Huis & Tuin

De Beste Tuinhandschoenen

Laatste update op: 23 juni 2022

Wanneer je de tuin grondig onder handen wilt nemen zijn tuinhandschoenen aan te raden. Van het snoeien van struiken tot het verpotten van planten: ze zorgen ervoor dat je handen goed beschermt worden en schoon blijven. Wij hebben de afgelopen periode in de tuin onderzoek gedaan met verschillende populaire tuinhandschoenen voor verschillende tuinklussen. Na tientallen uren (en een veel mooiere tuin) zijn we eruit: de Gardena Comfort zijn de beste tuinhandschoenen in onze ogen!

 

Onze Keuze

 

gardena comfort tuinhandschoenen

Gardena Comfort

De tuinhandschoenen van Gardena zijn lichtgewicht en beschikbaar in verschillende maten. Het werkoppervlakte is volledig waterdicht en je handen worden niet warm tijdens tuinklussen

 

Deze tuinhandschoenen van Gardena komen als beste uit onze test. De handschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zitten comfortabel. De handschoenen zijn voorzien van een antislip rubberen beschermlaag aan het werkoppervlakte, waardoor ze veel grip bieden bij het verpotten van planten, maar ook bij het gebruik maken van bijvoorbeeld gereedschap als snoeischaren. Vanwege het feit dat de rubberen beschermlaag niet te ver doorloopt op de bovenzijde van de handschoenen zijn ze niet enorm zwaar en is er sprake van voldoende ventilatie. Hierdoor worden je handen niet ontzettend warm of zweterig naar een half uur klussen. 

Ook interessant

 

julie en dodsworth tuinhandschoenen

Julie & Dodsworth tuinhandschoenen

De tuinhandschoenen van Julie & Dodsworth zijn ook een interessante keuze. Deze in leer uitgevoerde handschoenen bieden veel bescherming. Met name geschikt voor de wat grotere tuinklussen.

De tuinhandschoenen van Julie & Dodsworth zijn gemaakt van 100% leer, waarmee de handschoenen zeer goed en stevig aanvoelen. Het leer is doorgetrokken tot de complete onderzijde van de handschoenen bij het werkoppervlakte. Bij deze handschoenen is er echter geen sprake van een elastiek aan de onderzijde bij de pols, waardoor grond en snoeiresten de handschoen in kunnen glippen. Onder het mom van ‘het oog wil ook wat' is Julie & Dodsworth ook een goede keuze: de tuinhandschoenen zijn voorzien van een leuke bloemenprint op de oppervlaktes waar geen gebruik gemaakt is van leer. Doordat dit van spijkerstof is, zijn de handschoenen niet zo ventilerend als de Gardena Comfort handschoenen. Echter zorgt het ontbreken van een elastiek in de onderzijde voor het voorkomen van heten of vochtige handen tijdens tuinklussen.

Budget Keuze

 

intratuin tuinhandschoenen

Intratruin/Talen Tools tuinhandschoenen 

De  tuinhandschoenen van Intratuin/Talen Tools zijn een goede budget keuze. Voor slechts € 4,99 haal je prima handschoenen in huis voor de gemiddelde klus in de tuin

Wanneer je niet teveel wilt betalen voor nieuwe tuinhandschoenen maak je in onze ogen een goede keuze met de tuinhandschoenen van Intratuin. Hoewel deze in de winkel zelf aangeboden worden met een Intratuin label, vinden we ze online onder de naam Talen Tools. De handschoenen zijn net als die van Gardena voorzien van een latex antigrip laag. Bij deze handschoenen loopt de laag echter door tot het midden van de bovenzijde, waardoor er minder sprake is van ventilatie en vingers minder makkelijk te buigen zijn. Ook het elastiek bij de pols is minder strek dan bij Gardena, waardoor er ook bij deze variant sneller vuil in de handschoen kan komen. Voor de kleinere klussen is het echter een prima budget keuze: voor slechts € 4,99 haal je deze handschoenen in huis.

 


Waarom je ons kan vertrouwen

Om te kunnen onderzoek wat de beste tuinhandschoenen op dit moment zijn, zijn we zelf in de tuin gedoken met vier populaire tuinhandschoenen op dit moment. Om tot een onderzoekselectie, hebben we bij grotere tuinzaken in webshops gekeken naar bestverkochte modellen. Om dit te ondersteunen zijn we ook daadwerkelijk naar de winkel gereden om te kijken hoe de tuinhandschoenen aangeboden werden in de winkel. Ook bij diverse tuinforums als Tuinadvies.nl hebben we goed gekeken naar ervaringen van eerdere kopers.

Het onderzoek hebben wij onafhankelijk uitgevoerd. Vanwege het feit dat wij zelf geen tuinhandschoenen verkopen, zijn wij in staat om alle modellen op een rijtje te zetten. Dit in tegenstelling tot veel andere beste tuinhandschoenen lijstjes, waar enkel de varianten uitgelicht worden die daadwerkelijk te koop zijn. 

Voor wie is dit?

Tuinhandschoenen zijn zeker niet alleen bedoeld voor kleinzerigen of heftige snoei-klussen met planten die doorns hebben. Je zult merken dat een klusje in de tuin al snel resulteert in zwarte handen en vuil onder de nagels, wat soms tientallen minuten in beslag neemt om te reinigen. Voor degene die vaker in de tuin wat klusjes doen, zijn tuinhandschoenen eigenlijk onmisbaar. Wist je dat veel tuinhandschoenen ook geschikt zijn voor klussen buiten de tuin? Denk aan timmeren of verven.

Het is dan ook altijd belangrijk om goed te letten op het etiket van de handschoenen: hier staat op aangegeven voor ze allemaal voor gebruikt kunnen worden. Zo kunnen de tuinhandschoenen van Intratuin niet gebruikt worden voor bloemschikken (niet comfortabel genoeg) hoewel de Gardena Comfort handschoenen hier wél voor aangetrokken kunnen worden. Ook hoef je niet bang te zijn voor een grote investering voor die paar snoei-klusjes in het jaar: gemiddeld kosten tuinhandschoenen € 10,- en vind je de goedkoopste al voor enkele Euro's.

Hoe hebben we geselecteerd?

Voor we het onderzoek gestart zijn, hebben we eerst een duidelijke selectie gemaakt van populaire tuinhandschoenen. Zoals ik daarnet aangaf zijn we hiervoor niet alleen op zoek gegaan in webshops, maar ook in tuincentra's zelf. Zo kwamen we bij de Intratuin een compleet schap tegen met alle populaire handschoenen op dit moment en ontdekten we dat ze verkrijgbaar zijn in tientallen kleuren.

Om te zorgen voor een waardevol onderzoek hebben we tuinhandschoenen geselecteerd die zich allen bevinden in een andere prijscategorie. Van zeer goedkope handschoenen tot de wat duurdere/premium tuinhanschoenen die gemaakt zijn van 100% leer. We hebben ons uiteraard niet gefocust op kleuren of printjes: dit is een leuke bijkomstigheid, zoals de variant van Julie & Dodsworth, maar het gaat om de kwaliteit en het comfort voor in de tuin.

We hebben voor de selectie gebruik gemaakt van enkele randvoorwaarden van tuinhandschoenen. Op die manier vergelijken we geen handschoenen voor in de tuin, met handschoenen om sneeuwballen mee te maken…

  • Voorzien van een beschermlaag op het werkoppervlakte
  • Gekenmerkt/gelabeld als tuinhandschoen door winkel of merk
  • Beschikbaar in verschillende maten

Ja, ook de beschikbaarheid in verschillende maten vonden wij zodanig belangrijk dat we hier goed naar hebben gekeken. Waarom? Als wij een beste keuze uitlichten, maar jij deze simpelweg niet aan zou kunnen trekken, is het geen beste keuze in onze ogen. 

Hoe wij getest hebben

We hebben het onderzoek uitgevoerd met vier verschillende tuinhandschoenen: de Talen Tools/Intratuin handschoenen, Gardena Comfort, Julie & Dodsworth en de Talen Tools Rundersplitleer handschoenen. We hebben voor elke tuinhandschoen dezelfde onderzoekstappen gevolgd, voor een eerlijk en betrouwbaar beeld. Eerst heb ik de handschoenen aangetrokken en gekeken hoe comfortabel deze zaten. Hierin waren bijvoorbeeld het maximaal kunnen buigen van mijn vingers een goede indicatie. Ook door het testen van enkele werkzaamheden met specifieke handschoenen werd voor mij snel duidelijk in welke modellen mijn handen snel warm en heet werden, voor een onaangenaam gevoel.

comfort test beste tuinhandschoenen

We hebben elke tuinhandschoen getest op comfort en buigzaamheid van vingers

Na het ervaren van het comfort van de handschoenen, heb ik ze getest op het voorkomen van vuiligheid in de handschoenen. Hiervoor heb ik mijn hand met handschoen in een grote hoop tuinaarde gestoken, gedraaid en er weer uitgetrokken. Zo werd duidelijk het eventueel aanwezige polselastiek voldoende vuil afweert om resten en aarde in de handschoen te voorkomen tijdens bijvoorbeeld het verpotten van planten of het snoeien van struiken.

Natuurlijk kom je bij tuinwerkzaamheden ook altijd in contact met water, denk aan het bewateren van planten of het snoeien van planten tijdens een regenbui. Wij vonden het ook waardevol om goed te kijken naar de waterdichtheid van de verschillende tuinhandschoenen. Omdat we ze op een zonnige dag hebben getest om de warmte van de handen te kunnen testen, hebben we handmatig water moeten sproeien over de handschoenen. Dit hebben we gedaan op het werkoppervlakte van de handschoenen, die immers in contact zouden komen met water.

testen van waterdichtheid tuinhandschoen

Het testen van de waterdichtheid van het werkoppervlakte van de handschoenen

Onze keuze: Gardena Comfort tuinhandschoenen

 

Onze Keuze

 

gardena comfort tuinhandschoenen

Gardena Comfort

Goed waterdicht, lekker comfortabel en voorzien van een dusdanig sterk elastiek, dat vuil voorkomen wordt in de tuinhandschoenen. 

De tuinhandschoenen van Gardena komen in ons onderzoek als beste uit de test. Zo is er sprake van een zeer goede comfortabele pasvorm en kunnen de vingers dusdanig gebogen worden dat ook nauwkeurige klussen mogelijk zijn. Ook zijn ze, zoals de productomschrijving op de verpakking doet geloven, waterdicht bij het werkoppervlakte aan de binnenzijde van de handschoen. Dankzij het strakkere elastiek, die gelukkig niet afknelt, wordt ook vuil en aarde netjes tegengehouden, iets wat wel zo fijn is bij klussen met tuinaarde of potgrond.

De tuinhandschoenen zijn beschikbaar in vier verschillende maten: S, M, L en XL. In mijn onderzoek heb ik (met een lengte van 1.78 meter) maat M aangetrokken. In tegenstelling tot andere handschoenen zaten deze perfect en had ik ietsjes ruimte bij mijn vingertoppen. De productomschrijving bestempeld deze handschoenen als geschikt voor tuin- en grondwerkzaamheden en dat is in onze ogen ook zeker waar. 

Ook een mooi voordeel van deze tuinhandschoenen is dat ze bijna overal te koop zijn. Van grotere online webshops als Bol.com tot tuincentra's als Intratuin. Voor een gemiddelde prijs van € 9,99 zijn ze in onze ogen elke euro waard.

 

Wat moet je in de gaten houden?

Wanneer je in een tuincentrum of bij een online webshop zoekt naar tuinhandschoenen, zul je al snel verdwalen in het grote aanbod. Verschillende maten, merken en kleuren: welke moet je kiezen? De eerste belangrijke stap die je moet zetten is het checken waar de handschoenen voor bedoeld zijn. Zijn ze geschikt voor snoeien, verpotten en werkzaamheden met potgrond? Dan zijn het goede tuinhandschoenen voor de gemiddelde klus. We hebben gemerkt dat veel standaard werkhandschoenen ook gebruikt worden voor klussen voor in de tuin, maar dit is niet aan te raden. Zo testten wij de Talen Tools tuinhandschoen,  wat wij eerlijk gezegd meer een handschoen vonden voor klussen voor in huis. Totaal niet comfortabel, niet waterdicht en snel warme handen. Toch werd deze aangeboden in een tuincentrum als tuinhandschoen. Tip: let altijd goed op de symbolen op de verpakking!

Bij twijfel gewoon even passen!

Voor het onderzoek naar de beste tuinhandschoenen heb ik van allen de gemiddelde maat gepakt (meestal maat M, maar sommige werken ook met cijfers). Het is me opgevallen dat bij het ene model mijn handen er perfect in pasten, terwijl andere modellen teveel ruimte gaven bij mijn vingers. Ik raad je aan om bij twijfel even een maatje te passen, zodat je zeker weet dat de pasvorm goed zit. Wanneer dit niet zo is kun je al snel aanlopen tegen het minder nauwkeurig kunnen werken of het uitvallen van de handschoenen tijdens klusjes (en dat is niet héél irritant!).

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *