Software & Apps

De Beste Wachtwoordmanager

Laatste update op: 23 juni 2022

Een goed en sterk wachtwoord is vandaag de dag net zo belangrijk als een deurslot op je woning. Echter worden er tegenwoordig zoveel eisen gesteld aan sterke wachtwoorden, dat het een lastige klus kan zijn om deze makkelijk te kunnen onthouden. En dan moet je ook nog eens voor elk account – ten behoeve van de veiligheid – weer een ander wachtwoord gebruiken. Om te voorkomen dat je wachtwoorden vergeet of op onveilige manieren gaat archiveren, is een wachtwoordmanager een goede oplossing. Met een wachtwoordmanager kun je wachtwoorden centraal beheren, waardoor je maar één inlog nodig hebt om vervolgens toegang te krijgen tot al je accounts. Daarbij zijn er bij wachtwoordmanagers vaak extra functionaliteiten te vinden, waaronder het genereren van een sterk wachtwoord of reminders om je password tijdig te veranderen. Kortom: onmisbaar voor een veilige versleuteling van je accounts.

Wij hebben onderzoek gedaan naar de beste wachtwoordmanager voor de meeste mensen. Bij dit onderzoek is met name ‘voor de meeste mensen' een belangrijk aspect, gezien we ook wachtwoordmanagers onder ogen hebben gehad waar je bijna een afgestuurde ICT-er moet zijn om het überhaupt te kunnen begrijpen. Na het testen van de tien populairste wachtwoordmanagers op dit moment zijn we eruit: wij bestempelen LastPass als de beste wachtwoordmanager op dit moment.

Onze Keuze

lastpass is de beste wachtwoordmanager

LastPass

LastPass komt als beste uit de test. Deze wachtwoordmanager is makkelijk in gebruik, werkt eenvoudig en is compatibel met alle apparaten. Dankzij de handige browser extensie heb je LastPass altijd bij de hand.

Wij zijn het meest te spreken over LastPass. De software is onwijs gebruiksvriendelijk en werkt eenvoudig. In tegenstelling tot veel andere wachtwoordmanagers zorgt LastPass voor overzicht, in plaats van chaos. De gratis versie van deze wachtwoordmanager biedt al gelijk voldoende functionaliteiten om de eerste stappen te zetten richting een beter beleid in je wachtwoorden. Wat erg opvallend is, is dat LastPass zelfs in de gratis variant de mogelijkheid biedt om makkelijk apparaten te synchroniseren en dat er sprake is van een ongelimiteerd aantal wachtwoorden. Hoewel LastPass als gratis variant beschikbaar is, is het ook slim om te kijken naar de Premium (betaalde) variant. Hierbij heb je ook de mogelijkheid om wachtwoorden eenvoudig te delen, wat onwijs interessant kan zijn bij gedeelde accounts op het werk of binnen een gezin.

Ook interessant 

1password ook een goede keuze

1Password

1Password is ook een zeer goede wachtwoordmanager. Ook deze wachtwoordmanager scoort veel punten op het gebruiksgemak en de verschillende functionaliteiten. Weinig toeters en bellen en doet waar een wachtwoordmanager voor bedoeld is.

De software van 1Password komt goed naar voren in ons onderzoek. Met name de eenvoudigheid  van de software scoort goed: je kunt direct starten met het koppelen van wachtwoorden, zonder dat hier enige kennis voor nodig is. Het spreekt allemaal voor zich. 1Password is daarbij geschikt voor alle apparaten en belangrijke besturingssystemen, waardoor iedereen hier gebruik van zou kunnen maken. Wat ons enorm opviel tijdens het onderzoek, is dat 1Password je handige tips geeft. Zo kregen we een melding dat sommige wachtwoorden flink verbeterd dienen te worden. Sterker nog: het bleef niet alleen bij een tip, we werden er zelfs stap voor stap doorheen geloodst.  

 


Waarom je ons kan vertrouwen

Het onderzoek naar de beste wachtwoordmanager hebben we bij Alstu voor een langere tijd uitgevoerd. Waar we bij veel producten daadwerkelijk apart tijd vrij maken om deze uitgebreid te kunnen testen, hebben we voor dit onderzoek normaal door kunnen werken: wachtwoorden heb je immers constant nodig. Dit heeft niet alleen gezorgd voor een goed beeld van de werking van verschillende wachtwoordmanagers bij verschillend gebruik (diverse apparaten en besturingssystemen), het heeft ons ook een goed idee gegeven van het gebruik van wachtwoordmanagers op langer termijn.

Zelf (Robbert) volg ik de cybersecurity software ontwikkelingen op de voet. Sterker nog: ik heb een eigen website, waar ik deze uit de hand gelopen hobby een plaatsje heb kunnen geven: Beveiligingsguru.nl. Door me niet alleen bezig te houden met de werking van de software, maar ook updates en nieuws van de merken achter de wachtwoordmanagers te monitoren, heb ik ook een goed beeld van de betrouwbaarheid van de software. Zo heb ik bij de bestempeling van de beste keuzes ook rekening gehouden met updates uit het verleden. Is een wachtwoordmanager zeer gebruiksvriendelijk, maar is deze al meerdere keren in het nieuws gekomen door kritische beveiligingsissue's? Dan komt deze niet als beste keuze uit de bus.

Het is tenslotte goed om te vermelden dat we inderdaad kunnen verdienen aan een doorverwijzing van onze site naar een wachtwoodmanager, als deze resulteert in een aankoop. Echter laten wij ons hier nooit door beïnvloeden. De beste keuze ertussen uit vissen, dat is ons doel. Of we hier nu wel of niet aan kunnen verdienen. Om dit te waarborgen heb ik zelf overigens helemaal geen inzicht in samenwerkingen of mogelijke vergoedingen. Je kunt hier meer informatie over onze aanpak lezen.

Voor wie is dit onderzoek?

Vorig jaar publiceerde Kassa een interessant onderzoek: de gemiddelde Nederlander heeft 25 online accounts. Met het aanraden om nooit hetzelfde wachtwoord te gebruiken, die ook nog eens ijzersterk moet zijn en moet voldoen aan verschillende veiligheidseisen, is het bijna onmogelijk om alles netjes op orde te houden. En dan komen er nog eens tips voorbij om je wachtwoorden om de drie maanden weer te vernieuwen…

In onze ogen is een wachtwoordmanager een must-have voor iedereen die online actief is (zei ik al iedereen?). Een wachtwoordmanager kun je het best zien als een online kluis, waar je al je wachtwoorden centraal kunt beheren. Door eenmaal in te loggen op je wachtwoordmanager, krijg je vervolgens automatisch toegang tot gekoppelde accounts op desbetreffend apparaat. Een voorbeeld: je hebt een account op Facebook, Twitter en Instagram. Voor alle social media kanalen gebruik je aparte en sterke wachtwoorden. Na het toevoegen van deze inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) binnen een wachtwoordmanager, hoef je in de toekomst alleen in te loggen op je wachtwoordmanager met je accountgegeven om toegang te krijgen tot al je accounts. Dit is een must; gezien sterke wachtwoorden bijna niet te onthouden zijn en je dus vaak meer dan 20 verschillende inloggegevens gebruikt.

Om het onderzoek voor zoveel mogelijk mensen interessant te maken, gaan we bij Alstu altijd net even wat verder dan enkel de beste keuze te onderzoeken. We gaan altijd op zoek naar een interessant alternatief, zodat de keuze niet te beperkt wordt. Daarbij hebben we normaal gesproken ook een beste budget keuze: deze hebben we in dit onderzoek niet meegenomen, gezien de wachtwoordmanagers ook getest zijn bij gratis gebruik (goedkoper kan het niet:)). In het geval van wachtwoordmanager hoef je je trouwens geen zorgen te maken over torenhoge kosten of abonnementen: zelfs de beste wachtwoordmanager uit ons onderzoek (LastPass) is gewoon gratis te gebruiken.

Onze randvoorwaarden

Er zijn online ontzettend veel wachtwoordmanagers te vinden. Alleen in de PlayStore van Google levert de simpele zoekopdracht ‘wachtwoordmanager' al honderden hits op. Hoe scheidt je het kaf van het koren en creëren we een afgebakende onderzoeksselectie, zodat we het makkelijker maken in plaats van lastiger om te kiezen? We hebben op basis van gesprekken met diverse experts en onze eigen ervaring bij Beveiligingsguru.nl, een aantal strikte randvoorwaarden op een rij gezet. In onze ogen dient een wachtwoordmanager te voldoen aan de volgende punten:

  • Is compatibel op verschillende apparaten: een wachtwoordmanager wil je overal kunnen gebruiken. Op je smartphone, laptop en tablet. Het is daarom in onze ogen een must dat een wachtwoordmanager compatibel is met verschillende apparaten.
  • Ondersteund belangrijke besturingssystemen: een goede wachtwoordmanager moet compatibel zijn met belangrijke en veel gebruikte besturingssystemen, om in aanmerking te kunnen komen als beste keuze voor de meeste mensen. Denk aan iOS, Chrome OS, Android en Windows. 
  • Software en bedrijf is betrouwbaar: uiteraard is het onwijs belangrijk dat de software betrouwbaar is. Hoe staat het met de versleuteling van de wachtwoorden én hoe heeft het bedrijf achter de software gepresteerd in het verleden?
  • Kan minimaal 20 wachtwoorden centraal beheren: omdat in eerder onderzoek is gebleken dat men gemiddeld 25 accounts heeft in Nederland, is het een belangrijke randvoorwaarde dat de wachtwoordmanager minimaal 20 wachtwoorden zou moeten kunnen beheren.

We staan open voor feedback en tips. Mocht jij een aanscherping hebben op onze toegepaste randvoorwaarden: stuur ons vooral een berichtje.

Deze wachtwoordmanagers hebben we getest

Op basis van onze eerder geformuleerde randvoorwaarden hebben we in totaal tien wachtwoordmanagers onder de loep gehouden. We zetten ze allemaal op een rij in willekeurige volgorde:

  • LastPass
  • Dashlane
  • Keeper
  • Sticky Password
  • RememBear
  • 1Password
  • RoboForm
  • Intuitive Password
  • Logmeonce
  • Treu Key

Het is goed om te vermelden dat we de ontwikkelingen goed in de gaten houden. Zo nu en dan komen er nieuwe toetreders in de wachtwoordmanager markt. Indien deze zo interessant zijn en goed bevonden worden, kunnen deze toegevoegd worden aan onze onderzoeksselectie, waarmee ons onderzoek een geüpdatet moet worden. Mocht jij nu van mening zijn dat er een wachtwoordmanager ontbreekt? Stuur ons dan gerust een berichtje of laat een reactie achter onder aan de pagina.

Hoe we de wachtwoordmanagers getest hebben

Zoals we daarnet al aangaven heeft het testen van de verschillende wachtwoordmanagers plaatsgevonden over een langer tijdsbestek. We hebben daarbij niet alleen gekeken naar de functionaliteiten: ook het gebruiksgemak in verschillende situaties (onderweg in de trein of het delen van wachtwoorden met collega's tijdens het werk) hebben we meegenomen tijdens ons onderzoek. 

Tijdens het testen hebben we de tien verschillende wachtwoordmanagers uiteraard onderworpen aan onze randvoorwaarden: hoewel deze sowieso geldend waren bij de selectie, was het nog maar de vraag hoe een specifieke password manager scoorde op gebruiksvriendelijkheid en mobiliteit. 

Onze keuze: LastPass

Onze Keuze

lastpass is de beste wachtwoordmanager

LastPass

Wij zijn erg te spreken over de gebruiksvriendelijkheid van de software, in combinatie met de vele functionaliteiten. Met name de ondersteuning op praktisch alle apparaten en besturingssystemen is top.

Bij ons vooronderzoek met een bezoekje aan de website van LastPass werd de boodschap “Maak u leven makkelijker” ons om de oren geslingerd. Kijk, daar zijn wij voorstander van. Bij het testen van de software blijkt deze slogan niet gelogen: LastPass werkt daadwerkelijk kinderlijk eenvoudig en veel stappen gaan automatisch. 

chrome extensie lastpass

Dankzij de uitgebreide features (in de premium variant) zorgt LastPass er niet alleen voor dat je wachtwoorden goed bij elkaar opgeslagen blijven; ook krijg je tussentijds tips voor een verbeteringsslag op het gebied van beveiliging en houdt de wachtwoordmanager je op de hoogte van nieuwe mogelijkheden of opties. Hoewel onze voorkeur uit gaat naar de betaalde variant, vanwege het makkelijk kunnen delen van wachtwoorden op de redactie, biedt ook de gratis variant al genoeg handvatten om je wachtwoorden beter te kunnen beheren. Zo kun je ongelimiteerd wachtwoorden blijven aanvullen, heb je toegang op al je apparaten en kun je dankzij de wachtwoordgenerator onmogelijk te raden wachtwoorden creëren.

Wanneer je de gratis variant wijzigt in een premium pakket wordt het helemaal interessant. We gaven daarnet al aan dat je hiermee eenvoudig wachtwoorden kunt delen met anderen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je met een groep werkt in één account of met het gezin gebruik wilt maken van één dienst. Een ander opvallende feature is toegang tot je kluis in tijden van nood: deze mogelijkheid ontbreekt bij veel andere wachtwoordmanagers tijdens een rampscenario.  Daarbij geniet je in de premium versie ook van 1GB versleutelde bestandsopslag.

dashboard lastpass

Wat je in de gaten moet houden

Bij de keuze voor een geschikte wachtwoordmanager zijn er aantal zaken waar je goed op moet letten. Als je na ons onderzoek besluit om verder te zoeken, houdt dat in ieder geval rekening met de volgende factoren:

  • Browserintegraties: een van de belangrijkste punten om te checken is de browserintegratie van een wachtwoordmanager. Werk jij veelal met Google Chrome? Dan is het goed om te controleren of de wachtwoordmanager bijvoorbeeld een handige Chrome extensie heeft en hier überhaupt lekker mee werkt.
  • Importeren en exporteren van wachtwoorden: het kan goed zijn dat jij een gratis proefperiode wilt gaan gebruiken (bijvoorbeeld als bij LastPass). Het is dan zeer belangrijk om te letten op import/export mogelijkheden, zodat je al je wachtwoorden eenvoudig als een groep kunt uploaden of van de software af kunt halen.
  • Aantal downloads en beoordelingen: een applicatie store geeft een goed beeld van het daadwerkelijke gebruik van een wachtwoordmanager. Als een specifieke wachtwoordmanager slechts enkele keren gedownload is en geen recensies heeft, raden wij je aan om deze over te slaan. Ga voor een wachtwoordmanager die zichzelf reeds bewezen heeft en die door velen gebruikt wordt. 
  • Check voordelige abonnementen: ben jij voor op het werk met al je collega's op zoek naar een wachtwoordmanager? Of wil je bijvoorbeeld met het hele gezin gebruik maken van zo'n veilige password manager? Dan is het slim om van te voren de abonnementsprijzen te controleren. Diverse wachtwoordmanagers bieden veel voordelen voor specifieke wensen.

We hopen dat ons onderzoek je geholpen heeft bij het maken van de beste keuze! Mocht je nog vragen hebben, laat gerust een reactie achter. Alstu!

Ontdek meer
Software & Apps

De Beste Videobel App

Software & Apps

De Beste Gratis VPN

Software & Apps

De Beste Gratis To-Do App voor Privé Gebruik

Keuken & EtenSoftware & Apps

De Beste Supermarkt App

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *