Software & Apps

De Beste Tweestapsverificatie App

beste tweestapsverificatie app

Laatste update op: 23 juni 2022

Wist je dat je veel accounts kunt voorzien van een extra beveiligingslaag? Met een zogeheten tweeledige verificatiemethode (2FA) kun je ervoor kiezen om naast een wachtwoord, ook bijvoorbeeld een code te genereren via je smartphone. Pas als het wachtwoord én de nieuw gegenereerde code kloppen, kan er ingelogd worden. Deze vorm van inloggen is voor velen een basis voor veilig inloggen aan het worden. Sterker nog: diverse diensten raden aan om gebruik te maken van deze tweestapsverificatie, om hiermee de beveiliging bij het inloggen flink te versterken en de kans op een hack te minimaliseren.

Vanwege de grote hoeveelheid tweestapverificatie apps op de markt, hebben we besloten om uitgebreid onderzoek te doen naar de beste keuzes. Na het testen van de 20 populairste apps zijn we eruit: wij vinden Authy de beste tweestapsverificatie app voor de meeste mensen. Deze app werkt het meest eenvoudig, biedt een brede ondersteuning voor populaire diensten én kan gesynchroniseerd worden met meerdere apparaten.

Onze keuze

authy app

Authy

De beste tweestapsverificatie app is Authy in onze ogen. De app is zeer gebruiksvriendelijk, biedt ondersteuning voor meerdere apparaten en maakt veilige cloud back-ups. Dit laatste kan erg waardevol zijn als je bijvoorbeeld je smartphone kwijt raakt of als deze gestolen wordt.

Wij zijn het meest te spreken over Authy 2-Factor Authentication. Deze applicatie vinden wij het beste en eenvoudigste werken. Zo maakt deze applicatie gebruik van iconen, in plaats van namen, bij verschillende accounts. Dit zorgt voor overzicht en het sneller kunnen vinden van de juiste gegenereerde codes. Op het gebied van ondersteuning zit het ook goed: Authy wordt door veel accounts ondersteund als geschikte 2FA app. Daarbij ontdekten wij bij het wisselen van smartphones dat Authy de mogelijkheid biedt om eenvoudig meerdere apparaten te synchroniseren. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld meerdere apparaten gebruikt om in te loggen, denk aan een tablet én een smartphone. Voeg je een account toe, dan ontdek je het account gelijk op al je apparaten in de Authy app. Net als bij veel andere tweestapsverificatie apps is er sprake van een cloud back-up: iets wat in onze ogen noodzakelijk is, gezien er altijd de mogelijkheid bestaat dat je telefoon gestolen wordt of kwijt raakt. Zo wordt Authy gekoppeld aan je telefoonnummer en niet aan je smartphone, iets wat bij veel andere apps helaas wel het geval blijkt te zijn. Wat ons daarbij opviel is de mogelijkheid om ook offline codes op te halen, iets wat niet bij alle apps mogelijk was. Zelfs in vliegtuigmodus worden er nieuwe codes gegenereerd. Een extra mooi puntje is dat Authy volledig gratis te downloaden is voor zowel iOS als Android gebruikers.

Ook interessant

lastpass app

LastPass Authenticator

Als je reeds gebruikt maakt van wachtwoordmanager LastPass, kun je ook gebruik maken van de eigen Authenticator app van deze wachtwoordmanager.

LastPass Authenticator kan niet ontbreken als een van de beste keuzes voor een 2FA app. Wel moeten we hierbij vermelden dat dit enkel geldt voor reeds gebruikers van LastPass. De combinatie van de wachtwoordgenerator en de authenticator tool zorgt voor een ijzersterke beveiliging. Wanneer je tevens een LastPass account hebt, kun je gratis gebruik maken van deze tweestapsverificatie app. Net als bij Authy is er sprake van een back-up in de cloud, zodat je niet met je handen in het haar zit als je je telefoon om een of andere reden verliest. Daarbij is LastPass een van de weinige 2FA apps waarmee je apparaten als ‘vertrouwd' kunt kenmerken. Hiermee voorkom je – hoewel dit natuurlijk wel het doel is – dat je onnodig iedere keer een code moet invoeren om in te kunnen loggen op apparatuur wat alleen jij kunt gebruiken. Bij LastPass Authenticator bepaal je zelf hoe de tweede stap geverifieerd dient te worden: je hebt keuze uit een code, een één klik verificatie of bijvoorbeeld een SMS (handig bij offline situaties).


Waarom je ons kunt vertrouwen

Voor Alstu! heb ik al veel onderzoeken mogen verrichten op het gebied van software en beveiliging. De onderzoeksresultaten komen niet uit de lucht vallen. Door gesprekken te voeren met experts en zelf actief te zijn in deze markt met onder andere de onafhankelijke cyber security software website Beveiligingsguru, heb ik veel kennis vergaard voor tweefactorauthenticatie-apps en de mate van beveiliging hiervan. Net als bij elk ander onderzoek bij Alstu! verantwoorden wij ons onderzoek en delen we middels dit artikel niet alleen de beste keuze, maar ook hoe we hiertoe gekomen zijn.

Naast onze eigen kennis en vergaarde kennis op basis van interviews met experts, hebben we ook honderden reviews van specifieke tweestapsverificatie apps doorgenomen. Dit heeft ons beeld vergroot voor de ervaringen van het gebruik van specifieke 2FA apps in specifieke situaties. Het is daarbij goed om te weten dat we bij Alstu! kunnen verdienen aan een verkoop die plaatsvindt naar aanleiding van ons artikel, bijvoorbeeld als je doorklikt naar een webshop. Echter beïnvloed dit onze keuze nooit: ik heb zelf als redacteur geen inzicht in eventuele samenwerkingen en vergoedingen voor tweestapsverificatie apps. 

Voor wie is dit interessant?

Tweestapsverificatie apps zijn vandaag de dag voor iedereen reuze interessant. Niet voor niets raden websites als Facebook en Twitter aan om gebruik te maken van deze tweeledige verificatiemethode. Bij een tweeledige verificatiemethode via een 2FA app is er sprake van een extra beveiligingslaag. De eerste laag is een gebruikersnaam en wachtwoord, wat vandaag de dag helaas in veel gevallen niet meer voldoende beveiligd blijkt te zijn. Doordat veel 2FA apps de mogelijkheid bieden om zelf te kunnen bepalen hoe de tweede verificatie plaatsvindt, kan iedereen het aanpassen op zijn of haar behoeftes. Zo kunnen ook toestellen zonder internetverbinding vaak gebruik maken van deze apps, doordat er ook een verificatie plaats kan vinden via een SMS bericht.

Gezien bijna iedereen gebruik maakt van het internet om in te loggen op verschillende accounts, behoren deze 2FA applicaties in onze ogen tot de een van de meest nuttige apps voor je smartphone. Of het nu gaat om het inloggen bij DigiD, Facebook of e-mail, het is belangrijk om te zorgen voor een optimale beveiliging.

Onderzoeksfactoren voor 2FA apps

In ons onderzoek naar de beste tweestapsverificatie app hebben we gekeken naar verschillende aspecten van deze applicaties. Zo hebben we niet alleen gecheckt hoe het gesteld was met de gebruiksvriendelijkheid en bijvoorbeeld de eenvoudigheid voor het toevoegen van nieuwe accounts; ook hebben we gecheckt of je makkelijk kon synchroniseren met andere apparaten. We zetten onze onderzoeksfactoren op een rij.

  • Gebruiksvriendelijkheid van de software: door elke app te installeren en voor een langere tijd te gebruiken, hebben we goed kunnen ervaren hoe het gesteld was met de gebruiksvriendelijkheid van de app. In onze ogen moet het gebruik geen rocket-science zijn én moet iedereen er mee overweg kunnen. 
  • Ondersteuning voor accounts: hoe is het gesteld met de ondersteuning voor populaire platformen en accounts als Gmail, Facebook en andere social media kanalen? 
  • Toevoegen van nieuwe accounts en inloggen: hoe makkelijk is het toevoegen van nieuwe accounts? Gaat dit simpel of zijn er weer onnodig veel stappen toegevoegd, waardoor het weer omslachtig wordt? 
  • Synchronisatie: is er de mogelijkheid om met meerdere apparaten tegelijk gebruik te maken van dezelfde tweestapsverificatie app? En zo ja: als we een nieuw account toevoegen, is deze dan ook direct te vinden in andere apparaten?
  • Overzicht binnen de applicatie: we hebben apps getest die zorgden voor een onoverzichtelijke rommel, iets wat je juist wilt voorkomen bij het snel kunnen inloggen in je accounts. Authy bleek hierin juist weer uit te blinken: met behulp van iconen in plaats van namen blijft het overzicht bewaard, iets wat we zelden zijn tegengekomen bij andere 2FA apps.
  • Reviews en beoordelingen in app stores: natuurlijk hebben we ook uitgebreid onderzoek gedaan naar de beoordelingen van eerdere gebruikers. Zoals we eerder aangaven heeft dit ons beeld doen verbreden en hebben we ook bij specifieke situaties en toepassingen een oordeel kunnen vellen. 

Deze tweestapsverificatie apps zijn ook interessant

Naast Authy, hebben we nog meer goede keuzes ontdekt als tweestapsverificatie app. Deze apps zijn echter vaak voor specifieke besturingssystemen of accounts een goede keuze, waardoor we ze niet hebben kunnen kenmerken als de beste keuze voor de meeste mensen. Zo bleek bijvoorbeeld de Microsoft Authenticator een hele goede 2FA app die zeer makkelijk werkt. Wel is deze 2FA app vooral een interessante keuze als jij veelal gebruik maakt van Microsoft tools en accounts. 

Ook Google Authenticator is een goede keuze, maar vinden wij wel minder overzichtelijk dan Authy. Zo is er bij Google Authenticator sprake van accounts in lijst vorm, terwijl dit bij Authy overzichtelijke iconen zijn. Hoewel dit voor velen geen probleem hoeft te zijn, gaat onze voorkeur in dit geval toch uit naar de overzichtelijkheid van Authy bij meerdere accounts.

Wanneer je veel-gebruiker bent van eenmalige wachtwoorden kan Aegis Authenticator weer enorm interessant zijn. Deze 2FA app biedt namelijk de mogelijkheid om accounts te groeperen, denk aan een groep voor werk accounts, social media en persoonlijke administratie. Deze applicatie is trouwens een mooie middenweg voor Google en Authy: hoewel er sprake is van een lijstvorm bij accounts, is er wel gebruik gemaakt van overzichtelijke iconen en kun je eenvoudig zoeken tussen je accounts.

Wat moet je in de gaten?

Het feit dat je je nu aan het verdiepen bent naar een geschikte 2FA app is al stap in de goede richting! Een goede beveiliging van je accounts kun je beter voorkomen dan genezen. Het is slim om bij het selecteren van een geschikte tweestapsverificatie app te controleren of er sprake is van een cloud back-up. Hierbij kun je vaak met behulp van een token weer toegang krijgen tot je accounts, wanneer je om een of andere reden je smartphone verliest.  Daarbij blijft het belangrijk om de ondersteuning voor jouw accounts te controleren. Ondersteunen de accounts waar jij veelal gebruik van maakt wel de 2FA app die jij op het oog hebt? 

Net als bij veel andere producten raden we je daarbij aan om altijd te gaan voor een applicatie die veel gebruikt wordt door anderen. Een nieuwe app die enkele keren gedownload is, maar er fancy uitziet is een absolute no-go in de eerste periode. Het bedrijf achter de software moet zich in onze ogen reeds bewezen hebben en dient een specialist te zijn op het gebied van cyber security software. Extra inzoomen op encrypties en back-ups is dan ook nooit overbodig.

Wij proberen ons onderzoek altijd up to date te houden en ik (Robbert Tigchelaar) volg de cyber security ontwikkelingen op de voet. Wanneer jij van mening bent dat onze research toe is aan vervanging, laat dan vooral een reactie achter! Ook als je een 2FA app bent tegengekomen die wij bij Alstu zeker moeten testen!

Ontdek meer
Software & Apps

De Beste Videobel App

Software & Apps

De Beste Gratis VPN

Software & Apps

De Beste Gratis To-Do App voor Privé Gebruik

Software & Apps

De Beste Wachtwoordmanager

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *