Laatste update op: 23 juni 2022
Als er iets belangrijk is tijdens het werken op bouwterrein of in fabrieken, zijn het wel goede werkschoenen. Werkschoenen zijn er in veel soorten en maten. Daarbij zijn er ook nog verschillende veiligheidsnormen. Deze veiligheidsnormen zijn van S1 tot S5 te kenmerken. De meest gebruikte varianten zijn toch wel de S3 (EN 20345 S3-norm) werkschoenen: dit zijn werkschoenen voorzien van een veiligheidsneus en veiligheidszool. Je hoeft je met S3 werkschoenen geen zorgen te maken over het stoten van je voeten of het stappen in in iets scherps.
Toch kan er binnen de S3 veiligheidsnorm nog veel onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende werkschoenen. Zo zijn ze er in lage en hoge varianten en zijn kun je ze ook in lichtgewicht scoren, wat bij specifieke beroepen weer erg handig kan zijn. Bij Alstu! hebben we onderzoek gedaan naar de lichtste werkschoenen met een S3 veiligheidsnorm op dit moment. Op dit moment zijn de Stonekit S3 Luke de lichtste werkschoenen (S3).
Beste Keuze
Stonekit S3 Luke (halfhoge werkschoenen)
De Stonekit S3 Luke zijn op dit moment de lichtste werkschoenen. Met een gewicht van 420 gram (bij maat 43) zijn ze opvallend lichter dan andere S3 werkschoenen.
De Stonekit S3 Luke werkschoenen zijn de lichtste lage werkschoenen uit ons onderzoek. Met 420 gram is hij opvallend lichter dan vergelijkbare S3-varianten. De werkschoenen voldoen aan de EN ISO 20345:2011 S3-norm, een van onze belangrijkste randvoorwaarden van het onderzoek. De werkneus is van aluminium (niet van staal, waardoor hij wat lichter is). Het bovenmateriaal is van microvezelweefsel in lederlook, waardoor deze schoenen er niet zozeer als lichtgewicht modellen uitzien. Er is sprake van een anatomische – verwijderbare – inlegzool. De schoen zelf is antistatisch (ook een belangrijk punt om te voldoen aan de S3 norm), en is hittebestendig tot 120 graden Celsius.
Ook interessant
Helly Hansen Chelsea Camo (hoge werkschoenen)
Liever hoge werkschoenen? Dan zijn de Helly Hansen Chelsea Camo de lichtste varianten op dit moment. Met een gewicht van 661 gram (maat 43) zijn dit de lichtste hoge S3 werkschoenen uit ons onderzoek.
Loop je liever op hoge werkschoenen, dan maak je de lichtste keuze met de Helly Hansen Chelsea Camo's. Deze hoge werkschoenen zijn met 661 gram (maat 43) ontzettend veel lichter dan andere hoge werkschoenen. De werkschoenen voldoen uiteraard aan de S3-norm: er is sprake van een veiligheidsneus, veiligheidszool en zijn waterdicht. Ondanks de waterdichtheid, staan de schoenen wel bekend om een goede ventilatie. Daarbij zijn de schoenen staalvrij, waarmee ze ook bestand zijn tegen elektrische schokken (ESD). In de schoen zelf is een antibacteriële inlegzool te vinden. De schoenen zelf zijn net als die van Stontekit gemaakt van microvezelweefsel, waar de schoen zijn lichtgewicht grotendeels aan te danken heeft. Hou wel rekening met een wat duurdere werkschoen: de werkschoenen zijn met een prijs van € 134,95 wel een heel stuk prijziger dan de lage modellen van Stonekit.
Ons Onderzoek
Waarom je ons kan vertrouwen
Voor het onderzoek naar de lichtste werkschoenen (S3) hebben we puur gekeken naar het gewicht van de werkschoenen. Voor we ons onderzoek zijn gestart, hebben we randvoorwaarden op een rij gezet: voorwaarden waaraan een lichtgewicht S3 werkschoen in onze minimaal zou moeten voldoen. In tegenstelling tot veel ‘beste' onderzoeken van Alstu!, is er hier met name sprake van data (gewicht in dit geval).
Tijdens het onderzoek hebben we veel kennis vergaard over factoren als veiligheidsnormen, maar ook over het enorme aanbod werkschoenen waar je makkelijk in kunt verdwalen. Door ook te spreken met experts en aanbieders op het gebied van werkschoenen, hebben we onze kennis flink verbreed. Ditzelfde geldt voor het doorlezen van tientallen reviews en reeds gebruikers te vragen naar eventuele slechte of positieve ervaringen.
Daarbij delen we graag het volgende: we kunnen aan Alstu! verdienen aan een verkoop, wat naar aanleiding van ons onderzoek plaatsvindt (hoeft niet altijd zo te zijn). Echter doen we er alles aan om dit nooit ons onderzoekresultaat te laten beïnvloeden. Zo hebben onderzoekers geen zicht op mogelijke samenwerkingen en/of vergoedingen. Kom meer te weten over onze aanpak.
Voor wie is dit interessant?
Zoals we in de inleiding al aangaven zijn werkschoenen met een S3 veiligheidsnorm de meestgebruikte werkschoenen. Dit komt doordat er bij dit type werkschoenen een combinatie is van een goede bescherming aan de voorzijde van de voeten,(veiligheidsneus) als aan de onderkant van de voeten (veiligheidszool). Hiermee zijn je voeten dus beschermd tegen stoten en bij het lopen door een werkomgeving. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een S1 variant, waarbij er alleen een veiligheidsneus is. We zetten later alle veiligheidsnormen voor werkschoenen op een rij.
Dit onderzoek is gericht op de lichtste werkschoenen. Iedereen die zo licht mogelijke S3 werkschoenen zoekt, is hier aan het juiste adres. Met name bij veel lichamelijke activiteiten (denk aan veel lopen of klimmen) zijn lichtgewicht werkschoenen een populaire keuze.
Alle veiligheidsnormen voor werkschoenen
De veiligheidsnormen voor werkschoenen zijn belangrijke factoren. Vaak geeft een werkgever aan welke veiligheidsnorm er minimaal moet zijn bij werkschoenen die gebruikt worden bij het werk wat je uit wilt voeren. In totaal zijn er 6 verschillende klassen, waarbij er twee gericht zijn op werkschoenen in de vorm van een laars.
Vaak geeft een werkgever aan welke veiligheidsnorm er minimaal moet zijn bij werkschoenen die gebruikt worden bij het werk wat je uit wilt voeren
- S1: werkschoenen met een S1 veiligheidsnorm hebben enkel een veiligheidsneus. De schoenen zijn niet waterdicht, waardoor ze enkel geschikt zijn in de wat drogere omstandigheden.
- S1P: bij een werkschoen met een S1P certificering is er sprake van een schoen met een veiligheidsneus én een beschermende veiligheidszool. Echter zijn ook deze schoenen enkel geschikt voor droge omstandigheden.
- S2: dit veiligheidsnorm staat voor een veiligheidsneus, maar ook voor waterdichtheid. In tegenstelling tot de S1 en de S1P varianten, kun je deze dus wel gebruiken in vochtige omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan werk in de buitenlucht.
- S3: de populairste werkschoenen, gezien deze schoenen zowel een veiligheidsneus als een veiligheidszool hebben. De S3 veiligheidsnorm is dus een combinatie van de S1P en de S2 normen. De combinatie zorgt ervoor dat het een van de meest gedragen werkschoenen zijn.
- S4: hier hebben we te maken met werklaarzen – ook wel bekend als veiligheidslaarzen – die voorzien zijn van een veiligheidsneus. Ook zijn werklaarzen met dit veiligheidsnorm bestand tegen water en vochtigheid.
- S5: de beste keuze voor werklaarzen, gezien deze – in tegenstelling tot de S4 varianten – ook voorzien zijn van een goede anti-slip voetzool. Daarbij is er ook sprake van een tussenzool.
De meeste keuze binnen S3 werkschoenen
Als je opzoek bent naar een geschikte werkschoen, heb je de meeste keuze uit de S3 varianten. Dat is goed nieuws, gezien je nu dit onderzoek aan het lezen bent en dus van plan bent om S3 werkschoenen aan te schaffen :). Je kunt bij de verschillen met name denken aan uiterlijke verschillen als:
- Kleuren
- Opdrukken
- Instappers of veters
- Hoogtes
- Design
Met name dat laatste stippen we graag nog even aan. Voor we ons onderzoek startten wisten we niet dat er ook gewoon ‘mooie' werkschoenen bestaan. Niet alle werkschoenen zijn lompe halfhoge zwarte leren klompen die je met veel tegenzin aantrekt. Bij sommige werkschoenen zou je zelfs kunnen denken dat je te maken hebt met hardloopschoenen).
Onze randvoorwaarden voor lichtgewicht S3 werkschoenen
Zoals we daarnet al aangaven is het aanbod van werkschoenen met een S3 veiligheidsnorm enorm. Voor ons onderzoek naar de lichtste werkschoenen S3 staat natuurlijk het gewicht centraal, maar ook een koopmogelijkheid in Nederland is daarbij in onze ogen een vereiste. In onze ogen zouden goede keuzes lichtgewicht S3 werkschoenen minimaal moeten voldoen aan de volgende randvoorwaarden:
- Voldoen aan de S3 veiligheidsnorm (EN 20345 S3-norm)*
- Zijn gekenmerkt als lichtgewicht werkschoenen
- Worden in Nederland verkocht (en door Nederlandse aanbieders)
*EN 20345 S3-norm
Voldoet aan:
- Veiligheidsneus
- Veiligheidszool (ondoordringbare tussenzool)
- Gesloten hielen
- Antistatisch
- Hak absorbeert energie
- Waterafstotend (tot 60 minuten)
- Geprofileerde loopzool
Zo hebben we ons onderzoek naar de lichtste S3 werkschoenen verricht
Bij Alstu! doen we onze onderzoeken altijd naar beste keuzes voor de meeste mensen, maar gaan we ook op zoek naar bijvoorbeeld de lekkerste, of lichtste varianten in dit geval. Waar we met de beste onderzoeken vaak rekening houden met een goede prijs/kwaliteitsverhouding, is er in het geval van dit onderzoek – het lichtste – puur gekeken naar gewicht.
We hebben het aanbod werkschoenen met een S3 veiligheidsnormen bij verschillende verkooppunten onderzocht. Niet alleen bij specialisten als Werkschoenenwinkel.nl of werkschoenennet.nl, maar ook grotere platformen als Bol.com en Proforto.nl. Hierdoor hebben we een goed beeld gecreëerd van de enorme hoeveelheden werkschoenen en de daarbij horende gewichten.
Tijdens ons onderzoek kwamen we er wel achter dat het aardig lastig is om bijvoorbeeld te filteren op ‘lichtgewicht' of om überhaupt een gewicht te kunnen selecteren bij het totale aanbod. Hierdoor wordt ons onderzoek waarschijnlijk nog waardevoller, gezien wij hier wel transparantie in bieden. Het is daarbij goed om te weten dat we voor ons onderzoek één maat hebben aangehouden (42), om geen beïnvloeding van groottes op het gewicht te hebben.
Wat je in de gaten moet houden
Wanneer je na ons onderzoek verder op jacht gaat naar de lichtste S3 werkschoenen, dan geven we je graag nog een paar tips mee om straks een goede keuze te maken. Allereerst is het belangrijk om nooit alleen af te gaan om ‘mooie beweringen'. Dit blijkt onder andere uit de zogeheten ‘Instructable Shoes' uit Amerika die we veelal voorbij zagen komen in advertenties toen we ons onderzoek eenmaal startten.
Wij hebben urenlang (en dat wees geen straf) video's gekeken op YouTube van testers die de zogenaamde onverwoestbare op dezelfde zaken testen, zoals deze in de commercials beloofd worden. Zo is in reclames van een specifiek model te zien dat de veiligheidszool goed zoude beschermen tegen spijkers, terwijl een test laat zien dat de spijker er gewoon doorheen gaat. Check onderstaande video:
Naast bovenstaande is het goed om altijd goed te letten op de volgende factoren:
- Check altijd bij je werkgever aan welke veiligheidsnorm de werkschoenen dienen te voldoen
- Koop de werkschoenen altijd bij betrouwbare verkooppunten (vraag desnoods aan je werkgever waar je ze het beste kunt halen)
- Controleer altijd of er daadwerkelijk sprake is van een veiligheidsnorm (S3 in dit geval)
- Hou rekening met je werkomgeving: is er sprake van een droge of vochtige omgeving?
- Draag je liever hoge of lage schoenen? Vraag jezelf eens af of je vaak moet bukken: zo ja, dan zijn hoge werkschoenen minder comfortabel
- Werkschoenen draag je vaak lang en veel, waardoor een goede pasvorm ook zeker niet vergeten mag worden. Pas desnoods op locatie, voor je overgaat tot aankoop
En natuurlijk staat in ons onderzoek het gewicht centraal. Als je op zoek bent naar lichtgewicht S3 werkschoenen, vergeet dan dus ook niet het gewicht goed te beoordelen. Neem hierboven dan nogmaals een kijkje om te kijken wat nu écht de lichtste is op dit moment :).
Het is tenslotte goed om te weten dat een onderzoek bij Alstu! nooit af. De markt voor werkschoenen staat niet stil en er zullen zeker weten nog lichtere of betere modellen naar voren komen. Wanneer een nieuwe innovatie zorgt voor een veranderend onderzoeksresultaat, zullen wij ons onderzoek updaten. Dit geven we – als dit zo is – altijd aan bovenaan het onderzoek. Ben jij van mening dat ons onderzoek nu toe is aan vernieuwing óf heb jij lichtere werkschoenen ontdekt? Stuur ons dan een berichtje of laat een reactie achter onder het onderzoek!