Keuken & Eten

De Beste Vegaburger

beste vegaburger

Laatste update op: 23 juni 2022

Steeds meer supermarkten hebben dat kleine schap met vegetarische producten vervangen voor complete gangpaden. Ook als we kijken naar het aanbod in vegaburgers is er sprake van een drastische stijging van verschillende soorten vervangers voor de burger van vlees. Opvallend genoeg heeft echter niet elke supermarkt zijn eigen huismerk variant, maar wij verwachten dat dit strakjes meer en meer werkelijkheid zal gaan worden. Wel zien we vegetarische merken als paddenstoelen (deze kunnen dienen als burgerbroodje) uit de grond schieten en lijken ze allemaal de pijlen te willen richten op liefhebbers van hamburgers die toch op de vega-tour willen gaan. Trouwens; het beeld dat een vegaburger een droge groentenschijf is, kun je laten vallen…

Vanwege het enorme aanbod aan vegaburgers én de verwarring over het feit of daadwerkelijk elke vegaburger als goede vleesvervanger aangewezen kan worden, hebben we besloten om grondig onderzoek te verrichten. In dit artikel geven wij onze ongezouten mening over de beste vegaburger in onze ogen. We hebben onder andere gekeken naar de smaak van de burger, de structuur en de geur. Uiteraard hebben we ook de ingrediënten onder de loep genomen en hebben we informatieve bronnen als het Voedingscentrum geraadpleegd om te checken waar een vleesvervanger eigenlijk aan zou moeten voldoen.

Beste Keuze

blue butcher vegaburger

The Blue Butcher Blue Burger

In ons onderzoek komt de vegaburger van The Blue Butcher als beste uit de test. Het enige nadeel van deze vegetarische burger, is dat hij op dit moment enkel nog verkrijgbaar is bij de Hoogvliet.

De vegaburger van The Blue Butcher bestempelen wij als absolute favoriet! De smaak van deze vegaburger is het lekkerste en ook op het gebied van structuur gaat deze vegetarische burger er met de meeste punten vandoor. Opvallend genoeg – en in tegenstelling tot veel andere varianten – valt de prijs van deze vegaburger mee: voor een verpakking met twee stuks betaal je € 2,69. Het enige nadeel: hij is op dit moment alleen nog verkrijgbaar bij Hoogvliet supermarkten. Heb je geen Hoogvliet in de buurt? Dan is misschien de ook interessante keuze hieronder een goed alternatief.

Ook interessant

vegetarische slager vegaburger

Vegetarische Slager MC2 Burger

Niet zozeer op zoek naar een soortgelijke smaak en structuur als een échte vlees hamburger? Dan is de MC2 burger van de Vegetarische Slager een interessant alternatief. Hoewel deze het minste weg heeft van een vleesburger, is de smaak heerlijk (en uniek).

De MC2 Burger van de Vegetarische Slager is een interessant alternatief. Deze vegaburger sluit aan bij onze vastgestelde randvoorwaarden (hier komen we strakjes uitgebreid op terug), maar smaakt toch compleet anders als een standaard hamburger. Wanneer jij juist op zoek bent naar een unieke smaak én niet zozeer naar een perfecte vervanger voor een vleesvariant, dan maak je met deze burger een uitstekende keuze. Zowel de smaak als structuur scoren veel punten. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om deze als interessant alternatief te bestempelen, omdat we ons onderzoek toch wat meer hebben gericht op de vervanger voor de hamburger op het gebied van smaak. Hierdoor komt de Blue Burger van The Blue Butcher als beste keuze uit de bus en niet deze.

Budget Keuze

ah vegaburger deluxe

Albert Heijn Vegetarische Burger Deluxe

Op zoek naar een betaalbare vegaburger? Dan kun je het best kiezen voor de Albert Heijn Vegetarische Burger Deluxe. Niet alleen wij zijn overigens te spreken over deze ‘budget' vegaburger: zo kwam deze ook als beste uit de test bij de Consumentenbond (maart 2020).

Hoewel de prijzen van de vegaburgers die wij bestempelen als beste keuze sowieso al niet enorm hoog zijn, is de Vegetarische Burger Deluxe van de Albert Heijn met € 2,09 toch € 0,60 goedkoper dan de beste keuze (The Blue Butcher) en het interessante alternatief (Vegetarische Slager). Opvallend komt deze burger het dichtst in de buurt van een normale burger, maar heeft hij eerlijk gezegd ook wel wat weg van een gebakken ‘diepvries hamburger'. Hoewel hij dus niet zo juicy is als de Blue Burger van The Blue Butcher – onze beste keuze – is het wel een hele goede keuze als je niet de volle mep wil betalen voor een vleesvervanger tussen je broodje.


Waarom je ons kunt vertrouwen

Onze interesse voor een onderzoek naar de beste vegaburger werd gewekt door een artikel over vleesvervangers. Wat maakt nu een vleesvervanger een vervanger van onze oude vertrouwde hamburger? Gaat het om de smaak – die zo dicht mogelijk bij de smaak van een vlees variant zou moeten komen – of juist om de ingrediënten, zodat we nog voldoende ijzer en andere voedingsstoffen binnenkrijgen bij onze maaltijd. Toen we het actuele aanbod in de supermarkt bekeken werd onze interesse voor het onderzoek naar de beste vegaburger nog meer aangewakkerd: wat een enorme hoeveelheid vegaburgers zijn er vandaag de dag te vinden de supermarkt!

Voordat we zijn gestart met het onderzoek hebben we ons flink verdiept in de ingrediënten van vleesvervangers. We hebben hiervoor diverse bronnen geraadpleegd, waaronder het Voedingscentrum, die ons een goed beeld heeft gegeven over wanneer we kunnen – en mogen – spreken over een goede vleesvervanger. We komen daar later in dit artikel nog goed op terug. Sterker nog: we hebben het zelfs opgenomen in onze randvoorwaarden voor onze onderzoeksselectie.

Voordat we zijn gestart met het onderzoek hebben we ons flink verdiept in de ingrediënten van vleesvervangers

Het is goed om te melden dat we bij Alstu een vergoeding kunnen krijgen voor aankopen die plaatsvinden naar aanleiding van ons onderzoek. Echter is dit lang niet altijd het geval. De kans dat je trouwens naar de supermarkt rent om de lekkerste vegaburger in te slaan voor vanavond, dan dat je deze online besteld is trouwens ook vele malen groter. De mogelijke verdiensten hebben echter geen invloed op ons onderzoeksresultaat: ik heb als redacteur dan ook geen inzichten in mogelijke verdiensten en/of samenwerkingen met bijvoorbeeld supermarkten.

Voor wie is dit interessant?

In de inleiding van dit onderzoek naar de beste vegaburger riepen we het al: het beeld dat een vegaburger een gortdroge groenteschijf is, kun je met een gerust hart verwerpen. De vegaburgers die je vandaag de dag vindt in de supermarkt om de hoek zijn van goede kwaliteit en mogen écht (in veel gevallen) als burger bestempeld worden. 

In onze ogen is een vegaburger echt niet alleen bedoeld voor de diehard-vegetariër die trek heeft in de hamburger zoals hij of zij deze mogelijk van vroeger nog kent. Een vegaburger is ook prima voor degene die wat meer op wil letten en niet zozeer elke dag een groot stuk vlees op zijn bord hoeft te hebben. Of degene dit nu doet, omdat het zielig is voor dieren óf voor een beter milieu? Dat houden we open.

In onze ogen is een vegaburger echt niet alleen bedoeld voor de diehard-vegetariër die trek heeft in de hamburger

Daarbij is het goed om te vermelden dat lang niet alle vegaburgers nagenoeg hetzelfde smaken als burgers van vlees. Hoewel velen dit wel als unique selling point lijken in te zetten, is een MC2 Burger van de Vegetarische Slager bijvoorbeeld juist een hele andere soort burger. Mede door dit gegeven hebben we daarom ons onderzoeksresultaat ook ingestoken op een interessante keuze als je juist niet op zoek bent naar een perfecte look-a-like (lees: taste-a-like).

Wat is nu een vleesvervanger?

We merken dat er nogal wat vraagtekens bestaan over de term ‘vleesvervanger'. Zoals we daarnet al aangaven kan een vleesvervanger opgevat worden als een vegetarisch product wat nét zo smaakt als een stukje vlees en hiermee een perfecte vervanger is, maar zijn anderen juist weer van mening dat de ingrediënten zoveel mogelijk in de buurt moeten liggen van een stuk vlees. Neem bijvoorbeeld ijzer of vitamine B12 die belangrijk zijn voor het lichaam en veelal in vlees of vis producten te vinden zijn.

De term vleesvervanger is volgens het Voedingscentrum zelfs helemaal niet correct: “Het gaat namelijk om producten die gelijkwaardig zijn aan vlees. Ze staan samen met vlees in de Schijf van Vijf. Daarom praat het Voedingscentrum liever over goede vegetarische keuzes“, aldus het Voedingscentrum op haar website. Volgens deze betrouwbare bron is er in een vleesvervanger in ieder geval eiwit, ijzer, vitamine B1 of vitamine B12 te vinden. Bekijk hieronder de precieze hoeveelheden per 100 gram die het Voedingscentrum hanteert als randvoorwaarden of bekijk hier de hele bron.

 • > 20% energie
 • > 0.8 milligram ijzer
 • > 0.06 milligram vitamine B1 en/óf > 0.24 microgram vitamine B12

Wij vullen dit graag aan met het feit dat het een vega-product ook duurzamer moet zijn dan een stuk vlees. 

Onze randvoorwaarden voor vegaburgers

Op basis van ons deskresearch én gesprekken met personen uit ons eigen netwerk (zowel vegetariërs als niet-vegetariërs én flexitariërs) hebben we een aantal randvoorwaarden opgesteld. In onze ogen dient een goede vegaburger te voldoen aan de volgende eigenschappen:

 • Het moet een goede vleesvervanger zijn (zie punten vanuit Voedingscentrum)
 • De vegaburger moet lekker smaken
 • De structuur van de burger moet goed zijn en overeen komen met die van een vlees hamburger
 • De geur van de burgers moet lekker zijn
 • De burger moet bestempeld zijn als ‘vegaburger' en niet als bijvoorbeeld een bietenburger of een bonenburger

Dit laatste bleek een hele belangrijke te zijn. Om een voorbeeld te noemen: Albert Heijn heeft in haar webshop al zo'n zes verschillende vegetarische schijven (laten we ze zo maar even noemen). Bij het hanteren van de voorwaarde dat we dus geen bietenburgers en andere groenteburgers hebben meegenomen, hebben we het aanbod van tientallen terug kunnen brengen naar zes interessante keuzes.

Deze vegaburgers hebben we getest

We zijn gekomen tot de volgende zes verschillende burgers (in willekeurige volgorde):

 • The Blue Butcher: Blue Burger
 • De Vegetarische Slager: MC2 Burger
 • Albert Heijn: Vegetarische Burger Deluxe
 • Garden Gourmet: Sensational Burger
 • Vivera: Plant Burger
 • Beyond Meat: The Beyond Burger

Bijna elke vegaburger in onze onderzoeksselectie heeft een opvallende reclameboodschap op de verpakking staan. Zo prijst Garden Gourmet haar burger groot aan als ‘100% Plant Based' en '16GR Proteïne per Burger'.

Om te kijken of we te maken hebben met échte goede vleesvervangers, hebben we voor een goed beeld de belangrijke ingrediënten volgens het Voedingscentrum op een rij gezet in onderstaand overzicht.

VegaburgerEiwitIJzerVitamine B1Vitamine B12
The Blue Butcher19,1 gram---
Vegetarische Slager17 gram2.1 mg-0.38 µg
Albert Heijn20 gram2.1 mg-0.38 µg
Garden Gourmet18 gram---
Vivera17 gram2.1 mg-0.38 µg
Beyond Meat17 gram---

Zoals je kunt zien is dus niet elke vegaburger een goede vleesvervanger ;). Noot/disclaimer: ons onderzoek is gericht op de beste vegaburger en niet de beste vleesvervanger in de vorm van een burger.

beste vegaburger onderzoeksselectie

De vegaburger die we meegenomen hebben in ons onderzoek naar de beste vegaburger

Wat je in de gaten moet houden

We willen nogmaals benadrukken dat de vegaburger vandaag de dag veel beter smaakt dan de varianten die jaren geleden voor het eerst verschenen op de markt. Dit geldt trouwens voor het hele vegetarische aanbod, maar dat terzijde. Mocht je wat vaker willen kiezen voor een vegetarisch alternatief voor je vertrouwde vleesburger, hou dan wel rekening met de volgende punten:

 • Hou rekening met hogere prijzen dan burgers van vlees
 • Voor mensen met een gluten-allergie is het vaak een no-go, omdat er vaak tarwe gluten in verwerkt zijn
 • De smaak komt niet altijd nagenoeg overeen met een burger van vlees

Daarbij willen we je de volgende tips meegeven:

 • Check altijd de ingrediënten en in hoeverre de vegaburger daadwerkelijk jouw stukje vlees vervangt op het gebied van voedingsstoffen 
 • Een burger smaakt altijd beter als je hem aankleedt; zorg er daarom voor dat je lekker verse sla en ander soort beleg in huis heb voor de perfecte vegaburger 😉

We hopen dat je straks een heerlijke vegaburger (voor jezelf of voor je visite) op tafel serveert. De beste keuze heb je nu in ieder geval binnen handbereik! Alstu!

Ontdek meer
Keuken & Eten

De Beste Kaasfonduepan

Huis & TuinKeuken & Eten

De Beste Braadpan

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

HobbyHuis & TuinKeuken & Eten

Beste koekenpannen voor inductie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *