholpercentage van minder dan 0.1%, hebben we toch besloten om respondenten te verplichten om na afloop van de test niet meer te rijden. Daarbij waren onze respondenten vanzelfsprekend 18 jaar en ouder.

Schuimkraag en geur: is er sprake van een goede dikke schuimkraag?

We drinken een alcoholvrij bier met name als (tijdelijke) vervanger voor een alcoholhoudend biertje. Het is daarom voor velen belangrijk dat het biertje nagenoeg hetzelfde proeft en oogt als een normaal bier. Hierbij is een goede schuimkraag een vereiste volgens vele bierexperts en proevers. Omdat dit dusdanig effect kan hebben op het totale oordeel van een alcoholvrij bier, hebben we alle bieren in laten schenken en hebben we de schuimkraag laten beoordelen door de verschillende respondenten. Ook hebben we de respondenten de verschillende bieren laten ruiken. Door koffiebonen erbij te houden, kon de geur van de respondenten geneutraliseerd worden.

Kleur: ‘lijkt' het alcoholvrije bier op een gewoon alcoholhoudend bier?

Net als bij de schuimkraag waren velen ook van mening dat het bier zoveel mogelijk zou moeten ‘lijken' op normaal, alcoholhoudend bier. We hebben daarom de bieren geschonken in doorzichtige glazen. Hiermee werd het duidelijk welke kleur het alcoholvrije bier echt had. In onderstaande foto is dan ook goed te zien dat er zeker kleurverschillen merkbaar zijn in de verschillende soorten alcoholvrije bieren.

schuimkraag en geur onderzoek alcoholvrije bier

De kleurverschillen zijn goed zichtbaar, evenals het verschil in de dikte van de schuimkraag van de alcoholvrije bieren.

Uitslag testresultaten per alcoholvrije bier

Zoals we eerder aangaven hebben we alle 20 respondenten een formulier laten invullen tijdens de blinde smaaktest. We hebben hierbij gevraagd naar een beoordeling van smaak, schuimkraag, reuk en kleur. Men kon per biertje (blind) een score toewijzen van 1 (heel slecht) tot 5 (heel goed) en dit direct invullen bij desbetreffend glasnummer. Na het verzamelen van alle beoordelingen hebben we de gemiddelde scores berekend per bier. In onderstaand overzicht zijn alle testresultaten waar te nemen en wordt duidelijk waarom de bieren uit onze onderzoeksresultaten als beste naar voren zijn gekomen.

AlcholvrijbierSmaakSchuimkraagKleurGeurTotaal
Heineken 0.0% (1)544417
Amstel 0.0% (2)443415
Bavaria 0.0% (3)21328
Grolsch 0.0% (4)324312
Budels Malt 0.0% (5)554317
Brouwers 0.0% (6)443314
Warsteiner Alkoholfrei (7)22127
ingevulde forumlieren blinde smakentest

De ingevulde scoreformulieren van de 20 respondenten.

Prijzen per liter

In bijna alle onderzoeken op Alstu hechten we ook altijd waarde aan de prijs. Vaak moeten we deze wel even omrekenen, om een goede vergelijking te kunnen maken. De prijs is in onze een belangrijk element, gezien hiermee in combinatie met de kwaliteit de prijs/kwaliteitsverhouding bepaald kan worden. Daarbij is het natuurlijk ook van toegevoegde waarde voor bijvoorbeeld de stempel ‘de beste budget keuze' als onderzoeksresultaat. We hebben de gemiddelde verkoopprijzen omgerekend naar liters, zodat we goed kunnen vergelijken. Bekijk de resultaten van goedkoop naar duur in onderstaand overzicht.

Alcoholvrij bierPrijs per liter (Laag naar Hoog)
Grolsch 0.0%€ 1,58
Warsteiner Alkoholfrei€ 1,61
Amstel 0.0%€ 1,66
Brouwers 0.0%€ 1,73
Bavaria 0.0%€ 1,76
Heineken 0.0%€ 2,33
Budels Malt 0.0%€ 3,61

Wat moet je weten bij alcoholvrij bier: veelgestelde vragen

We hebben gemerkt dat respondenten voor en tijdens de blinde smaaktest met alcoholvrije bieren met heel wat vragen liepen. Zo was het bijvoorbeeld niet altijd bekend of het alcoholvrije bier écht niet alcoholvrij hoeft te zijn. Ook ging iemand er standaard vanuit dat alcholvrij bier glutenvrij was. Wat wel en niet waar is, proberen we duidelijk te maken met onze onderstaande FAQ: 

 • Is alcoholvrij bier altijd alcoholvrij?
  Nee. In Nederland geldt een maximale alcoholpercentage grens van 0.1%. Wanneer een bier minder dan deze grens aan alcohol bevat, mag deze alcoholvrij genoemd worden.
 • Wat is het verschil tussen alcoholvrij bier en malt bier?
  Malt bier is in principe écht alcoholvrij. Bij Alcoholvrij bier is er dus sprake van een maximale bovengrens van 0.1%. Hier kan dus alsnog alcohol in zitten
 • Mag je autorijden na het drinken van alcoholvrij bier?
  Na het drinken van alcoholvrij bier kun je in principe autorijden. Met een dusdanig laag alcoholpercentage van < 0.1% moet je wel heel veel bier drinken om dronken te kunnen worden. Toch is het altijd slimmer om gewoon een frisje te kiezen.
 • Is het verstandig voor zwangere vrouwen om alcoholvrij bier te drinken?
  Nee. Zoals we daarnet aangaven blijken veel alcoholvrije bieren alsnog alcohol te bevatten. Hoewel het dusdanig weinig is, is en blijft alcohol alcohol.
 • Is alcoholvrij bier wel gezond?
  Er zijn veel beweringen dat alcoholvrij bier gezonder zou zijn dan alcoholhoudend bier. Gezien alcohol een grote calorieën bron is, is een alcoholvrije variant al snel gezonder. Daarbij is er natuurlijk ook geen sprake van het nadelige effect van alcohol, waaronder schade voor organen als je lever. Dus ja; een alcoholvrij bier is gezonder.
 • Is alcoholvrij bier halal?
  Nee. Alcoholvrij bier is niet halal; er is vaak sprake van een alcoholpercentage in het bier en dat is volgens de Islamitische godsdienst haram. Het gaat hier om een ‘bedwemelde stof'. Er zijn wel speciale halal-bieren beschikbaar overigens.
 • Is alcoholvrij bier glutenvrij?
  Nee, alcoholvrij bier hoeft geen glutenvrij biertje te zijn. Velen denken dat ‘hop' zorgt voor de aanwezige gluten, hoewel het juist het gerst is wat gluten bevat. En ook gerst is gewoon terug te vinden in alcoholvrije varianten.

We hopen dat je naar aanleiding van ons onderzoek een betere keuze zult maken voor een heerlijk alcoholvrij bier. Mocht je van mening zijn dat ons onderzoek een update nodig heeft, dan kun je ons altijd een berichtje sturen of dit laten weten in de reacties onder ons onderzoek. Alstu!

Ontdek meer
Keuken & Eten

De Beste Kaasfonduepan

Huis & TuinKeuken & Eten

De Beste Braadpan

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

HobbyHuis & TuinKeuken & Eten

Beste koekenpannen voor inductie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *