CadeausElektronica

Kerstverlichting slim maken? Onze tips!

kerstverlichting slim maken

Laatste update op: 27 november 2022 Een kerstboom in huis is natuurlijk onmisbaar tijdens de feestdagen. Een boom vol met kerstballen, kerstslingers en kerstverlichting zorgt voor een gezellige en warme sfeer. Naast een kerstboom kan verschillende kerstdecoratie natuurlijk ook niet ontbreken: nep sneeuw op de ramen en zoveel mogelijk vrolijke kerstverlichting door het hele huis. Om te voorkomen dat je je aan het einde van de maand scheel betaald aan energiekosten door de vele kerstverlichting, kan het goed zijn om je te verdiepen in dit artikel. We geven tips om kerstverlichting slim te maken: hiermee kan je niet alleen besparen op je energiekosten: je kunt ook makkelijker alle kerstverlichting activeren en je hoeft niet meer onder de boom te kruipen om de lichtschakelaar van de kerstverlichting om te zetten.

Steek de kerstverlichting in een slimme stekker

Vanaf de bank de kerstverlichting in de boom aanzetten? Dat is mogelijk wanneer je in het bezit bent van een slimme stekker, ook wel een smart plug genoemd. Door de kerstverlichting in de slimme stekker te stoppen – die gekoppeld is met je smartphone – kun je op afstand de lampjes aan of uit zetten. Daarbij zijn er ook slimme stekkers die automatisch aan- of uitschakelen als het donker begint te worden of op specifieke tijdstippen.

Slimme stekker: Philips Hue Smart Plug € 29,95 bij Bol.com (op het moment van schrijven)
Bij Alstu deden we eerder onderzoek naar de beste slimme stekker op dit moment. Met de introductie van de nieuwe Philips Hue Smart Plug hebben we deze onlangs nog geüpdatet. Deze stekker is op dit moment de beste keuze voor de meeste mensen. De smart plug is zeer compact, waardoor hij geen andere stopcontacten overlapt en hij is met € 29,95 zeer scherp geprijsd.

Groepeer verschillende decoratie met kerstverlichting

Een slim huis staat erom bekend om apparaten te kunnen koppelen. Dit groeperen van apparatuur kan erg zinvol zijn, bijvoorbeeld om met één druk op de knop alle kerstverlichting in de woning aan te zetten. Het is hierbij wel noodzakelijk dat de apparaten met elkaar kunnen communiceren. In smart home termen gaat het om ‘smart home protocollen'. Vaak is het slim om te kiezen voor één smart home ecosysteem. Een goed voorbeeld hiervan is Google Nest: je kunt apparaten toevoegen die praten met Google Nest en deze vervolgens onder brengen in een groep.

Naast het groeperen kun je ook specifieke – gekoppelde – apparaten toewijzen aan een kamer. Zo kun je bijvoorbeeld de opdracht geven om alle kerstlampjes in de woonkamer te activeren, maar zodra je naar bed gaat de lampjes in de slaapkamer aangaan. Om dit allemaal te kunnen realiseren heb je wel een smart home hub nodig, eigenlijk het hart van je smart home waar je apparaten aan elkaar kunt knopen.

Smart home hub: Google Nest Hub € 129,- bij Bol.com (op moment van schrijven)
Dit jaar is de Google Nest Hub geïntroduceerd door de techgigant uit Amerika. Deze Nest Hub is een zogeheten Google smart display: een smart speaker met Google Assistant waar je ook visueel informatie tot je kunt nemen. Naast het vragen naar informatie kun je met dit slimme scherm ook apparaten bedienen en dankzij Google Nest apparaten groeperen en toewijzen aan specifieke kamers. In ons onderzoek naar het beste smart display kwam de Google Nest Hub als beste uit de bus.

Creëer scenario's met slimme kerstverlichting

Naast het groeperen van je kerstverlichting, kun je nog een stapje verdergaan. Onder smart home enthousiastelingen is het creëren van zogeheten smart home scenario's een vereiste. Het grote voordeel van scenario's, is dat alles geautomatiseerd werkt. Hiermee geniet je niet alleen van veel gemak; ook heeft het vaak een flinke impact op bijvoorbeeld je energierekening. Om bij de kerstverlichting te blijven, kun je bijvoorbeeld alle kerstboomlampjes aan laten springen als het donker begint te worden. Detecteert een slimme deursensor dat je de woonkamer binnengaat? Ook dan kan al het kerstverlichting geactiveerd worden.

Om dit te kunnen realiseren is vaak een koppeling met een wat groter ecosysteem een vereiste. Een goed voorbeeld hiervan is Philips Hue, waar je eenvoudig scenario's (Philips Hue noemt het Hue-scenes) aan kunt maken. Zo ook het automatisch activeren wanneer de zon ondergaat en weer deactiveren op een specifiek tijdstip (als je naar bed gaat). In onze beste slimme lampen onderzoek kwam Hue als beste uit de test.

Slimme lampen: Philips Hue Startpakket € 169,95 (op moment van schrijven)
Philips Hue is een geweldige speler op het gebied van smart home scenario's. In de Hue app kun je automatische processen realiseren met toegevoegde Hue lampen. Ook een slimme stekker (de Philips Hue Smart Plug die we net benoemde) kan hieraan toegevoegd worden. Hiermee kun je dus kerstverlichting opnemen in Hue scenes. Bij Philips Hue is een Hue bridge – een gateway – noodzakelijk om de lampen te groeperen. Sinds enige tijd zijn er ook bluetooth varianten, die wel werken zonder een bridge. Deze varianten scoorden goed bij smart home producten onder de 50 euro.

Voordelen van kerstverlichting slim maken

Nu je drie handige tips hebt gekregen voor kerstverlichting slim maken, is het natuurlijk ook belangrijk om even stil te staan bij de voordelen. Voor we zijn begonnen aan dit artikel hebben we twee weken lang genoten (vanaf 1 december staat de boom in huis) van verschillende voordelen. We zetten ze op een rij.

  • Van een afstand de kerstverlichting aan en uitzetten: na 's ochtends wakker worden en even de kerstverlichting aanzetten? Dan is de kans groot dat je dit weer vergeet uit te zetten. Door je kerstverlichting te kunnen activeren via je smartphone, kun je deze overal weer uitzetten.
  • Alle kerstlampjes in één keer activeren: een grote ronde door het huis lopen om alle verschillende schakelaars om te zetten is verleden tijd met slimme kerstverlichting. Door de lampen te groeperen kun je ze per groep en zelfs per kamer in één keer aan- of uitzetten.
  • Besparing op je energiekosten: door gebruik te maken van automatische scenario's kun je de lampen pas aan laten gaan als de zon ondergaat. Ook kun je deze weer uit laten schakelen op specifieke tijdstippen, zodat de lampen niet voor niets aanstaan.
  • Veilig en vervelend voor inbrekers: zelfs als je niet thuis bent kan de kerstboomverlichting aanspringen. Hiermee wek je de veronderstelling dat er gewoon iemand thuis is, terwijl je geniet van het kerstdiner bij familie.

Meer beste keuzes voor een slimme woning?

Voor Alstu heb ik (Bram) al veel smart home onderzoeken verricht. Ik hou een complete beste smart home producten dossier bij, waar ik constant updates doorvoer voor de beste keuzes. Ook schreef ik het artikel onmisbare smart home gadgets, die op basis van het volgen van ontwikkelingen en innovaties nooit af is. Mocht je specifieke smart home gerelateerde vragen hebben, stuur me gerust een berichtje of laat een reactie achter onder dit artikel. Alstu!

Ontdek meer
CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

ElektronicaHuis & Tuin

De Beste Accuboormachine

ElektronicaKantoor

De Beste Computer Speakers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *