Huis & Tuin

De Beste Regenton

beste regenton

Laatste update op: 23 oktober 2022

Met een regenton vang je regenwater op zodat je dat kunt gebruiken voor het bewateren van je tuin, het wassen van je ramen of je auto of voor andere doeleinden buiten en binnen. Wist je dat het plaatsen van een regenton in veel gemeenten gesubsidieerd wordt? Er worden een groot aantal regentonnen aangeboden en alstu.nl helpt je bij het uitkiezen van het beste product.

In het kort

 • Er worden houten- en kunststof regentonnen aangeboden. Er zijn tonnen met een standaard ontwerp of mooie design regentonnen. Ook de inhoud varieert en de beschikking over eventuele extra accessoires zoals een kraan en een standaard. Het is dus belangrijk dat je een regenton uitkiest die bij je past.
 • Als je een regenton gaat kopen, dan zijn er een aantal punten om op te letten. Allereerst is er het materiaal en het uiterlijk van de ton. Dit moet passen bij je smaak en het uiterlijk van je tuin. Kies een regenton met de juiste inhoud, zodat deze niet overstroomt en je water tekort komt. Denk als laatste na over de extra opties. Een regenton op een standaard is gebruikersvriendelijker, omdat je dan gemakkelijker je gieter vult, bijvoorbeeld.
 • De meest moderne regentonnen zijn ontworpen als echte blikvanger in de tuin. Ze zien er al lang niet meer uit als de standaard houten of kunststof regenton, maar hebben bijvoorbeeld een ontwerp als een druppel, als natuursteen of hout of zijn ontworpen als regenzuil. Om het uiterlijk hoef je het plaatsen van een regenton in je tuin dus echt niet meer te laten.

 

Onze keuze normale regenton

regenton onze keuze

Elho Green Basics Regenton

Deze regenton heeft een inhoud van 200 liter en kan je eenvoudig aansluiten op de regenpijp met een vulpijp. De bovenzijde is een plantenbak waardoor de regenton er ook nog eens erg mooi uit gaat zien. Een voordeel is dat je deze direct op de grond kunt plaatsen en dus geen standaard nodig hebt.

 

Onze keuze houten regenton

houten regenton

Houten regenton

Deze ton met een inhoud van 150 Liter staat prachtig in iedere tuin. Het is geen ton die je eenvoudig op de regenpijp aansluit, maar voor de handige doe-het-zelver moet dat geen probleem zijn met een losse vulautomaat (zie onderaan deze pagina).

 

Onze keuze design regenton

ook interessant

Garantia 2in1 Regenton

Deze regenton is voor het oog een plantenbak en regenton in één. Deze Garantia is wat strakker vormgegeven en doet het daardoor goed bij wat modernere woningen en tuinen. De inhoud van de regenton is 220 Liter. Een extra voordeel van deze regenton is dat deze vorstbestendig is. 

 

Onze keuze voor een decoratieve regenton

beehive regenton

Beehive ks terracotta

Deze bijenkorf regenton met een inhoud van 150 Liter koop je voor de looks. Het is een degelijke ton die je kunt aansluiten op de regenpijp. De regenton is niet vorstbestendig, dus in de winter moet je deze even leeg laten lopen. 


Over regentonnen

regenton kopen

Regenwater is niet drinkbaar, maar kan wel gebruikt worden voor een groot aantal werkzaamheden in en rondom het huis. En regenwater is gratis. Door dit te benutten zorg je voor duurzaamheid en gebruik je met je huishouden aanzienlijk minder drinkwater. Het is dus ook niet vreemd dat veel gemeenten de aankoop van een regenton subsidiëren.

Regenwater bevat geen kalk, waardoor het ideaal is om te gebruiken voor het wassen van gladde oppervlakten zoals ramen en je auto. Het water dat je opvangt kun je gebruiken voor het bewateren van je tuin tijdens droogte, het schoonmaken van je terras en zelfs voor het doorspoelen van je toilet.

Om regenwater op te kunnen vangen heb je een regenton nodig en er worden een groot aantal verschillende opties aangeboden. De prijzen beginnen bij een paar tientjes en kunnen oplopen tot een paar honderd euro. Met een regenton heb je in Nederland bijna altijd kalkvrij water beschikbaar, vooral als je een ton aanschaft met de juiste inhoud. Sta dus even stil bij welke regenton je aanschaft, zodat je een exemplaar koopt dat past bij jouw wensen en behoeften.

Welke soorten regentonnen zijn er?

 • Standaard regentonnen

De standaard regenton is gemaakt van hout of kunststof en heeft de kenmerkende regenton vorm. Ze zijn te krijgen met verschillende capaciteiten en extra opties.

Pluspunten

 • Goed betaalbaar
 • Veel variatie mogelijk qua uiterlijk en capaciteit
 • Gesubsidieerd
 • Gemakkelijk aan te sluiten

Minpunten

 • Niet altijd even mooi in de tuin
 • Let goed op de montagemethode

 • Combi regenton

Je kunt ook een regenton aanschaffen die tegelijkertijd fungeert als een plantenbak. Zo vang je water op, zorg je ervoor dat je regenton mooi past in je tuin en sla je twee vliegen in één klap.

Pluspunten

 • Regenton en plantenbak in één
 • Integreert beter in de tuin
 • Gesubsidieerd
 • Gemakkelijk aan te sluiten
 • Extra opties vaak inbegrepen

Minpunten

 • Duurder dan standaard regenton
 • Let goed op de montagemethode

 • Design regenton

Wil je een blikvanger in je tuin en een regenton die gezien mag worden, dan zijn er een aantal design regentonnen om uit te kiezen. Daarmee wordt het uiterlijk van je tuin verrijkt en de regenton sluit daar naadloos bij aan. Je kunt ook een regenton met een houtlook aanschaffen of met het uiterlijk van natuursteen, mocht je dat willen.

Pluspunten

 • Esthetisch zeer aantrekkelijk
 • Integreert perfect in de tuin
 • Gesubsidieerd
 • Gemakkelijk aan te sluiten

Minpunten

 • Extra opties vaak apart verkrijgbaar
 • Let op de aansluiting

Regentonnen kopen: waar moet je op letten?

 1. Inhoud
  Het is belangrijk dat je een regenton koopt met de juiste inhoud. De hoeveelheid water die je wilt opvangen is dan doorslaggevend, maar ook de hoeveelheid neerslag in je regio. Het is jammer om een grote ton aan te schaffen als deze toch nooit gevuld kan worden. Vraag jezelf ook af hoe vaak je het water wilt gaan gebruiken, want als je dat regelmatig doet is een kleinere regenton ook voldoende.
 2. Materiaal
  Regentonnen worden gemaakt van hout en kunststof. Kunststof is het goedkoopste, is lichtgewicht en erg veelzijdig. Het kan op allerlei worden uitgerust. Houten regentonnen hebben een traditioneel uiterlijk, zoals een wijn- of whiskyvat. Dat is een schitterende toevoeging aan sommige tuinen.
 3. De bevestiging
  Het is belangrijk dat de regenton gemakkelijk aan te sluiten is op je regenpijp. Kies dus voor de juiste aansluiting, anders wordt dat aanzienlijk lastiger. Let ook op de ruimte tussen de regenpijp en je gevel. Check altijd nog even dubbel of de regenton kan worden aangesloten op de regenpijp. Bij sommige tonnen is dat namelijk niet het geval. 
 4. Extra opties
  Welke extra opties heb je nodig? Een deksel is een vereiste, zodat er geen dieren en vuil in je water kunnen vallen. Een standaard is handig, want dan zijn gieters en emmers veel gemakkelijker te vullen. Denk ook even goed na over het soort kraan dat je nodig hebt en wat je daar eventueel op aan wilt kunnen sluiten. Misschien wil je je planten irrigeren met een druppelslang, bijvoorbeeld.
 5. Open ton = muggen
  Een open ton vol water is leuk en staat erg natuurlijk, maar daar kleven ook nadelen aan. Stilstaand water in een regenton is de ideale kraamkamer voor muggen. Er bestaan tonnen met een filter van gaas op de bovenkant. Toch te laat? Bekijk dan onze tips voor de beste muggenspray 😉

De regenton aansluiten op de regenpijp

In de meeste gevallen willen mensen de regenton aansluiten op de regenpijp. Gamma heeft daar een handige video over gemaakt waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen. 

Als er geen onderdeel wordt bijgeleverd om de regenton op de regenpijp aan te sluiten, dan is deze apart verkrijgbaar. Hiermee vult de ton zich, maar loopt deze ook leeg als er teveel water in komt. 

vulpijp regenton

Laat tijdens de vorst geen water in de regenton staan en zet het kraantje open. Op die manier voorkom je dat de ton, of onderdelen barsten onder de druk van de ijsvorming.

Samenvatting

De beste regenton voor jou heeft het juiste volume, het juiste uiterlijk, kan gemakkelijk op je regenpijp worden aangesloten en heeft alle extra opties die je nodig hebt. Daarbij moet deze natuurlijk ook binnen je budget passen. Een whisky- of wijnvat is schitterend, maar prijzig. Ook design regentonnen zijn duur en dat geld heb je er misschien niet voor over. De plek waar je de regenton wilt plaatsen bepaalt voornamelijk het uiterlijk. Staat deze direct in zicht, dan kies je voor een mooier exemplaar. Staat je regenton buiten het zicht, dan kun je prima een goedkope kunststof ton aanschaffen. Deze doet net zo goed zijn werk.

Het aanschaffen van een regenton wordt in veel gemeenten gesubsidieerd, dus het is niet onverstandig om dat te controleren. Bekijk dan direct welke eisen de gemeente aan je regenton stelt, zodat je daaraan voldoet en van de subsidie gebruik kunt maken.

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *