Laatste update op: 23 juni 2022
Update: vanwege de aanhoudende slechte beschikbaarheid van slimme thermostaat TOON, hebben we ons onderzoek onlangs geüpdatet. In deze update heeft de Tado V3 slimme thermostaat de positie van ook interessante keuze ingenomen. Uiteraard volgen wij de slimme thermostaat ontwikkelingen op de voet en updaten we deze gids waar nodig.
Een thermostaat is vandaag de dag stukken slimmer. Bij het verlaten van het huis wordt direct de verwarming uitgezet en na enkele weken herkent de thermostaat patronen waarmee deze nog efficiënter om kan gaan met het energieverbruik in de woning. Er zijn op dit moment zeven populaire slimme thermostaten. Wij hebben ze de afgelopen periode allen uitgebreid getest. Na ruim 72 uur testen en onderzoeken zijn we eruit: wij vinden de Google Nest Learning Thermostat de beste slimme thermostaat is voor de meeste huishoudens!
Onze Keuze
Google Nest Learning Thermostat
De Google Nest Learning Thermostat komt in ons onderzoek als beste slimme thermostaat naar voren. De slimme theromstaat is zeer eenvoudig in gebruik en kan gekoppeld worden met veel andere smart home apparaten.
De Google Nest Learning Thermostat is in onze ogen de beste slimme thermostaat keuze voor de meeste huishoudens. De thermostaat is eenvoudig te bedienen middels een speciale app die zowel voor iOS als Android beschikbaar is. Opvallend is dat deze slimme thermostaat ‘zelflerend' is, wat inhoudt dat deze op den duur patronen herkent en hier energiebesparende acties op onderneemt.
Dankzij enkele auto-instellingen, is de Nest Learning Thermostat in staat om automatische schema's te maken met temperaturen op specifieke momenten die jij prettig vindt. Met behulp van geofencing ziet de slimme thermostaat als jij van huis gaat en zet deze de verwarming automatisch uit. Sterker nog: hij is ook in staat om je boiler uit te schakelen als jij een langere periode van huis blijkt te zijn. Let er wel op dat deze thermostaat enkel geschikt is voor modulerende CV ketels.
Ook interessant
Tado° V3 slimme thermostaat
De Tado° V3 slimme thermostaat is ook een interessante keuze. Deze thermostaat is onder andere met Google Assistant te koppelen, waardoor je hem eenvoudig integreert binnen je smart home.
De Tado° V3 slimme thermostaat is een interessant alternatief voor de Google Nest Learning Thermostat. Deze slimme thermostaat is eenvoudig in gebruik, is relatief makkelijk te installeren en kan gekoppeld worden met opvallend veel andere smart home producten. Zo is hij compatibel met Google Assistant, Alexa, Apple HomeKit en IFTTT. Dit laatste smart home systeem (software) maakt het mogelijk om zelfs de slimme thermostaat met tal van diensten te koppelen. De slimme thermostaat is voor een prijs van € 149,- niet enorm prijzig. Daarbij kun je de slimme thermostaat nóg slimmer maken door ook gebruik te maken van de Tado° slimme radiatorknoppen.
Budget Keuze
Honeywell Lyric T6R
De Honeywell Lyric T6R is zowel geschikt voor Aan/Uit als Modulerende CV ketels. Voor een relatief scherpe prijs haal je een slimme thermostaat in huis die zelflerend is en te bedienen is via een app
Als je op zoek bent naar een goedkoper alternatief maak je de beste keuze met de Honeywell Lyric T6R slimme thermostaat. In tegenstelling tot de andere thermostaten is deze zowel geschikt voor Aan/Uit als Modulerende CV ketels. Ook deze thermostaat is te bedienen via een app op je smartphone of tablet, waardoor je altijd en overal het klimaat in je woning kunt aansturen. De thermostaat is zelflerend en kan op den duur berekenen hoelang het duurt om jouw woning te verwarmen op een gewenste temperatuur.
Kom jij in een straal rondom jouw woning? Dan zal de Honeywell Lyric T6R alvast beginnen met verwarmen van de woning op de gewenste temperatuur. Het uiterlijk van de thermostaat is net als de Nest Learning Thermostat minimalistisch en niet zo enorm opvallend als Toon.
Ons Onderzoek
Waarom je ons kan vertrouwen
Voor het onderzoek naar de beste slimme thermostaat hebben we elke thermostaat een week lang getest in twee verschillende soortgelijke woningen. Het was nodig om te kiezen voor twee woningen: zo is de ene slimme thermostaat enkel geschikt voor Aan/Uit CV ketels, terwijl andere enkel voor modulerende types geschikt zijn. Voor we zijn gestart met het onderzoek hebben we eerst uitgezocht welke slimme thermostaten er toe doen: hiervoor hebben we onder andere gekeken naar de bestverkochte modellen en hebben we honderden reviews en ervaringen doorgelezen.
Ook niet onbelangrijk: we hebben forums van diverse thermostaten als Toon van Eneco grondig gescand op interessante mogelijkheden of zaken waar men tegenaan is gelopen bij het gebruik van desbetreffende thermostaat.
Opvallend is dat er online ontzettend veel overzichten voor de beste slimme thermostaten te vinden zijn bij webshops en aanbieders. Erg interessant en vaak ook waardevol, maar hierbij moet wel gezegd worden dat veel van deze ‘beste lijstjes' enkel thermostaten bevatten die in de specifieke webshop verkocht worden. Zo wordt bijna nergens de slimme thermostaat van Eneco genoemd, gezien deze vaak exclusief verkocht wordt via door Eneco geselecteerde partners.
Hierin maken wij het verschil: wij zijn onafhankelijk en verkopen zelf geen slimme thermostaten. Hierdoor zijn wij in staat om een lijst te creëren met slimme thermostaten die wij kenmerken als de beste keuze op basis van onderzoek. Of wij nu hieraan kunnen verdienen of niet: wij lichten de beste slimme thermostaat uit.
Voor wie is dit?
Altijd al willen weten hoeveel stroom er nu daadwerkelijk verloren gaat aan nutteloze apparaten die bijvoorbeeld dagenlang in een stand-by modus staan? Of altijd thuis komen in een lekker warm huis, zonder eerst een kwartier te moeten wachten voor het pas een beetje warm wordt? Dan is de slimme thermostaat een perfecte toevoeging van je woning.
In tegenstelling tot wat velen vaak denken, is dit type thermostaat niet alleen bedoeld voor zogeheten ‘smart homes'. Ook zonder koppelingen met smart speakers of slimme rookmelders kun je volop genieten van de verschillende voordelen van een smart thermostaat.
Ook kunnen we op basis van onze eigen ervaring zeggen dat het gebruiken en instellen van een slimme thermostaat echt geen rocket-science is. In tegendeel: bijna alle thermostaten hebben een overzichtelijke app die eenvoudig in gebruik is en bij de meeste belangrijke instellingen leert een thermostaat veelal zelf door de zelflerende eigenschappen.
Mocht je geen zin hebben in het installeren en monteren van de thermostaat, kun je bij veel thermostaten kiezen voor een installatieservice. Bij modellen als Toon krijg je deze zelfs gratis bij levering.
Het is interessant om te weten dat een slimme thermostaat daadwerkelijk zorgt voor besparing van energie en een onnodige energierekening. Wel is het de combinatie van de acties van de thermostaat en die van jou zelf op basis van inzichten, hetgeen wat zorgt voor de meeste besparing. Voorbeeld: in ons onderzoek bleek dat een smart TV in de stand-by functie opvallend veel energie verbruikte, waardoor we hem de daarop volgende dagen helemaal uitgeschakeld hebben. Het is dus ook de actie die jij zelf onderneemt om te genieten van een besparing op je energierekening.
Hoe hebben we geselecteerd?
Voor het onderzoek hebben we van eerste en compleet overzicht gemaakt van alle slimme thermostaten op de markt. Zowel thermostaten van energieleveranciers zelf (bijvoorbeeld Toon) als onafhankelijke thermostaten. We hebben gezorgd van een afbakening voor het onderzoek door de thermostaten te vergelijken op de populariteit. Hiervoor hebben we bij grote webshops als Bol.com en Coolblue gekeken naar de bestverkochte modellen.
Vervolgens hebben we enkele randvoorwaarden geformuleerd die in onze ogen onmisbaar zijn bij een slimme thermostaat (en ze dus anders maken dan reguliere thermostaten). We vinden dat een thermostaat pas slim is, als deze voldoet aan de volgende kenmerken:
- Zelflerende eigenschappen
- Zowel te bedienen via thermostaat als via een app
- Inzicht in energieverbruik
- Geofencing
Voor deze eerste versie van het onderzoek naar de beste slimme thermostaat zijn we uiteindelijk gekomen tot zeven interessante modellen. We hebben de Google Nest Learning Thermostat, Toon, Honeywell Lyric T6R, Google Nest Thermostat E, Nefit Easy, Netatmo Thermostaat en de Tado Slimme Thermostaat meegenomen in ons onderzoek.
Hoe wij getest hebben
Na het creëeren van een waardevolle selectie met interessante slimme thermostaten, hebben we ze allemaal individueel getest. Door ze allen een periode van 7 dagen te hebben getest, hebben we op een langer termijn kunnen ervaren hoe de thermostaat zichzelf patronen aanleert. Zoals we eerder aangaven moesten we zorgen voor twee verschillende woningen: een woning die voorzien was van een Modulerende CV ketel en een met een Aan/Uit CV ketel. We hebben eerst gekeken naar de installatie: was dit eenvoudig of zo ontzettend lastig dat je beter gebruik kunt maken van een (betaalde) installatieservice? Na het installeren van de slimme thermostaten zijn we gestart met het maken van een koppeling met een smartphone, zodat we de app en het bedienen van de thermostaat via een smartphone hebben kunnen ervaren.
In de app hebben we gekeken naar het soort en de hoeveelheid inzicht de thermostaat geeft: van het stroom- tot gasverbruik. Ook hebben we goed onderzocht hoe ‘moeilijk' bijvoorbeeld het maken van een koppeling was. Opmerking: een slimme thermostaat kan steeds vaker gekoppeld worden met andere slimme apparaten. Zo hebben wij een koppeling gemaakt met slimme lampen, die bij het verlaten van het huis automatisch uitgezet worden om een besparing op energie makkelijk te realiseren. Wat ook niet heel onbelangrijk is geweest bij het onderzoek, is het inzoomen op eventuele abonnementskosten. Zo is niet elke thermostaat volop te gebruiken zonder een abonnement. Tenslotte hebben we ons onderzoek afgerond door de adviesprijzen van de verschillende thermostaten op een rij te zetten. In sommige gevallen was er sprake van meer dan € 100,- verschil op de adviesprijs, wat natuurlijk onwijs interessant is om mee te nemen bij de rangschikking van de thermostaten.
Zo is niet elke thermostaat volop te gebruiken zonder een abonnement
Onze keuze: Google Nest Learning Thermostat
Onze Keuze
Google Nest Learning Thermostat
Dankzij de gebruiksvriendelijkheid, mogelijke koppelingen met andere apparaten en de zelflerende eigenschappen vinden wij deze thermostaat de beste keuze op dit moment.
De Google Nest Learning Thermostaat is inmiddels de derde generatie van deze smart thermostaat. Deze nieuwe generatie is een stuk mooier dan zijn voorgangers: zo is hij niet alleen een stuk kleiner en smaller, maar is hij ook duidelijker en makkelijker te bedienen. Opvallend is dat de Google Nest Learning Thermostat nu ook in staat is om boilers aan te sturen en deze gebruik maakt van OpenTherm-technologie.
Deze slimme thermostaat is met name interessant vanwege zijn zelflerende eigenschappen. Na enkele dagen is de thermostaat in staat om patronen te herkennen en leert hij bijvoorbeeld de gewenste temperaturen kennen op specifieke momenten van de dag. Ook is hij in staat om te weten hoelang het duurt om je woning op te warmen, wat erg handig kan zijn als jij wegrijdt van werk. Dankzij Geofencing weet de Google Nest Learning Thermostaat wanneer jij het huis verlaat en de verwarming uitgezet kan worden.
Dankzij de makkelijke koppeling met een smatphone middels een app kun je overal ter wereld je thermostaat bedienen. Dit kan zowel op je smartphone en tablet als via de computer. Daarbij is de slimme thermostaat ook te koppelen met veel andere apparaten, om te zorgen voor nog meer voordelen binnen de woning. Zo is de Nest Protect, een slimme koolmonoxide-melder, eenvoudig in verbinding te brengen met de thermostaat. Detecteert deze koolmonoxide, dan schakelt de thermostaat direct de ketel uit.
Voor een gemiddelde prijs van € 229,- is de thermostaat niet ontzettend goedkoop, maar is hij in onze ogen elke euro waard. Door de energiebesparende acties die je kunt ondernemen op basis van het inzicht wat de Google Nest Learning Thermostaat je geeft, heb je deze kosten er redelijk snel weer uit. Een interessant weetje: sinds de introductie van deze slimme thermostaat in 2011 heeft hij al meer dan 4 miljard kWh aan energie bespaard in miljoenen huishoudens overal ter wereld.
Slimme thermostaten vergelijken
Op basis van ons onderzoek hebben we alle onderzoeksfactoren op een rij gezet voor elke slimme thermostaat. Bekijk deze in onderstaand overzicht en begin met vergelijken van de slimme thermostaten.
Thermostaat | Installatie | Abonnement | Inzicht | Gebruik | Prijs |
---|---|---|---|---|---|
Google Nest Learning Thermostat | Lastig | Nee | Veel | Eenvoudig | € 238 |
Toon Thermostaat (Eneco) | Lastig | Ja, € 4,50 p.m. | Veel | Eenvoudig | € 275 |
Honeywell Lyric T6R thermostaat | Eenvoudig | Nee | Veel | Eenvoudig | € 152 |
Nefit Easy Smart Thermostat | Eenvoudig | Optioneel | Weinig | Eenvoudig | € 200 |
Netatmo Slimme Thermostaat | Eenvoudig | Nee | Weinig | Eenvoudig | € 139 |
Tado Slimme Thermostaat | Eenvoudig | Nee | Veel | Eenvoudig | € 175 |
Google Nest Thermostat E | Lastig | Nee | Veel | Eenvoudig | € 219 |
Wat moet je in de gaten houden?
Het kopen van een slimme thermostaat is zo gedaan, maar het gaat om jouw specifieke situatie die het selecteren van een goede variant belangrijk maakt. Zo dien je rekening te houden met het soort CV ketel in jouw woning. Heb jij een Aan/Uit of een Modulerende CV Ketel? Vaak werkt een thermostaat enkel op een van de twee typen, waar je dus altijd goed op moet letten bij het kopen van een slimme thermostaat. Ook is het niet onbelangrijk om goed te letten op de abonnementsvormen: is er sprake van een abonnement en zo ja, hoeveel kost dit dan per maand? Vaak is het ook afhankelijk van je eigen energieleverancier of hier extra kosten aan verbonden zijn.
Slimme thermostaat bij je huidige energieleverancier
Vaak hebben energieleveranciers interessante deals voor huidige klanten die over willen stappen naar een slimme thermostaat. Zo kun je vaak gebruik maken van een gratis installatieservice of het eerste jaar gebruik maken van alle functionaliteiten zonder hier abonnementskosten voor hoeven te betalen. Het is raadzaam om altijd te informeren bij de je huidige leverancier wat de mogelijkheden zijn voor jou als vaste klant.
Ik heb nu een Nest fase 2 in verpakking thuis liggen, die heb ik voor een verhuizing gekocht. Nu de vraag aan de experts: Zouden jullie deze nog installeren? Of zouden jullie hoe dan ook voor die generatie 3 gaan?
Goedemiddag XRP,
Bedankt voor je reactie, interessante vraag!
Persoonlijk zou ik gaan voor de derde generatie, mocht je de oude nog kunnen terugbrengen of ruilen. Je geniet van deze 3e gen. namelijk van de volgende pluspunten, die niet aanwezig zijn bij de Nest 2:
– Scherm heeft een hogere resolutie en is daarmee stukken scherper en duidelijker
– Scherm is ook stukje groter (40%)
– Nest 2 biedt geen ondersteuning voor bluetooth of WiFi (5Ghz), terwijl Nest de derde generatie beide ondersteunt
– Bij de Nest 3 kun je genieten van beveiligingsnotificaties (als je dit wenst) wat bij de Nest 2 niet mogelijk is
– 3e gen. kan ook warm water regelen en biedt OpenTherm ondersteuning
– Er zijn meer temperatuursensoren (5 meer dan de Nest 2) waarmee hij een stuk nauwkeurigere is
– Hij is ook wat slanker, waardoor hij net wat mooier is aan de wand
Daarbij zijn ook de drie nieuwe kleuren wel gaaf, waaronder koper: https://alstu.nl/go/beste-slimme-thermostaat-bol
Succes met je keuze!
Robbert
kan ik op de nest 3de gen ook het electriciteits verbruik aflezen…..
voorheen een Toon gehad en daar kon ik dat wel op zien ( maar de laatste tijd alleen maar netwerk foutmeldingen, vandaar de overstap