ElektronicaHuis & Tuin

Het Beste Smart Home Systeem

beste smart home systeem all in one

Laatste update op: 23 juni 2022

Wanneer je je woning slimmer wilt maken en de eerste stappen wilt gaan zetten naar een smart home, is het goed om je te verdiepen in complete smart home systemen. Deze systemen zijn een ‘all in one' oplossing, gezien er binnen het systeem tal van smart home producten geboden worden die kunnen zorgen voor een complete basis van jouw smart home. Van slimme lampen tot slimme stekkers. Een van de grootste voordelen van een all in one smart home systeem, is dat je zeker weet dat je de producten moeiteloos met elkaar kunt verbinden en smart home scenario's makkelijk gecreëerd kunnen worden.

Een jaar lang hebben we ons gefocust op complete smart home systemen: hiermee bedoelen we systemen waarbij geen andere smart home merken te pas hoeven te komen. Na het uitgebreid testen en onderzoeken van de populairste smart home systemen op dit moment, zijn we eruit: wij vinden KlikAanKlikUit het beste smart home systeem voor de meeste mensen.

Beste Keuze

klikaanklikuit kaku

KlikAanKlikUit (KaKu)

KlikAanKlikUit is in onze ogen het beste smart home systeem op dit moment. Het systeem kan makkelijk uitgebreid worden en er ontbreekt geen product voor het leggen van een goede smart home basis. Daarbij is de prijs ook zeer aantrekkelijk.

Dat een smart home ontwikkelen geen moeilijk proces hoeft te zijn, bewijst onze favoriet KlikAanKlikUit, ook wel vaak afgekort tot KaKu. Het smart home systeem biedt eigenlijk alle handvatten die je nodig hebt voor het leggen van een goede basis van een slimme woning. Bij KlikAanKlikUit is er sprake van een smart home hub, de ICS2000, waarmee eenvoudig nieuwe actoren en sensoren verbonden kunnen worden. Via de eenvoudige KlikAanKlikUit applicatie kun je makkelijk smart home scenario's creëeren. Doordat het smart home systeem ook compatibel is met veel andere (bekende) smart home merken, kun je er alle kanten mee op. Het is wel belangrijk om te letten op de productlijnen: bij KaKu zijn er drie lijnen die gebruik maken van een ander smart home protocol, de Premium Line (Zigbee) en Start Line (433Mhz) en Plus Line (868Mhz). 

Ook interessant

ikea home smart

IKEA Home Smart

Het smart home systeem van IKEA is een interessant alternatief. Ook hier hebben we te maken met een stabiel en compleet smart home systeem, waarmee je op eenvoudige wijze je huis slimmer kunt maken. Je vindt zoal slimme lampen tot slimme rolgordijnen van Home Smart.

Sinds enige tijd richt IKEA haar pijlen ook op smart home producten. Zo verschenen eerst de slimme lampen, gevolgd door slimme WiFi speakers en slimme rolgordijnen. Onder de noemer IKEA Home Smart wordt het smart home systeem aangeboden. Vanwege de zeer eenvoudige werking in combinatie met de kwaliteit van de individuele smart home producten, vinden wij dit smart home systeem ook een zeer interessante keuze. Daarbij is net als bij KlikAanKlikUit de prijs zeer aantrekkelijk. Ook de IKEA producten zijn makkelijk te verbinden met andere smart home merken. Heb jij bijvoorbeeld als slimme lampen van Philips Hue? Die kun je gewoon opnemen in die smart home systeem, evenals producten van Google Nest.

Budget Keuze

lsc smart connect

LSC Smart Connect (Action)

Dat je niet teveel hoeft neer te leggen voor een compleet smart home systeem bewijst LSC Smart Connect van de Action. Dit smart home systeem is de beste keuze als je voor zo weinig mogelijk geld een stabiel en veilig smart home wilt creëren. 

Begin dit jaar verschenen er voor het eerst smart home producten in de schappen bij de Action van LSC Smart Connect. De Action? Ja, die prijsknaller waar je goedkope spulletjes kunt kopen. Hoewel we in het begin onze twijfels hadden over de kwaliteit, werden deze snel weggenomen toen we zijn gaan testen met de verschillende smart home producten: van slimme stekkers tot de slimme lampen, we hebben niets aan te merken op de kwaliteit. Daarbij zijn koppelingen met producten van Google Nest of Philips Hue ook geen probleem, maar gaat dit vaak wel wat met omwegen.

Hoewel de prijs zeer aantrekkelijk is – voor een slimme stekker betaal je nog geen 8 euro – moet je wel rekening houden met je privacy bij het gebruik van de slimme apparatuur. Daarbij werkt het systeem via WiFi en niet via een energiezuinig smart home protocol als Zigbee of Z-Wave, waardoor er sprake kan zijn van interferentie (storing) op het drukke bezette WiFi kanaal én een wat hogere energiekosten.


Waarom je ons kan vertrouwen

Als jarenlange liefhebber van smart home producten en domotica apparatuur, weet ik als geen ander waar je goed op moet letten bij de aanschaf van smart home systemen. Dit in combinatie met het op de voet volgen van nieuwe ontwikkelingen en innovaties in smart home Nederland heeft bij in staat gebracht om een waardevol en eerlijk onderzoek te kunnen doen naar het beste smart home systeem. Het is daarbij goed om te weten dat ik mede eigenaar ben van Smarthomeweb.nl, de grootste onafhankelijke smart home website van Nederland. Ik ben ook mede-auteur van Smart Home voor Beginners, een gids waar we alle belangrijke factoren van een smart home op een rij zetten.

Voor Alstu! heb ik al meerdere smart home onderzoeken mogen verrichten. Zo deed ik onderzoek naar de beste slimme lampen, de beste slimme deurbel en de beste slimme stekker. Mede door deze onderzoeken is het voor mij ook duidelijk of een specifiek smart home systeem verbonden zou kunnen worden met enkele van deze beste keuzes. Sterker nog: doordat ik bijvoorbeeld weet dat de slimme lampen van de Action prima scoorden als beste budget keuze in het onderzoek naar de beste slimme lampen, kon ik niet anders dan ook dit smart home systeem mee te nemen in ons onderzoek.

Bij Alstu! verkopen we zelf geen smart home systemen. Dit geeft ons de volledige vrijheid om daadwerkelijk alle systemen en verschillende actoren en sensoren op een rij te zetten. Dit in tegenstelling tot veel webshops, die ook de beste keuzes op een rij hebben gezet: zij benoemen enkel de systemen die zij op dat moment verkopen. Hoewel we bij Alstu! kunnen verdienen aan smart home systemen die naar aanleiding van ons onderzoek uiteindelijk gekocht worden, heeft dit nooit impact op onze onderzoeksresultaten. Als onderzoeker heb ik geen zicht op eventuele samenwerkingen en commissies, waardoor ik écht de beste keuze uit kan lichten. Of we hier nu aan verdienen of niet.

Voor wie is dit interessant?

Steeds meer woningen in Nederland worden smart. Een smart home is in onze ogen niet alleen interessant voor de domotica liefhebber: iedereen zou op eenvoudige wijze kunnen starten met een slimme woning. Een smart home is namelijk veel meer dan het op afstand aan kunnen zetten van je slimme lampen: zo kun je ook genieten van veel beveiliging- en veiligheidsvoordelen. Een goed voorbeeld is een slimme rookmelder: wordt er rook gedetecteerd, dan krijg je direct een notificatie op je smartphone. Heb je ook nog eens slimme lampen met de rookmelder gekoppeld? Dan kunnen deze op de juiste lichtintensiteit aanspringen, zodat je door de mogelijke rook heen kunt kijken. Puur een voorbeeld dat een smart home naast ‘leuke en handige' voordelen, ook goed is voor de veiligheid van de bewoners.

In ons onderzoek hebben we ons gefocust op complete all in one smart home systemen. Deze systemen bewijzen dat je niet veel hoeft te doen om smart home scenario's te ontwikkelen: met deze systemen hoeven er geen aparte merken met elkaar verbonden te worden met technische software. Vaak wordt bij een smart home systeem gebruik gemaakt van een smart home hub (het hart van het systeem), waarna je in de bijhorende applicatie eenvoudig scenario's kunt creëren en nieuwe sensoren en actoren op eenvoudige wijze toe kunt voegen. Dit bewijst dus ook dat iedereen er goed mee overweg zou moeten kunnen.

Om het onderzoek voor iedereen interessant te houden hebben net als bij veel andere verrichtte onderzoeken meerdere beste keuzes op een rij gezet. Zo beginnen we met onze favoriet, de beste keuze voor de meeste mensen, maar bieden we ook een interessant alternatief. Wil je niet teveel betalen? Ook daar hebben we rekening mee gehouden via onze beste budget keuze. Kortom: dit onderzoek is voor onwijs veel mensen interessant!

Onze randvoorwaarden voor goede smart home systemen

Waar zou een goed smart home systeem aan moeten voldoen? Voor deze vraag hebben we veel discussies gevoerd met diverse smart home experts, evenals ontwikkelaars van smart home systemen zelf. Zo zou een smart home systeem zou een all in one oplossing moeten zijn, waarbij je zonder toevoeging van andere smart home merken eigenlijk al de complete basis van je smart home zou moeten kunnen leggen. Daarbij moet het makkelijk uitbreidbaar zijn: geen huis is hetzelfde, evenals de persoonlijke wensen van bewoners. 

Uiteindelijk zijn we gekomen tot een rij met randvoorwaarden, factoren die ontzettend belangrijk zijn bij all in one smart home systemen. We zetten ze op een rij:

  • Het smart home systeem is makkelijk uit te breiden
  • Het is een all in one systeem, waarmee je genoeg handvatten heb om een basis te leggen voor een slimme woning
  • Het systeem is gewoon in Nederland te kopen en is voorzien van Nederlandse handleidingen
  • Het systeem heeft een eigen applicatie (Android en iOS)
  • Het koppelen en toevoegen van nieuwe sensoren of actoren is eenvoudig en simpel
  • Het smart home systeem biedt mogelijkheden voor het creëren van automatische smart home scenario's (home automation)
  • Eventuele koppelingen met reeds gekochte (bekende) smart home merken, behoort tot de mogelijkheden

Het laatste puntje vergt wat meer uitleg. Wij hebben geprobeerd rekening te houden met smart home merken die voor specifieke smart home producten erg interessant zijn. Zo kwam uit onze slimme deurbellen test de Ring Videodeurbel 2 als beste uit de test. Is het mogelijk om deze op te nemen in een smart home systeem, als je deze reeds gekocht hebt? Ditzelfde hebben we zoal getest met Philips Hue slimme lampen of smart speakers en -displays van Google Nest. 

Zo hebben we de all in one smart home systemen getest

Voor we zijn gestart met ons onderzoek, hebben we gekeken naar het actuele aanbod in smart home systemen. Hierbij hebben we de wat grotere webshops als Bol.com en Coolblue geraadpleegd. Deze webshops hebben we ook gebruikt voor het inlezen van daadwerkelijk honderden reviews, waarmee we een goed beeld geschetst hebben over specifieke ervaringen in diverse situaties van smart home systemen bij reeds gebruikers.

Na het afbakenen van een goede onderzoeksselectie, door onder andere het toepassen van onze eerder benoemde randvoorwaarden, hebben we verschillende smart home systemen in huis gehaald. We hebben echter niet alles hoeven aanschaffen: vanuit Smarthomeweb.nl was ik bijvoorbeeld als in het bezit van het complete KlikAanKlikUit smart home systeem, evenals verschillende populaire smart home producten om later in het onderzoek toepassingen met andere merken onder de loep te houden.

testen van smart home systemen

Elk specifieke onderdeel hebben we onder de loep gehouden. Zo ook het ISC2000 control station van KaKu.

We hebben vervolgens specifieke smart home systemen van A tot Z getest. Elke actor en sensor binnen het systeem hebben we bekeken, toegevoegd aan het systeem en in gebruik genomen. Naast het onderzoeken van elke sensor en actor hebben we ook het complete all in one systeem getest, wanneer alles gekoppeld en verbonden was. Zo hebben we gecheckt hoe gebruiksvriendelijk (en eenvoudig) de bijhorende applicatie was en hoe het gesteld was bij het maken van smart home scenario's. 

Naast het gebruik hebben we ons uiteindelijk verdiept in de privacy van de verschillende smart home systemen: wordt er veel of weinig informatie gedeeld, wat gebeurd hiermee én heb je als gebruiker de mogelijkheid om je privacy te waarborgen? Dit heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de LSC Smart Connect uiteindelijk niet onze favoriet was, maar wél een goede keuze als geld je belangrijkste uitgangspunt is. Daarbij zijn we ook gaan kijken naar de smart home protocollen: is het een stabiel en energiezuinig protocol met tweeweg-communicatie mogelijkheden? Ook hier scoorde LSC Smart Connect met een WiFi verbinding minder dan bijvoorbeeld KlikAanKlikUit Premium Line producten, die werken via Zigbee. 

Wat je in de gaten moet houden

Er zijn bij het selecteren van het beste smart home systeem een aantal zaken die je mee moet nemen bij het maken van een goede keuze. Deze zijn vaak persoonsgebonden: het hangt bijvoorbeeld af wat jouw wensen zijn, maar ook hoe groot jouw woning is én of je al andere smart home producten aangekocht hebt die je ook wilt opnemen in het smart home systeem. 

Hou altijd rekening met de volgende factoren bij het vinden van het beste smart home systeem voor jouw situatie:

  • Kijk naar de uitbreidingsmogelijkheden
  • Bekijk hoe het gesteld is met jouw privacy
  • Check of er koppelingen mogelijk zijn met producten die je mogelijk al aangeschaft hebt
  • Ga na via welk smart home protocol de actoren en sensoren communiceren
  • Neem een kijkje bij reviews en beoordelingen van eerdere kopers

Daarbij raden we je aan om ook altijd de ondersteuning vanuit de community te bekijken. Is er sprake van een actieve community of forum vanuit een specifiek smart home systeem, dan weet je dat je daar altijd terecht kunt met onbeantwoorde vragen of vastlopers bij het creëren van smart home scenario's.

Tenslotte eindigen we ons onderzoek met de opmerking dat dit onderzoek nooit af is: de smart home markt ontwikkelt zich razendsnel en wij houden deze innovaties nauwlettend in de gaten. Waar nodig updaten wij ons onderzoek, als een nieuw systeem van invloed is op onze onderzoeksresultaten. Je vindt altijd de laatste update-datum bovenaan het onderzoek. We hopen dat ons onderzoek je in de goede richting heeft geholpen bij het maken van de beste keuze. Alstu!

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

CadeausElektronica

Kerstverlichting slim maken? Onze tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *