Hobby

De Moeilijkste Puzzel(s)

moeilijkste puzzel

Laatste update op: 23 maart 2023

Puzzels verschillen niet alleen in de hoeveelheid stukjes: zo zijn er puzzels in verschillende vormen, met diverse opdrukken én in bijzondere uitvoeringen. Denk aan puzzels waarbij alle stukjes in één kleur zijn uitgevoerd óf puzzels met doorzichtige – glazen – stukjes. Deze puzzels zijn, ondanks het feit dat het aantal stukjes vaak niet eens zo heel veel hoeft te zijn, ontzettend lastig op te lossen. Perfect om lekker lang mee bezig te zijn!

De moeilijkste puzzel

Naar aanleiding van het onderzoek van Jelle naar de grootste puzzel, ontstond er een discussie of het aantal stukjes nu ook van invloed zou zijn op de moeilijkheidsgraad. Dit blijkt niet zo: je zal met meer stukjes uiteraard langer bezig zijn met een puzzel, maar veel moeilijker wordt deze niet. Bij een puzzel met dezelfde kleur stukjes, is dit echter een heel ander verhaal. Hier kun je met een puzzel van veel minder stukjes, veel langer bezig zijn. We hebben bij Alstu! de afgelopen dagen onderzoek gedaan naar de moeilijkste puzzel ter wereld. Noot: het gaat hier dus om legpuzzels en niet de moeilijkste puzzel van Nederland van het AIVD (komen we strakjes op terug). 

Onze keuze

ravensburger krypt puzzel

Ravensburger Krypt Puzzel

De Krypt puzzel van Ravensburger is een bijzonder moeilijke puzzel. De stukjes zijn uitgevoerd in één kleur – zilver in dit geval – en zijn rondlopende puzzelstukjes.

Op zoek naar een uitdaging? Dan is de Ravensburger Krypt Puzzel een goede zet: met deze puzzel ben je wel eventjes bezig. In tegenstelling tot normale legpuzzels heb je hier niet te maken met een afbeelding, waardoor je dus enkel houvast hebt aan de vorm van de puzzelstukjes. En de lopen ook nog eens rond af! De puzzel bestaat uit 654 stukjes en is in verschillende kleuren beschikbaar.

Onze keuze

japanse white hell puzzel

Japanse ‘White Hell' Puzzel

Tsja, een puzzel die gekenmerkt wordt als ‘White Hell' zegt eigenlijk al genoeg. Deze puzzel bestaat uit 1.000 alleen maar witte stukjes. Heel veel succes!

Een puzzel met alleen maar witte puzzelstukjes, dat is precies wat deze Japanse White Hell puzzel is. Je kunt dus alleen maar afgaan op de vorm van de puzzelstukjes, waardoor het ontzettend lastig zal zijn om deze puzzel op te lossen. Het gaat om een Japanse puzzel die weinig tot niet verkocht wordt in Nederland. Met de komst van een Nederlandse Amazon kunnen we hem echter nu wel gewoon bestellen voor een zacht prijsje (€ 25,19).

 

Ook interessant

ravensburger puzzel universum

Ravensburger Puzzel Universum

Op zoek naar een lastige legpuzzel met wat meer puzzelstukjes? Dan kun je met deze puzzel goed uit de voeten: de puzzel bestaat uit 1500 stukjes en vergt aardig wat puzzel-skills op hem op te lossen.

Deze Universum puzzel van Ravensburger is een moeilijke puzzel, gezien deze niet alleen weinig variatie heeft in de puzzelstukjes, maar ook nog eens aardig groot is. De puzzel wordt bij webshops als Bol.com gekenmerkt als een zeer lastige puzzel waar je zeker wat uurtjes zoet mee zal zijn.

Ook interessant

clementoni puzzel impossible

Clementoni Impossible Puzzel Trolls

Een kleurrijke puzzel die ontzettend lastig is. Zo beschrijven wij deze mooie puzzel met 1.000 puzzelstukjes. Gezien alles op elkaar lijkt, een zeer lastige puzzel.

Oke, eerlijk is eerlijk. Wij dachten ook dat we te maken hadden met een kinderpuzzel toen we deze Clementoni Imposible Puzzel Trolls zagen. Echter bleek het tegendeel al snel waar te zijn: doordat er sprake is van zoveel (opvallende) kleuren en dezelfde figuren, is het een zeer lastige puzzel. Leuk om te melden: van het merk Clementoni zijn meer ‘Impossible Puzzels'. Zo is er ook een Finding Nemo variant.

 

Ook interessant

1.000 colours legpuzzel

1.000 Colours legpuzzel

Niet alleen 1.000 puzzelstukjes, maar ook 1.000 kleuren. Deze bijzondere puzzel van Clemens Habicht staat voor velen bekend als de moeilijkste puzzel ter wereld.

Over kleurrijke puzzels gesproken! Deze door Clemens Habicht ontworpen puzzel staat voor velen bekend als dé moeilijkste puzzel ter wereld. De puzzel bestaat uit 1.000 stukjes die allemaal een andere kleur hebben. Habicht kreeg het idee voor de puzzel toen hij bezig was met een puzzel die alleen maar bestond uit een lege blauwe lucht. “I found that without the presence of image detail to help locate a piece I was relying only on an intuitive sense of colour, and this was much more satisfying to do than the areas with image details“, aldus Clemens Habicht. De puzzel is slecht verkrijgbaar in Nederlandse webshops, waardoor we hem niet hebben gekenmerkt als ‘onze keuze'. 


Waarom je ons kan vertrouwen

Als we onderzoek hadden gedaan naar de mooiste puzzel of de beste puzzel, dan zijn er diverse factoren die kunnen zorgen voor een vertekenend onderzoeksresultaat. Zo hebben we te maken met smaak bij mooie puzzels. Kijkend naar het huidige onderzoek, de moeilijkste puzzel, is het wat het is!

We zijn het onderzoek gestart naar aanleiding van een discussie die ontstond bij het onderzoek van Jelle naar de top 10 grootste puzzels. Is de grootste puzzel ook automatisch de grootste? Nee: puzzels met veel minder stukjes, maar uitgevoerd in één of juist veel kleuren, is veel lastiger op te lossen! We hebben daarom onderzoek gedaan naar de moeilijkste puzzel ter wereld, kijkend naar beoordelingen en reacties online.

Het is goed om te weten dat we bij Alstu! kunnen verdienen aan verkopen die plaatsvinden naar aanleiding van ons onderzoek. Echter hebben mogelijke vergoeding – dit hoeft namelijk niet altijd zo te zijn – geen impact op ons onderzoeksresultaat. Wij waarborgen de onafhankelijkheid van Alstu!. Meer weten? Check dan meer over Alstu!

Voor wie is dit interessant?

Heb jij te weinig ruimte in je woonkamer voor een ontzettend grote puzzel, maar zit je niet te wachten op een puzzel van een paar tientjes die je binnen enkele uren oplost? Dan is dit onderzoek geknipt voor jou! Wij hebben namelijk niet gekeken naar de hoeveelheid stukjes van de legpuzzel, maar de moeilijkheidsgraad. Hiervoor hebben we ook gekeken naar verschillende soorten. Perfect als vermaak voor de huidige quarantaine, waar je niet ‘snel uitgespeeld' wil zijn.

Graag geef ik je het voorbeeld van de puzzel 1.000 Colours. Deze puzzel heeft duizend stukjes die allemaal een andere kleur hebben. Dit schijnt volgens velen een van de aller moeilijkste puzzels ter wereld te zijn. Anderen spreken juist weer van puzzels met één kleur, zodat er geen overlap gezien kan worden in verschillende stukjes. We hebben met onze onderzoeksresultaten geprobeerd een overzicht te bieden met alle moeilijke puzzels op dit moment, met een favoriet in onze ogen (onze keuze).

1000 colours van Clemens Habicht ‘Moeilijkste puzzel ter wereld'

Daarnet benoemde ik de puzzel van duizend kleuren al: de 1000 colours puzzel. Deze puzzel wordt door velen bestempeld als de moeilijkste puzzel ter wereld. Zo heeft de puzzel stukjes die allemaal een andere kleur hebben. De puzzel zorgt niet alleen voor de nodige afleiding, maar zou zelfs kunnen zorgen voor rustgevend effect, aldus Clemens Habicht. Naast deze moeilijke variant met 1000 stukjes heeft Habicht echter nog veel meer moeilijke puzzels gemaakt in de tussentijd: zo is er ook een 5.000 variant en een zelfs een bol.

Benieuwd hoe de puzzel er precies uit ziet en hoe deze opgelost wordt? Wij hebben een mooie timelapse gevonden op YouTube, erg interessant om te zien (en zelfs een beetje onwerkelijk…).

Ook interessant: Jigsaw 29 Puzzle

Graag licht ik ook nog even de puzzel van Yuu Asaka uit: de Jigsaw 29 Puzzle. Ook deze puzzel wordt gekenmerkt als de moeilijkste puzzel ooit. Het gaat om een puzzel die ontworpen is voor Internation Puzzle Party (IPP38) voor het jaar 2018. De puzzel die bestaat uit ‘slechts' 29 doorzichtige puzzelstukjes schijnt ongelooflijk moeilijk te zijn en won in 2018 dan ook de titel de moeilijkste puzzel van het jaar met de ‘Jury Honorable Mention'.

Yuu Asaka 29 Puzzle won in 2018 de titel moeilijkste puzzel van het jaar

De Jigsaw 29 Puzzle kopen? Dat kan lastig worden, bleek uit ons onderzoek. We volgen op dit moment dit draadje op Reddit waar mensen volop op zoek zijn naar mogelijkheden om deze lastige legpuzzel te bemachtigen.

moeilijkste legpuzzel

De moeilijkste legpuzzel hoeft niet altijd ontzettend veel stukjes te hebben

Belangrijke factoren voor echt lastige puzzels in ons onderzoek

Zoals we in dit onderzoek meermaals hebben aangegeven, hebben we onderzoek verricht naar legpuzzels. Er zijn natuurlijk nog veel meer puzzels denkbaar:

  • 3D puzzels
  • Puzzels met bouwstenen
  • Denkpuzzels
  • Woordpuzzels
  • Cryptische puzzels

Wanneer je op zoek bent naar de moeilijkste puzzels ter wereld, wat niet specifiek legpuzzels hoeven te zijn, dan raad ik je aan om dit lijstje van Puzzleworld.org te bekijken. Hier krijg je een goed beeld van de winnaars van lastige puzzels van het afgelopen jaar.

Randvoorwaarden moeilijkste legpuzzel

Het is ontzettend lastig om te bepalen wanneer een puzzel lastig is. Echter zijn er wel wat voorwaarden in onze ogen: zo zouden we ons niet blind moeten staren op het aantal stukjes. De gouden regels in onze ogen:

  • Puzzel hoeft niet zozeer ‘veel stukjes' te hebben
  • Puzzelstukjes zijn weinig of juist enorm verschillend van elkaar
  • Het gaat om een ‘legpuzzel' dus geen andere vorm puzzel in ons onderzoek

Mocht je nog een aanvulling hebben die hier ontbreekt; stuur ons dan gerust een berichtje, zodat we het onderzoek nog meer aan kunnen scherpen.

Noot: moeilijkste puzzel van Nederland is van het AIVD

Om nog even stil te staan bij andere puzzels dan alleen maar legpuzzels, kijken we graag nog even naar de puzzel van het AIVD. Deze puzzel is uitgevoerd in de vorm van een vragenlijst, waarbij er gevraagd wordt om inzicht en denkkracht (systematisch en logisch nadenken). Omdat de puzzel altijd rond de kerst gepubliceerd wordt, draagt hij ook wel vaak de naam de AIVD kerstpuzzel. De winnaar die de puzzel als eerste (of überhaupt weet op te lossen) krijgt een beker. In 2015 werd de puzzel voor het eerst gedaan door meer dan 1000 personen in Nederland.

Wat je in de gaten moet houden

Mocht je op zoek gaan naar een moeilijke puzzel, kijk dan dus niet alleen naar het aantal stukjes. Uiteraard is dit wel een goed punt als je op zoek bent naar een legpuzzel waar je langer mee bezig wil zijn. Echt op zoek naar een breinbreker, waar meer voor nodig is dan het kijken naar een afbeelding en daarop je puzzelstrategie te baseren? Check juist dan eentonige of enorm gedetailleerde legpuzzels.

Ons onderzoek is nooit af: net als veel andere onderzoeken van Alstu! updaten we onze research regelmatig. Zoals we daarnet al benoemden is er elk jaar een wedstrijd voor de moeilijkste puzzel ter wereld, waarvan de resultaten ons onderzoeksresultaat kunnen beïnvloeden. Bovenaan het onderzoek ontdek je de laaste update-datum. Van mening dat ons onderzoek nu al toe is aan vernieuwing? Laat dan hieronder een reactie achter!

Ontdek meer
Hobby

Top 10 grootste puzzels

CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

HobbyReizen

De Beste Schoensmeer

Hobby

De Beste Festival Oordopjes

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *